İçeriğe atla

Dülger balığı

Zeus faber
Yaşadığı dönem aralığı: 34-0 myö
Priaboniyen-Günümüz[1] 
Korunma durumu

Durumu belirsiz (IUCN 3.1)[2]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Zeiformes
Familya:Zeidae
Cins:Zeus
Tür: Z. faber
İkili adlandırma
Zeus faber
Linnaeus, 10th edition of Systema Naturae, 1758

Zeus faber veya Dülger balığı, Zeus cinsine bağlı bir balık türüdür.[3]

Özellikler

Ortalama 25–30 cm büyüklüğünde ve 300–500 g ağırlığındadır. En fazla 65 cm genişliğine ve 5 kg ağırlığa kadar büyür. Vücudu yassı ve yüksek, ağız derinliği geniş, vücut ve yanaklar ufak pullarla örtülü, genç bireylerin vücutları şeffaf, göğüs yüzgeçleri uzun ve ikinci anal yüzgecin başına kadar uzanır. Vücudun her bir yanında yuvarlak koyu renkli leke bulunur.

Dağılım ve habitat

Afrika, Güney Doğu Asya, Yeni Zelanda, Avustralya, Japonya ve Avrupa kıyılarında bulunurlar.[4]

Kaynakça

  1. ^ Sepkoski, Jack (2002). "A compendium of fossil marine animal genera". Bulletins of American Paleontology. 363: 1-560. 23 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2007. 
  2. ^ Iwamoto, T. (2015). "Zeus faber". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2015: e.T198769A42390771. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  3. ^ "GBIF". 2 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 
  4. ^ Robert Vennell (5 Ekim 2022), Secrets of the Sea: The Story of New Zealand's Native Sea Creatures, HarperCollins Publishers Ltd., ss. 188-191, ISBN 978-1-77554-179-0, LCCN 2021388548 , Wikidata Q114871191

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kalamar</span> balık türü

Kalamar, 250'den fazla türle, kalamarların zoolojik takımı (Teuthida) günümüz kafadanbacaklıları içindeki en büyük grubu temsil etmektedir. Gerçek mürekkep balığı (Sepiida), cüce mürekkep balığı (Sepiolida) ve kendi grubu Spirulida'yı temsil eden post sincap balığı ile birlikte mürekkep balıkları on kollu mürekkep balığı (Decabrachia) takımını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Lüfer</span> Pomatomidae familyasına ait bir balık türü

Lüfer, Pomatomidae familyasından ekonomik değeri yüksek bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Uskumru</span> bir deniz balığı

Uskumru bir deniz balığı. Aynı zamanda Uskumrugiller familyasına adını vermiş olan, bu familyanın örnek balığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Balık</span> solungaç taşıyan, tetrapod olmayan ve suda yaşayan omurgalı hayvan

Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barbunya (balık)</span> genellikle okyanuslarda yaşar

Barbunya, Mullidae familyasından bir balık türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tekir (balık)</span> Mullidae familyasından vücut rengi kırmızı veya pembemsi renkte olan bir balık türü

Tekir, Mullidae familyasından vücut rengi kırmızı veya pembemsi renkte olan bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı pisi balığı</span> Balık türü

Pisi balığı, Pleuronectidae familyasından bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Orkinos</span>

Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Yazılı orkinos</span>

Yazılı orkinos, uskumrugiller (Scombridae) familyasına ait bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Penguen</span> uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşları

Penguen, Sphenisciformes takımında Spheniscidae familyasında yer alan, uçamayan, yüzebilen, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşudur. Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos Adaları'nın kıyılarında yaşarlar; ancak Kuzey Kutbu da dâhil olmak üzere Kuzey yarımkürede penguenler bulunmaz. Büyüklük bakımından 30–105 cm arasında değişik 18 kadar türü bilinmektedir. Hemen hemen tüm penguen türleri Güney Yarımküre'ye özgü olsa da, sadece Antarktika gibi soğuk iklimlerde bulunmazlar. Aslında, o kadar uzak Güney'de sadece birkaç penguen türü yaşamaktadır. 18 türden 5'inin Antarktika'da, 4'ünün alt-Antarktika adalarında yaşadığı ve bu türlerden sadece 4'ünün soğuk iklimde, 14'ünün ılıman ve sıcak iklimlerde yaşadıkları belirtilmektedir. Ilıman bölgede birkaç tür bulunur, ancak bir tür, Galapagos pengueni Ekvator yakınlarında yaşar. Penguenlerin en irileri olan İmparator penguen 45 kg ağırlığa ulaşır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları küçülür. Denizlerdeki kabuklular, balık ve mürekkep balıkları ile beslenirler. Tüyleri kuş tüylerine hiç benzemez. Sırtları siyah veya gri, karın kısımları beyaz ince ve pulsu tüylerle örtülüdür. Türler birbirinden, başlarındaki renkli tüyleriyle ayrılır. Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğundan rahatlıkla dimdik ayakta durabilirler. Denizde, saatte 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Hatta gerektiğinde bu hızlarını iki katına çıkarabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Büyük benekli alabalık</span>

Büyük benekli alabalık ya da Dağ alabalığı, Dağalısı, Salmonidae familyasından Türkiye'nin en yaygın ve en büyük alabalık türüdür. Adını üzerindeki benek ve şekillerden alır. Türkiye'nin güneyinde, doğusunda, kuzey doğusunda ve diğer bölgelerden kopuk bir şekilde ege bölgesinin kuzeyinde bulunur. İçme suyu kalitesindeki sularda yaşar. Özellikle orman içi sularda yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Güneş balığı</span>

Güneş balığı ya da Ay balığı (Mola mola. Latince mola değirmen taşı demektir), Molidae familyasına ait balık türüdür. Lezzetsiz ve kötü kokan etinden dolayı ticari değeri yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Kocagöz orkinos</span> orkinos türü

Kocagözlü orkinos, uskumrugiller (Scombridae) familyasına ait bir balık türü.

<i>İspermeçet balinası</i> En büyük dişli balina türü

İspermeçet balinası, Physeteroidea familyasından tüm okyanuslarda yaygın olan balina türü. Kaşalot da denilir. Yetişkin erkekler yazın kutup sularına göç eder. Akdeniz'de görülen en yaygın balina türüdür. Türkiye'de görülmüş 4 balina türünden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Fokgiller</span>

Fokgiller ya da denizköpeğigiller (Phocidae), etçiller takımının en büyük yüzgeçayaklı familyası.

<span class="mw-page-title-main">Mutur</span>

Phocoena phocoena veya Mutur, Phocoena cinsine bağlı yunussu balina türüdür. Muturlar, denizin kıyıya yakın kısımlarında yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Kayışsılar</span>

Kayışsılar ışınsal yüzgeçli balıkların bir takımıdır. Bu takım çeşitli derin deniz balık türlerini içerir. En derinde yaşayan tür, Abyssobrotula galatheae, Porto Riko Çukurunda 8.370 metrede görülmüştür. Buna karşın birçok türü daha sığ sularda, özellikle mercan resiflerinin yakınlarında, bazı türleri ise tatlı sularda yaşar. Birçok türü tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yaşamasına karşın, Grönland sahilleri kadar kuzey bölgelerden Weddell Denizine kadar güney bölgelerde yaşayan türleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yaldızlı pisi balığı</span> Balık türü

Yaldızlı Pisi Balığı, ticarî açıdan önemli bir yassı balıktır.

<span class="mw-page-title-main">Çin kaşık ağızlı mersin balığı</span>

Çin kaşık ağızlı mersin balığı, Çin'deki Yangtze Nehri'ne ve Sarı Irmak'a özgü nesli tükenmiş bir balık türüdür. En büyük tatlı su balıklarından biridir ve anadrom bir türdür. Psephurus cinsindeki tek türdür ve Polyodontidae familyasında bulunur.

<i>Diplodus vulgaris</i>

Diplodus vulgaris, yaygın adlarıyla karagöz veya iki şeritli çipura; çipura ve levrek içeren Sparidae familyasına ait ışın yüzgeçli bir deniz balığı türüdür. Bu tür kuzeydoğu Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'de bulunur. Balıkçılık açısından önemli bir tür olup, su ürünleri yetiştiriciliğinde de yetiştirilmektedir.