İçeriğe atla

Cynoglossum

Cynoglossum
Cynoglossum officinale
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Boraginales
Familya:Boraginaceae
Cins:Cynoglossum
L., Sp. Pl.: 134 (1753).
Tip tür
Cynoglossum officinale
L., Sp. Pl.: 134 (1753).
Türler
metne bakınız.

Cynoglossum, Boraginaceae familyasına bağlı bir cinstir.[1][2][3]

Tanımlama

Cynoglossum, ilkbahardan sonbahara kadar mavi, mor pembe veya beyaz, unutma beni benzeri çiçeklerden oluşan, kabaca tüylü, basit, mızrak ila dikdörtgen şeklindeki yaprakları ve talkım çiçek durumları olan, genellikle kısa ömürlü çok yıllık, yıllık, iki yıllık veya çok yıllık olabilir.[4]

Türler

C.  aequinoctiale – C.  alpestre – C.  alpinum – C.  alticola – C.  amabile – C.  amplifolium – C.  asperrimum – C.  australe – C.  × austriacum – C.  austroafricanum – C.  baeticum – C.  barbaricinum – C.  birkinshawii – C.  borbonicum – C.  bottae – C.  brandii – C.  castaneum – C.  celebicum – C.  cernuum – C.  cheranganiense – C.  clandestinum – C.  coeruleum – C.  columnae – C.  creticum – C.  dalianum – C.  densefoliatum – C.  dioscoridis – C.  divaricatum – C.  gansuense – C.  germanicum – C.  glabellum – C.  hanangense – C.  hellwigii – C.  hispidum – C.  holosericeum – C.  inyangense – C.  javanicum – C.  kandavanense – C.  karamojense – C.  krasniqii – C.  lanceolatum – C.  × legionense – C.  lowryanum – C.  macrocalycinum – C.  macrolimbe – C.  magellense – C.  maghrebicum – C.  meeboldii – C.  microglochin – C.  × modorense – C.  monophlebium – C.  montanum – C.  natolicum – C.  nebrodense – C.  nova-guineese – C.  obtusicalyx – C.  officinale – C.  papuanum – C.  pustulatum – C.  rochelia – C.  sabirense – C.  semnanicum – C.  seravshanicum – C.  spelaeum – C.  sphacioticum – C.  stewartii – C.  timorense – C.  torvum – C.  trinervium – C.  trollii – C.  tsaratananense – C.  ukaguruense – C.  vanense – C.  viridiflorum – C.  wallichii – C.  wildii – C.  yemenense – C.  zeylanicum
[5]

Anavatanı

Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Altay, Angola, Assam, Avusturya, Azor Adaları, Balear Adaları, Baltık Devletleri, Bangladeş, Beyaz Rusya, Belçika, Benin, Borneo, Bulgaristan, Burundi, Buryatiya, Kamboçya, Kamerun, Kanarya Adaları., Cape Eyaletleri, Orta Afrika Repu, Orta Avrupa Rus, Çin Kuzey-Orta, Çin Güney-Orta, Çin Güneydoğu, Chita, Komorlar, Kongo, Corse, Kıbrıs, Çekoslovakya, Danimarka, Doğu Ege Bölgesi., Doğu Avrupa Rusya, Doğu Himalaya, Etiyopya, Fransa, Ücretsiz Devlet, Almanya, Gana, Büyük Britanya, Yunanistan, Gine Körfezi, Hainan, Macaristan, Hindistan, İç Moğolistan, İran, Irak, İrlanda, Irkutsk, İtalya, Fildişi Sahili, Japonya, Jawa, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kore, Krasnoyarsk, Kriti, Krym, Kuril Is., KwaZulu-Natal, Laos, Lübnan-Suriye, Lesotho, Lesser Sunda Is., Liberya, Libya, Madagaskar, Madeira, Malawi, Malaya, Mançurya, Mauritius, Moğolistan, Fas, Mozambik, Myanmar, Nansei-shoto, Nepal, Hollanda, Yeni Gine, Yeni Güney Galler, Nijerya, Kuzey Kafkasya, Kuzey Avrupa Russi, Kuzey n İller, Kuzey Bölgesi, Kuzeybatı Avrupa K, Pakistan, Filistin, Filipinler, Polonya, Portekiz, Qinghai, Queensland, Romanya, Ruanda, Réunion, Sardegna, Suudi Arabistan, Sicilya, Somali, Güney Avustralya, Güney Avrupa Rusya, İspanya, Sri Lanka, Sudan, Sulawesi, Sumatera, Svaziland, İsveç, İsviçre, Tadzhikistan, Tayvan, Tanzanya, Tazmanya, Tayland, Tibet, Transkafkasya, Tunus, Türkiye, Türkiye'nin Avrupa kısmı, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Özbekistan, Victoria, Vietnam, Batı Himalaya, Batı Sibirya, Batı Avustralya, Sincan, Yemen, Yugoslavya, Zambiya, Zaire, Zimbabve.[5]

Kaynakça

  1. ^ "GBIF". 13 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2021. 
  2. ^ "Mindat". 20 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2021. 
  3. ^ "PaleoBioDB". 20 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2021. 
  4. ^ "Cynoglossum germanicum | green hound&s;s tongue /RHS Gardening". www.rhs.org.uk (İngilizce). 16 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2022. 
  5. ^ a b "Cynoglossum L. | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (İngilizce). 5 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Asya</span> kıta

Asya veya Asya Kıtası, Avrupa'nın doğusunda, Büyük Okyanus'un batısında, Okyanusya'nın kuzeyinde ve Arktik Okyanus'un güneyinde bulunan kıta, yüz ölçümü olarak Dünya'nın en büyük kıtası, aynı zamanda nüfus açısından en kalabalık kıtasıdır. Sınırları değişkenlik gösterse de Avrupa ve Afrika kıtaları ile kara sınırı vardır. Avrupa ile birlikle Avrasya'yı, Avrupa ve Afrika kıtalarıyla birlikte Eski Dünya'yı oluşturur. İnsanlığın Afrika'dan çıktıktan sonra ayak bastığı ilk kıta olan Asya, aynı zamanda Dünya üzerindeki birçok dinin çıkış bölgesidir. Ortadoğu kökenli İslam, Hristiyanlık gibi İbrani dinler ile Hint Yarımadası kökenli Budizm ve Hinduizm gibi Dharmatik dinler buna örnektir. Kuzey Kutup Dairesi'nden Ekvator'a kadar uzanan Asya Kıtası, yeryüzünün en alçak noktası olan Lut Gölü ve en yüksek noktası olan Everest gibi çok farklı yeryüzü şekillerini içinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<i>Salix alba</i>

Salix alba, Salicaceae (söğütgiller) familyasına ait, 25–30 m. boylarında bir söğüt türü.

<span class="mw-page-title-main">Gondvana</span>

Gondvana (Gondwana), Prekambriyen dönemi sonunda Antarktika, Avustralya, Afrika, Güney Amerika, Hindistan, Arabistan ve Madagaskar'ın birleşmesinden oluşmuştur. Geç Prekambriyen dönemi sonunda birleşen bu jeolojik yapı, erken Jura döneminde ilk parçalanma aşamasına gelmiştir.Birkaç kratonun birikmesiyle oluşur. Gondwana paleozoyik dönemin en büyük kitasal kabuğudur. Dünya yüzeyinin beşte biri kadar bir alan kaplamaktadır. Süper kıta olabilmek için Euramercia ile birleşti. Mesozoyik doneminde Gondwana ve pangea yavaş yavaş ayrıldı. Gondwana kalıntıları Güney Amerika, Afrika, Antarktika, Avustralya, Hindistan yarımadası ve Arabistan'da dahil olmak üzere bugünün kıta alanının yaklaşık üçte ikisini oluşturmaktadır. Gondvana (Gondwana) ismi Avusturyalı jeolog Eduard Suess tarafından üst Paleozoyik ve Mezozoyik yaşlı formasyonları bulunan merkez Hindistan'daki Gondwana bölgesine izafeten verilmiştir, zira bu bölge diğer güney kıtalarındaki bazı formasyonlara jeolojik yaş ve litolojik özellikler yönünden benzemektedir. ”Gondwana” terimi, bazı bilim adamları tarafından bölge ve süper kıta arasında açık bir ayrım yapmak için tercih edilmektedir.

<i>Lonicera</i>

Lonicera (Hanımeli), Caprifoliaceae familyasına ait, çalı ve/veya sarmaşık grubundan bir bitkidir. Yaklaşık 180 türü vardır, bunun 100 kadarı Çin'dedir. Avrupa ve Kuzey Amerika'da 20şer türü vardır. En çok bilinen türleri Lonicera periclymenum, Lonicera japonica ve Lonicera sempervirens dir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa coğrafyası</span> Avrupanın fiziksel kara kütlesinin tanımı

Avrupa geleneksel olarak Dünya'daki 7 kıtadan biri olarak düşünülmektedir. Oysa Avrupa ve Asya coğrafi açıdan birbirleriyle bağlantılı kıtalardır ve bazen Avrasya adı altında anılırlar. Avrupa'nın geleneksel tanımına göre Ural Dağları Avrupa'nın doğudaki sınırını oluştururlar. Güneydoğu'daki sınırını Ural Nehri oluşturur. Sınır Hazar denizi, Kafkas Dağlarının zirveleri boyunca devam eder, Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'yla belirlenir. Akdeniz Avrupa'nın güney sınırını, Atlas Okyanusu ise batı sınırını belirler. İzlanda Avrupa'dan çok Kuzey Amerika'ya yakın olmakla birlikte Avrupa'nın bir parçası olarak sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Subtropikal iklim</span>

Subtropikal bölgeler dünyanın tropik kuşağının hemen kuzey ve güney sınırında kuzey ve güney 23.5 °'paralellerinde yer alan Yengeç dönencesi ve Oğlak dönencesi ile sınırlanmış coğrafik bölgelerdir. 'Subtropikal' terimi tropikal ve astropikal kuşağa komşu olan ve genellikle her iki yarım kürede 36 ve 44 paralelleri arasında yer alan ancak bazen daha üst paralellerde de görülen iklim bölgelerini ifade eder. Dönencealtı iklime nazaran sıcaklık değerleri biraz daha düşüktür ve yıllık sıcaklık farklı daha yüksektir. Astropikal iklimde görülmeyen kar yağışları ve don az ya da nadiren de olsa bu iklimde görülür.

<i>Ferula</i>

Ferula Apiaceae familyasından bir çiçekli bitki cinsi. Anavatanı Akdeniz bölgesinin doğusu ve Orta Asya'dır ve genelde kurak iklimlerde yetişir.

<i>Ajuga</i> ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ajuga cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adı

Ajuga, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Ajuga cinsi, çoğunlukla eski dünyanın kuzey ılıman bölgelerine dağılmış 64 türden oluşur. Cins Güney Afrika ve Avustralya'da da görülür. Türkiye florasında 14 tür ve 27 alt taksonla temsil edilir..

<span class="mw-page-title-main">UTC+07.00</span>

UTC+07:00, UTC'den 7 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">UTC+08.00</span>

UTC+08:00, UTC'den 8 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa Çin'deki diplomatik temsilciliklerin listesi. Halihazırda başkent Pekin 166 büyükelçiliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bu liste fahri konsoloslukları, konsolosluk ajansları ya da Hong Kong'u kapsamamaktadır.

<i>Phlomis russeliana</i>

Phlomis russeliana, Türkiye'ye özgü, Lamiaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Genellikle P. samia ve Phlomis viscosa ile karıştırılır. 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar. Phlomis russeliana, güneş alan nemli toprakta süs çiçeği olarak yetiştirilir. - 20 santigrat derecedeki sıcaklıklara kadar hayatta kalabilir. İngiltere Kraliyet Bahçıvanlık Cemiyeti'nin Bahçe Ödülünü kazanmıştır.

<i>Seseli</i>

Seseli, Apiaceae familyasına bağlı bir cinstir.

<i>Foeniculum</i>

Foeniculum, Apiaceae familyasına bağlı bir cinstir.

<i>Hedera</i>

Hedera, Araliaceae familyasına bağlı bir cinstir.

Ulmus chumlia, Ulmaceae (karaağaçgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Ulmus lamellosa</i>

Ulmus lamellosa, Ulmaceae (karaağaçgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Ulmus lanceifolia</i> bitki türü

Ulmus lanceifolia, Ulmaceae (karaağaçgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Torilis japonica</i> bitki türü

Torilis japonica, Apiaceae familyasından orta ila uzun boylu, yıllık veya iki yıllık bir bitki türüdür.