İçeriğe atla

Curculionoidea

Curculionoidea
Bir Pissodes nemorensis
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Arthropoda
Sınıf:Insecta
Takım:Coleoptera
İnfra takım:Cucujiformia
Üst familya:Curculionoidea
Latreille, 1802
Familya

Curculionoidea; kın kanatlılar takımına ait, uzun burunları ile bilinen bir böcek üst familyasıdır. Genellikle küçüktürler ve 6 milimetre (0,24 in) altında bir uzunluğa sahiptirler ve otçul olarak beslenirler. Yaklaşık 97.000 böcek türü bilinmektedir. Çoğu Curculionidae familyasında olmak üzere birkaç aileye aittirler. Ayrıca, Curculionidae'nin bir alt familyası olan kabuk böceklerini de içerirler. Bu familya morfolojik olarak diğer böceklerden farklı olarak ayırt edici bir burundan yoksundur. Ptinidae familyasına ait bisküvi kurdu (Stegobium panikeum) gibi diğer bazı böcekler, yakından ilişkili olmasa da "bit" adını taşır .

Birçok tür ekinlere zarar verme ve onları öldürme yetenekleri nedeniyle zararlı olarak kabul edilir. Tahıl veya buğday kurdu (Sitophilus granarius), mısır kurdu (Sitophilus zeamais) gibi zararlılar depolanan tahıla zarar verirler. Koza kurdu (Anthonomus grandis) pamuk mahsullerine saldırır; yumurtalarını pamuk kozalarının içine bırakır ve larvalar çıkış yolunu yerler. Diğer bazı türler istilacı bitkilerin biyolojik kontrolü için kullanılır.

Bir kurdun rostrumu veya uzatılmış burnu, böceklerin hortumuna sahip olduğu bilinen delici ağız parçaları yerine çiğneyen ağız parçalarını barındırır. Ağız parçaları genellikle tahıllara tüneller kazmak için kullanılır.[1] Bazılarının rostrumunda anteninin ilk bölümünü katlayabildiği bir oluk vardır.

Çoğu bitin uçma yeteneği vardır (pirinç biti[2][3] gibi haşere türleri dahil) ancak Otiorhynchus cinsi gibi önemli bir kısmı uçamaz.

Taksonomi ve soyoluş

Curculionoidea'nın 2002'de Marvaldi ve diğerleri tarafından yürütülen 18S ribozomal DNA karşılaştırması ve morfolojik verilerine dayanan bir filojenisi aşağıda önerilmektedir:[4]

Nemonychidae

Anthribidae

Belidae

Attelabidae

Caridae

Brentidae

Curculionidae

Nemonychidae

Anthribidae

Belidae

Attelabidae

Caridae

Brentidae

Curculionidae

Aileler

Kaynakça

  1. ^ Moon, Myung-Jin (2015). "Microstructure of mandibulate mouthparts in the greater rice weevil, Sitophilus zeamais (Coleoptera: Curculionidae)". Entomological Research (İngilizce). 45 (1): 9-15. doi:10.1111/1748-5967.12086. ISSN 1748-5967. 
  2. ^ "What Is a Weevil and How Did That Bug Get in My Food?". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Weevils on Stored Grain (Department of Entomology)". Department of Entomology (Penn State University). 1 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Marvaldi isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

Ek okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarım</span> bitki ve hayvan evcilleştirme bilimi.

Tarım veya ziraat, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasını ele alan bilim dalıdır. Diğer bir ifade ile insan besini olabilecek ve ekonomik değeri olan her türlü bitkisel-Hayvansal ürünün bakım, besleme, yetiştirme, koruma ve mekanizasyon faaliyetlerinin tamamı ile durgun sularda veya özel alanlarda yapılan balıkçılık faaliyetlerinin tümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nirvana (müzik grubu)</span> Amerikan rock müzik grubu

Nirvana, 1987'de Aberdeen, Washington'de kurulmuş Amerikan grunge müzik grubudur. Gitar ve vokalde Kurt Cobain, bas gitarda Krist Novoselic ve bateride Dave Grohl bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Iğdır (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Iğdır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum - Kars Bölümü'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Böcek</span> eklembacaklılar sınıfı

Böcekler eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler. Her yıl birkaç bin böcek türü tanımlanmaktadır. Toplam tür sayısının 2.000.000 ila 30.000.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tür, cins, familya gibi taksonomik kategoriler bakımından 6-10.000.000 sayıya ulaşırlar ve Dünya'daki hayvanların %90 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Biyolojik mücadele (tarım)</span> zararlıların popülasyonlarını düşürmek için kimyasal maddeler yerine popülasyonlarını düşürecek diğer canlıların kullanılması

Biyolojik mücadele, zararlıların popülasyonlarını düşürmek için kimyasal maddeler yerine popülasyonlarını düşürecek diğer canlıların kullanılması. Kültür bitkilerinde zararlılar ve yabancı otlar aleyhine yaşayan organizmaları kullanmak suretiyle zararlı popülasyonu ekonomik zarar eşiği altında tutmak amacıyla yapılan çalışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Bitler</span>

Bit yaklaşık olarak Phthiraptera takımından, 5.000 türü bulunan kanatsız böceklerdir. Bitler tek delikliler, pangolinler, yarasalar ve memeli deniz hayvanları dışındaki her tür kuşlar ve memelilerde yaşayabilen sıcakkanlı zorunlu parazitlerdir. Bitler tifüs gibi hastalıkların taşıyıcısıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Karga</span> Kuş türü

Karga, kargagiller (Corvidae) familyasından Corvus cinsini oluşturan, orta boylu, güçlü ayakları ve düz iri gagaları olan siyah ve zeki ötücü kuşlar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye faunası</span>

Türkiye direyi, hayvanlar âleminin Türkiye sınırları içerisinde yaşayan üyelerinin tümüdür. Birçok farklı hayvan türünü barındırması ile dikkat çeker. Anadolu'nun Asya ile Avrupa arasındaki konumu bunda başlıca etkendir. Farklı iklim özelliklerinde coğrafi bölgelere sahip olduğu için, bitki örtüsünün diğer Orta Doğu ülkelerine göre daha zengin olması ise diğer önemli etkendir ve bu yüzden, farklı iklim ve besin ihtiyacı olan birçok hayvan türü kendisine uygun yaşam alanı bulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Evcil hayvanlar</span> İnsanlarla birlikte yaşayan ve insanlar tarafından evcilleştirilen hayvanlardır

Evcil hayvanlar.

Nihat Şevket İyriboz, Türk siyasetçi, bilim insanı ve ziraat mühendisi. 1950-1960 dönemi Demokrat Parti Çanakkale ve Aydın milletvekili ve dönemin ilk Tarım Bakanı idi. Bitki Hastalıkları uzmanıydı. Ankara Ziraat Okulu ve İstanbul Ziraat Müzesi Müdürlüğü, İzmir Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü, IX. Dönem Çanakkale, X. ve XI. Dönem Aydın milletvekilliği ile tarım bakanlığı yaptı. Evli ve 3 Çocuk babasıydı.

Bu liste Amerikan animasyon televizyon dizisi Ben 10 ait olan kurgusal Omnitrix aygıtının içindeki bilinen uzaylıların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tahta kurdu</span>

Tahta kurdu, tos böceğigiller (Anobiidae) familyasından zararlı bir kın kanatlı böcek türüdür.

Zararlı yazılım, kötü amaçlı yazılım veya malware, bilgisayar ve mobil cihazların işlevlerini bozmak, kritik bilgileri toplamak, özel bilgisayar sistemlerine erişim sağlamak ve istenmeyen reklamları göstermek amacı ile kullanılan yazılımdır. 1990 yılında Yisrael Radai tarafından malware ismi konulmadan önce, bu tür yazılımlara bilgisayar virüsü adı veriliyordu. Kötü amaçlı yazılımların ilk türü, parazit (asalak) yazılım parçalarını yürütülebilir, çalışan içeriklere eklemekle ilgileniyordu. Bu yazılım parçaları, mevcut çalışan uygulamayı, sistem üstünde çalışan programları ve hatta bilgisayar sistemlerinin ayağa kaldırılmasında önemli rol oynayan önyükleme (boot) kodlarını etkileyen makine kodları olabilir. Kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcıların gereksinimlerine karşı bir davranış sergiler ve sistemin yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun yüzünden istemsiz, rastgele bir şekilde verecek yazılım parçaları içermez.

<span class="mw-page-title-main">Sinir kanatlılar</span> böcek grubu

Sinir kanatlılar (Neuroptera), karıncaslanlarını, mantispidleri ve akrabalarını içeren bir böcek takımıdır. Bu grup yaklaşık 6.000 türden oluşmaktadır. Sinir kanatlılar, Sialidae, Corydalidae gibi familyaları da içerir. Neuropterida kladı içerisinde Megaloptera ve Raphidioptera gruplarıyla kardeş taksondur.

<span class="mw-page-title-main">Convolvulaceae</span> Çiçekli bitkilerin Solanales takımına bağlı bir familyası

Convolvulaceae, Tarlasarmaşığıgiller, Çitsarmaşığıgiller, Kahkahaçiçeğigiller veya Gündüzsefasıgiller; Solanales takımına ait, yaklaşık 58 cins ve 1.880 tür ile temsil edilen, tropikler ve ılıman kuşak başta olmak üzere dünya çapında yayılış gösteren; tatlı patates, cinsaçı ve tarla sarmaşığı gibi bitkileri içeren, bir çiçekli bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Myzus persicae</span>

Yeşil şeftali yaprak biti, yeşil sinek veya şeftali-patates yaprak biti olarak bilinen Myzus persicae Hemiptera takımına ait küçük yeşil bir yaprak bitidir. Şeftali ağaçlarının en önemli yaprak biti zararlısıdır, büyümenin azalmasına, yaprakların buruşmasına ve çeşitli dokuların ölümüne neden olur. Ayrıca salatalık mozaik virüsü (CMV), patates virüsü Y (PVY) ve tütün aşındırma virüsü (TEV) gibi bitki virüslerinin taşınması için bir vektör görevi görür. Patates virüsü Y ve patates yaprak kıvırcıklığı virüsü, itüzümü/patates ailesinin (Solanaceae) üyelerine ve çeşitli mozaik virüsleri diğer birçok gıda ürününe geçebilir.

<span class="mw-page-title-main">Mandibula (böcek ağız parçası)</span>

Böcek mandibulaları, böceğin ağzına yakın bir çift uzantıdır ve üç çift ağız uzantısının en öndeki kısmıdır. Genel olarak böceğin beslenirken yiyeceğini kavramasında, ezmesinde, kesmesinde veya kendini savunma amacıyla diğer canlılara karşı kullanılır. Evrimsel olarak bacaklardan oluşmuş gibi görünen böcek mandibulaları, çene altı kemerlerinden oluşmuş gibi görünen ve dikey olarak hareket eden omurgalıların çenelerinin aksine yatay düzlemde hareket eder.

<span class="mw-page-title-main">Kedi nanesi</span>

Nepeta cataria, bilinen adıyla kedi nanesi, Ballıbabagiller familyasının Nepeta cinsine ait bir bitki türüdür. Güney ve doğu Avrupa'ya, Orta Doğu'ya, Orta Asya'ya ve Çin'in belli kısımlarına has olmakta birlikte, kuzey Avrupa, Yeni Zelanda ve Kuzey Amerika'nın belli kısımlarında natüralize edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dru Drury</span> Britanyalı böcekbilimci (1724-1803)

Dru Drury, doğa tarihi örneklerinin toplandığı ve bir entomolog olan İngiliz bir koleksiyoncudur. Henry Smeathman dahil gemi subayları ve koleksiyoncular ağı aracılığıyla dünya çapında toplanan örnekleri vardı. Koleksiyonları, o dönemin birçok entomologu tarafından yeni türlerin isimlendirilmesi ve tanımlanması için kullanılmıştır. En çok bilinen kitabı olan "Doğal Tarih İllüstrasyonları" adlı eseri, 1770 ile 1782 yılları arasında parçalar halinde yayınlanmıştır ve bu eserde Mozes Harris tarafından hazırlanan bakır baskı gravürlerle birlikte birçok böcek türünün adı ve tanımı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Johan Christian Fabricius</span>

Johan Christian Fabricius Danimarkalı bir zoolog olup o dönemde tüm eklembacaklıları kapsayan "Insecta" konusunda uzmanlaşmıştır. Carl Linnaeus'un öğrencisidir.18. yüzyılın en önemli entomologlarından biri olarak kabul edilir; yaklaşık 10.000 hayvan türüne isim vermiş ve modern böcek sınıflandırmasının temelini atmıştır.