İçeriğe atla

Cunta

Cunta, yönetime kuvvet kullanarak el koyan askerî ya da siyasi grup.[1]

Cunta kendi başına sadece belirli bir komite veyahut idari kurulun yönetimi anlamında kullanılırken, eğer cunta yönetimi askerî bir karaktere sahipse, yani komite veya kurul ordu mensuplarından oluşuyorsa (veya çoğunluğu ordu mensuplarıysa) yönetime "askerî cunta" denir. Bununla birlikte askerî cuntalar için de salt cunta ifadesi kullanılabilir.[2]

Köken bilimi

Latince jungere yani “katılmak” sözcüğünden türemiş olan terimin özgünü İspanyolca juntadır (hunta okunur) ve Türkçe dahil diğer dillere bu dilden girmiştir.

Geçmişte bilinen cuntalar

Günümüzde cuntayla yönetilen ülkeler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003, Junta maddesi
  2. ^ Compact Oxford English Dictionary 29 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., URL erişim tarihi 28. Nisan. 2007.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amitabh Bachchan</span>

Amitabh Harivansh Bachchan, Big B lakaplı Hint sinema sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Bağlantısızlar Hareketi</span> uluslararası oluşum

Bağlantısızlar Hareketi, kendilerini hiçbir güç blokuna dahil veya hariç olarak addetmeyen 100 üzerinde ülkenin bir araya gelerek oluşturdukları bir uluslararası oluşumdur. Soğuk Savaş döneminde Batı İttifakı ve Doğu Bloku'nun yanı sıra üçüncü bir blok olmuştur. Bu hareket çoğunlukla Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinden oluşur. Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ise aralarında Batı ittifakı ve Doğu Bloku olarak ikiye bölünmüşlerdir. Bunun sebebi ise I. Dünya Savaşı'ndan itibaren gelen ve II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş ile devam eden Avrupalı devletlerin güç yarışı ve dünyadaki egemenlik yarışıdır. Bağlantısızlar Hareketi bir diğer tabirle doğu dünyasının batı dünyasındaki bölünmelere taraf olmamak istemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi İnkaya</span>

Şemsi İnkaya, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">SC Internacional</span> Brezilyada bir futbol klübü

SC Internacional, 4 Nisan 1909 tarihinde Brezilya'nın Porto Alegre kentinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. Série A'da mücadele etmektedir. Maçlarını 56.000 kişilik Beira Rio'da oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek kürek takımı)</span>

Fenerbahçe erkek kürek takımı Fenerbahçe Spor Kulübü'nün erkek sporcularından oluşan kürek branşıdır. Takım çalışmalarını Fenerbahçe Lefter Küçükandonyadis Tesisleri'nde (Dereağzı) yapmaktadır.

Orhan Aksoy, Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

Erdoğan Tünaş, Türk senarist, yazar ve film yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Süheyl Eğriboz</span> Türk oyuncu

Süheyl Ali Eğriboz, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Riccardo Fogli</span> İtalyan şarkıcı

Riccardo Fogli, İtalyan şarkıcı-şarkı yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Roxy Music</span>

Roxy Music, 1971'de Bryan Ferry tarafından kurulun İngiliz art rock grubu.

<span class="mw-page-title-main">Falcão</span>

Paulo Roberto Falcão, Brezilya'nın eski teknik direktörü ve Brezilyalı eski futbolcudur. 1980'li yıllarda göstermiş olduğu performans ile Internacional ve Roma tarihinin en iyi oyuncularından bir tanesi ve tüm zamanların en yetenekli orta saha futbolcusundan bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Bir sezonda haftada 10.000 € almasıyla dünyanın en çok kazanan futbolcularından bir tanesidir.

Euroleague 50 Büyük Katkıda Bulunanlar 2008 yılında İspanya'nın Madrid kentinde yapılan bir oylamada EuroLeague'de en çok katkıda bulunan toplam 50 oyuncu, koç ve hakemlere bahşedilmiş onurdur.

<span class="mw-page-title-main">Yüksel Gözen</span> Türk oyuncu

Yüksel Gözen, Türk sinema ve tiyatro oyuncusudur.

Tatsunoko Production Company, bir Japon animasyon stüdyosudur. 19 Ekim 1962 tarihinde Tatsuo Yoshida, Kenji Yoshida ve Ippei Kuri tarafından kurulmuştur. Şirketin merkezi Tokyo'nun Musashino kentinde yer almaktadır.

Yalçın Gülhan, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Askerî cunta</span> Askerî liderlerden oluşan bir komite tarafından yönetilen hükûmet

Askeri cunta askeri liderler komitesi tarafından yönetilen bir hükûmettir. Cunta terimi "toplantı" veya "komite" anlamına gelir ve köken olarak 1808'de Napolyon'un İspanya'yı işgaline karşı İspanyol direnişinin düzenlediği ulusal ve yerel cuntaya dayanır. Günümüzde bu terim oligarşik askeri diktatörlük tipine sahip otoriter hükûmetler için kullanılır. Bu hükûmetler güçlü adam, makine ve patronculuk tipinde olabilir.

Çetin Tunca, Türk görüntü yönetmeni ve yönetmendir.

Brezilya'da askerî diktatörlük dönemi, Brezilya'da 1 Nisan 1964 ile 15 Mart 1985 tarihleri arasında birbirini izleyen askeri hükûmetlerin sürdürdüğü baskıcı rejimi anlatır. Askerî diktatörlük dönemi demokratik olarak seçimle başa gelmiş olan Devlet Başkanı João Goulart'ın devrilmesiyle başlamıştır. Rejim José Sarney'in 15 Mart 1985'te Devlet Başkanı seçilmesiyle sona ermiştir. Askeri diktatörlük rejimi ilk başlarda kısa süreli olacağı belirtilmesine rağmen 21 yıl sürmüştür. Rejim Atos Institucionais adı verilen kararnâmeler yayınlamış ve bunlar aracılığıyla çeşitli hukuksal düzenlemeler getirmiştir. 1946 Anayasasının yerine 1967 Anayasası getirilmiş, Ulusal Kongre kapatılmıştır. Sivil özgürlükler baskılanmış ve Brezilya ordu ve emniyet teşkilatlarının "şüpheli" gördükleri herkesi yakaladığı ve hapse attığı uygulamalar yaygınlaşmıştır.

Bahri Ateş, Türk oyuncu.

Ali Demir, Türk oyuncu.