İçeriğe atla

Cumhuriyet Çeşmesi

Koordinatlar: 41°01′40″K 28°57′23″D / 41.02778°K 28.95639°D / 41.02778; 28.95639
Cumhuriyet Çeşmesi
Harita
Genel bilgiler
TürÇeşme
KonumYavuz Sultan Selim, Fatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°01′40″K 28°57′23″D / 41.02778°K 28.95639°D / 41.02778; 28.95639
TamamlanmaHicrî 341
Miladi 1923
Teknik ayrıntılar
MalzemeMermer

Cumhuriyet Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesi, Ayakapı semtinde bulunan çeşmedir.[1] Kitabesinde "Cumhuriyet Çeşmesi", alınlığında ise hicrî takvim'e göre 341 yazılıdır. (Miladi 1923) Sade bir üsluba sahip çeşmenin yalnızca teknesinde süslemeler görülür. Seki kısmındaki mermerler kırıktır.

Çeşme Aya Kapısı bitişiğindedir. Çeşmenin karşısında Ayakapı Karakolu ile Sekbanbaşı Abdurrahman Ağa Türbesi yer alır.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Cumhuriyet Çeşmesi". suvakfi.org. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Çivizade Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Mevlanakapı'da Kalburcu Mehmed Çeşmesi sokağındadır. Dikdörtgen planlı kâgirdir. Minaresi tuğladır. Avluya iki kapıdan girilir. Caminin sağında Kalburcu Mehmed Efendi'nin kabri vardır. Kıbledeki kapıdan avluya girilince bir sundurma ve bitişinde bir çeşme, çeşmeden sonra alt katta tuvalet bulunmaktadır.

Hamidiye Saatli Çeşmesi, Diyarbakır ilinin Yenişehir ilçesinde bulunan çeşme. II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümü şerefine 1900 yılında Hamidiye Sanayi Mektebi ile birlikte yapıldığı düşünülen çeşmenin tam yapım tarihi belli değildir. Cumhuriyetin ilk yıllarında yıkıldığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İshak Ağa Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

İshak Ağa Çeşmesi, Onçeşmeler, On Çeşmeler, Beykoz Çeşmesi, Behruz Ağa Çeşmesi ya da I. Mahmud Çeşmesi, İstanbul'un Beykoz ilçesindeki bir çeşmedir. I. Süleyman'ın has odabaşı olarak görev yapan Behruz Ağa tarafından, daha önceleri bir Bizans çeşmesinin bulunduğu alana yaptırıldı. Zamanla harap hâle gelen ve suyu akmayan çeşme, Temmuz 1746'da başlayan ve 1746 ya da 1747 yılında tamamlanan çalışmalar sonucunda İstanbul Gümrük Emini İshak Ağa tarafından yenilendi. İnşa edildiği dönemde bir mesire alanında yer alırken bölgede yapılaşmanın artmasıyla şehir dokusu içinde kaldı. 1948 öncesinde üç; 1948-1950, 1986, 2005-2006 ve 2016-2017 yıllarında ise birer kez onarımdan geçti. Yapılan değişikliklerle kemerleri, üst örtüsü ve yan cephelerinde değişiklikler meydana gelirken kalemişi süslemeler eklendi. 1972'den beri korunması gereken tarihî eser statüsünde olan çeşme, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olup günümüzde işlevseldir.

<span class="mw-page-title-main">Sineperver Valide Sultan Çeşmesi (Fatih)</span> İstanbulun Fatih ilçesindeki bir çeşme

Sineperver Valide Sultan Çeşmesi ya da Kanlı Çeşme, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir çeşmedir. Ayşe Sineperver Sultan tarafından 1825 ya da 1826'da yaptırıldı. 1994 yılı itibarıyla suyu akmayan çeşme, 2009'daki restorasyonu sonucunda işlevsel hâle getirildi. Musluğunun tahrip edilmesinin ardından 2015 itibarıyla bir kez daha işlevini yitirse de 2018'deki restorasyonuyla birlikte tekrar faaliyete geçti.

<span class="mw-page-title-main">Küçükçekmece Meydanı</span> İstanbulun Küçükçekmece ilçesinde meydan

Küçükçekmece Meydanı, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde Fatih mahallesinde kent meydanı. Küçükçekmece'nin eski merkezi ve Küçükçekmece Gölü'ne 100 metre mesafededir. 3. derece arkeolojik sit alanıdır. Tarihi çeşmeler ve çınar ağacı bulunur. Geçmişte Sirkeci-Halkalı banliyö tren hattı'nın Küçükçekmece istasyonu meydan üzerindeydi. Marmaray projesi kapsamında meydandaki tren istasyonu 200 metre doğuya taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Balat Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Yusuf Şucaeddin Camii Çeşmesi ya da Balat Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. 1980'li yıllardaki Haliç sahil yolu çalışmaları sonrası Yusuf Şucaeddin Camii bahçesi içinde kalmıştır. Kesme küfeki taşından yapılmış ve altıgen şeklindedir. Büyük bir haznesi ve 4 cephesinde birer çeşme bulunur. Üzeri kurşun ile kaplıdır. Ayna taşı yerinde mermer levha vardır. Sadece bir çeşmenin suyu akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İskender Bey Çeşmesi</span> İstanbulda tarihî yapı

İskender Bey Çeşmesi ya da İskender Paşa Çeşmesi İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesi, Ayvansaray Kuyusu Sokağı'nda bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kanlıca Camii'nde türbesi bulunan İskender Bey tarafından yaptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tatlı Memba Sokak Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Tatlı Memba Sokak Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Balat mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Aynı isimde Tatlı Memba Sokak üzerindedir. Kitabesi üzerinde değildir. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Harap vaziyetteki çeşmenin suyu akmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kalpakçı Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Kalpakçı Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Derviş Ali mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Aynı isimde Kalpakçı Sokak üzerindedir. Kitabesi üzerinde değildir. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Harap vaziyetteki çeşmenin suyu akmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kethüda Çeşmesi (Karagümrük)</span> İstanbulda çeşme

Yakup Kethüda Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Karagümrük mahallesinde Sofalı Çeşme Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kethüda Çeşmesi (Sulukule)</span> İstanbulda çeşme

Yakup Kethüda Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Sulukule semtinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Ağa Çeşmesi (Karagümrük)</span> İstanbulda çeşme

Ahmet Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Sulukule semtinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Küçük Çeşme olarak da bilinir. Üzerindeki kitabesine göre Ahmet Ağa isimli bir kişi tarafından Hicri 1073 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ayakapı Karakolu</span> İstanbulda tarihi bina

Ayakapı Karakolu, İstanbul ili Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesi, Ayakapı semtinde bulunan tarihi binadır. Aya Kapısı yanında olan yapı Haliç sahil yolu üzerindedir. Yeniçeri Kolluğu olarak kullanılmak üzere 18. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen yapı 1826'dan sonra karakola dönüştürüldü. Günümüzde kafe olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sekbanbaşı Abdurrahman Ağa Türbesi</span> İstanbulda türbe

Sekbanbaşı Abdurrahman Ağa Türbesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesi, Ayakapı semtinde bulunan türbedir. Aya Kapısı bitişiğindedir. Türbeye ait kitabede İstanbul'un Fethi sırasında Ayakapı surlarının önündeki muharebede Sekbanbaşı Abdurrahman Ağa'nın vefat ettiği yazılıdır. Sekbanbaşı, Yeniçeri Ocağı'nda bir komutan unvanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nalıncı Kasım Sokak Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Nalıncı Kasım Sokak Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Cibali mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Aynı isimdeki Nalıncı Kasım Sokak üzerindedir. Bakımsız durumda olup suyu akmamaktadır. Teknesi yol seviyesi altında kalmış ve kitabesi günümüze ulaşmamıştır. Kadir Has Üniversitesi olarak kullanılan Cibali Tütün Fabrikası'nın dış duvar cephesi üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Haraççı Çeşmesi</span> İstanbul’da çeşme

Haraççı Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Cibali mahallesinde çeşmedir. Haraççı Kara Mehmet Camii ve haziresinin yanındadır. Çeşmenin üzerinde kitabe yoktur. Her iki tarafında mermer seki bulunur. Sade bir mimariye sahiptir. Belediye tarafından restore edilen çeşmenin suyu akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İhramcı Mehmed Sadık Efendi Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

İhramcı Mehmed Sadık Efendi Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesinde çeşmedir. Kitabesine göre İhramcı Mehmed Sadık Efendi tarafından tamir ettirildiği için bu isimle bilinir. İlk kitabesi mevcut değildir. Suyu akmamaktadır. Gül Camii karşısındadır. Yanında Adile Sultan Mektebi yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İvaz Efendi Çeşmesi</span> İstanbulda tarihi çeşme

İvaz Efendi Çeşmesi ya da Mimar Mustafa Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde tarihi meydan çeşmesidir. İvaz Efendi Camii önündeki meydandadır. Kesme küfeki taşından yapılmış olup kitabesizdir. Suyu akmamaktadır. Altıgen biçimindeki yapısıyla İstanbul çeşmeleri arasında tektir. Ivaz Efendi tarafından caminin yanı sıra medrese, sıbyan mektebi ve çeşme de yaptırılmış ancak günümüze yalnızca cami ve çeşme ulaşabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Ağa Çeşmesi</span> İstanbul, Topkapıda çeşme

Hasan Ağa Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Fatma Sultan Camii yakınında olduğu ve bulunduğu mahallenin eski ismi Fatma Sultan olduğu için Fatma Sultan Çeşmesi olarak da bilinir. Üzerindeki kitabesine göre Hasan Ağa isimli bir hayırsever tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arpa Emini Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Arpa Emini Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Kitabesi yoktur. Bu nedenle kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Mimari tarzına göre 16. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Tapu kayıtlarına göre I. Süleyman tarafından yaptırılmıştır. 2021 yılında Fatih Belediyesince restore edilmiştir. Esas olarak kesme küfeki taşından yapılmış olup ayna taşı ve teknesi mermerdir. Suyu akmaktadır.