İçeriğe atla

Dönüş (film, 1972)

Dönüş
Dönüş filminin özgün afişi
YönetmenTürkan Şoray
Yapımcıİrfan Ünal
SenaristSafa Önal
OyuncularTürkan Şoray
Kadir İnanır
Bilal İnci
MüzikYalçın Tura
Görüntü yönetmeniKaya Ererez
KurguŞerif Gören
StüdyoAkün Film
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Yapım yılı1972
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Dönüş, yönetmenlik koltuğunda ve başrolde Türkan Şoray'ın yer aldığı, Kadir İnanır ve Bilal İnci'nin oyuncu kadrosunda bulunduğu 1972 yılı yapımı dram türündeki sinema filmi.

Konu

Gülcan, kendisi gibi bir köylü olan İbrahim ile evlenmiştir. Ardından bir de çocukları olur. Ancak en başından beri köy ağası Reşit Bey de Gülcan'ı istemektedir. Gülcan'ın kendisini reddedip İbrahim'le evlenmesi Reşit Ağa'nın zoruna gider ve intikam almak için birçok kötülük yapmaya başlar. Gülcan'ı yalnız ve savunmasız bırakabilmek için, aracılar vasıtasıyla İbrahim'in aklına, Almanya'ya işçi olarak gitme fikrini sokar. Daha fazla para kazanabilmek umuduyla İbrahim bunu kabul etse de, Gülcan itiraz eder. Fakat İbrahim'in bu fikirden vazgeçmeye niyeti yoktur.[1]

İbrahim'in yokluğundan istifade eden Reşit Ağa kötülüklerine devam eder. Gülcan ve İbrahim'e ait olan tarlayı yakar, kümes hayvanlarını katleder, evinin çatısını yıkar. İlk günlerde, İbrahim, eşine mektuplar yollar ama Gülcan okuma yazma bilmediği için, muhtara ve köydeki çocuklara okutur. Birkaç ay sonra İbrahim, Almanya'da çalıştığı yerden izin alıp köyüne gelir ancak artık eski İbrahim değildir. Almanya'daki hayatı görmüş ve çabucak benimsemiştir. Köydeki hayat tarzı ve yoksulluk zoruna gitmektedir. Bir süre sonra otomobille döneceğini ve Gülcan'ı da temelli yanında götüreceğini vadederek yeniden Almanya'nın yolunu tutar.

Okuma yazma öğrenmeye karar veren Gülcan, köy okulunun öğretmeninden yardım ister. Köylülerin kolayca provoke edilebilmesini fırsat bilen Reşit Ağa, Gülcan ve öğretmen arasında ilişki olduğuna dair söylentiler yayılmasına sebep olur ve Gülcan'ın ders aldığı bir sırada köylüler sınıfa baskın yapıp onları "el ele, diz dize" yakaladıklarını iddia ederler. Artık Gülcan suçlu ilan edilmiştir ve evinden dışarı adım atamamaktadır.

Bu olaylardan sonra muhtar efendi, köylü çocuklardan birine, İbrahim'e yollanması için bir mektup yazdırıp acilen dönmesini ve namusunu temizlemesini söyler. Çocuğuyla birlikte gizlice evden çıkmayı başaran Gülcan, nehir kenarından geçerken Reşit Ağa'nın adamlarıyla karşılaşır ve saldırıya maruz kalır. Kendini korumaya çalışırken çocuğu nehre düşerek boğulur. Çocuğunun cansız bedenine ulaşan Gülcan, İbrahim dönüp gelene kadar onu gömmemeye karar verir. Evinin önünde toplanan köylüler, çocuğu toprağa vermesi için ısrar ederler ancak çabaları sonuçsuz kalır. Son olarak kendisine okuma yazmayı öğreten köy okulu öğretmeninin hatırını kıramaz ve gömmeye razı olur.

Cenazeden eve döndüğünde, İbrahim'in ilk ziyaretinde getirdiği ne kadar hediye varsa hepsini evinin önünde ateşe verir. Alevler arasında kalan eşyaların arasından, ses kayıt cihazı çalışmaya başlar ve içinden Gülcan'la İbrahim'in konuşmalarıyla ölen çocuğunun ağlama sesi yükselir. Ardından Reşit Ağa gelir ve Gülcan'ı götürmek ister. Her şeyini kaybettiğine inanan Gülcan'ın artık çaresi kalmamıştır ve Reşit Ağa'yla kasabanın yolunu tutmaya karar verir. Bu sırada köylülerin yazdığı mektubu alan İbrahim, yeni otomobiliyle hızla köyüne dönmektedir ancak arabada yalnız değildir. Alman bir kadınla evlenmiş ve ondan çocuk sahibi olmuştur. Yeni karısını Gülcan'ın üzerine kuma olarak getirmek üzeredir.

Çocuğunun boğulduğu nehrin yanından geçerken Gülcan gizlice Reşit Ağa'nın atının üzerinde duran tüfeği alır ve Reşit Ağa'yı vurur, çocuğunun boğulduğu nehirde öldürerek intikamını alır. Aynı dakikalarda aşırı hız yapan İbrahim'in aracı da şarampole yuvarlanır. İbrahim ve yeni karısı kazada ölür. Kazayı gören Gülcan, İbrahim'i ve kadını fark edip başlarında gözyaşı döker. Çaresiz şekilde kaza mahallinden uzaklaşırken, kazadan sağ olarak kurtulan bebeğin ağlamasını duyar. Geri dönüp bebeği alır ve oradan uzaklaşır.

Kadro

Başroller

Öteki Oyuncular

  • Osman Alyanak - Ağanın köydeki adamı
  • Mehmet Büyükgüngör
  • Hikmet Taşdemir - Çocuğun katillerinden biri
  • Reşit Çildam - Çocuğun katillerinden biri
  • Yusuf Taşdemir - Çocuğun katillerinden biri
  • Necip Tekçe

Teknik Takım

  • Yönetmen - Türkan Şoray
  • Prodüktör - İrfan Ünal
  • Müzik - Yalçın Tura
  • Senarist - Safa Önal

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kadir İnanır</span> Türk sinema sanatçısı

Kadir İnanır, Türk oyuncu ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

Cem, Alevilerin, Bektaşilerin cemaatle birlikte yaptığı, son derece ayrıntılı kurallara bağlanmış ibadet. Cem, yalnızca dinsel nitelikli bir toplantı değil, aynı zamanda hem ruhen yenilenme, yıkanma ve hem de toplumsal ve bireysel sorgulanma yeridir.

<i>Selvi Boylum Al Yazmalım</i> (film)

Selvi Boylum Al Yazmalım, yönetmenlik koltuğunda Atıf Yılmaz'ın oturduğu, başrollerinde Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin'in yer aldığı, 1977 yapımı dram türündeki sinema filmi. Türk sinemasının başyapıtlarından birisi olarak kabul edilen filmin hikâyesi, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 1970 yılında yayımlanan Kırmızı Eşarp adlı romanından uyarlandı. Filmin özgün müziğini Cahit Berkay besteledi. Filmde köylü kızı Asya ile kamyon şoforü İlyas’ın dağlarda başlayıp, daha sonrasında kısa bir süre mutlu bir evliliğe dönüşen aşkı anlatılmaktadır.

<i>Tatar Ramazan</i> (film) 1990 yapımı Türk filmi

Tatar Ramazan, Kerim Korcan'ın aynı isimli eserinden (1969) uyarlanan, yapımcı ve yönetmenliğini Melih Gülgen'in yaptığı; serinin ilk filmi. Olaylar II. Dünya Savaşı'nın bütün hızıyla sürdüğü 1942 yılında geçmektedir. Ahmet Kaya'nın müziklerini yaptığı film Cumhuriyet gazetesinin o dönem attığı manşetlerle açılır.

<i>Prenses Mononoke</i>

Prenses Mononoke, Hayao Miyazaki yapımı bir Japon animasyon (anime) filmidir. Japonya'da 12 Temmuz 1997'de gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Abadan</span> Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazar

Oğuz Abadan, Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazardır.

<i>Bir Yudum Sevgi</i> yönetmenliğini Atıf Yılmazın yaptığı 1984 yapımı Türk filmi

Bir Yudum Sevgi, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1984 yapımı Türk filmi.

<i>Kabuslar Evi</i>

Kabuslar Evi, birçok farklı hikâyeden oluşan, ortak noktası eski bir köşk ve bir emlakçı olan gerilim-korku dizi filmidir. Bu köşke gelen kişilerin başından geçen gizemli, geçmişin bir köşesinde sıkışıp kalmış ve doğaüstü kimi olayları anlatır. Senaryosu ve bazı bölümlerinin yönetmenliği Çağan Irmak'a aittir. Birçok ünlü isim bu seride oynamıştır. Fikret Kuşkan, Cihan Okan, Hümeyra, Yetkin Dikinciler, Çetin Tekindor, Okan Yalabık, Zuhal Gencer, Güler Ökten, Levent Üzümcü, Ali Düşenkalkar, Rıza Kocaoğlu, Tolga Karel, Şerif Sezer, Gerçek Sağlar,Melisa Sözen, Nur Sürer,Rüçhan Çalışkur, Yurdaer Okur, Ayşe Nil Şamlıoğlu, Devrim Nas, Yiğit Özşener, Deniz Türkali, Hülya Koçyiğit, Ayhan Kavas,Ümit Çırak, Burak Şentürk bunlardan bazılarıdır.

<i>Geniş Aile</i> Türk televizyon dizisi (2009–2011)

Geniş Aile, 2009-2011 yılları arasında ilk olarak Kanal D'de, daha sonra Star TV'de yayımlanan Türk yapımı komedi ve aile türündeki televizyon dizisi. Proje tasarımı Kamuran Süner ve Cüneyt İnay'a aittir. Yönetmenlik koltuğunda Ömer Uğur vardır. Yapımcı D Productions ve senarist Cüneyt İnay'dır. İlk sezon, 8 Temmuz 2009 ile 15 Haziran 2010 tarihleri arasında yayımlandı ve 49. bölüm ile sona erdi. 2. sezon, 10 Ağustos 2010 tarihinde yayına başlamış, 25 Haziran 2011 tarihinde sezon finali yapmıştır. 3. sezon ise, 10 Ağustos 2011 tarihinde yayına başlamış, 18 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan 108. bölümü ile final yapmıştır. D Productions tarafından İstanbul, Sarıyer ilçesi Boyacıköy Mahallesi'nde çekilmiştir. Dizi, 1'den 58. bölüme kadar Kanal D'de, 59'dan 108. bölüme kadar ise Star TV'de yayımlanmıştır. 3 sezondan oluşan dizi, 108. bölümü ile final yaparak ekranlara veda etti.

Bu liste Türk televizyon dizisi Geniş Aile'nin karakterlerini taşımaktadır.

Kötülüğün Döngüsü İngiliz opera bestecisi Benjamin Britten tarafından bestelenmiş Prolog ve İki Perde'den oluşan bir oda operasıdır. Eserin librettosu romancı Henry James'in aynı isimli hayalet öyküsünden ilham alınarak uyarlanmıştir ve bestecinin bir aile dostu olan ve Briten'in birçok opera eserine sahne dekorlarını hazırlayan modern İngiliz ressamı John Piper'in karısı olan, "Myfanwy Piper" tarafından İngilizce olarak hazırlanmıştır. Eserin konusu opera sanatının geleneksel temalarının dışına çıkıp günsel sorunlardan olan çocuklara yönelik şiddet ve taciz konularını işlemektedir. Müziksel olarak ise eser bir tema ve 15 serilik onikilik sisteme göre yazılmış varyasyonlardan oluşmakta ve orkestranın aktif olarak katkısını içermektedir.

<i>Bir Millet Uyanıyor</i> (film, 1966)

Bir Millet Uyanıyor, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı 1966 yapımı tarihi Türk filmi.

O/Hakkâri'de Bir Mevsim, Ferit Edgü'nün 1977'de yayımlanan romanıdır.

Ortadirek, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ilk romanıdır. 1959'da Cumhuriyet'te tefrika edildikten bir yıl sonra, 1960 yılında, yayımlanmıştır. Toros Dağları'nın bir yüzünde yaşayan köylülerin Çukurova'ya iniş süresince karşılaştığı güçlüklerin, insanın doğayla mücadelesini ele almaktadır. On sekiz bölümden müteşekkildir. İlk baskısı Remzi Kitabevi tarafından yapılmıştır.

Yılanı Öldürseler, Yaşar Kemal'in aşk, töre ve anne şefkati üçgeninde filmlere konu olmuş romanıdır. Eserde Yaşar Kemal'in doğup büyüdüğü Osmaniye'nin Hemite köyündeki Esme'nin hikâyesini anlatılır. Yazar, Yılanı Öldürseler'i 1950'de Kozan hapishanesinde yatarken tanıştığı bir çocuğun başından geçenlerden esinlenerek yazmıştır. 1976'da Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildikten sonra aynı yıl Cem Yayınevi tarafından kitap olarak basılmıştır. 1982'de Türkan Şoray'ın yönetmenliğinde aynı adla sinemaya uyarlanan kitap, 1983 yılında Marianik Revillon tarafından Paris'te tiyatro oyunu olarak sahnelenmiştir. 1991 yılında Yaşar Kemal'in eşi Thilda Kemal tarafından To Crush the Serpent adıyla İngilizceye çevrilmiştir.

Cinayet Reçetesi İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1942 yılında yazdığı bir romandır. Roman Jerry Burton'un ağzından anlatılmaktadır. Entrikayı çözen kişi Agatha Christie'nin sürekli kahramanlarından Jane Marple'dır.

<i>Büyük Yemin</i>

Büyük Yemin, yönetmenliğini ve yapımcılıpını Memduh Ün'ün, 1969 yapımı bir Türk filmdir. Film Antalya dağlarında çekilmiştir.

Ana Ocağı, Osman F. Seden'ın yönetmenliğini yaptığı 1977 tarihli Türk sinema filmi.