İçeriğe atla

Dövmenin tarihsel gelişimi

Dövme işlemi veya tekniği, pigmentin (dövme mürekkebi yoluyla ) derinin alt tabakasına yerleştirilmesini içerir. Geleneksel olarak, dövme genellikle pigmenti kesiklere sürtmeyi içeriyordu. Modern dövme neredeyse her zaman bir dövme makinesinin ve genellikle insan sağlığına yönelik riski azaltmak için prosedürler ve aksesuarlar kullanılmasını gerektirir.

Dövmenin fizyolojik süreci

Dövme, pigmentin cildin dermisine, epidermisin altındaki dermal doku tabakasına yerleştirilmesini içerir. İlk enjeksiyondan sonra pigment, homojenleştirilmiş hasarlı bir tabaka boyunca, epidermis ve üst dermis boyunca aşağı doğru dağılır, her ikisinde de yabancı maddenin varlığı, pigment partiküllerini yutmak için bağışıklık sisteminin fagositlerini aktive eder. İyileşme ilerledikçe, hasarlı epidermis pul pul dökülür (yüzey pigmentini ortadan kaldırır), daha sonra ciltte daha derin granülasyon dokusu oluşur, bu daha sonra kollajen büyümesi ile bağ dokusuna dönüştürülür. Bu, pigmentin içinde sıkışıp kaldığı üst dermisi onarır. Fibroblastlar, sonuçta dermis/epidermis sınırının hemen altındaki bir tabakada yoğunlaşır. Orada varlığı sabittir, ancak uzun vadede (on yıllar) pigment, eski dövmelerin bozulmuş detayını hesaba katarak dermise daha derine göç etme eğilimindedir.

Geleneksel dövme

Bazı kabile kültürleri geleneksel olarak dövmeleri deriye desenler keserek ve ortaya çıkan yarayı mürekkep, kül veya başka maddelerle ovalayarak yaratmıştır; bazı kültürler, skarlaşmaya yardımcı olabilecek bu uygulamaya devam ediyor. Bazı kültürler, kilden yapılmış diskler veya modern zamanlarda iğneler ile keskinleştirilmiş çubuklar veya hayvan kemikleri (iğne gibi yapılmış) kullanarak mürekkebi cilde elle vurarak dövmeli izler oluşturur. Geleneksel Japon dövmeleri (irezumi ) hala "elle dürtülür", yani mürekkep, keskinleştirilmiş bambu veya çelik iğnelerle elektrikli olmayan, el yapımı ve elle tutulan aletler kullanılarak derinin altına yerleştirilir. Bu yöntem tebori olarak bilinir.

Geleneksel Hawaii elle dokunulan dövmeler, Batı temasını takip eden yıllarda uygulama neredeyse ortadan kalktıktan sonra bir rönesans yaşıyor. Süreç, uzun protokoller ve dualar içerir ve bir sanat eseri uygulamasından çok kutsal bir ayin olarak kabul edilir. Dövmeci, şecere bilgisine dayanarak, kullanıcı yerine tasarımı seçer. Her tasarım, kullanıcının kişisel sorumluluğunun ve topluluktaki rolünün simgesidir. Aletler, metal kullanılmadan kemik veya dişten elle oyulmuştur.

Modern dövme

Modern zamanlarda en yaygın dövme yapma yöntemi, tek bir iğne veya salınımlı bir üniteye bağlı bir çubuğa lehimlenen bir grup iğne ile cilde mürekkebi sokan elektrikli dövme makinesidir . Ünite, iğneleri genellikle saniyede 80 ila 150 kez olmak üzere hızla ve tekrar tekrar cildin içine ve dışına sürer. Bu modern prosedür normalde sıhhidir. İğneler, tek tek paketlenmiş olarak gelen tek kullanımlık iğnelerdir. Dövme sanatçısı ellerini yıkamalı ve dövme yapılacak bölgeyi de yıkamalıdır. Her zaman eldiven giyilmeli ve yara sık sık bir çeşit ıslak tek kullanımlık havluyla silinmelidir. Ekipman, her kullanımdan önce ve sonra sertifikalı bir otoklavda sterilize edilmelidir.

Bu hizmetin fiyatları, dövmenin karmaşıklığına, sanatçının beceri ve uzmanlığına, müşterinin tutumuna, bir iş yürütmenin maliyetlerine, arz ve talep ekonomisine vb. bağlı olarak küresel ve yerel olarak büyük ölçüde değişir. dövme yaptırmak boyutu ve karmaşıklığı ile orantılıdır. Küçük, basit bir tasarım 15 dakika sürebilirken, ayrıntılı bir kol dövmesi veya sırt parçası, aylar hatta yıllar boyunca değişen bir seferde birkaç saatten oluşabilen birden fazla seans gerektirir.

1891'de ilk elektrikli dövme iğnesi, Thomas Edison'un elektrikli oyma kalemini değiştiren Samuel O'Reilly tarafından New York'ta patentlendi.  O'Reilly'nin makinesi, Thomas Edison tarafından icat edilen elektrikli gravür cihazının döner teknolojisine dayanıyordu.  Modern dövme makineleri elektromanyetik bobinler kullanır. Elektromanyetik bobinli bir başka erken dövme makinesi,  Sutherland MacDonald tarafından patentlendi. Modern konfigürasyonun öncülü olan ilk çift bobinli makine, 1899'da başka bir İngiliz, Alfred Charles South of London tarafından icat edildi. Başka bir dövme makinesi, 1970-1978'de Alman dövme sanatçıları Horst Heinrich Streckenbach (1929–2001) ve Manfred Kohrs tarafından geliştirildi.

Kalıcı makyaj

Kalıcı makyaj veya yarı kalıcı makyaj dövmeleri, yüz hatlarındaki pigmentasyonu değiştirmeyi amaçlayan kozmetik dövmelerdir. Bazı kalıcı makyaj türleri, yaraları veya vitiligoyu kapatmak gibi tıbbi durumlar için kullanılırken,  diğer türler ise sadece göz kalemi, dudak rengi veya kaş dövmesi gibi estetik nedenlerle yapılır. Pigment, istenen alanları kaplayabilmek için desenler halinde cilt yüzeyine yerleştirilir.

Kalıcı makyaj genellikle bir tür dövme makinesi ile yapılır. Artık, daha az ağrılı prosedürlerle sonuçlanması gereken iğnesiz makineler var. Bu iğnesiz cihazlar, geleneksel dövme makinelerinden daha güvenli ve daha steril olarak kabul edilir. Başvuru sürecinde daha rahatlatıcı bir deneyim yaratmak ve HIV, hepatit ve diğer sağlık sorunları gibi hastalıkların yayılma olasılığını ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır.  İğnesiz cihaz, aynı zamanda, iğne kullanan makinelere göre pigmenti deriye daha derine sokabilir.

Bu dövmelerden kurtulmanın birkaç farklı yolu vardır, en yaygını lazerle silmedir. Yara izi ve mürekkep tutma riskini azaltmak için farklı renk pigmentlerinin farklı lazerlerle çıkarılması önerilir. İğnesiz makineler ayrıca cilde bir çıkarma solüsyonu ekleyerek pigmenti ciltten çıkarma veya hafifletme özelliğine de sahiptir.

Kalıcı makyaj veya mikropigmentasyon, herhangi bir dövme gibidir ve zamanla yan etkileri olabilir. Enfeksiyonlar, solma, yara izi, iltihaplanma ve alerjik reaksiyonlar, kalıcı makyaj prosedürleri uygulanan hastalardan bildirilen yan etkilerden sadece birkaçıdır.

Kaynakça

  1. Çerikan, F. U., & Alanko, M. R. (2016) “Dövme”nin Çeşitli Dillerdeki Etimolojisi Ve Kısa Tarihçesi 23 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. Ertan, C. (2013) Kültürel Bir İfade Aracı Olarak Dövme ve Farklı Toplumsal Bağlamlardaki Görünümleri
  3. Andsoy, I. I., & Şahin, A. O. (2014) Dövme ve Vücut Piercing Uygulamalarında Enfeksiyon Kontrolünde Hemşirenin Rolü
  4. YÜCEL, Ö. D., & ÇEVİK, A. (2015) Kimlik İfadesi Olarak Dövme 23 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. Bernstein, E. F. (2007, August) Lazer İle Dövme Silme

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Resim</span> varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça ve boya gibi araçlarla bez, kâğıt vb. üzerinde yapılan biçimi

Resim, herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan, günümüzde kavramsal bir boyutta ele alınması açısından hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniğidir. Resim yapma sanatıyla meşgul kişiler, ressam olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yazıcı (donanım)</span>

Yazıcı, elektronik ortamdaki grafik ya da metinleri bir kâğıt üzerine işleyen alettir. Çoğu yazıcı bilgisayara yazıcı kablosu, USB veya RJ45 ile bağlanır. Bazı yazıcılar direkt olarak hafıza kartından, fotoğraf makinesinden ve tarayıcıdan çıktı alabilirler. Modern yazıcıların çoğu faks çekme, tarama ve fotokopi çekme gibi özellikleri içeren çok fonksiyonlu makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dericilik</span>

Dericilik, derinin fiziksel ve kimyasal işlemlere tabi tutulup kullanılacak hale getirilmesidir.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pirsing</span>

Pirsing ve Hızma, bir takı türüdür. Cildin ve altındaki yağ tabakasının ya da kıkırdağın delinmesi ve takı ya da iğne takılması usulü ile gerçekleştirilen vücut süsleme sanatıdır. Bu şekilde takılan takılara da pirsing denir. Pirsing çoğunlukla kişisel bir kendini ifade yöntemi olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kaynak (imalat)</span>

Kaynak, malzemeleri, genellikle metalleri veya termoplastikleri, esas olarak parçaları birbirine eritmek ve soğumalarını sağlamak için yüksek sıcaklık kullanarak birleştiren bir üretim sürecidir ve füzyona neden olur. Yaygın alternatif yöntemler arasında, ısı olmadan bağlanan malzemeleri eritmek için kimyasallar kullanan çözücü kaynak (termoplastikler) ve basınç, soğuk kaynak ve difüzyon bağlama gibi erimeden bağlanan katı hal kaynak işlemleri vardır.

LASIK, İngilizce “Laser-Assisted in Situ Keratomileusis” kelimesinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır, bu kelime Türkçe olarak Lazer eşlikli korneanın yerinde şekillendirilmesi olarak da söylenebilir. LASIK, miyopi, hipermetropi, astigmatizma ve presbiyopi tedavisinde gözlük veya kontakt lenslere alternatif olarak görmenin düzeltilmesi için göz doktorları tarafından uygulanan bir cerrahi tekniktir.

<span class="mw-page-title-main">Kozmetik</span>

Kozmetik, bir kimseyi daha çekici hâle getirmek ya da görünüm sorunlarını gidermek için kullanılan ürünleri, uygulanan bakım ve tedavileri kapsayan bir kavram. Kozmetiğin bir alt alanı olan makyaj; ruj, maskara ve fondöten gibi yüzü ve çevresini güzelleştirmek veya farklı bir görünüm vermek için uygulanan kozmetik ürünleri ve işlemleri kapsar. Makyaj malzemeleri haricinde saç bakımı ve cilt bakımı ürünleri, saç boyası, saç spreyi, saç jölesi, parfüm, makyaj fırçası, pudra pomponu, banyo tuzu, vücut yağ ve kremleri gibi pek çok ürün, kozmetik sınıfına girmektedir. Kozmetoloji hizmetler güzellik salonu, klinik, poliklinik, hastane'lerde uzmanlar tarafından, ayrıca bireysel olarak evde yapılabilir. Dünya çapında L'Oréal, Maybelline, IsaDora, Kiehl's, Coty, Wella, Faberlic, Oriflame, Chanel, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Unilever, Shiseido, Beiersdorf, LVMH, Kao, Mary Kay, Revlon ve Estée Lauder Companies, Dolce & Gabbana, Gucci gibi büyük kozmetik şirketleri vardır. Nadir hallerde erkek kozmetiği de yaygındır. Dünya çapındaki kozmetik endüstrisi şu anda 170 milyar ABD Doları tutarında tahmini bir yıllık ciro üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fırın</span>

Fırın, malzemeleri sıcak bir ortama maruz bırakmak için kullanılan bir araçtır. Fırının içi boş bir bölümü vardır ve bu bölüm kontrollü şekilde ısıtılır. Antik çağlardan beri kontrollü ısıtma gerektiren çeşitli işlerde fırın kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Dantel</span>

Dantel, her türlü iplikle örülen veya bir kumaşın kenarına işlenen, türlü biçimde ince ve ağ görünümünde örgü çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Güzellik salonu</span>

Güzellik salonu kadınlar ve erkekler için spa, saç bakımı, cilt bakımı, kozmetik tedavilerle uğraşan bir kurumdur. Bu iş türündeki diğer varyasyonlar arasında kuaför ve spa bulunmaktadır. Bir güzellik salonu ile kuaför arasında bir ayrım vardır. Birçok küçük işletme'ler her iki tedaviyi de sunsa da; güzellik salonları cilt sağlığı, yüz estetiği, ayak bakımı, tırnak manikürleri, aromaterapi, hatta meditasyon, oksijen terapisi, çamur banyoları ve diğer birçok hizmet ile ilgili genişletilmiş hizmetler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdominoplasti</span>

Abdominoplasti veya " karın germe ", karnı daha ince ve daha sağlam hale getirmek için uygulanan kozmetik cerrahi bir prosedürdür. Ameliyat, karın duvarı kasını ve fasyasını sıkılaştırmayı, fazla cilt ve yağ dokusunun orta ve alt karın bölgesinden çıkarılmasını içerir. Bu tip cerrahi işleme genellikle hamilelik veya büyük kilo kaybından sonra gevşek veya sarkan dokuları olan hastalar ihtiyaç duyar.

Deri greftleme, deri naklini içeren bir tür cerrahi işlemdir. Transplante edilen dokuya deri grefti denir.

<span class="mw-page-title-main">Isıtma elemanı</span>

‘’’Isıtma elemanı’, Joule ısıtma‘sıyla elektrik enerjisini ısıya dönüştürür. Elemanın içinden geçen elektrik akımı dirençle karşılaşır ve elemanı ısıtır. Peltier etkisinin aksine bu işlem akış yönünden bağımsızdır.

Bu, pirsing ve dövme için farklı parçaların kapsamlı bir listesidir.

Deri emilimi, maddelerin deri yoluyla vücuda girebildiği bir yoldur. Soluma, yutma ve enjeksiyon ile birlikte, deriden emilim yolu, ilaç uygulamalarında kullanılabildiği gibi bu yolla zehirli (toksik) maddelere de maruz kalınabilir. Maddelerin deri yoluyla emilimini etkileyen en önemli etmenler, madde konsantrasyonu, temas süresi, ilacın çözünürlüğü ve cildin veya vücudun maruz kalan bölümünün fiziksel durumu olarak bildirilmiştir.

Ruh kopyalayıcı, 1923'te Wilhelm Ritzerfeld tarafından icat edilen ve 20. yüzyılın geri kalanında yaygın olarak kullanılan bir baskı yöntemidir. yüzyıl. "Ruh kopyalayıcı" terimi, bu makinelerde "mürekkep" olarak kullanılan çözücülerin ana bileşeni olan alkollere atıfta bulunur. Cihaz, teksir makinesi ile aynı çağda mevcuttu.

Sanatsal mecra, sanat mecrası veya sanatsal ortam sanatçıların, zanaatkarların veya tasarımcıların eserlerini oluştururken kullandıkları malzemelere denir.

<span class="mw-page-title-main">Deq (Dövme)</span> Geleneksel dövme

Deq veya Xal, Kürtlere ait geleneksel dövme kültürüdür. Deq, daha çok kürt kadınlarında görülse de erkeklerde de görülmektedir. İslam dinine geçişle birlikte deq, yerini kınaya bırakmasına rağmen müslüman ve yezidi kürtlerde azalmakla birlikte hala kültür yerini korumakta. Jacque de Morgan, Kürt kadınlarının kalıcı olması için iğne, pudra veya isle yapılan dövmeler yaptırdığını gözlemledi. Yaşlı kadınların çoğu dövmesi vardı ve çoğu zaman ilginç tasarımları vardı ve bazen de tüm vücutlarına dövme yapılıyordu. Erkeklerin nadiren dövmesi vardı ve eğer varsa da sadece kollarında ve nadiren de yüzlerindeydi İran'da Kirmanşah ve Kürdistan eyaletlerinde dövme 1950'lerde hâlâ yapılıyordu.