İçeriğe atla

Dönel kavşak

Dört yönlü bir dönel kavşak.

Dönel kavşak[1][2] ya da halk arasındaki adı ile göbek, Kıbrıs'ta yaygın olarak çember, araç trafiğinin dairesel biçimde hareket ederek çeşitli istikametlere dağılmasına imkân veren kavşak türü. Dönel kavşaklar ortasında genellikle araç yolundan yüksek inşa edilmiş adacıklar bulunur. Bu adacıklar trafiğin güvenli ayrımına ve dolanımına yardımcı olur ve genellikle çevre düzenlemesi gibi dekoratif unsurlar barındırır. Karayolunun büyüklüğüne bağlı olarak, adasız veya sadece merkezi boya ile işaretlenmiş dönel kavşaklar da bulunur.

Kurallar

ABD, Kıta Avrupası ve Türkiye gibi trafiğin sağdan aktığı ülkelerde kullanılan türden bir dönel kavşak animasyonu.

Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir.[3] Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç bekler. Dönel kavşağın içindeki araca yol hakkı verilir.

İşaret ve işaretçiler aksini belirtmediği sürece, sola veya geriye (U) dönecek araçlar sol şeride, düz gidecek araçlar orta şeride (yoksa sağ şeride) ve sağa dönecek araçlar sağ şeride geçerler.

İleri gidecek araçların haricindekiler (sağa, sola ve geriye dönecekler) kavşağa girmeden sinyal verirler.

Araçlar kavşak içinde şeritlerini takip ederler ve sadece çıkışa yaklaştıklarında şerit değiştirirler. Kendi çıkışlarına yaklaşınca sağa sinyal vermeye başlarlar (kavşağı düz geçenler dahil).[4]

Kavşaktan çıkan araç sağ şeride veya hızının gerektirdiği başka bir şeride geçer.[5]

Trafiğin soldan aktığı Kıbrıs, İngiltere gibi bazı ülkelerde düz giden araçlar orta (yoksa sol) şeride, geriye dönecek araçlar sağ şeride geçerler.

Resim galerisi

Kaynakça

  1. ^ Karayolu tasarım raporu 6 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Karayolları Genel Müdürlüğü. Erişim: 24 Temmuz 2012.
  2. ^ Trafik adalarının geometrik dizaynı 9 Nisan 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası. Erişim: 24 Temmuz 2012.
  3. ^ Kavşaklarda kurallar 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ÖzelŞoför.net. Erişim: 24 Temmuz 2012.
  4. ^ Araçların dönüş kuralları[] Zirve İş Makinası Operatörlük ve Sürücü Kursu. Erişim: 24 Temmuz 2012.
  5. ^ Sürücülerin uyacağı diğer kurallar 19 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yeni Ümit Eğitim Kurumları. Erişim: 24 Temmuz 2012.

[1]

  1. ^ "Dönel kavşakta geçiş önceliği". Dönel kavşakta geçiş önceliği. 3 Nisan 2022. 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Turing makinesi</span> bilgisayar biliminde belirli işlemleri yapabilen bir araç modeli, belirli kurallara göre hareket eden bir banttan oluşan araç

Turing makinesi, karmaşık matematiksel hesapların belirli bir düzenek tarafından yapılmasını sağlayan hesap makinesi.

<span class="mw-page-title-main">Şanzıman</span> şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Trafik işaretleri</span>

Trafik işaretleri karayollarında yasak, tehlike, bilgi işaretleri olmak üzere üç çeşittir. Demiryollarında elle verilen işaretler yanında levhalar bulunur. Denizyollarında şamandıra ve ışık işaretleri vardır. Havayollarında ise sinyal levhaları ve ışıklandırma vardır.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 31</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 31, Türkiye'nin İzmir ile Aydın şehirlerini birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyolun ilk etabı 1993'te, Aydın Kuzey kavşağına kadar olan tünel hariç kalan kesimleri de 1996'da açıldı. Otoban bugünkü son halini 2017'de aldı. Aydın-Denizli kesiminin yapımına 16 Kasım 2020'de başlandı. Bu kesimin 89 km'lik Kuyucak-Kocabaş (Honaz) arasındaki kısmı 4 Kasım 2023'te hizmete açıldı. Kalan kısımların 2024'te açılması planlanmaktadır. Otoban gelecekte Burdur'a dek uzatılarak Antalya'ya bağlanacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki otoyollar listesi</span>

Türkiye'deki otoyolların yakın bir geçmişe sahip oluşu yolların modern olmasında büyük bir etkendir. İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, Aralık 2023 itibarıyla 3.726 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sağdan ve soldan akan trafik</span> Düzen

Trafiğin gerek sağdan gerek soldan aktığı bölgelerde esas amaç trafiği bir düzene koymaktır. Trafik akışı çoğunlukla temel kurallara göre düzenlenir. Böylece birbirine çok uzak bölgelerde bile aynı kurallar geçerlidir. Buradaki niyet trafik kazalarının önüne geçebilmektir.

<span class="mw-page-title-main">D 400</span> Türkiyede bir devlet karayolu

D.400, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Kalkış yarışı</span> araba yarışı türü

Kalkış yarışı ya da Drag yarışı, iki motorlu taşıtın görece kısa ve düz bir çizgide yarıştığı ve bitiş çizgisini ilk geçenin yarışı kazandığı bir spordur. Araçlar, çeşitli kriterlere göre sınıflandırılır ki, bu kriterlerin arasında araç tipi, motor boyutu gibi otomobilin gücünü arttıran yakıtın kullanılması veya kullanılmaması gibi kısıtlamalar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Trafik ışığı</span> trafik akışlarını kontrol etmek için kullanılan cihaz

Trafik ışığı ya da trafik lambası, yol bağlantılarında, kavşaklarda, yaya geçitlerinde ve trafiğin kontrol edilmesi gereken diğer yerlerde bulunan trafik düzenleme aracı. İlk trafik ışığı 1868'de Londra'ya konmuştur. Trafik ışıkları, trafikte geçiş üstünlüğünün yerine, sürücü ve yayalara evrensel bir renk kodu ile renk sinyalleri göstererek trafiği düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 7</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 7 , diğer adıyla Kuzey Marmara Otoyolu, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde bulunan bir otoyoldur. Bu yol çift yönlü olup yön başına dörder şeritten toplam sekiz şeride sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki trafik işaretleri</span>

Bu sayfada Türkiye'deki trafik işaretleri gösterilmektedir. Türkiye'deki trafik işaretleri, diğer Avrupa ülkelerinde kullanılan işaretler ile aynı düzene sahiptir.

Bu sayfada Azerbaycan'daki trafik işaretleri gösterilmektedir. Azerbaycan'daki çoğu trafik işareti Rusya'dakiler ile aynı düzene sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Paralel park</span>

Paralel park, belirli doğrultuda park hâlinde bulunan taşıtlar ile aynı doğrultuya getirerek, temel sürüş teknikleri, dikkat ve konsantrasyon, şekil fark etme, hafıza ve göz-el-ayak koordinasyonu gibi nitelikler ile kullanılmakta olan araç park biçimi.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 13</span>

Bundesautobahn 13 doğu Almanya'da bulunan bir otobandır. A 13 otoyolu Berlin şehrini Dresden şehrine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 9</span>

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Öncelik işaretleri</span>

Öncelik işaretleri, araçların kavşak noktalarından geçmesi gereken sırayı gösterir. Trafikte araçlar genellikle diğer araçlar ve yayalarla kargaşa yaşar, çünkü planlanan seyahat güzergâhları kesişir ve böylece birbirlerinin güzergâhlarına müdahale ederler. Kimin önce gideceğini belirleyen genel ilkeye "geçiş hakkı" veya "öncelik" denir. Yolun çatışan kısmını kimin kullanma hakkına sahip olduğunu ve diğerinin bunu yapmasını kimin beklemesi gerektiğini belirler. Beklemesi gerekmeyen araca "yol hakkına sahip" veya "öncelikli" denir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs'ın karayolları ağı</span> Vikimedya liste maddesi

1907 yılında ilk arabaların adaya gelmesinden bu yana Kıbrıs, Avrupa'nın en modern karayolu ağlarından birini geliştirmiştir. 2002 yılı istatistiklerine göre Kıbrıs'ın özgür bölgelerindeki karayolu ağı 7.206 km'lik asfaltlanmış ve 4.387 km'lik asfaltsız yollardan oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İki şeritli ekspres yol</span>

İki şeritli ekspres yol, şehirlerarası veya şehir içi uzun mesafeler için tasarlanmış, her yönde birer şerit bulunan ve genellikle yüksek hızda seyahat etmeye uygun olan bir yol türüdür. Ekspres yollar, kesintisiz bir trafik akışı sağlamak amacıyla kavşakları, trafik ışıklarını ve doğrudan erişim noktalarını minimumda tutar. Bu tasarım, sürücülerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde seyahat etmelerine olanak tanır.