İçeriğe atla

Cüneyt Budak

Cüneyt Budak

Cüneyt Budak (23 Eylül 1954, İstanbul - 2 Aralık 2009, İstanbul), Türk mimar, teorisyen ve eğitimci.

Hayatı

1954 yılında İstanbul'da doğan Budak, İstanbul Erkek Lisesi'ndeki ortaöğreniminin ardından, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Bölümü'nde 1980 lisans, 1983 yüksek lisans ve 2003'te de doktora'sını tamamladı.

Yüksek lisans çalışmasında ve sonrasında yapısalcılık ve göstergebilim alanlarına odaklandı, modern Türk mimarlık tarihini, mimari göstergebilim için kuramsal bir çerçeve içinde yeniden yazdı. Yeni Medya, Ontoloji, Felsefe, Semantik ve Sosyoloji konularında Akademik makaleler yazdı. Pek çok Türk mimarlık ofisinde serbest mimar olarak projeler üretti ve basılı medya deneyimi olarak pek çok büyük mimarlık yayınında yönetici editörlük görevlerinde bulundu.

2003 yılında 'Dünya Mimarlığı: Yerel Uygulamalar ve Küresel Bağlamları' başlıklı doktora tezini tamamladıktan sonra, Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'ndeki Yardımcı Doçentlik görevine başladı bu görevinin dışında aynı Üniversite'nin Mimarlık Bölümü'nde 'Enformasyon Mimarisi' alanında dersler verdi.

İnteraktif küresel topluluklar ve Mimarlık alanındaki çalışmaları doğrultusunda Prof.Dr.Suha Özkan başkanlığında, Dünya Mimarlık Topluluğu (World Architecture Community22 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) adlı uluslararası yayının koordinatörlüğünü ve sistem mimarlığını yaptı. Bu yayın dünya genelinde Akademik çevrelerce de beğenilip kabul görmüş bir eser olmuştur.

Kitapları

Diğer Yayınları

  • Cüneyt Budak (Ed.) Müzikli Dünya Atlası - Multimedya Ansiklopedi. 10 cilt, 508 sayfa + CD-Rom + 9 Audio-CDs. Istanbul, Boyut Yayıncılık, 1998. ISBN 975-521-322-8
  • "Building a Global Online Community" Chapter in Kazi Abdul Samad, Liza Wohlfart, Patricia Wolf (Eds.) Hands-On Knowledge Co-Creation and Sharing: Practical Methods and Techniques. A book by the KnowledgeBoard Community funded by the European Commission under the Information Society Technologies Programme (IST). 2007 ISBN 978-951-6350 - ISBN 978951635X (Elektronik versiyon)
  • Cüneyt Budak, Elvan Uysal; ve Sultan Polat (Eds.) Doğa Senfonileri - Sesleri, Müzikleri ve Fotoğraflarıyla. 10 kitap + 10 CD. İstanbul, Boyut Yayıncılık, 1998. ISBN 975-521-128-4
  • Kadri Atabaş, Cüneyt Budak ve Erol Sayın. BATIKENT Politikalar Demeti (Mavi Kitap) Ankara Belediyesi, 1980.
  • "Beğeni" XXI Mimarlık Kültürü, Mart 2000/1.
  • "Çağdaş Afrika’da Mimarlık" Arredamento Mimarlık, Temmuz-Ağustos 1999/100+16, s.68-82.
  • "Yaşamla Barışık Bir Modernizm" Herman Hertzberger dosyası. Arredamento Mimarlık, Haziran 1999/100+15, s.42-56:
  • "Bağlamsalcılık ve Modernizm" Gwathmey Siegel dosyası. Arredamento Mimarlık, Mayıs 1999/100+14, s.38-50.
  • "Barbara ve Zafer Baran" Arredamento Mimarlık, Nisan 1999/100+13, s.110-123,
  • "Kadri Atabaş Üzerine" İki Atabaş Yapısı. Arredamento, Mart 1999/100+12, s.70-75.
  • "Apartheid ve Sonrasında Mimarlık ve Halk" Güney Afrika'da Kent ve Mimarlık dosyası. Arredamento Mimarlık, Şubat 1999/100+11, s.52-67.
  • "Çağdaş Türk Mimarlığı ve Çoğulculuk" MESA ve Yaşam Dergisi, Ocak 1999/8, s. 2-7.
  • "Genç Cumhuriyetin Modernizmi ve Olgun Cumhuriyetin Rasyonalizmi" MESA ve Yaşam Dergisi, Ekim 1998/7, s. 2-5.
  • "Mimar Nezih Eldem" MESA ve Yaşam Dergisi, Ekim 1998/7, s. 6-9.
  • "Rasyonalizm ve Anıtsallık" Mimarlık ve Politika dosyası. Arredamento Mimarlık, Temmuz-Ağustos 1998/100+5, s.76-87.
  • "Biz Doshi’yi Neden Anlayamayız?" Balkrishna Doshi dosyası. Arredamento Mimarlık, Haziran 1998/100+4, s.44-61.
  • "Ceci Tuera Cela - İnternet Kitabı Öldürür mü?" Car&Men Dergisi, Nisan 1998.
  • "Aşiyan ve Tevfik Fikret" Arkitekt Yaşama Sanatı, Eylül 1992/4, s.63-66.
  • "ODTÜ Mimarlık Fakültesi yapısı ve Behruz Çinici" Mimarlık Dergisi, Mart 1985.
  • "Modern Mimarlığın Kavramları" Ayvalık Toplantısı Sunuş Konuşması. Mimarlık Dergisi, Ekim 1984.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

Ali Cengizkan, Türk şair ve yazar, akademisyen.

Abdülkadir Budak, Türk şair.

Mübeccel Belik Kıray, Türk akademisyendir. Türkiye'de sosyolojinin kurumsallaşmasında önemli rol oynamıştır.

Doğan Hasol,, mimarlık doktoru, yüksek mühendis mimar. Mimarlık, kentleşme, kent ve mimarlık sosyolojisi gibi mimarlığın farklı alanlarında faaliyet gösteren Hasol, çağdaş Türk mimarlığının en önemli temsilcilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Dorsay</span> Türk gazeteci ve sinema eleştirmeni

Atilla Dorsay, Türk sinema eleştirmeni, yazar, gazeteci, mimar.

Demirtaş Ceyhun, Türk hikâye, roman ve inceleme kitapları yazarı.

Prof. Dr. Sevda Şener, Türk yazar, dramaturg, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Ulusal Mimarlık Akımı</span> Türkiyede mimari akım

Birinci ulusal mimarlık akımı, neoklasik Türk üslûbu veya millî mimarî rönesansı; ağırlıklı olarak 1908 ile 1930 yılları arasında yaygın olan mimarî üslûptur. Her ne kadar Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış bir üslûp olsa da esas etkisini cumhuriyet döneminde göstermiştir.

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni bir devlet olması ve kendini mümkün mertebe Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil eden kavramlardan uzak tutması mimariye de yansıdı. Aynı bağlamda iç politik nedenlerden dolayı Osmanlı döneminde çalışmış kadrolardan da uzak durulması tercih edilmeye başlanmıştı. Bu sebeple 1920'li yıllar ile 1940'lı yıllar arasındaki süreçte kalifiye yerli mimar eksikliğini telafi etmek için ve yeni gelecek idari kadroları eğitmek için ağırlıklı olarak başkent Ankara'nın mimarisinde Avrupa kökenli mimarlar tercih edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Tanyeli</span>

Uğur Tanyeli, Türk mimar, akademisiyen, mimarlık tarihçisi ve kuramcısı.

Utarit İzgi Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Tayla</span>

Hüsrev Tayla Türk mimar. En çok Ankara'da yer alan Kocatepe Camii ve İstanbul'da yer alan Şakirin Camii tasarımlarıyla tanınmıştır.

Fatin Uluengin, Türk mimardır. En çok Ankara'da yer alan Kocatepe Camii tasarımıyla tanınmıştır. Ayrıca Osmanlı mimarisi'nin klasik yapı detayları alanında önemli bir uzmandır.

Sibel Bozdoğan mimar, öğretim üyesi, mimarlık tarihçisi ve eleştirmeni.

Çetin Ünalın Türk mimar ve araştırmacı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tacim Çiçek</span> Türk şair, eleştirmen ve yazar

Tacim Çiçek ; Türk şair, eleştirmen, yazar.

Arredamento Mimarlık, İstanbul'da 1989 yılından beri yayımlanmakta olan mimarlık ve tasarım kültürü dergisi.

Semra Uygur, Türk mimar.