İçeriğe atla

Dâbık (dergi)

Dâbık
KategorilerPropaganda
SıklıkDeğişken; ortalama her 54 günde bir
FormatÇevrimiçi dergi
YayımcıAl-Hayat Medya Merkezi
KurucuIrak ve Şam İslam Devleti
İlk sayı5 Temmuz 2014
Son sayı31 Temmuz 2016
YerSuriye ve Irak
DilArapça, İngilizce, Almanca, Fransızca

Dâbık (Arapça: دابق) 2014 Temmuz ayından 2016 Temmuz ayına kadar Deep web üzerinden yayınlanan bir internet dergisiydi. Dergi Rakka merkezli Irak ve Şam İslam Devleti tarafından yayınlanıyordu. Bu dergi İslam Devleti'nin birçok kitle iletişim aracından biridir, derginin ana amacı İslam devletine " halifelik " için yeni üyeler kazanmaya çalışmaktır. Derginin içeriği Arapçaya ek olarak, İngilizce de dahil olmak üzere birçok farklı dilde yazılmıştır.[1][2]

Etimoloji

Dergi ismini İslam'da kıyamet vaktinde Müslümanların savaşacakları ve İsa'nın ve Deccal'in kıyamet gününden önce gelecek olan birincil yer olduğuna inanılan Suriye'deki Dâbık kasabasından almıştır.

Detaylar

Dâbık dergisi İslam Devleti tarafından Deep web üzerinden yayınlanmış olsa da, diğer kaynaklar aracılığıyla çevrimiçi olarak yaygın bir şekilde erişilebilir durumdaydı. İlk sayıda İslami Hicri takvimine göre "Ramazan 1435" tarihinde yayınlanmıştır. Dabiq'in her sayısında Ebu Musab ez-Zerkavi'ye atfedilen bu alıntı yer alıyordu : "Irak'ta kıvılcım çaktı ve Allah'ın izniyle, Dabiq'teki Haçlı ordularını yakana kadar sıcaklığı artmaya devam edecek ".[3]

İslam devleti, Dâbık dergisini, Hristiyanlar, Yahudiler, Hindular, Şii Müslümanlar ve Müslüman Kardeşler gibi gruplara karşı güçlü muhalefetini ifade etmek içinde kullandı.

Dâbık dergisi Eylül 2016'da, İslam Devleti'nin Türk Ordusu ve Suriye İsyancıları tarafından Dâbık kasabasından çıkarılmasından sonra kapatıldı ve Rumiyah (Arapça'da Roma) dergisi'ne geçildi.

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". www.rudaw.net. 5 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2024. 
  2. ^ "DEAŞ'ın Dabık'ı kaybetmesi sapkın ideolojisine darbedir". www.aa.com.tr. 21 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2024. 
  3. ^ Şahin, Hanifi (31 Aralık 2019). "Dabiq Dergisi Bağlamında IŞİD'in Şiilik Algısı". Turkish Journal of Shiite Studies. 1 (2): 183-214. ISSN 2687-1882. 21 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arapça</span> Afroasya dilleri ailesinin Sami koluna mensup bir dil

Arapça, Afroasya dilleri ailesinin Sami koluna mensup bir dildir. Batıda Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Umman Denizi'ne, kuzeyde Akdeniz'den güneydoğuda Afrika Boynuzu ve Hint Okyanusuna uzanan geniş bir coğrafyada konuşulmaktadır. Tüm lehçeleri ile birlikte 420 milyonu aşkın kişi tarafından konuşulduğu olduğu tahmin edilmektedir. Arap Birliği'ne üye 22 ülke ile Çad ve Mali dâhil olmak üzere 24 ülkede resmî dildir. Aynı zamanda kısmî olarak tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti, Somaliland ile Tanzanya'da (Zanzibar) resmî dil statüsündedir. Arap Birliği'nin ve Birleşmiş Milletler'in kabul edilen altı resmî dilinden biridir. Nijer, Senegal ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal/azınlık dili olarak tanınmıştır. Arapça İran, İsrail, Pakistan, Filipinler ve Güney Afrika Cumhuriyeti anayasalarında özel dil statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Emevîler</span> İslam tarihinin ikinci hâlifeliği (661–750)

Emevîler ya da Emevîler Hilâfeti, Dört Halife Dönemi'nden (632-661) sonra kurulan Müslüman Arap devleti. Ali bin Ebu Talib'in 661'de öldürülmesinden sonra başa geçen Emevîler, 750'de Abbâsîler tarafından yıkılıncaya kadar hüküm sürdüler. Başkenti Şam olan devlet, en geniş sınırlarına Halife Hişâm bin Abdülmelik döneminde sahip oldu. Devletin sınırları Kuzey Afrika, Endülüs, Güney Galya, Mâverâünnehir ve Sind'in fethedilmesiyle doğuda Afganistan'a batıda ise Güney Fransa'ya kadar ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Araplar</span> aslen Arap Yarımadasında yaşayan ve arapça konuşan etnik ve ulusal grup

Araplar, çoğunlukla Batı Asya ve Kuzey Afrika'da olmak üzere batıda Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Umman Denizi'ne, kuzeyde Akdeniz'den, güneydoğuda Afrika Boynuzu ve Hint Okyanusu'na uzanan geniş Arap dünyası üzerinde yaşayıp yaklaşık 450 milyon nüfusa sahip halktır.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Bekir</span> İslam Devletinin ilk halifesi, sahabe

Ebû Bekir ya da tam adıyla Ebû Bekir Abdullah bin Ebî Kuhâfe Osmân bin Âmir el-Kureşî et-Teymî, İslam peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve Dört Halife'nin ilki. Muhammed sonrası Müslüman toplumda 632-634 arası liderlik ve yöneticilik yapması, bu sebeple Muhammed'in halefi olması kendisine ilk halife unvanını kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müslüman Kardeşler (Suriye)</span> İslamcı ideolojiye sahip Müslüman Kardeşlerin bir kolu

Suriye Müslüman Kardeşleri İslamcı ideolojiye sahip Müslüman Kardeşler'in bir koludur. Suriye'de bulunan Müslüman Kardeşler'in Mısır Kardeşleri ile zayıf bir bağı olduğu ve grubun kuruluşunda kendisini ılımlı olarak ve en son manifestosu olan 2012 Nisan bildirgesinde amacını bireysel haklara saygıyı taahhüt eder ibaresi ile çoğulculuk ve demokrasiyi ilerletme olarak tanımladığı ve İslam kelimesine bir vurguda bulunmadığı belirtilir. 1940 yılında kurulmuştur. Uzun yıllar özgür eylem veya faaliyet yapamamıştır. Suriye İç Savaşı başlayınca, Beşşar Esad yönetimine karşı muhaliflerin saflarına geçmiştir. Günümüzde başkanlığını Muhammed Riyad el-Şefik yapmaktadır. Merkezi Halep veya Humus'tadır.

<span class="mw-page-title-main">Azez</span> Suriyede yer alan bir şehir

A'zez, Halep İli'ne bağlı bir yerleşim yeri. Şehirde yoğun olarak Sünni müslüman olan Araplar, Kürtler ve Türkmenler yaşamaktadır. Kent merkezi 50 bin, köyleriyle 100.000'e yakın nüfusu vardır. Suriye Geçici Hükümeti'nin de facto başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti</span> Irak, Suriye ve Afrikada faaliyet gösteren Selefi cihatçı silahlı örgüt

Irak ve Şam İslam Devleti veya 2014'ten beri kullandığı resmî isimle İslam Devleti, ağırlıklı olarak Afrika'da, ayrıca Irak ve Suriye'de de etkinlik gösteren, bu bölgede hilâfet devleti kurmak amacıyla güvenlik güçlerine ve sivillere karşı eylemler yapan yasa dışı, silahlı ve ele geçirdiği topraklardaki meşruluğu hiçbir ülke tarafından devlet olarak tanınmayan Selefi cihatçı örgüttür. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile aralarında ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Kanada'nın da bulunduğu pek çok ülke ve kuruluş tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Bekir el-Bağdadi</span> IŞİDin lideri

Ebu Bekir el-Bağdadi veya doğum ismiyle İbrahim Avvad İbrahim Ali el-Bedri el-Samarai, kendini İslam halifesi ilan etmiş, silahlı örgüt IŞİD'in kurucusu ve 2014'ten 2019'a kadar lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">El-Bab</span> Suriyenin Halep ilinde bulunan bir şehir

El-Bab, Suriye'nin Halep ilinde bulunan bir şehirdir. Halep'in kuzeydoğusunda yer almaktadır, 2004'te nüfusu 63.069'dur. Şehirde Sünni Müslümanlar çoğunluk oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">YPJ</span> Suriyede çoğunluğu Kürt kadınların oluşturduğu silahlı örgüt

YPJ veya Kadın Koruma Birlikleri YPG 'nin kadın koludur. 2012 yılında YPG'nin kadın tugayı olarak kurulmuştur. 2014'te 18 ile 40 yaşları arasında 7000'den fazla gönüllü savaşçı kadroya ulaşmıştır. Jineoloji YPJ'nin fikir bütünlüğünü oluşturan düşüncelere temel olan doktrinlerden biridir. Irak ve Şam İslam Devleti'nin Yezîdî soykırımına karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dâbık</span>

Dâbık, Suriye'nin kuzey batısında Halep ili'ne bağlı Azez ilçesinde bir kasaba. Diğer adı Mercidâbık'tır. Yönetim olarak Azez İlçesi'nin Akhtarin Nahiyesi'ne bağlıdır. Civarındaki yerleşim birimleri arasında güneybatısında Mare', kuzeybatısında Suran ile güneydoğusunda Ahterin gelir. 2004'te nüfusu 3.364 kişiydi.

Taha Subhi Falaha olarak bilinen Ebu Muhammed El-Adnani El-Şami, eski IŞİD sözcüsü. IŞİD'in lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye yakınlığıyla bilinen İdlib doğumlu Adnani, örgütün Suriye'deki önde gelen liderleri arasında yer almaktaydı. Adnani'nin IŞİD'in dış operasyonlarının ana mimarı ve örgütün sözcüsü olarak IŞİD militanlarının hareketlerini koordine ederek ve '‘yalnız kurt’' isimli saldırılarını doğrudan desteklemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Muhammed el-Cevlani</span> Örgüt lideri

Ahmed Hüseyin el-Şara veya tanınan adıyla Ebu Muhammed el-Cevlani, silahlı İslamcı grup Şam Fethi Cephesi'nin kurucusu ve lideri olan, daha sonra Şam Fethi Cephesi'ni bir araya getirdiği muhalif gruplarla genişleterek kurduğu Tahrir el-Şam örgütünün kurucusu ve lideri olan Suriyeli, İslamcı. Grubun öncülü olan el-Nusra Cephesi'nin de kurucusu ve lideriydi.

Halid bin Velid Ordusu, Suriye'nin güneyinde faaliyet gösteren cihatçı Selefi silahlı örgüt. Mayıs 2016'da; Yermük Şehitleri Tugayı ile İslami Müsenna Hareketi'nin birleşmesi ve sonrasında Ceyş el-Cihad'ın katılmasıyla kurulmuş olup, Irak ve Şam İslam Devleti'nin müttefiki olarak Suriye İç Savaşı'nda savaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar</span> Suriye iç savaşındaki hükümet ve halkın çatışmaları

Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar, Suriye İç Savaşı'nda hükûmete karşı silahlı savaş veren isyancı gruplar arasındaki çatışmaları ifade eder. Özgür Suriye Ordusu ile müttefikleri, el-Kaide'ye bağlı gruplar ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin başını çektiği bu gruplar, Ocak 2013 başlarından itibaren birbirleriyle çatışmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Müslümanların Levant'ı fethi</span> 7. yüzyılda Râşidîn Halifeliği tarafından gerçekleştirilen fetih

Müslümanların Levant'ı fethi veya Müslümanların Biladü'ş-Şam'ı fethi ya da Arapların Levant'ı fethi

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti dinarı</span> Irak ve Şam İslam Devletinin resmi para birimi

Irak ve Şam İslam Devleti Dinarı yada kısaca Işid Dinarı 2014-2019 yılları arasında Irak ve Şam İslam Devleti'nin resmi para birimiydi. Dirhem ve Fulûs Dinarın alt birimleridir. Işid Dinarı, Emevi Halifeliği döneminde Müslüman dünyasına ilk kez tanıtılan tarihi altın dinardan esinlenilmiştir. 2016 yılında yapılan hesaplamalara göre 1 Işid Dinarı yaklaşık 160 Dolar veya 91 Sterlin ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Al-Hayat Medya Merkezi</span>

Al-Hayat Medya Merkezi İslam Devleti'nin medya koludur. 2014 yılının ortalarında kurulmuştur, diğer Arapça odaklı medya kollarının aksine Araplar dışındaki kitleleri hitap eder.

<i>Rumiyah</i> (Dergi)

Rumiyah, İslam Devleti (IŞİD) tarafından propaganda ve eleman toplama amacıyla yayımlanan bir çevrimiçi dergiydi. İlk olarak Eylül 2016'da yayınlandı ve İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Endonezyaca, Boşnakça ve Uygurca dahil olmak üzere birçok dilde yayımlandı.

Dar al-Islam Irak ve Şam İslam Devleti'nin medya kolu olan Al-Hayat Medya Merkezi tarafından 2014-2016 yılları arasında Fransızca dilinde yayınlanan çevrimiçi dergiydi. Dergide, 2016 Nice saldırısı gibi Fransa'daki terör saldırılarını öven makaleler yer almaktaydı. 2016 yılında itibarıyla derginin yerini Rumiyah Dergisi aldı.