İçeriğe atla

Düşünce Polisi

Düşünce polisi (İngilizceThought Police), George Orwell'in 1984 romanında Parti'nin onaylamadığı düşünce suçlarını, kişisel ve politik düşünceleri keşfeden ve cezalandıran süper devlet Okyanusya'nın gizli polisidir. Thinkpol, Parti'nin statükocu otoritesine ve Büyük Birader rejimine meydan okurcasına düşünce suçlaması yapacak tüm Okyanusya vatandaşlarını aramak, bulmak ve tutuklamak için ceza psikolojisi ve her yerde bulunabilen gözetim kullanmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Taylor, Kathleen. Brainwashing: The Science of Thought Control p. 21. Oxford University Press, 2006. 0-19-920478-0 and 978-0-19-920478-6.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya</span> coğrafi bölge

Okyanusya, Büyük Okyanus'a dağılmış adaları kapsayan ülkelerden ve Avustralya'dan oluşan coğrafi bölgedir. Asya'nın güney ve güneydoğusunda, Antarktika'nın kuzeyinde ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasında yer alır. Yüzölçümü 8.970.000 km², nüfusu 35.669.267'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Amerikada iki büyük siyasi partiden biri

Cumhuriyetçi Parti, kısaltması ile GOP, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir. Demokrat Parti'nin ana siyasi rakibi olarak 1850'lerin ortalarında ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya millî futbol takımı</span>

Avustralya millî futbol takımı; Avustralya'yı uluslararası organizasyonlarda temsil eden ve kaptanlığını Mile Jedinak'ın üstlendiği futbol takımıdır. Bu zamana kadar Dünya'daki futbol organizasyonlara Okyanusya kıtasından katılan Avustralya 2006 yılından sonraki organizasyonlara Asya kıtasından katılma kararı almıştır. OFC Erkekler Uluslar Kupası'nı 6 kere kazanmayı başarmış, AFC Asya Kupası'nın 2015 yılında ilk kez kazanmıştır.

Muhafazakârlık veya tutuculuk, geleneksel toplumsal etmenlerin korunmasını destekleyen politik ve toplumsal felsefedir. Daha belirgin bir anlamda ilgili toplumun içinde bulunduğu çağın gereklerini göz ardı etmeksizin, geçmişten gelen tarihsel, kültürel ve uygar birikimlerini kaybetmeden, kısaca öz dinamiklerinin değişmesine karşı direnç gösteren, toplumsal-kültürel değerlerin korunmasını savunan politik bir görüştür.

<span class="mw-page-title-main">İsrail millî futbol takımı</span>

İsrail millî futbol takımı, Avrupa'da UEFA üyesi olmadan önce 4 kıtada FIFA Dünya Kupası elemelerine katıldı. Bunlar Asya, Afrika, Kuzey Amerika ve Okyanusya'dır. İsrail Futbol federasyonu, İsrail devletinin kurulmasından 20 yıl önce 1928'de Filistin Futbol Federasyonu adı altında kuruldu. Filistin Futbol Federasyonu 1929 yılında FIFA'nın sürekli üyesi olmuştur. Fakat şu an İsrail Futbol Federasyonu adı altında devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Peru millî futbol takımı</span>

Peru millî futbol takımı, Peru'yu uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır.

Yeni Zelanda millî futbol takımı; Yeni Zelanda'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Okyanusya kıtasının en çok başarı yakalamış takımıdır. Ülke; 1982 ve 2010 yıllarında olmak üzere 2(iki) kez FIFA Dünya Kupası'na katılmıştır.

Tahiti millî futbol takımı, Fransız Polinezyası'nın millî futbol takımıdır ve Tahiti Futbol Federasyonu tarafından idare edilmektedir. Tahiti, OFC Erkekler Uluslar Kupası'nda üç kez ikinci olma başarısını göstermiştir. Ayrıca 2012 OFC Uluslar Kupası'nda 1. olan Tahiti millî futbol takımı, 2013 FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda Okyanusya kıtasını temsil etmiş ve B grubunu 0 puanla son sırada tamamlamıştır.

Çok partili sistem, oy hakkı bulunanların birçok parti arasında seçim yapabildiği bir sistemdir. Çok partili sistemler demokratik ve çoğulcu modellerdir. Dünya geneli demokratik birliklere sahip neoeratik hükûmetlerin çoğunda işlemektedir. Bu sistemin ilk olarak Yunanistan'daki şehir devletlerinde görüldüğü biliniyor. Neoeratik olarak bazı monarşik yönetime sahip siyasi organizmalarda da görülüyor. Ve hatta bazı dikta rejimlerinde dahi kısmi bir şekilde ve neopolitik olarak görülüyor.

Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir. Özellikle teolojide ve din mitolojisinde başta birbirinden farklı olan geleneklerin birleştirilmesi ve kıyaslanmasına yönelik olan, böylece farklı inançlarda temelde yatan bir birliği öne sürerek farklı inançlara karşı daha kapsayıcı bir duruşu savunan hareket ve denemeler için de bu terim kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Erhard Heiden</span> Nazi Partisi üyesi ve Schutzstaffelin üçüncü komutanı

Erhard Heiden, Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden ve Sturmabteilung'un paramiliter kanadı olan Schutzstaffel'in (SS) üçüncü komutanıdır. 1927'de SA'nın elit bir alt bölümü olan SS'in başına getirildi. O dönemde SS'lerin sayısı binden azdı ve Heiden çok daha büyük olan SA ile baş etmekte zorlanıyordu. Heiden görevinde başarılı olamadı ve SS üyeliği onun liderliğinde önemli ölçüde düştü. Resmî olarak "ailevi nedenlerle" 1929 yılında görevinden alındı. 1933'te Nazilerin iktidara gelmesinden sonra tutuklandı ve aynı yıl idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Tele-ekran</span> George Orwellın 1984 romanında geçen bir cihaz

Tele-ekran veya Telebakar, George Orwell'in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı romanında yarattığı; aynı anda hem televizyon, hem ses ve görüntü alıcısı olarak kullanılabilen elektrikli aygıtın adıdır. Kitaba göre tele-ekranlar Okyanusya ülkesinin iktidar partisi tarafından icat edilmiş, yurttaşları sürekli bir denetim ve gözetim altında tutmak; böylece Parti'ye karşı oluşabilecek olası muhalefeti etkisiz kılmak amacıyla evler ve kamusal alanlara yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barışı Koruma Yasası</span>

Barış Koruma Yasası, Japon İmparatorluğu'nda siyasi muhalefeti topluca bastırmak için 12 Mayıs 1925 tarihinde çıkartılan antikomünist yasalar dizisi.

<span class="mw-page-title-main">Tokubetsu Kōtō Keisatsu</span>

Tokubetsu Kōtō Keisatsu ya da kısa adıyla Tokkō, 1911 yılında Japon İmparatorluğu tarafından imparatorluğa karşıt olan politik gruplara ve tüm muhalefeti sindirme amacıyla kurulan polis gücü. Düşünce Polisi grubuna giren ve birçok işkence, faili meçhul cinayet ve terör eylemlerinden sorumlu tutulan bu örgütün kimi kaynaklarda Nazilerin kurduğu Gestapo adlı gizli polis örgütüne kıyasla daha az merhametli olduğu belirtilmektedir. Japon İmparatorluğu amirali Takagi Takeo bu örgütü "Eğer ağlayan bir çocuğa Tokkō derseniz, sessizleşir." şeklinde anlatmaktadır.

Türkiye Deplasmanlı Erkekler Voleybol Ligi 2001-02 sezonu, Efeler Ligi'nin 32. sezonudur. Dört şehirden 14 takımın katıldığı lig, deplasmanlı lig + play-off sistemiyle oynanmıştır.

Ligi Play-Off serisinde SSK'yı 3-1 yenen Erdemirspor şampiyon tamamlarken, ligin son iki sırasında yer alan Yeniköy Sentim ve Çankaya Belediyesi ligden düşmüştür.

<i>1984</i> (film, 1956)

1984, George Orwell'in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört romanını temel alan ve totaliter bir gelecekteki toplumu tasvir eden 1956 İngiliz siyah-beyaz bilimkurgu filmidir.

Çiftdüşün, birbiriyle çelişen iki düşünceyi zihinde bir arada tutma ve bu düşüncelerin ikisine aynı anda inanma durumudur. Çiftdüşün ikiyüzlülükle ilişkilidir, ancak ondan farklıdır.

Halk Partisi 1950'lerin ve 1960'ların başında neredeyse on yıl boyunca Suriye siyasetine hakim olan bir Suriye siyasi partisiydi. Parti 1948'de Rüşdü el-Kikhiya, Nazım el-Kudsi ve Mustafa bey Barmada tarafından kuruldu. En büyük desteği Halepli tüccarlar, bankacılar ve çevre bölgelerde tarımla uğraşanlar arasında gördü. Bazı üyeler Lübnan ile daha yakın ilişkileri desteklemesine rağmen parti, Haşimi yönetimindeki Irak ve Ürdün ile daha yakın ilişkileri destekledi. Rakibi Ulusal Partiye benzer şekilde, toprak sahipleri arasında da popülerdi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal teori</span>

Sosyal teoriler, sosyal fenomenleri incelemek ve yorumlamak için kullanılan analitik çerçeveler veya paradigmalardır. Sosyal bilimciler tarafından kullanılan bir araç olan sosyal teoriler, farklı metodolojilerin geçerliliği ve güvenilirliği, yapının veya kurumun önceliği ve olasılık ile zorunluluk arasındaki ilişki hakkındaki tarihsel tartışmalarla ilgilidir. Kayıt dışı nitelikteki sosyal teori, akademik sosyal ve siyaset bilimi dışında kurulan yazarlık, "sosyal eleştiri", "sosyal yorum" veya "kültürel eleştiri" olarak adlandırılabilir ve hem resmi kültürel hem de edebi bilimle ve diğer akademik olmayan veya gazetecilik dışı yazı biçimleriyle ilişkilendirilebilir.

Düşünce suçu, George Orwell tarafından 1949 tarihli distopik roman Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'te ortaya atılan bir kelimedir. Bir kişinin, Okyanusya'nın baskın ideolojisi olan Ingsoc'un ilkeleriyle çelişen, dile dökmediği inançları ve şüpheleri gibi politik olarak alışılmışın dışında olan düşüncelerini tanımlar. Yenisöylem dilinde, suçdüşün (crimethink) kelimesi, politik olarak kabul edilemez düşünceleri zihninde tutan bir kişinin zihinsel eylemlerini tanımlar. Dolayısıyla Parti hükûmeti, Okyanusya vatandaşlarının konuşmasını, eylemlerini ve düşüncelerini kontrol eder. Çağdaş İngilizce kullanımında, düşünce suçu sözcüğü, toplumun kabul görmüş normlarına aykırı inançları, inançsızlık ve putperestlik gibi teolojik kavramları ve bir ideolojinin reddini tanımlamak için kullanılır.