İçeriğe atla

Curf el-Sahar

Curf el-Sahar

Curf el-Sahar Bağdat'ın yaklaşık 60 km güneybatısında ve El-Müsayyib şehrinin kuzeyinde, (13) km uzaklıkta, 283 kilometrekarelik bir alana sahip,[1] yaklaşık 140.000 kişinin yaşadığı bir bölgedir (göre Göç Bakanlığı'nın tahminlerine göre ),[2][3][4][5] bunların çoğu tarımda çalışan köylüler olan Janabin kabilesindendir; Fırat Nehri üzerinde, nehrin sağ tarafında yer alan, bol miktarda palmiye ve meyve ağacının bulunduğu, buğday , arpa gibi tarla bitkilerinin yetiştirildiği çöl bölgesinde pivot sprinkler sistemiyle sulanmaktadır. Altyapıdan yoksun olan bölge, Amerika'nın 2003'te Irak'ı işgal etmesinden sonra bir tesisin tahrip edilmesi, bölgedeki biyolojik ve IŞİD kontrolü ve 2003'teki Irak işgalinden bu yana yerleştirilen çok sayıda bomba nedeniyle ihmal edilmişti. askeri sanayileşmeyle ve bölgedeki işsizlerin büyük bir yüzdesinin varlığıyla bağlantılıdır.

Kaynakça

  1. ^ الجهاز المركزي للإحصاء (1994). المجموعة الإحصائية السنوية 1994. s. 14. 14 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "جرف الصخر.. معسكر للباسيج الإيراني وسط العراق". www.aljazeera.net (Arapça). 17 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "الميليشيات تمنع أهالي جرف الصخر العراقية من العودة إليها". اندبندنت عربية (Arapça). 28 Ekim 2020. 17 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  4. ^ ""مصير غامض" لسكان جرف الصخر بعد 9 أعوام على التحرير - شفق نيوز". "مصير غامض" لسكان جرف الصخر بعد 9 أعوام على التحرير - شفق نيوز (İngilizce). 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  5. ^ "سكان جرف الصخر.. "مصير مجهول" وعودة مشروطة بثلاث نقاط جوهرية » وكالة بغداد اليوم الاخبارية". وكالة بغداد اليوم الاخبارية (Arapça). 7 أبريل 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023.  Tarih değerini gözden geçirin: |arşivtarihi= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tony Blair</span> Birleşik Krallık başbakanı (1997–2007)

Sir Anthony Charles Lynton Blair, Britanyalı avukat, siyasetçi ve eski başbakan. Kariyerine İşçi Partisinde başlamış olan Blair, 1997 - 2007 yılları arasında Birleşik Krallık Başbakanlığı, 1994-2007 yılları arasında İşçi Partisi Başkanlığı yaptı. 1983-2007 yılları arasında Birleşik Krallık Parlamentosunda Sedgefield Milletvekili olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat</span> Irakın başkenti

Bağdat, Irak'ın başkenti ve en büyük kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Irak</span> Batı Asyada bir ülke

Irak, resmî adıyla Irak Cumhuriyeti, Batı Asya'da bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusudur. Başkenti ve en büyük şehri Bağdat olan federal parlamenter cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Çad</span> Orta Afrika ülkesi

Çad, resmi adıyla Çad Cumhuriyeti, Kuzey-Orta Afrika'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde Libya, doğuda Sudan, güneyde Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kamerun ve Nijerya, batıda ise Nijer ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt</span> Arap Yarımadasının kuzeydoğusundaki bir ülke

Kuveyt, resmî adıyla Kuveyt Devleti, Arap Yarımadası'nın kuzeydoğusunda, Basra Körfezi kıyısında yer alan ülkedir. Kuzeyde Irak ve güneyde Suudi Arabistan ile komşudur. Ülkenin ismi, Arapçada "su kenarındaki kale" anlamına gelen akwat kelimesinden gelmektedir. Yüzölçümü 17.818 km² olan ülkenin nüfusu 2020 tahminiyle yaklaşık 2,9 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi</span> Iraka bağlı özerk bölge

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2023 itibarıyla 6.556.752'dir. Resmî dilleri Kürtçe ve Arapça'dır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Savaşı</span> ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Irakı işgaliyle başlayan savaş (2003-2011)

Irak Savaşı, 20 Mart 2003'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde oluşturulmuş Çokuluslu Koalisyon Kuvvetleri'nin bir askerî harekâtla Irak'a girmesiyle başlayan ve devam eden savaş. Ayrıca İkinci Körfez Savaşı, Irak'ın İşgali ve koalisyon ülkelerince Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu olarak da adlandırılır. 21 Ekim 2011 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, ülkedeki ABD askerlerinin 31 Aralık 2011'e kadar geri çekileceğini açıkladı. 15 Aralık 2011 tarihinde Bağdat'ta bulunan Amerikan Üssü'nden son Amerikan Bayrağı'nın indirilmesiyle savaş resmen sona ermiştir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry savaşın vahim bir hata olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Basra</span>

Basra, Irak'ın güneyinde bir kent; Irak'ın ikinci büyük şehri ve en önemli limanı. Hamar Gölünün güneydoğu ucunda, Şattül Arap su yolunun batı kıyısında, Basra Körfezi'ne 55, Bağdat'a ise 545 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hasan el-Mecid</span>

Ali Hasan el Mecid Iraklı asker ve devlet adamı.

Düceyil Kuzey Irak'ta, Bağdat'ın 65 km kuzeyinde, yaklaşık 10.000 nüfuslu bir Şii kasabası.

<span class="mw-page-title-main">Irak Mandası</span> Ağustos 1920de Osmanlı İmparatorluğu ile yapılan Sevr Antlaşması sonucunda Birleşik Krallık yönetimindeki manda idaresi

Birleşik Krallık Irak Mandası, Ağustos 1920'de Osmanlı İmparatorluğu ile yapılan Sevr Antlaşması sonucunda Birleşik Krallık yönetimindeki manda idaresi. Bu yönetim 26 Nisan 1920'de İtalya'daki San Remo Konferansı'nda belirlenmişti. Mezopotamya'da Fransa kontrolündeki Lübnan ve Suriye mandaları da bulunmaktaydı.

Irak Direnişi ABD Silahlı Kuvvetleri öncülüğündeki yabancı silahlı kuvvetler tarafından gerçekleştirilen Irak’ın işgalinin ardından işgal kuvvetlerine, işgal kuvvetlerinin sayesinde iktidara gelmiş olan yönetime karşı silahlı mücadele yürüten, destek veren Iraklı ve yabancı tüm unsurları kapsar. Direniş, ABD önderliğindeki Çokuluslu Güç birliklerinin yanı sıra, iş birliği yaptığı gerekçesiyle diğer Iraklı gruplarla da savaşmaktadır. Direniş, çeşitli farklı taktikler kullansa da asimetrik savaş gereğince genelde gerilla taktiklerine başvurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Ulusal Müzesi</span>

Irak Ulusal Müzesi Irak'ın başkenti Bağdat'da yer alan bir müzedir. Mezopotamya uygarlıklarına dair çok önemli eserlerin sergilendiği müze 2003 yılında Irak’ın işgalinin ardından ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından yağmalanmıştır. Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından 23 Şubat 2009 tarihinde yeniden açıldığında bünyesindeki eserlerin yarısından fazlasının çalınmış olduğu ortaya çıkmıştır. Eserlerin yeniden müzeye kazandırılması için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere çok sayıda kuruluş çalışmalar yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Kulesi</span>

Bağdat Kulesi, Irak'ın başkenti Bağdat'ta yer alan 205 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 1994 yılında açılmış olup Körfez Savaşı sırasında yıkılan televizyon kulesinin yerini almıştır. En üst katta bir döner restoran ile seyir terası yer almaktadır. 2003 Irak işgalinden sonra kule günümüzdeki adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa el-Kazımi</span> Iraklı siyasetçi

Mustafa el-Kazımi, Iraklı siyasetçi. Irak Ulusal İstihbarat Servisi eski Başkanı. 9 Nisan 2020 tarihinde Irak'ta hükûmeti kurmakla görevlendirildi. 7 Mayıs 2020 tarihinde Irak Temsilciler Konseyi'nden güvenoyu alarak Irak Başbakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">2003 Irak askerî müdahalesi</span> ABD önderliğindeki askeri işgal

2003 Irak askerî müdahalesi, Amerika Birleşik Devletleri yönetimindeki koalisyonun kuvvetlerinin Irak Savaşı'nda gerçekleştirmiş olduğu ilk topyekün askerî aşamadır. Müdahale ilk olarak 19 Mart 2003 tarihinde hava taarruzu ile başlamış, 20 Mart 2003'te ise kara taarruzu ile devam etmiştir. Müdahalenin ilk 26 günü; çatışmalar Irak'ın çeşitli bölgelerinde yoğun olarak yaşanmıştır. Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak güvenlik güçlerinin verdiği ağır kayıplar sonucu, müdahale yaklaşık bir ay içerisinde başarı ile sonuçlanmıştır. Müdahale sonucunda; koalisyon kuvvetleri arasında bulunan ABD, Birleşik Krallık, Avustralya ve Polonya askerleri Irak'ı işgal etmiştir. Irak Savaşı'nın bu erken ve ilk aşaması, 1 Mayıs 2003'te Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush'un Amerikan halkına yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında; savaşın resmen bittiğini duyurmuştur. Koalisyon güçlerinin zaferini ilan etmesinin ardından Geçici Koalisyon Yönetimi (CPA), birkaç ardışık geçiş hükûmetinin ilki olarak kuruldu.

Kemal Amir, Mısırlı siyasetçi ve üst rütbeli asker.

<span class="mw-page-title-main">Arap Kurtuluş Cephesi</span> Filistinde bir siyasi parti

Arap Kurtuluş Cephesi, daha önceleri Irak liderliğindeki Baas Partisi tarafından kontrol edilen küçük bir Filistin siyasi partisidir. AKC, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Tai</span>

Büyük Ayetullah Kasım Tai , Iraklı Şii din adamı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">2020 Mısır parlamento seçimi</span>

Mısır'da 24-25 Ekim ve 7-8 Kasım 2020 tarihlerinde Temsilciler Meclisini seçmek üzere parlamento seçimleri yapıldı. Seçimler, 596 sandalyenin 316'sını kazanan Ulusun Geleceği Partisi'nin zaferiyle sonuçlandı.