İçeriğe atla

cwm (pencere yöneticisi)

cwm
OpenBSD sisteminde çalışan cwm
Orijinal yazar(lar)Marius Aamodt Eriksen
Geliştirici(ler)Marius Aamodt Eriksen, Andy Adamson, Niels Provos, Martin Murray, Dimitris Economou, Antti Nykänen
İlk yayınlanma10 Temmuz 2004 (20 yıl önce) (2004-07-10)
Güncel sürüm3[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 28 Ağustos 2005
Programlama diliC
İşletim sistemiUnix-benzeri
TürX pencere yöneticisi
LisansISC License
Resmî sitesiwww.openbsd.org/cgi-bin/cvsweb/xenocara/app/cwm/ Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

cwm (Calm Window Manager) X Pencere Sistemi için bir yığın pencere yöneticisidir. Öncelikle OpenBSD'nin temel sisteminin bir parçası olarak geliştirilmiş olsa da diğer Unix benzeri işletim sistemlerinde taşınabilir versiyonları mevcuttur.

Tarih

cwm'nin gelişimi Marius Aamodt Eriksen tarafından evilwm'ye yapılan yamalardan başladı. Yeni özelliklerin uygulanmasını kolaylaştırmak için, cwm sonunda 9wm'den bazı kodlar kullanılarak yeniden yazıldı. Orijinal yazarın son sürümü Ağustos 2005'te çıktı.

Nisan 2007'de cwm OpenBSD kaynak ağacına aktarıldı. Ocak 2008'e kadar, 9wm kodunun tamamı da dahil olmak üzere orijinal kaynak kodunun önemli bir kısmı yeniden yazıldı. cwm, wm2'nin yerini aldığı 4.2 sürümünden bu yana OpenBSD ile dağıtılmaktadır. Üçüncü parti bir Linux portu da mevcuttur.

Tanım

cwm, yoğun klavye kullanımı, az yer kaplaması ve kullanım kolaylığına yönelik bir istiflenebilir pencere yöneticisidir. Açık sanal masaüstü işlevselliğinden yoksun olsa da, pencere grupları mekanizması kullanılarak taklit edilebilir. cwm, pencerelerin etrafındaki 1 piksel kenarlık dışında pencere süslemeleri çizmez.

cwm birkaç menü içerir:

  • exec menüsü (bir uygulamayı başlat)
  • window menu (çalışan bir uygulamayı arayın)
  • ssh to menu (Güvenli Kabuk oturumu başlatın)
  • exec wm menu (farklı bir pencere yöneticisine geç)

Tüm bu menüler "yazdıkça ara" şeklinde çalışır.

cwm, yalnızca klavyeyi kullanarak pencereleri yükseltmeye, gizlemeye, aralarında geçiş yapmaya ve aramaya izin vererek onu terminal emülatörü çoklayıcı olarak kullanmayı uygun hale getirir. Ayrıca, fare gibi işaretleme aygıtlarının klavyeyle değiştirilmesine olanak tanır.

Ek anahtar bağlamaları ve yapılandırma seçenekleri ~/.cwmrc yapılandırma dosyasında belirtilebilir.

Tepkiler

cwm genellikle minimalist yazılım topluluklarında iyi karşılanır.

cwm'nin, OpenBSD'deki varsayılan pencere yöneticilerinden biri olması nedeniyle kullanıldığı belirtilmiştir, ancak bazen başka nedenler de zikredilmektedir. cwm, esnekliği, kullanım kolaylığı ve fare olmadan kullanılabilmesi nedeniyle de övülür.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "cwm". 8 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

  • cwm(1) – OpenBSD General Commands Manual
  • cwmrc(5) – OpenBSD File Formats Manual
  • Official website at the Wayback Machine (archived October 3, 2011)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Enlightenment</span>

Enlightenment, basit, hızlı, sade ve kullanışlı bir masaüstü ortamı yaratmak için başlatılan bir projedir. EFL adı verilen pek çok parçadan oluşmuş bir grup kütüphane üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chromium OS</span>

Chromium OS, Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Chrome OS'un açık kaynak geliştirme sürümü. Chrome OS'un kaynak kodu BSD lisansı ile 19 Kasım 2009'da Chromium OS olarak yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Wm2</span>

WM2, x Window System için Chris Cannam tarafından yazılmış bir minimalist pencere yöneticisidir. Taşıma, yeniden boyutlandırma ve windows silme için destek sağlar, ancak simgeleri desteklemez. Simge yerine, wm2, pencerelerin masaüstünden geçici olarak gizlenmesini sağlar; gizli pencere root penceresindeki menüden geri çağrılabilir. Etkileşimli konfigürasyon desteği sağlamaz, sanal masaüstü ve yapılandırılabilir kök menüler, araç çubukları, gibi modern pencere yöneticilerinin diğer özellikleri sunmaz. Ayarlar kaynak dosyasını yeniden yapılandırılmasını gerektirir ve sadece birkaç seçenek vardır. Yapılandırma seçeneklerindeki bu eksiklik wm2’yi kullanımı kolay bir pencere yöneticisi haline getirmektedir.

GLFW, temelde ve ilk olarak OpenGL ile kullanılmak üzere geliştirilmiş hafif bir yardımcı kütüphanedir. Programcıya, üzerinde çalışılan işletim sisteminden bağımsız olarak OpenGL ve Vulkan için 'context' ve pencere yaratma, klavye, fare, oyun çubuğu girdi ve çıktılarını yönetme kolaylığı sağlar.

Dock, macOS işletim sisteminin grafiksel kullanıcı arayüzünün belirgin bir özelliğidir. Uygulamaları başlatmak ve çalışan uygulamalar arasında geçiş yapmak için kullanılır. Dock ayrıca macOS'ten önceki NextStep ve OpenStep işletim sistemlerinin öne çıkan bir özelliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Başlangıç menüsü</span> Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü ögesi

Başlangıç menüsü veya Start menüsü Microsoft Windows'da Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü öğesidir. Farklı işletim sistemlerinde ve pencere yöneticisinde farklı isimler vardır, "KDE"de "Kickoff Application Launcher", "GNOME" ve "Unity"de "Dash", "Windows 8"de "Start screen" gibi isimlenir. Geleneksel olarak, Başlat menüsü, kullanıcının başlatması için programların özelleştirilebilir iç içe geçmiş bir listesinin yanı sıra, en son açılan belgelerin bir listesini, dosyaları bulmanın ve yardım almanın ve sistem ayarlarına erişmenin bir yolunu sağladı. Windows Masaüstü Güncellemesi aracılığıyla sonraki geliştirmeler "Belgelerim" ve "Sık Kullanılanlar" gibi özel klasöre erişimi içermektedir. Windows XP'nin Başlat menüsü çeşitli Belgelerim klasörlerini ve Windows masaüstündeki Bilgisayarım ve Ağ Bağlantılarım gibi diğer öğeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Windows Vista'ya kadar, kullanıcı Basamaklı alt menüleri arasında gezinirken, Başlat menüsü ekran boyunca sürekli genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Mission Control (macOS)</span>

Mission Control Apple tarafından geliştirilen ve Mac OS X Lion'da tanıtılan birçok pencere uygulamasıdır. MacOS işletim sisteminin bir özelliğidir. Spaces uygulamasının yerini aldı. İlk kez 23 Haziran 2003 tarihinde Apple Dünya Geliçtiricileri Konferansı'nda Exposé ismi ile Mac OS X Panther'ın bir özelliği olarak önizleme yapıldı. Görev Kontrolü, bir kullanıcının hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır. Dashboard, Exposé ve Spaces birlikte toplandı ve 2011 yılında Mac OS X Lion sürümüyle "Mission Control" olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Grab (yazılım)</span> bilgisayar yazılımı

Grab, Apple'ın işletim sistemi MacOS'un ekran görüntüsü alma yazılımıdır. Grab, MacOs'un öncülerinden NextStep ile OpenStep'te de mevcuttur. Bu, seçim çerçevesi, tüm pencere, tüm ekran ve zamanlı ekran ele geçirmesini destekler. Grab, uygulamalar altındaki yardımcı programlar dosyasında bulunur veya Finder'da /Applications/Utilities/Grab.app yazılarak da erişilebilir. Grab programı, Finder'de hizmetleri seçip ardından Grab'a geçerek bir menü öğesi olarak da bulunabilir. Grab tarafından alınan ekran görüntülerinin tek görüntü biçimi TIFF'dir. Spotlight işlevi kullanılarak da bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Apple menü</span>

Apple menü Apple'nin kurulumundan bu yana Mac OS'de bir özellik oldu. Menü çubuğunun sol tarafındaki ilk açılır menüdür. Apple menüsü rolü Mac OS sürüm tarihi boyunca değişti, ancak menü her zaman Apple logosunun bir sürümünü içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Pencere (bilgisayar)</span>

Bilgisayarda pencere, bir grafiksel kontrol bileşenidir. Programa ait grafiksel kullanıcı arayüzünü içeren ve bir pencere dekorasyonuyla çerçevelenen görsel bir alandan oluşur. Genellikle diğer pencereler ile üst üste gelebilen, dikdörtgen şekline sahiptir. Çıktıyı göstermek için bir veya daha fazla işleme giriş izni verebilir.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

Carbon, Macintosh bilgisayarları çalıştıran işletim sistemi olan Mac OS X için Apple'ın C tabanlı uygulama programlama arayüzlerinden (API) biridir. Carbon, Mac OS 8 ve Mac OS 9 işletim sistemlerinde çalışan programlar için iyi bir geriye dönük uyumluluk sağlamıştır. Geliştiriciler, “klasik” Mac OS ve Macintosh işletim sistemleri yazılımlarını OS X platformuna taşımak için uygulamayı azami çaba harcayarak çok az bir çaba ile kullanabilirler. OpenStep'te ortaya çıkan tamamen farklı Cocoa API sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">I3 (pencere yöneticisi)</span>

i3, X11 için tasarlanmış, wmii'den esinlenerek C dilinde yazılmış bir döşemeli pencere yöneticisidir. Dinamik olarak işlediği döşeme, istifleme ve sekme düzenlerini destekler. Yapılandırma düz metin dosyasıyla gerçekleştirilir ve i3'ü genişletmek, birçok programlama dilinden Unix alan soketi ve JSON tabanlı IPC arayüzü kullanılarak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">İstiflenebilir pencere yöneticisi</span>

İstiflenebilir pencere yöneticisi tüm pencereleri belirli bir sıraya göre görüntüleyebilen ressam algoritması tekniğini kullanarak birbirlerinin üst üste gelebilmesi imkanını sağlayabilen bir pencere yöneticisidir. Üst üste pencerelerin gelebilmesini sağlayan ama kompozit pencere yöneticisi olmayan bütün pencere yöneticileri istiflenebilir pencere yöneticisi olarak değerlendirilir. İstiflenebilir pencere yöneticisi olmayan pencere yöneticilerinde pencerelerin üst üste gelebilmesini sağlayamadığı için döşemeli pencere yöneticisi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">AfterStep</span>

AfterStep, X Pencere Sistemi için tasarlanmış istiflenebilir bir pencere yöneticisidir. AfterStep masaüstü konfigürasyonu için esneklik, geliştirilmiş görsellik, sistem kaynaklarının etkili kullanımı gibi özellikler sunmak için geliştirilmiştir. MachTen gibi dağıtımlarda kullanılmıştır. AfterStep köken itibari ile NeXTSTEP'e benzeyecek şekilde düzenlenmiş FVWM'nin bir çeşididir fakat geliştirme döngüsü ilerledikçe kökeni FVWM'den ayrışmaya başladı. 2000'de Linux websitesi TuxRadar AfterStep'i "geniş kapsamlı konfigürasyon seçenekleri ile bazı görkemli temalar yaratabilme imkanı sağlayan hızlı ve güvenilir" şeklinde överek yılın en iyi pencere yöneticisi olarak seçti.

<span class="mw-page-title-main">Awesome (pencere yöneticisi)</span> X Pencere Sistemi için pencere yöneticisi

AwesomeWM, C ve Lua programlama dillerinde geliştirilmiş X Pencere Sistemi için tasarlanmış dinamik bir pencere yöneticisidir. Lua, pencere yöneticisini yapılandırmak ve genişletmek için de kullanılır. Gelişimi bir dwm çatalı olarak başladı. Son derece küçük ve hızlı olmayı, ancak kapsamlı bir şekilde özelleştirilebilir olmayı hedefliyor. Kullanıcının klavyeyi kullanarak pencereleri yönetmesini mümkün kılar.

<span class="mw-page-title-main">Multi-booting</span>

Çoklu önyükleme(multi-booting), tek bir bilgisayara birden çok işletim sistemi kurma ve hangisinin ön yükleneceğini(booting) seçebilme eylemidir. Çift önyükleme(dual-booting) terimi, özellikle iki işletim sisteminin ortak yapılandırmasını ifade eder. Çoklu önyükleme, özel bir ön yükleyici(booting) gerektirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Çoklu ön yükleme</span>

Çoklu önyükleme (multi-booting), tek bir bilgisayara birden çok işletim sistemi kurma ve hangisinin ön yükleneceğini(booting) seçebilme eylemidir. Çift önyükleme (dual-booting) terimi, özellikle iki işletim sisteminin ortak yapılandırmasını ifade eder. Çoklu önyükleme, özel bir ön yükleyici gerektirebilir.

dwm

dwm, xmonad ve awesome dahil olmak üzere diğer birçok X pencere yöneticisinin gelişimini etkileyen Suckless tarafından X Pencere Sistemi için geliştirilmiş minimalist bir dinamik pencere yöneticisidir. Harici olarak wmii'ye benzer, ancak dahili olarak çok daha basittir. dwm, basitliğe ek olarak performans ve güvenlik için tamamen C ile yazılmıştır ve kaynak kodunu düzenlemenin yanı sıra herhangi bir yapılandırma arayüzünden yoksundur. Projenin yönergelerinden biri, kaynak kodunun asla 2000 SLOC'yi aşmaması ve kullanıcı tarafından yapılandırılabilen seçeneklerin hepsinin tek bir başlık dosyasında yer almasıdır.