İçeriğe atla

Düşükler Yassıada'da

Düşükler Yassıada'da
YönetmenNusret Eraslan
Yapım şirketiMerkez Ordu Sinema Dairesi
CinsiSinema filmi
RenkSiyah beyaz
Yapım yılı1960
Çıkış tarih(ler)i7 Ekim 1960
Süre23 dk
ÜlkeTürkiye Türkiye

Düşükler Yassıada'da, 27 Mayıs Darbesi'nin (1960) ardından Demokrat Parti'nin ileri gelenlerinin tutuklu bulundukları Yassıada'daki günlük yaşamlarının ve mahkeme süreçlerinin görüntülendiği film. Ordu Foto Film Merkezi tarafından çekilen ve Nusret Eraslan’ın yönettiği “Düşükler Yassıada’da” filmi 7 Ekim 1960'ta basına gösterildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Düşükler Yassıada'da". kameraarkasi.org. 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatin Rüştü Zorlu</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Ahmet Fatin Zorlu, Türk siyasetçi ve diplomattır. 1957-1960 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Bundan önce ise 1954-55 yılları arasında Başbakan Yardımcılığı yaptı. 27 Mayıs Darbesi sonrası başlatılan Yassıada Yargılamaları sonrası Başbakan Adnan Menderes ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile birlikte İmralı adasında idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Demokrasi ve Özgürlükler Adası</span> Marmara Denizinde İstanbula yakın küçük bir ada

Demokrasi ve Özgürlükler Adası ya da önceki adıyla Yassıada veya Plati, Marmara Denizi'nde İstanbul'a yakın küçük bir adadır. Biri sivri, diğeri yassı görünümlü olan, birbirine yakın iki metruk adadan yassı olanıdır. Eni 185, boyu 740 metre, yüzölçümü 18.3 hektar olan adanın arazisi düzdür, ancak sahilleri genellikle denize dik olarak iner. Sivriada'ya 0,9 deniz mili (1,66 km), Burgazada'ya 2,67 deniz mili (4,94 km) ve Kadıköy kıyısındaki Fenerbahçe Adası'na 6,27 deniz mili (11,6 km) uzaklıktadır. 27 Mayıs Darbesi döneminde burada gerçekleştirilen ve Demokrat Partililerin (DP) yargılandığı Yassıada Yargılamaları ile de tanınır. Darbenin izlerini silmek için adanın adı; 2013 yılında Kadir Topbaş'ın ikinci döneminde İBB Meclisi kararıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Kırdar</span> Türk siyaset adamı

Mehmet Lütfi Kirdar, Türk hekim, devlet adamı, asker, Manisa ve İstanbul valisi, milletvekili ve sağlık bakanı.

Rıfkı Burçak, Türk akademisyen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Fahri Atabey</span> Türk doktor ve siyasetçi

Fahri Atabey, Türk hekim ve siyasetçi. 1968-1973 yılları arasında İstanbul Belediye Başkanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">27 Mayıs Darbesi</span> Demokrat Parti hükûmetinin artan otoriterleşmesine karşı yapılan askerî darbe

27 Mayıs Darbesi, 27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşmiş ilk askerî darbe. Ayrıca 27 Mayıs Askerî Müdahalesi, 27 Mayıs İhtilali veya 27 Mayıs Devrimi olarak da anılır. Darbe emir komuta zinciri içinde yapılmamıştır, 37 düşük rütbeli subayın planları ile Tümgeneral Cemal Madanoğlu'nun komutanlığında icra edilmiştir. Kritik mevziler bu subayların ellerindeki asker ve silahlarla önce ordudaki Komuta Kademesinin etkisiz hâle getirilmesi ile ele geçirilmiştir. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve bazı hükûmet üyeleri tutuklanmıştır. 235 general ve 3.500 civarında subay emekliye sevk edilmiş, üniversitede bulunan 147 öğretim görevlisi görevden alınmış ve bazı üniversiteler kapatılmıştır. Bununla beraber 520 savcı ve yargıç görevden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

Ahmet Kemal Hadımlı, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Yassıada Yargılamaları</span> 1960 darbesinden sonraki mahkeme süreci

Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisi. Yargılamalar Demokrasi ve Özgürlük Adası 'nda yapıldığı için bu isimle anılırlar. İki eski bakan ve bir başbakanın idam edilmesiyle sonuçlanan yargılamalar, Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahiptir ve bu konudaki tartışmalar günümüzde de sürmektedir.

Hâdi Hüsman ya da Abdulhadi Hüsman Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Esat Budakoğlu</span>

Süleyman Esat Budakoğlu, Türk siyasetçidir.

Kemal Aygün, Türk bürokrattır.

Ahmet Kınık, Türk bürokrat ve siyasetçi.

Cemil Keleşoğlu,, Türk bürokrat.

Enver Kuray Türk bürokrat.

Ahmet İhsan Gürsoy, TBMM 8. Dönem, 9. Dönem, 10. Dönem ve 11. Dönem (1946-1960) Demokrat Parti Kütahya milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Halis Öztürk</span> Kürt siyasetçi

Halis Öztürk, , Kürt asıllı Türk siyasetçi.

<i>Memlekette Demokrasi Var</i>

Memlekette Demokrasi Var, yönetmenliğini Süleyman Nebioğlu'nun yaptığı 2010 yapımı Türk dram, komedi filmidir. Film, 3 Aralık 2010 tarihinde vizyona girmiştir.

<i>Sons and Lovers</i> (film)

Oğullar ve Aşıklar, DH Lawrence'ın aynı adlı yarı otobiyografik romanından uyarlanan Jack Cardiff'in yönettiği 1960 İngiliz dramasıdır. Başrollerini Trevor Howard, Dean Stockwell, Wendy Hiller, Mary Ure, William Lucas ve Donald Pleasence paylaşıyor. Filmin çekimleri İngiltere'nin Doğu Midlands bölgesindeki Nottingham yakınlarında, Lawrence'ın büyüdüğü yere çok yakın bir yerde gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Suat Kuyaş</span> Türk asker

Suat Kuyaş Türk asker. Eski 2. Ordu Komutanı.