İçeriğe atla

Düş, Gerçek, Bir de Sinema

Düş, Gerçek, bir de Sinema
YönetmenTülay Eratalay
YapımcıSelim Aşkın
SenaristAyfer Tunç
Aykut Tankuter
OyuncularLevent Yılmaz
Can Kolukısa
Kenan Bal
Zeliha Güney
Şenay Aksoy
Ali Sürmeli
Ali Uyandıran
MüzikNurettin Özsuca
Görüntü yönetmeniEgemen Baykal
KurguAytuğ Aydın
StüdyoTRT
Yapım yılıTürkiye, 1995
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Düş, Gerçek, Bir de Sinema, 1995 yapımı Türk sinema filmi. Tülay Eratalay'ın yönetmenliğindeki film üç adet kısa filmden oluşur. Film 8. Ankara ve 10.Adana Film Festivallerinde çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

Filmin öyküsü

Düş

Reşat Nuri Güntekin'in Bahçeli Lokanta adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Hikâye 1920'lerin sonu ile 1930'lu yılların ortaları arasında geçer. Sade bir hayatı olan bir memura Tayyare Piyangosunda büyük ikramiye çıkar[1]. Ailesiyle birlikte hep hayalinde olan bir bahçeli lokanta açmaya kalkışır. Lokanta açılsa da müşteri çekemeyecek ve zarar etmeye başlayacaktır. Lokantayı elden çıkartmaya çalışınca ise dolandırılacak ve elde avuçta olan kazanç da kaybedilecektir. Hikâyenin sonunda piyango talihlisi memur, gülen iş arkadaşlarının kahkahaları arasında eski işine başlayacaktır.

Gerçek

Memduh Şevket Esendal'ın Ev Ona Yakıştı adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Harap ve virane şekilde bir müstakil evi olan ev sahibi boş durmakta olan evini, kirada oturmakta olduğu evi istimlak edilen kiracı tarafından tutulur.Kiracı ve ailesi büyük bir azimle evi yeniden yapar, büyük paralar harcayarak evin çehresini değiştirirler. Kİracı ailenin azmini çekemeyen mahalleli ev sahibini etkileyerek evini çok ucuza kiraya verdiğini söylerek zam yapmasını istediğini iletirler. Bunun üzerine kirayı artıramayan kiracı evden çıkartılıp bakımlı ev yüksek kiraya başka bir kiracıya verilir. Yeni kiracı evi çok kötü kullanmaktadır ve kirayı da aksatmaktadır. Mahallelinin yine işine karışmasına kızan ev sahibi, eski kiracısını bularak evi ona çok ucuza satar ve mahallelinin yorumlarından kurtulur.

Bir de Sinema

Muzaffer Buyrukçu'nun Sinema Düşleri adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Sinema sektörünün içinde olduğu için yaşadığı mahallede gıptayla bakılan ancak gerçekte sadece bir figüran olan aktörün, kendisine olan güvenini kazanması ve hayatına yeni bir aşkın girmesinin öyküsü.

Yapım notları

  • Ev Ona Yakıştı öyküsünün çekimleri için İzmir, Yeni Foça'da seçilen harap bina prodüksiyon gereği neredeyse baştan aşağı yeniden yapılacak ve sahibine teslim edilecektir.
  • Ev Ona Yakıştı öyküsünde rol alan Can Kolukısa ve Kenan Bal ödüle layık görüleceklerdir.
  • Bir de Sinema öyküsü ünlü tiyatro sanatçısı ve aktör Ali Sürmeli'nin sinemadaki ilk başrolüdür.

Kazanılan ödüller

En İyi Film
En İyi Yönetmen (Tülay Eratalay)
En İyi Erkek Oyuncu (Can Kolukısa)
En İyi Özgün Müzik (Nurettin Özsuca)
En İyi 3. Film
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Kenan Bal)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Düş, Gerçek, Bir de Sinema". 9 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer Kavur</span> Türk film yönetmeni (1944-2005)

Ömer Celâl Kavur, Türk film yönetmeni, yapımcısı ve senaristtir.

<i>Qiu Ju’nun Öyküsü</i>

Qiu Ju’nun Öyküsü, 1992 yapımı Çinli komedi-drama filmidir. Film Zhang Yimou tarafından yönetildi ve filmlerinin çoğunda olduğu gibi Gong Li başroldedir. Senaryo, Chen Yuanbin'in novellası Wan Ailesinin Davası'nın bir uyarlamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Ömer Akad</span> Türk yönetmen

Mehmet Lütfi Akad, Türk film yönetmeni, senarist, akademisyen.

<i>Ağır Roman</i> 1997 yapımı Türk filmi

Ağır Roman, 1997 yapımı bir Mustafa Altıoklar filmidir. Filmin senaryosu Metin Kaçan ve Mustafa Altıoklar'a aittir. Başrollerde Müjde Ar, Okan Bayülgen, Mustafa Uğurlu, Burak Sergen, Savaş Dinçel ve Küçük İskender oynamıştır. Film Metin Kaçan'ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır ve Türk sinemasının en ses getiren filmlerinden biridir. Eser adını ağır bir Roman oyun havasından alır.

<i>Korkusuz Korkak</i> Natuk Baytan filmi

Korkusuz Korkak, 1979 yapımı komedi türündeki Türk filmi. Başrolünde Kemal Sunal'ın oynadığı filmin yönetmenliğini Natuk Baytan yapmıştır

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kurçenli</span>

Yusuf Kurçenli, Türk film yönetmeni ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Ayfer Tunç</span> Türk öykücü ve romancı

Ayfer Tunç, Türk yazar, editör ve senarist.

Ali Sürmeli, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

Kenan Bal, Türk dizi ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Tülay Eratalay</span>

Tülay Eratalay, Sinema yönetmeni, prodüktör, senaryo yazarı. 32. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi 2. Film Ödülü dâhil olmak üzere 3 dalda ödül almıştır.

<i>Beyaz Geceler</i> (film, 1957)

Beyaz Geceler 1957 İtalya Fransa ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Le Notti Bianche dir.

<i>Seni Seviyorum Rosa</i> (film) film

Seni Seviyorum Rosa, yönetmenliğini Işıl Özgentürk'ün yaptığı, 1992 yapımı sinema filmi. Yazar Sevgi Soysal'ın 1968'de yazdığı, 1970 yılında TRT Sanat Ödülleri Yarışması'nda Başarı Ödülü kazanan "Tante Rosa" adlı romanından uyarlanmıştır. 18 Eylül 1992 tarihinde gösterime giren film, aynı zamanda Işıl Özgentürk'ün ilk uzun metrajlı filmidir. Filmin kadrosunda, profesyonel oyuncu olmayanlar da yer almıştır. Seni Seviyorum Rosa, "SineMardin" adıyla bilinen Mardin Film Festivali'ne katılmıştır.

Can Kolukısa Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

Özlem...Düne, Bugüne, Yarına, 1995 yapımı Türk sinema filmi. Tülay Eratalay'ın yönetmenliğindeki film üç adet kısa filmden oluşur. Film 32.Antalya ve 8. Ankara Film Festivallerinde çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

Çetin Öner, Türk yazar, prodüktör, tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<i>Adı Vasfiye</i> film

Adı Vasfiye, başrolünde Müjde Ar'ın rol aldığı 1985 yapımı Atıf Yılmaz filmi.

<i>Cumartesi Cumartesi</i>

Cumartesi Cumartesi, Tunç Okan'ın yönettiği 1985 Fransa-İsviçre ortak yapımı varoluşçu komedi filmdir. Filmin özgün adı Cumartesi Çılgınlığı anlamına gelmektedir.

<i>Kış Uykusu</i> (film) Nuri Bilge Ceylanın 2014 yapımı filmi

Kış Uykusu, Nuri Bilge Ceylan tarafından yönetilmiş olan 2014 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan, Nejat İşler ve Serhat Kılıç yer almaktadır. Film, 2014 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü kazanmıştır. Film aynı festivalde FIPRESCI Ödülü'ne de layık görülmüştür. Filmin ilk gösterimi festival kapsamında 16 Mayıs 2014'te yapılmış, 13 Haziran'da da Türkiye'de gösterime girmiştir. Yılmaz Güney'in 1981 yapımı Yol filminin ardından Altın Palmiye kazanan ikinci Türk filmidir.