İçeriğe atla

Cyril Toumanoff

Cyril Toumanoff
Doğum13 Ekim 1913(1913-10-13)
Rusya
Ölüm4 Şubat 1997 (83 yaşında)
MilliyetAmerikalı
MeslekTarihçi

Cyril Leo Heraclius, Prens Toumanoff (RusçaКирилл Львович Туманов; 13 Ekim 1913 – 4 Şubat 1997), Rusya doğumlu Amerikalı tarihçi ve soy bilimci, özellikle Orta Çağ Gürcistan, Ermenistan, İran ve Bizans İmparatorluğu'nun soy bilimi ve tarihi konusunda uzmandır. Çalışmaları Batı dünyasında Orta Çağ Kafkasya üzerine yapılan çalışmaları önemli ölçüde etkilemiştir.[1] Cyril Toumanoff 1997 yılında Roma'da 83 yaşında öldü.[1] Roma'da Campo Verano'da bulunan Malta Şövalyeleri'nin şapeline gömüldü.[2]

Yayınları

  • "On the Relationship between the Founder of the Empire of Trebizond and the Georgian Queen Thamar", Speculum 15 (1940).
  • "Medieval Georgian Historical Literature (VIIth-XVth Centuries)", Traditio 1 (1943).
  • "The Old Manuscript of the Georgian Annals: The Queen Anne Codex (QA) 1479-1495", Traditio 5 (1947)
  • "The Early Bagratids. remarks in connexion with some recent publications", Le Museon 62 (1949).
  • "The Fifteenth-Century Bagratids and the institution of Collegial Sovereignty in Georgia", Traditio 7 (1949–1951)
  • "Christian Caucasia between Byzantium and Iran. New light from Old Sources", Traditio 10 (1954).
  • (Fransızca) "La noblesse géorgienne sa genèse et sa structure", Rivista Araldica, Sett (1956).
  • "Chronology of the Kings of Abasgia and Other Problems", Le Museon 69 (1956)
  • "Caucasia and Byzantine Studies", Traditio 12 (1956)
  • "The Bagratids of Iberia from the Eighth to the Eleventh Century", Le Museon 74 (1961)
  • "The dates of the Pseudo-Moses of Chorence", Handes Amsorya 75 (1961)
  • Studies in Christian Caucasian History (Georgetown University Press, 1963).
  • "Armenia and Georgia", in The Cambridge Medieval History IV (1966).
  • "Chronology of the Early Kings of Iberia", Traditio 25 (1969).
  • The Order of Malta and the Russian Empire (Rome, 1969) with Olgerd de Sherbowitz-Wetzor.
  • "The Mamikonids and the Liparitids", Armeniaca Venise (1969).
  • "The Third-Century Armenian Arsacids: A chronological and Genealogical Commentary", Revue des Études Arméniennes 6 (1969): 233-281.
  • "Caucasia and Byzantium", Traditio 27 (1971)
  • (Fransızca) "L’Ordre de Malte dans l’Empire de Russie : Grand-Prieuré Catholique de Russie", Rivista Araldica (maggio-giugno 1973)
  • (Fransızca) Manuel de généalogie et de chronologie pour l’histoire de la Caucasie chrétienne (Arménie, Géorgie, Albanie) (Rome: Aquila, 1976).
  • (Fransızca) "Aransahikides ou Haykides? Derniers rois de Siounie", Handes Amsorya (1976)
  • (Fransızca) Catalogue de la Noblesse titrée de l’Empire de Russie (Rome, 1982).
  • (Fransızca) Les Maisons Princières Géorgiennes de l’Empire de Russie (Rome, 1983).
  • "The Albanian Royal Succession", Le Museon 97 (1984).
  • The Social Myth: Introduction to Byzantinism (Rome: Viella, 1984).
  • "Heraclids and the Arsacids", Revue des Études Arméniennes 19 (1985).
  • "Problems of Aransahikid Genealogy", Le Museon 98 (1985).
  • (Fransızca) Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l’Antiquité jusqu’au XIXe siècle ; Tables généalogiques et chronologiques, *Rome, 1990).

Kaynakça

  1. ^ a b Robert H. Hewsen. "In Memoriam: Cyril Toumanoff." Journal of the Society for Armenian Studies. Vol. 8, 1995, 5–7.
  2. ^ (Rusça) А. А. Шумков, М. Ю. Медведев (1997), Дворянский календарь: справочная родословная книга российского дворянства, т. 4, с. 102. Санкт-Петербургское Дворянское Собрание.

İlgili Araştırma Makaleleri

Cyril Alexander Mango, Bizans İmparatorluğu'nun tarih, sanat ve mimarisi hakkında İngiliz uzman.

Aleksios Komninos, Bizans imparatoru I. Andronikos ile akrabası ve metresi Theodora Komnini'nin oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Andronikaşvili</span>

Andronikaşvili, Gürcistan'ın asil bir ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Parnavaz</span> İberyanın ilk kralı

I. Parnavaz, İberya'nın ilk kralı. Amcası Samara Mtsheta çevresindeki Gürcü kabilelerinin başkanı (mamasahlisi) idi. O, prens Azo'ya karşı silahlı bir isyanı bastırmıştı. Ona bu işte Kolhis hükümdarı Kuci ve Azo'nun ordusundan 1000 asker de destek vermişti. Parnavaz galip gelerek 27 yaşında İberia'nın ilk hükümdarı oldu. 65 yıl hüküm sürdü. Ölümünden sonra yerine oğlu Saurmag geçti. Kartlis Tshovreba kroniklerine göre Gürcü alfabesini oluşturan kişi I. Parnavaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gregorios Pakurianos</span> Bizanslı general

Gregorios Pakourianos, Grigol Bakurianis-dze; Yunanca: Γρηγόριος Πακουριανός; Ermenice: Գրիգոր Բակուրյան, Grigor Bakurian; Bulgarca: Григорий Бакуриани;

<span class="mw-page-title-main">Çihori Muharebesi</span>

Çihori Muharebesi, 1463 yılında Birleşik Gürcistan kralı VIII. Giorgi ve kraliyet ailesinden VI. Bagrat önderliğindeki isyancı asilzadeler arasındaki muharebedir. Muharebe Batı Gürcistan'da Argveti bölgesinde Çihori kalesi yakınlarında gerçekleşti ve kralın yenilgisiyle sonuçlandı.

Mamia Gurieli Dadiani hanedanından bir eristavi idi. 15. yüzyılın sonlarında Guria Prensliği'nin düklüğünü yapmıştır. Onun soyundan gelenler Rus İmparatorluğu'nun Guria Prensliği'ni işgal ettiği 1829 yıla kadar Guria Prensliği'ni yönetmiştir.

I. Liparit Dadiani 1414'ten öldüğü 1470'e kadar Megrelya'nın eristaviliğini ("dük") yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Yönetimi döneminde Megrelya, 1460'larda dağılan Gürcistan Krallığı'ndan büyük ölçüde bağımsız olmuştur.

II. Liparit Dadiani 1482'den öldüğü tarihe kadar Megrelya'nın eristaviliğini ("dük") yapmış Dadiani hanedanı üyesidir.

Şamadavle Dadiani 1470'ten öldüğü tarihe kadar Megrelya'nın eristaviliğini ("dük") yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Babası I. Liparit'in ölümüyle Megrelya dükü olan Şamdavle, selefleri gibi Megrelya'nın Gürcistan Krallığı'na olan özerkliğini azaltmaya çalışmıştır. Şamadavle, günümüze ulaşan belgelerde "büyük eristavt-eristavi Dadiani-Gurieli" olarak geçmektedir. Ayrıca Svanların eristavisi ve İmereti'nin mandaturt-ukhutsesi olarak bilinmekteydi. Şamadavle'nin yerine amcası II. Vamek Dadiani geçmiştir.

Kartam MÖ 1. yüzyılda yaşamış Kolhis eristavisi ve İberya Krallığı prensidir.

<span class="mw-page-title-main">Raça Düklüğü</span>

Raça Düklüğü, Orta Çağ ve Erken Modern dönemde Batı Gürcistan'ın Raça eyaletinde var olmuş bir düklüktür. Büyük Kafkas Dağları'nın eteklerinde ve Rioni Nehri'nin kuzeyinde yer alan düklük, 1050'den 1789'a kadar eristaviler ("dük") tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Artaksiad (İberya)</span>

Artaksiad c. MÖ 90 - MS 30 tarihleri arasında İberya'yı yöneten ve Ermenistan'a adını veren hanedanın bir kolu. Orta Çağ Gürcü vakayinamelerine göre Artaksiad, İberya'nın hakimiyetini İber soylularının Parnavazid Hanedanı kralı Parnajom'a baş kaldırmalarının ardından elde ettiler. Ermenistan kralına, Parnavazid bir prensesle evli olan oğlunu yeni hükûmdar olarak göndermesi için dilekçe verdiler. Hem Ermenistan kralı hem de oğlu, kroniklerde "Arşak" olarak anılır, bu muhtemelen Ermenistan'ın Artaksiad krallarına atıfta bulunularak genel bir terim olarak alınan Artaksias ile oluşan bir karışıklıktır. Profesör Cyril Toumanoff Ermenistan kralını I. Artavasdes, oğlunu da İberya'da kurulan yeni krallığın kralı I. Artaksias olarak tanımlamıştır. Valayiname, Parnajom ve takipçilerine karşı birleşik bir İber-Ermeni ordusu arasındaki savaş, Parnajom'un bu savaşta yenilmesi ile devamında öldürülmesi ve ardından Ermeni prensinin İberya kralı olmasıyla devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azat Musa'nın Gürcistan seferi</span>

Azat Musa'nın Gürcistan seferi 1302'den 1303 yılına kadar sürmüştür. İstila, Azat Musa liderliğindeki bir grup Türkmen aşireti tarafından başlatılmıştı, büyük olasılıkla Pontus hinterlandındaki esas göçmen boylar olan Çepnilere bağlıydılar.

I. Aleksandre, Bagrationi Hanedanı'ndan, 1387'den 1389'a kadar Batı Gürcistan İmereti kralıdır. Bundan önce Gürcistan krallarının yetkisi altında İmereti eristavi ("dük") idi.

Prens Stepanoz kraliyet Hosroviani Hanedanı'ndan bir Gürcü prensiydi. 685-736'da Kaheti prensidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Parsman</span>

Yiğit II. Parsman veya Cesur, Roma imparatoru Hadrianus'un (117–138) çağdaşı olan Parnavaziani hanedanından bir İberya (Kartli) kralıdır. Profesör Cyril Toumanoff, MS 116-132 tarihini Parsman'ın saltanat yılları olarak öne sürmektedir. Birkaç Klasik kaynakta yer almaktadır.

Vaşlovani Kalesi, tarihsel Gürcistan'ın güneybatısını oluşturan bölgelerden biri olan Speri'de, bugün İspir ilçesine bağlı Madenköprübaşı köyünde Orta Çağ'dan kalma bir kaledir. Vaşlovani (ვაშლოვანი) Gürcüce bir kelime olup elmalık anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">II. Arsakes</span> Part kralı

II. Arsakes, MÖ 217'den MÖ 191'e kadar Partların Arsakes kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Partamaspates</span> MS 2. yüzyılın başlarında Osroenede Romalı bir vekil kral olarak hüküm süren bir Part prensi

Parthamaspates, Mezopotamya'da ve daha sonra MS 2. yüzyılın başlarında Osroene'de Romalı bir vekil kral olarak hüküm süren bir Part prensidir. Part imparatoru I. Osroes'in oğludur.