İçeriğe atla

Curt Kosswig

Curt Kosswig
Doğum30 Ekim 1903(1903-10-30)
Berlin, Alman İmparatorluğu
Ölüm29 Mart 1982 (78 yaşında)
Hamburg, Almanya
Defin yeriAşiyan Mezarlığı, İstanbul
MilliyetAlman
Mezun olduğu okul(lar)Berlin Üniversitesi
Tanınma nedeniManyas Kuşgölü Milli Parkı
Kariyeri
DalıZooloji, Genetik
Çalıştığı kurumMünster Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Hamburg Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Erwin Bauer
Curt Kosswig'in Aşiyan Mezarlığı'ndaki kabri, İstanbul

Curt Kosswig (30 Ekim 1903, Berlin – 29 Mart 1982, Hamburg) Kariyerinin çoğunu İstanbul Üniversitesi (1937–1955) ve Hamburg Üniversitesi'nde (1955–1969) geçiren Alman zoolog ve genetikçi. Curt Kosswig, Türk Zoolojisinin kurucusu olarak bilinir.

Hayatı

Berlin Schöneberg Hohenzollernschule'den 1922 yılında olgunluk sınavıyla mezun olmuştur. Berlin Üniversitesi’nde Felsefe, Doğa Bilimleri özellikle Zooloji ve Genetik ağırlıklı üniversite eğitiminden sonra Profesör Erwin Bauer’in danışmanlığında Genetik doktorası yaparak Dr. Phil. ünvanını 1 Nisan 1927 tarihinde almış ve Münster Üniversitesi Zooloji Enstitüsü’nde asistan olmuştur. Münster Üniversitesi Felsefe ve Doğa Bilimleri Fakültesinde Zooloji Enstitüsünde Şubat 1930 tarihinde Doçent olmuştur. 1 Nisan 1933 tarihinde başlamak üzere Braunschweig Teknik Yüksek Okulunda Genel Biyoloji ve Zooloji dalında Profesörlüğe atanmıştır. 1930 yılında biyolog meslektaşı Leonore Beschorner ile evlenmiştir. Daha sonra da yapımı 1937 yılında tamamlanan Doğa Tarihi Müzesi’ne müdür olmuştur. 1 Ekim 1937 tarihinde kendi isteği ile Almanya’da devlet memurluğundan istifa etmiş ve 31 Mayıs 1933 Üniversite Reformu çerçevesinde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Enstitüsüne zooloji Profesörü ve Enstitü Direktörü olarak atanmıştır. 1951 yılından itibaren de Baltalimanı Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü yöneticiliği görevini üstlenmiştir. Manyas Kuşgölü Milli Parkını kurmuştur. Bilimsel çalışmalarını memelilerde karşılaştırmalı genetik, Cyprinidontiden’de cinsiyetin kalıtımı, tümör kalıtımı, yabancı genotiplerde gen manifestasyonu, Cavernicol’lerde evrim, preadaptasyon teorisi, hayvan coğrafyası, kıtaların itelenmesi teorisi, Anadolu faunası tarihi üzerinde yoğunlaştırmıştır. Curt Kosswig ayrıca öğrenci ve çalışma arkadaşlarını “tür özelliklerinin kalıtımı, kalıtsal tümörlerin histolojisi ve sitolojisi, balıklarda poligenik cinsiyet tayini, Türkiye tatlı su ve deniz balıklarının sistematiği, Anadolu’da hayvan türlerinin sistematiği, dev kromozomların yapısı, balıklarda interseksüalite, DDT'nin etkileri, simbiyotik bakterilerde azot bağlanması, dejenaratif evolüsyon, seksüel – mekanik izolasyon” gibi konularda çalışmaya teşvik etmiştir. 1 Ocak 1955 tarihinde Hamburg Üniversitesine giden Kosswig, 5 ay gibi kısa bir süre için tekrar İstanbul'a dönerek göreve devam etmiş ve süre dolduktan sonra Fen Fakültesindeki görevinden tamamen ayrılmıştır. 1969 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalışmıştır. 29 Mart 1982 tarihinde Hamburg şehrinde ölen Kosswig'in cenazesi vasiyeti üzerine İstanbul'a getirilmiş; 8 Nisan 1982 günü Üniversite Merkez binada kendisi için bir tören düzenlendikten sonra Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.[1]

Anısı

Taş çoprabalığı Turcinoemacheilus kosswigi, Kosswig'in adını taşır, çünkü Türkiye'de topladığı diğer türler arasında bu türün tip örneğini de toplamıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Curt Kosswig". 12 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2021. 
  2. ^ "Order Cypriniformes: Family Nemacheilidae (Stone Loaches)". The ETYFish Project Fish Name Etymology Database (İngilizce). Christopher Scharpf and Kenneth J. Lazara. 2017. 3 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Reichenbach</span> Alman–Amerikan filozof

Hans Reichenbach, Alman düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Haeckel</span> Alman hekim, zoolog, filozof, ressam ve kâşif (1834-1919)

Ernst Heinrich Philipp August Haeckel,, Alman hekim, zoolog, filozof, ressam ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Erim</span> Türk matematikçi (1894-1952)

Kerim Erim, Türk ordinaryüs profesör doktor matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Karl von Frisch</span> Alman-Avusturyalı davranış bilimleri uzmanı (1886-1982)

Karl von Frisch, Avusturya asıllı etolog. Özellikle arı davranışları ve duyuları üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınır. Arıların morötesi ve polarize ışığa karşı hassasiyetlerini ortaya çıkarmış, ayrıca bal arılarının kendilerine özgü bir "dans" kullanarak kovanda birbirlerine nasıl bilgi aktardıklarını çözmüştür. Meslektaşları Konrad Lorenz ve Nikolaas Tinbergen ile beraber 1973 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi</span> Türkiyenin ilk Fen Fakültesi.

1933 Üniversite reformu ile birlikte kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, yurt dışından davet edilen öğretim üyelerinin de katkıları ile Zeynep Hanım Konağı'nda eğitim öğretime başlamış, 1935 yılında Rasathane, 1936 yılında Botanik Enstitüsü binaları tamamlanmış, ancak 28 Şubat 1942 tarihinde çıkan yangın ile Zeynep Hanım Konağı tamamen yanmıştır. Yeni binanın yapımına başlanmış ve 1952 yılında tamamlanmıştır.

Nimet Öktem, Türkiye'de ilk protozoolojik çalışmaları başlatan bilim insanı. Giritli bir ailenin kızıdır. Üniversite lisans eğitimini 1958'de İstanbul Üniversitesi Fen fakültesinde Zooloji-Botanik Kürsüsünde tamamlamış ve aynı yıl Ege Üniversitesi Ziraat fakültesinin Sitogenetik kürsüsünde çalışmıştır. Herpetoloji sahasında lisansüstü öğrenimini tamamlayan araştırıcı Fransa'nın Clermont-Ferrand Üniversitesinde 1966 tarihine kadar çalışmıştır. Burada yaptığı "Nyctotherus cordiformis(Stein) ve Nyctotherus hylae (surowiak)nin sitolojik yapısı, ultrastrüktürü ve sistematik münasebetleri" adlı çalışması ile 1968'de Doçent, 1974'te de Profesör olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Demirsoy</span> Türk biyolog

Ali Demirsoy, Türk biyolog, profesör akademisyen, entomoloji ve entomoloji dalında evrimsel biyoloji uzmanı.

Gazi Üniversitesi Rektörlük Kampüsü ya da Merkez Kampüs Gazi Üniversitesi'nin Ankara Beşevler Emniyet Mahallesinde kurulmuş kampüsüdür. Kampüsünün temelini Gazi Üniversitesi Rektörlük binası ve Gazi Eğitim Fakültesi oluşturur. 1926 yılında Gazi Eğitim Enstitüsünün kurulması ile şekillenmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uygulamalı Bilimler Üniversitesi</span>

Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, ilk olarak Almanya'da ve Avusturya'da, daha sonra Avusturya, Lihtenştayn, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan ve Türkiye'de de kurulmuş bir eğitim kurumu çeşididir. Almanya ve Avusturya'daki üniversitelerin bir kısmı Universität (Üniversite), bir kısmı ise Fachhochschule olarak geçer. Her ikisinden de mezun olan kişiler Bologna Sürecine göre lisans derecesi almaktadır.

Fahire Battalgazi Türk İhtiyolog ve profesör. Fahire Akif Hanım, Soyadı Kanunu'ndan sonra Fahire Battalgil adıyla çalışmalarını yazmış; 1943'ten sonra ise Fahire Battalgazi adını kullanmıştır.

Fatma Melahat Çağlar, Türk mammalog.

Saadet Ergene Türk zoolog ve profesördür.

İstanbul Üniversitesi Zooloji Müzesi, İstanbul Üniversitesi Vezneciler Kampüsünde Biyoloji bölümünün en üst katından bulunan ve Türkiye faunasını yansıtır nitelik taşıyan müzedir. Türkiye’nin ilk zooloji müzesi olma özelliğini taşır.

Fazıla Şevket Giz, Türk zoolog.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de üniversiteler</span> Türkiyede yükseköğretime genel bakış

Günümüzdeki teşkilat ve statüye sahip üniversiteler Türkiye'de, 1863’te kurulan Dârülfünunla başlar. Avrupa üniversitelerinde eğitim öğretim kilisenin kontrolü altındaki teolojiye dayanmasına rağmen Türklerin Selçuklu, Osmanlı ve daha pek çok değişik dönemlerde kurduğu çeşitli statülerdeki üniversiteler de pozitif bilimlerin de okutulması bakımından üniversite olarak bilimsel kariyerini başından günümüze kadar muhafaza etti. Bu sebeple Türkiye’de modern üniversitelerin ilki olan İstanbul Üniversitesi, 1453 senesinde Fatih Sultan Mehmed'in din ilimleri yanında fen ilimlerinin de okutulması için kurduğu Fatih Külliyesi'ne dayanmakta olup, beş asırlık bir geçmişe sahiptir.

Alfred Heilbronn, Alman-Türk botanikçi. Türkiye’de modern botaniğin kurucusudur. Nazi Almanyası'ndan kaçarak Türkiye'ye sığındı. İstanbul Üniversitesi'nde akademisyen olarak çalıştı. Asuman Baytop onun üniversitedeki asistanıydı. Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi de Türkiye'deki faaliyetlerinin önemli bir parçasıydı. Türkçeye çevrilen başlıca eserleri Nebat Biyolojisi (1940), Botanik ve Genetiğe Giriş (1943), Kalıtım Biliminin Temel Anlamları ve Temel Vakıaları'dır (1947).

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Fellmann</span>

Ferdinand Fellmann, Alman filozof. Ailesinin 1946'da Hirschberg'den sınır dışı edilmesinden sonra Hameln/Weser'de büyüdü.

Bu liste, İstanbul Üniversitesi'nden mezun olmuş veya görev yapmış önemli kişilere genel bir bakış sunar. Birçok önemli politikacı, sanatçı ve bilim insanı üniversiteden mezun olmuş, üniversitede araştırma yapmış ve profesör olarak ders vermiştir. Profesörler arasında 1933'ten sonra Türkiye'ye sürgüne giden ve İstanbul Üniversitesi'nde görev yapabilen Almanya'dan çok sayıda bilim insanı vardır.