İçeriğe atla

Curtiss P-40 Warhawk

Curtiss P-40 Warhawk
Curtiss P-40 Warhawk, 2005
Curtiss P-40 Warhawk, 2005
TürüAvcı uçağı
Ulusal köken ABD
ÜreticiCurtiss-Wright Corporation
İlk uçuş14 Ekim 1938[1]
Hizmete giriş1939
Hizmetten çıkışBrezilya Hava Kuvvetleri (1958)
Ana kullanıcıAmerika Birleşik Devletleri Ordusu Hava Kuvvetleri
Diğer kullanıcılarKraliyet Hava Kuvvetleri
Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri
Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri
Üretim aralığı1939–1944
Üretim sayısı13,738[2]
Birim maliyetiUS$44,892 (1944)[3]
GelişimiCurtiss P-36 Hawk
DeğişimleriCurtiss XP-46

Curtiss P-40 Warhawk, İlk olarak 1938 yılında uçan bir Amerikan tek motorlu, tek kişilik, tamamen metal, avcı ve yer saldırı uçağı idi. P-40, tasarım geliştirme süresi ve üretim ve de operasyonel hizmete hızlı bir giriş etkin bir önceki Curtiss P-36 Hawk modeline göre değişikliğe uğramıştır. Warhawk II. Dünya Savaşı sırasında Müttefik güçler tarafından kullanıldı ve savaşın sonuna kadar ön saflarda hizmette kalmıştır. P-51 ve P-47 modellerinden sonra, üçüncü en çok üretilen Amerikan savaş uçağıydı; Kasım 1944'te, P-40 üretimi sonlandırılana kadar New York, Buffalo'da, Curtiss-Wright Corporation ana üretim tesislerinde 13,738 adet üretilmiştir.

P-40'lar ilk olarak 1939 yılında hizmete girdi. Haziran 1941 tarihlerinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika çöllerinde yapılan seferlerde, İngiliz Milletler Topluluğu Hava Kuvvetleri filolarında kullanıldı. Nadiren Kuzeybatı Avrupa'daki operasyonlarda da kullanılmıştır. 1941-1944 yılları arasında P-40, Müttefik hava kuvvetleri ile Kuzey Afrika, Güneybatı Pasifik ve Çin'de kritik rollerde yer aldı. Ayrıca Orta Doğu, Güneydoğu Asya, Doğu Avrupa, Alaska ve İtalya'da önemli bir rol oynamıştır.

18 Mayıs 1953'te ses duvarını aşan ilk kadın olan Jacqueline Cochran, Curtiss P-40 Warhawk'ın uçuş kabininde.

Kaynakça

  1. ^ Hagen, Brad. "XP-40". 16 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Curtiss P-40 Warhawk. Retrieved: 21 August 2011.
  2. ^ Angelucci and Matricardi 1978, p. 48.
  3. ^ "Army Air Forces Statistical Digest, World War II". 2 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. United States Air Force, 2012. Retrieved: 22 October 2012.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Douglas C-47</span> askeri nakliye uçağı

C-47 Skytrain Amerikan Douglas şirketi tarafından DC-3 uçağından geliştirilerek üretilen bir askerî nakliye uçağıdır. Aynı zamanda Dakota adıyla da bilinir, II. Dünya Savaşı sırasında C-47'ler Müttefiklere savaşı kazandıran en önemli uçaklardan biridir. Müttefikler tarafından yaygın olarak kullanılmıştır ve savaş sırasında C-47, asker taşımacılığı, kargo, paraşütçü, planör çekme ve askerî kargo paraşütü atışı için kullanılmıştır. C-47'ler kolay üretilmesi aynı zamanda birçok görevde rahatlıkla kullanılabilmesi sayesinde yıllardır birçok ordunun bünyesinde kullanılmaktadır. ABD Ordusu için benzer bir rolü üstlenen daha büyük, çok daha ağır yük taşıma kapasitesine sahip Curtiss C-46 Commando'nun yaklaşık üç katı sayıda üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer IV</span> Alman Orta Sınıf Tank

Panzerkampfwagen IV, yaygın olarak bilinen adıyla Panzer IV, Nazi Almanyası tarafından 1930'ların sonlarında geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan orta sınıf tank. Tankın ordu envanter numarası Sd.Kfz. 161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-17</span>

MiG-17 Fresco, 1949 yılında Mikoyan Gurevich bürosu tarafından geliştirilen tek motorlu, subsonik ve tek kişilik bir uçaktır. MiG-15'in geliştirilmiş versiyonudur. Bu uçakla ilk kez AAM füzeleri kullanılmıştır. Ayrıca 70lerin başında ilk süpersonik savaş uçaklarının geliştirilmesine kadar ABD savaş uçakları için ciddi bir tehditti, ancak süpersonik uçakların servise girmesiyle birlikte teknolojik geçerliliklerini kaybetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Hava Kuvvetleri</span> SSCB hava kuvvetleri

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avcı uçağı</span> Savaş uçağı türü

Avcı uçağı veya av uçağı, öncelikli görevi diğer savaş uçaklarını avlamak olan savaş uçağı. Avcı uçakları genellikle küçük, hafif, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Pek çoğu aerobasi kabiliyetine sahiptir. Avcı uçakları, öncelikli görevi yer hedeflerini bombalamak olan bombardıman uçaklarına nazaran daha kısıtlı bombardıman kabiliyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri</span> Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin hava hizmeti şubesi

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ABD askeri örgütlenmesinin başlıca kollarından biridir. Hava savaşları, hava savunması ve askeri uzay araştırmalarının geliştirilmesiyle görevlidir. Diğer askeri kollara hava desteği ve hizmeti de sağlar. 1941'de hava kuvvetleri olarak kara kuvvetleri içinde özerk bir komutanlık hâline getirilmiş, 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ile bağımsız ABD Hava Kuvvetleri oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Martin B-26 Marauder</span>

B-26 Marauder, II. Dünya Savaşında bombardıman amaçlı kullanılan çift motorlu ve Glenn L. Martin Company tarafından imal edilmiş uçakdır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-25</span> çift motorlu, tek kişilik, saldırı/yakın hava desteği uçağı

Suhoy Su-25 Suhoy Tasarım Bürosu (SDB) tarafından tasarlanmış; çift motorlu, tek kişilik, saldırı/yakın hava desteği uçağıdır. ABD Hava Kuvvetlerindeki karşılığı A-10'dur. Sovyet Kara Kuvvetleri için yakın hava desteği sağlanması amacıyla tasarlanmıştır. İlk prototip uçuşu 22 Şubat 1975'te yapılmış olup 1978 yılından itibaren Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Tiflis'teki Suhoy üretim tesislerinde seri üretimine başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Sperrle</span>

Hugo Sperrle, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda Luftwaffe Mareşaliydi. Hugo Sperrle 1935'teki İspanya iç savaşı'nda görev yapmıştı. Fransa'ya karşı savaşta 3. hava komutanlığını kontrol etmiş ve İngiltere'de geçen hava savaşlarında komutasındaki filo büyük rol oynamıştır. Savaştan sonra Müttefik Kuvvetler tarafından yakalanmış fakat çıkarıldığı mahkemede beraat etmiş, 1953 yılında ise ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Air Force One</span>

Air Force One ABD başkanlarını taşıyan başkanlık uçağıdır. Mavi-beyaz renkli Boeing 747 modelidir. Air Force One ABD başkanı'nın içinde bulunduğu, hava kuvvetlerine ait hava aracının kodudur. Başkanlık uçağı, Amerikan başkanlığı ve gücünü önemli bir sembolüdür. Air Force One'ın kuyruk numarası 28000 ve 29000 olan iki jet uçaktan başkanın bindiğine verilen isimdir. ABD'de, devlet başkanı, tüm silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Bu sebepten dolayı başkanın adımını attığı her askeri araç call sign değiştirir ve bağlı olduğu kuvvetin isminin ardına one eklenerek başkomutanın araçta olduğu vurgulanır.

<span class="mw-page-title-main">Erich Rudorffer</span>

Erich Rudorffer,, II. Dünya Savaşı boyunca Alman ordusuna hizmet etmiş avcı uçağı pilotudur. Resmi olarak birçok cephede 222 çarpışma zaferi vardır. Savaş boyunca 1,000'den fazla görevde uçmuştur bu görevlerin 300'ü hava savaşı olmuştu. Bu görevlerde 16 kez uçaksavar ateşi ve düşman avcı ucakları tarafından vurulmuştur. 9 kez paraşütle atlayıp kurtulmuştu. Kazandığı 222 hava çarpışmasında 58 ağır zırhlı yer saldırı uçağı Il-2 Sturmovik düşürmüştü. Aynı zamanda bir ingiliz denizaltı'sının batırılmasından da sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 6 pounder</span>

Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hava savunma savaşı</span> saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler

Hava savunma savaşı, saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler bütünü olarak tanımlanabilir. Bu tedbirler hem hava hem de kara silah sistemlerini, ilgili algılayıcı sistemleri, komuta ve kontrol düzenlemelerini ve pasif önlemleri içermektedir. Bulundukları yer neresi olursa olsun, Deniz, Kara ve Hava Kuvvetlerini korumak olarak algılanabileceği gibi, ana vatan'ın savunması için de birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. NATO, hava araçları ile yapılan hava savunmayı, karşı hava savunma, deniz ya da yerden yapılanı ise hava savunma savaşı olarak isimlendirmiştir. Füze ile savunma hava savunmanın bir kolu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vichy Fransası Hava Kuvvetleri</span> Fransa ordusu

Vichy Hava Kuvvetleri, Fransa'nın yenilgisi ardından kurulan Vichy Fransası'nın hava kuvvetleridir. Almanlar ilk olarak buna karşı çıksa da İngilizlerin Fransız donanmasına saldırması üzerine hava kuvvetlerinin kurulmasına izin verdi.

<span class="mw-page-title-main">Nakajima Ki-43</span>

Nakajima Ki-43 Hayabusa, Nakajima tarafından üretilen Japon yapımı bir tek motorlu avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

Curtiss-Wright Corporation, Amerika Birleşik Devletleri merkezli ticari, endüstri, savunma ve enerji alanında faaliyet bir şirkettir. Şirket, 5 Temmuz 1929 tarihinde Curtiss Aeroplane and Motor Company, Wright Aeronautical ve çeşitli tedarikçi firmaların birleşmesiyle kurulmuş olup II. Dünya Savaşı'nın sonuna dek ABD'nin en büyük uçak üreticisiydi. Şirketin merkezi Kuzey Karolina eyaletinin Charlotte kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lavoçkin LaGG-3</span>

Lavoçkin-Gorbunov-Gudkov LaGG-3, Lavoçkin tarafından üretilen Sovyet yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, önceki LaGG-1'in geliştirilmiş bir modeli olup 1941'de Barbarossa Harekâtı sırasında Sovyet Hava Kuvvetleri'ndeki en modern uçaklardan biriydi. 1944 yılında yerini Yakovlev Yak-3'e bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Pointblank Operasyonu</span>

Pointblank Operasyonu veya Kombine Bombardıman Operasyonu (CBO), Müttefiklerin İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da gerçekleştirdiği stratejik bombalama saldırısıydı. CBO'nun birincil kısmı, Haziran 1943'ten 1 Nisan 1944'e kadar en yüksek öncelik olan Luftwaffe hedeflerine yönelikti Sonraki en yüksek öncelikli kampanyalar V-silah tesislerine ve petrol, yağ ve yağlama (POL) tesislerine karşıydı. Ek CBO hedefleri arasında, özellikle Normandiya'nın işgalinden önce ve Avrupa'daki savaşın son aşamalarında ordu teçhizatının yanı sıra demiryolları ve diğer ulaşım hedefleri yer alıyordu.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nın Hava savaşları</span> II. Dünya Savaşı sırasında hava savaşlarının rolü

Hava savaşı, II. Dünya Savaşı'nın tüm cephelerinde önemli bir bileşendi ve uçaksavar savaşıyla birlikte, büyük güçlerin endüstriyel üretiminin büyük bir kısmını kapsıyordu. Almanya ve Japonya, kara ve deniz kuvvetleriyle sıkı bir şekilde bütünleşmiş hava kuvvetlerine bağımlıydı, Mihver güçleri, stratejik bombardıman uçakları filolarının avantajını küçümsediler ve Müttefiklerin stratejik bombardımanına karşı savunma yapmakta geç kaldılar. Bunun tersine, İngiltere ve ABD, yeterli hava savunmasının yanı sıra stratejik bombalamayı ve savaş alanının hava yoluyla taktiksel kontrolünü büyük ölçüde vurgulayan bir yaklaşım benimsedi. Hem İngiltere hem de ABD, büyük, uzun menzilli bombardıman uçaklarından oluşan çok daha büyük stratejik kuvvetler inşa etti. Aynı zamanda, savaş alanlarında hava üstünlüğü sağlayabilecek taktik hava kuvvetleri de oluşturdular ve böylece kara birliklerine hayati destek sağladılar. ABD Donanması ve Kraliyet Donanması da, Japon İmparatorluk Donanması'nın yaptığı gibi, uçak gemilerine dayalı güçlü bir deniz-hava bileşeni oluşturdu ve bunlar denizdeki savaşta merkezi rol oynadılar.