İçeriğe atla

Cécile Vogt-Mugnier

Cécile Vogt-Mugnier
Doğum27 Mart 1875(1875-03-27)
Annecy, Fransa
Ölüm4 Mayıs 1962 (87 yaşında)
Cambridge, İngiltere
MilliyetFransız
EğitimBicêtre Hastanesi
EvliliklerOskar Vogt
Çocuk(lar)
  • Marthe Vogt
  • Marguerite Vogt
Kariyeri
DalıSinirbilimi
Çalıştığı kurumlarKaiser Wilhelm Institute,
şimdiki adı Max Planck Beyin Araştırmaları Enstitüsü, Berlin Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Pierre Marie

Cécile Vogt-Mugnier (27 Mart 1875 - 4 Mayıs 1962), Haute-Savoie'lı bir Fransız nörolog. Kocası Oskar Vogt ile birlikte beyin üzerinde yaptıkları sitoksiketektik çalışmalarıyla bilinmekteler.[1][2]

Meslek hayatı

Eğitim ve kariyeri

Vogt-Mugnier 1900'de Paris'te tıp doktorasını aldı ve Bicêtre Hastanesi'ndeki Pierre Marie'nin yanında eğitim gördü.[3] Kadınların tıp eğitimi almalarının üzerinden otuz yıl geçmesine rağmen o dönemde tıp doktorası yapanların %6'sını kadınlar oluşturuyordu.[4] ogt-Mugnier ile kocasının myelinogenez üzerindeki bulguları, kedinin beyin zarındaki (Étude sur la myelination of hémishères cérébraux) lif sistemi hakkında çalışmasının ve arkitektonik araştırmalarının başlangıcının önünü açtı.[5] 16 Ocak 1920 tarihinde Berlin'de tıbbi lisansını aldı. Bilimsel başarıları ve tıbbi tecrübesi nedeniyle, sınava girmesine ya da uygulamalı eğitim yapmasına gerek kalmadı.[4]

Başarılarına rağmen, Vogt-Mugnier'nin kendi kariyeri ve ünü yeterince yayılmadı. Sadece 1919-1937 yılları arasında Kaiser Wilhelm Enstitüsüde bilim insanı olarak resmi ve ücretli bir görevde bulundu. Hayatının çoğunda ücretsiz çalıştı ve eşinin kazandıklarıyla geçindi.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Biographies". Max Delbrück Center. Max-Delbrück-Centrum für Molekulare Medizin. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2014. 
  2. ^ I. Klatzo (1 Ocak 2004). T. Kuroiwa; A. Baethmann; Z. Czernicki (Ed.). Brain Edema XII: Proceedings of the 12th International Symposium : Hakone, Japan, November 10–13, 2002. Springer. ss. 29-32. ISBN 978-3-211-00919-2. 7 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2012. 
  3. ^ Finger, Stanley (1 Mart 2002). "Women and the History of the Neurosciences". Journal of the History of the Neurosciences. 11 (1). ss. 80-86. doi:10.1076/jhin.11.1.80.9098. PMID 12012582. 
  4. ^ a b c Helga Satzinger – Femininity and Science: The Brain Researcher Cécile Vogt (1875-1962) 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Translation of: Weiblichkeit und Wissenschaft. In: Bleker, Johanna (ed.): Der Eintritt der Frauen in die Gelehrtenrepublik. Husum, 1998, 75-93.
  5. ^ John Carew Eccles (2011). The legacy of John C. Eccles: selected letters (1937-1963) and guide to the archive in Düsseldorf. Shaker. ISBN 978-3-8440-0367-3. 27 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Anatomi</span> organizmaların yapı ve bölümlerinin incelenmesi

Anatomi, organizmaların ve parçalarının yapısının incelenmesi ile ilgili biyoloji dalıdır. Anatomi, canlıların yapısal organizasyonu ile ilgilenen bir doğa bilimi dalıdır. Tarih öncesi çağlarda başlangıcı olan eski bir bilim dalıdır. Anatomi doğası gereği gelişimsel biyoloji, embriyoloji, karşılaştırmalı anatomi, evrimsel biyoloji ve filogeniye bağlıdır, çünkü bunlar anatominin hem anlık hem de uzun vadeli zaman ölçeklerinde üretildiği süreçlerdir. Sırasıyla organizmaların ve parçalarının yapısını ve işlevini inceleyen anatomi ve fizyoloji, birbiriyle ilişkili disiplinlerin doğal bir çiftini oluşturur ve genellikle birlikte çalışılır. İnsan anatomisi, tıpta uygulanan temel bilimlerden biridir.

Tıphane, Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane veya Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, kökü Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un 14 Mart 1827'de açtığı Tıphaneye uzanan Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir. Bugünkü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesinin Osmanlı'nın son dönemlerindeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Max Delbrück</span> Biyolog, Bilim insanı

Max Ludwig Henning Delbrück Alman asıllı Amerikalı biyolog, moleküler genetiğin öncülerinden sayılır. Bakteriyofajlara ilişkin çalışmaları nedeniyle 1969 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Alfred Day Hershey ve Salvador Luria ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hershey</span> Amerikalı kimyager (1908 – 1997)

Alfred Day Hershey, Amerikalı biyolog.

Howard Martin Temin, Amerikalı biyologdur. 1975 yılında kanser araştırmasında yaptığı keşifler için David Baltimore ve Renato Dulbecco ile beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nörobilim</span> sinir sistemini inceleyen bilim dalı

Nörobilim, sinir sistemini inceleyen disiplinlerarası bir bilim dalıdır. Nöronların ve nöral devrelerin temel özelliklerini anlamayı hedefleyen bu bilim dalı, bu amaçla fizyoloji, anatomi, moleküler biyoloji, gelişim biyolojisi, sitoloji, matematiksel modelleme ve psikolojiyi birleştirir. Öğrenme, bellek, davranış, algı ve bilincin biyolojik temelinin anlaşılması Eric Kandel tarafından biyolojik bilimlerin "nihai zorluğu" olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cichlidae</span>

Cichlidae, Labroidei takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Hallett Dale</span> İngiliz eczacı ve doktor (1875-1968; Nobel Tıp Ö. 1936)

Sir Henry Hallett Dale İngiliz farmakolog ve fizyolog. Sinir uyarılarının (nörotransmisyon) kimyasal iletim ajanı olarak asetilkolin ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Otto Loewi ile 1936 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Katz</span>

Sir Bernard Katz Almanya doğumlu biyofizikçi. 1970 yılında Julius Axelrod ve Ulf von Euler ile birlikte nörotransmitterlerle ilgili çalışmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Bernard Katz, İngiltere'de şövalye unvanı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Carew Eccles</span> araştırmacı

Sir John Carew Eccles, Avustralyalı nörofizyolog. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü sinapslar üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle kazanmıştır. Aynı yıl ödülü Andrew Huxley ve Alan Lloyd Hodgkin ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Torsten N. Wiesel</span>

Torsten Nils Wiesel, İsveçli nörofizyolog. 1981 yılında David H. Hubel ile birlikte görme sisteminin bilgi işleme süreçleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Ödülü ayrıca beyin hemisferleriyle ilgili yaptığı bağımsız araştırmalar nedeniyle kazanan Roger W. Sperry ile de paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David H. Hubel</span> Kanadalı fizyolog (1926 – 2013)

David Hunter Hubel, Amerikalı nörofizyolog. Harvard Medical School'da profesör olarak çalışmaktadır. Torsten Wiesel ile birlikte 1981 yılında görme sistemindeki bilgi işleme süreçlerine ilişkin keşifleri için Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Ödül ayrıca bağımsız olarak "beyin hemisferlerinin fonksiyonel uzmanlaşmaları ile ilgili keşiflerinden dolayı" kazanan Roger W. Sperry ile paylaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bert Sakmann</span>

Bert Sakmann, Alman fizyologdur. "Hücrelerdeki tek iyon kanallarının işlevi" üzerine yaptığı çalışmaları için 1991 yılında Erwin Neher ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır. Yama kelepçe (patch-clamp) tekniğinin mucitlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Brigitte Kieffer</span>

Brigitte Kieffer, opioid reseptörleri üzerine çalışmalarıyla tanınan Fransız moleküler sinirbilimci. Uzmanlık alanları arasında moleküler psikiyatri, bağımlılık, ruh hali bozuklukları, acı ve gelişim bozuklukları yer alır. Kieffer, opioid reseptörleri konusundaki araştırmalarıyla acı, akıl hastalıkları ve uyuşturucu bağımlılığının altında yatan beyin mekanizmaları üzerine yeni bulgular elde etti. 300'den fazla kişilik ekibiyle araştırma yapmaya devam etmektedir. Araştırmaları, morfin ve eroin gibi maddelerin ağrı kesici ve bağımlılık yapıcı özelliklerinin nasıl oluştuğunu göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Delbrück</span> Alman tarihçi

Hans Gottlieb Leopold Delbrück bir Alman tarihçisiydi. Delbrück, araştırma yöntemini, askerî kurumların evrimini izlemek için, demografi ve ekonomi gibi yardımcı disiplinleri kullanarak, eski disiplinlerin analizini ve karşılaştırmasını tamamlamak için eski kaynakların eleştirel incelemesine dayandıran ilk modern askerî tarihçilerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Lucia Galeazzi Galvani</span> İtalyan tıp bilimcisi

Lucia Galeazzi Galvani İtalyan bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ernst von Bergmann</span> Alman cerrah

Ernst von Bergmann, Baltık Alman cerrahtır. Cerrahi aletlerin ısı sterilizasyonunu uygulayan ilk doktordur ve aseptik cerrahinin öncüsü olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Izquierdo</span> Arjantinli yazar

Ivan Antonio Izquierdo, Arjantinli Brezilyalı bilim insanı ve öğrenme ve hafızanın nörobiyolojisi çalışmasında öncü araştırmacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Lina Stern</span>

Lina Solomonovna Stern veya Shtern ; Tıbbi keşifleriyle II. Dünya Savaşı cephelerinde binlerce hayat kurtaran Sovyet biyokimyacı, fizyolog ve hümanistti. En çok, 1921'de hemato-ensefalik bariyer olarak tanımladığı kan-beyin bariyeri üzerindeki öncü çalışmasıyla tanınır.