İçeriğe atla

Cumhuriyet için Seferberlik Buluşması

Cumhuriyet Mitingleri

Cumhuriyet için Seferberlik Buluşması 29 Ekim 2012 tarihinde Türkiye'nin başkenti Ankara'da gerçekleştirilen halk yürüyüşüdür. Cumhuriyet Mitingleri'nin bir parçasıdır.[1]

Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları, TGB, Birleşik Kamu-Sen, ADD ve daha birçok STK'nın desteklediği ve düzenlediği geniş çaplı bir yürüyüş ve mitingdir. Yürüyüş, eski meclis binasının önünden başlayıp Anıtkabir'de bitmiştir. Gösteriye 50.000 kişi (tahmini - iddia) katılmıştır.

Gerginlik

Ankara Valiliği, yürüyüşte "radikal grupların provokasyonu" olabileceği istihbaratıyla yürüyüşü yasaklamıştır. Ancak buna rağmen yürüyüş gerçekleştirilmiştir. Bir süre gerginlik yaşanmıştır. Göstericiler ile polis arasında küçük çaplı bir çatışma ve arbede yaşanmıştır. Biber gazı ve tazyikli su sıkılmıştır. Birkaç kişi yaralanmıştır. Yaralılar ambulanslarla hastanelere kaldırılmıştır. Bir süre polis barikatı nedeniyle yaşanan gerginlik, halkın baskısıyla ve araya giren CHP'li milletvekilleri ile sona ermiştir. Halk barikatı kaldırmıştır. Yaklaşık 50 bin kişi, 1.TBMM Binası'nın önünden Anıtkabir'e kadar 4 km yürümüştür. Anıtkabir'de yürüyüş sonlanmıştır.[2][3][4]

TGB üyeleri ve toplanmaya başlayan halk
Müzikli ve davullu kutlama anı

Tepkiler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şöyle demiştir; "Cumhuriyet tarihinde ilk kez 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı bütün yasaklara ve engellemelere rağmen halk tarafından kutlanıyor, Cumhuriyet törenine bayram törenine katılan onbinlere teşekkürlerimi sunuyorum. Devletin bütün organları engellemek istedi ama onbinler elllerine bayraklarını aldılar şanları ile şerefleri ile o meydana geldiler son derece mutluyum. Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak kadar doğal ne olabilir? Halk bayram kutlayacak, siz yasak getiriyorsunuz. Bayram kutlaması için izin alınmaz. Bu bir gösteri değil, bu bir bayramdır. Ramazan Bayramı da, 19 Mayıs Bayramı da, Cumhuriyet Bayramı da böyledir. Halk bayramı kutlar. Buradan bütün yurttaşlarıma, ellerine Türk bayrağını alan, pencerelerine Türk bayrakları asan bütün yurttaşlarıma teşekkür ediyorum. Ben ’elimde bir Türk bayrağıyla geleceğim ve o toplantıya katılacağım’ demiştim. Geldim, katıldım. Onbirler geldi"[5][6]

Yürüyüşe katılan grup ve kuruluşlar

Sloganlar

  • "Atatürk Gençliği görev başında!"
  • "Mustafa Kemal'in askerleriyiz!"
  • "Faşizme karşı omuz omuza!"
  • "Kahrolsun AKP diktatörlüğü!"
  • "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek"
  • "Atam izindeyiz!"
1.TBMM Binası önünde toplanan halk (yürüyüş öncesi)

İddialar

Bazı iddialara göre şehir dışından yürüyüş için Ankara'ya gelen yüzlerce otobüs durdurulmuştur. Ayrıca iddiaya göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na biber gazı sıkılmıştır. Bunun yanı sıra CHP'li milletvekilleri ve korumaları ile polis arasında yumruklaşmalı arbede yaşanmıştır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Başkent'te olaylı Cumhuriyet yürüyüşü". NTV. 29 Ekim 2012. 1 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2012. 
  2. ^ "'Cumhuriyet yürüyüşü' yasak dinlemedi, polis biber gazı kullandı!". GazeteA24. 29 Ekim 2012. 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2012. 
  3. ^ "Ankara'da "İzinsiz Cumhuriyet Yürüyüşü" Gerginliği". TRT Haber. 29 Ekim 2012. 9 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2012. 
  4. ^ "Cumhuriyet yürüyüşüne biber gazı". Kanal D. 29 Ekim 2012. Erişim tarihi: 29 Ekim 2012. []
  5. ^ "Kılıçdaroğlu'ndan polise tepki". OlayTV. 29 Ekim 2012. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2012. 
  6. ^ "Kılıçdaroğlu'ndan 29 Ekim Yürüyüşü Tepkisi". TRT Haber. 29 Ekim 2012. 1 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2012. 
  7. ^ "Polisten yürüyüşe biber gazı". Mynet Haber. 29 Ekim 2012. 1 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsmet İnönü</span> 2. Türkiye cumhurbaşkanı (1938–1950)

Mustafa İsmet İnönü, Türk asker, siyasetçi ve devlet adamıdır. Türkiye'nin 2. cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Dönemi'ndeki ilk başbakanı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilk genelkurmay başkanı.

Çorum Olayları veya Çorum Katliamı Çorum'da 1980 Mayıs-Temmuz aylarında meydana gelen, siyasi ve dini temelli olarak ortaya çıkan kanlı olaylardır. Ülkücülerin, Alevi mahallesi olarak bilinen Milönü mahallesine saldırması üzerine, çoğu Alevi olmak üzere resmî kaynaklarca 57 yurttaşın ölümü ve yüzlercesinin yaralanmasıyla sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılay Meydanı</span> Ankara Yenişehirde meydan

Kızılay Meydanı ya da 15 Temmuz Kızılay Millî İrade Meydanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın merkezindeki kent meydanı. Doğudan Ziya Gökalp Caddesi, batıdan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, kuzey-güney ekseninde ise Atatürk Bulvarı yollarının kesişimindedir. Ankara'nın her tarafından ulaşımı oldukça kolay olan meydanda hem metro hem de Ankaray istasyonu bulunmaktadır. Çok sayıda büro, mağaza, kafe ve park bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 128 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Genel başkanı Özgür Özel'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Kılıçdaroğlu</span> Türk politikacı

Kemal Kılıçdaroğlu, Türk ekonomist, bürokrat ve siyasetçidir. 2010-2023 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) genel başkanı ve Türkiye'nin ana muhalefet lideri olarak görev yapmıştır. 2002-2015 yılları arasında yapılan genel seçimlerde İstanbul 2. Bölge milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine girmiştir. Haziran 2015'te İzmir 2. Bölge milletvekili olarak yeniden meclise girmiş, Mayıs 2023'e kadar bu görevini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Enis Berberoğlu</span> Türk politikacı ve milletvekili

Kadri Enis Berberoğlu,, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. CHP parti meclisi üyesi ve genel başkan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Onur Yürüyüşü</span>

İstanbul Onur Yürüyüşü, Türkiye'nin en kalabalık kenti İstanbul'da düzenlenen geleneksel LGBT Onur Yürüyüşü. İlk kez 2003'te yaklaşık otuz kişi tarafından düzenlenen yürüyüş, Haziran ayının son pazarı yapıldı. 2010'da katılımcısı beş bin kişiye ulaşan yürüyüş, 2011'de on bin kişiye ulaşmıştır: Balkanlar'da ve Türkiye'de düzenlenen en büyük onur yürüyüşüdür. Yürüyüş 2013'te, Gezi Parkı olaylarının da etkisiyle 100.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2014'teki yürüyüşte katılımcı sayısı on binlerle ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Mitingleri</span>

Cumhuriyet Mitingleri, 2007 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan veya başka bir Millî Görüş kökenli siyasetçinin olası cumhurbaşkanı adaylığına karşı düzenlenen mitingler. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde, 2007 yılının Nisan ve Mayıs aylarında yapılan mitinglerin duyurulmasında "cumhuriyetine sahip çık" mesajı kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Levent Gök</span> Türk politikacı

Levent Gök, Türk siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi Eski Grup Başkanvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde CHP Ankara milletvekili olarak meclise girdi.

<span class="mw-page-title-main">10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası</span> millî gün ve hafta

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü, 10 Kasım 1938 günü saat 09.05'te yaşamını yitiren, Türkiye'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk anısına her yıl tutulan ulusal yastır. 10 Kasım gününü kapsayan Atatürk Haftası ise Atatürk'ün yurt genelinde anıldığı, ilke ve devrimlerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda konuşmalarının kendi sesinden yayımlandığı, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği; 10-16 Kasım tarihleri arasına karşılık gelen haftaya denir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de 1 Mayıs İşçi Bayramı</span>

1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile, 1 Mayıs resmî tatil ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları zaman çizelgesi</span> Vikimedya liste makalesi

Aşağıdaki zaman çizelgesi Gezi Parkı olayları sırasında ve sonrasında yaşanan olayları kronojik sıralamasını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kobani Olayları</span> 7-12 Ekim 2014 tarihinde Türkiyede çıkan eylemler

Kobani Olayları veya 6-7 Ekim Olayları, IŞİD'in Kobani'yi kuşatmasına karşılık YPG militanlarının Türkiye sınırları üzerinden silah nakli yapmasına izin vermeyen 62. Türkiye Hükûmeti'ne tepki olarak HDP Merkez Yürütme Kurulunun 6 Ekim'de aldığı kararla ve sokağa çıkma çağrısıyla başlayan protesto eylemleri ve silahlı çatışmalar bütünü. Silahlı çatışmalar, YDG-H üyelerinin öncülüğünde başlatıldı ve daha sonra HÜDA-PAR taraftarlarının ve ülkücülerin de çatışmalara katılımıyla ve ardından polis güçlerinin müdahaleleriyle büyüdü. Olaylar sırasında güneydoğu Anadolu'da Türk güvenlik güçleri ile PKK militanları arasında meydana gelen ve can kayıplarıyla sonuçlanan çatışmalar da gerginliğin tırmanmasına katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Garı Saldırısı</span> IŞİDin gerçekleştirdiği bombalı intihar saldırısı

Ankara Garı saldırısı ya da Ankara Garı Katliamı, 10 Ekim 2015'te yerel saatle 10:04 civarında Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında düzenlenen bombalı intihar saldırısıdır. 109 kişinin ölmesi ile modern Türkiye tarihindeki en ölümcül intihar saldırısı olmuştur. Saldırı sonrası RTÜK tarafından yayın kuruluşlarına geçici yayın yasağı getirildi ve internet servis sağlayıcıları tarafından bazı sosyal medya sitelerine erişim engeli uygulandı.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi 35. Olağan Kurultayı</span> 16-17 Ocak 2016 tarihlerinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi kurultayı

Cumhuriyet Halk Partisi 35. Olağan Kurultayı, 16-17 Ocak 2016 tarihleri arasında gerçekleşen Cumhuriyet Halk Partisi kurultayıdır. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay yeterli delege salt çoğunluğuna ulaşamadı. Mevcut genel başkan ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu seçime tek aday olarak girdi ve 1225 delegenin 990'ının oyunu alarak dördüncü kez Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığına seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Yürüyüşü (2017)</span> CHP tarafından düzenlenen sivil yürüyüş

Adalet Yürüyüşü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde başlayan, çeşitli isimlerin ve grupların katılımıyla büyüyen, Ankara'dan İstanbul'a kadar "adalet" talebiyle gerçekleşen sivil yürüyüş olayıdır. Kılıçdaroğlu yürüyüş kararını, 14 Haziran 2017'de Millî İstihbarat Teşkilatı'na ait TIR'ların görüntülerini Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar'a verdiği suçlamasıyla yargılanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yirmi beş yıl hapis cezası alması ve tutuklanmasına kararı verilmesi sonrasında aldı. Yürüyüşün nedenleri arasında 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminden sonra çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin uzun süreli olması, bu yetkinin FETÖ ile mücadelenin önüne geçilip bütün muhalif kesimlerle mücadeleye dönüşmesi, milletvekillerin tutuklanması, üniversite hocalarının meslekten atılması da gösterildi. Yürüyüş, 15 Haziran 2017'de Ankara'da Güvenpark'ta başladı ve 9 Temmuz 2017'de Maltepe'de sonlandı. 420 kilometrelik yolu 25 günde yürüyen Kılıçdaroğlu, yürüyüşün sonunda Maltepe'de bir miting de düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Anıtkabir'de düzenlenen miting ve protestolar</span>

Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının yer aldığı anıt mezar olan Anıtkabir, inşasının tamamlanmasından beri birtakım miting ve protestolara ev sahipliği yaptı. 2524 sayılı Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun'un 2. maddesi maddesi uyarınca hazırlanan ve 9 Nisan 1982'de yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte Anıtkabir'de, Atatürk'e saygı amacı dışındaki her türlü tören, gösteri ve yürüyüş yapılması yasaklandı.

Taksim Mitingi, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında "demokrasi ve cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak amacıyla" 24 Temmuz 2016 tarihinde Taksim Meydanı’nda “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi” adıyla düzenlediği miting. Miting adlandırmasında Türkiye'nin kurucu ve en eski partisi olmasının etkisi oldu. Miting partiler üstü bir miting olacak ve parti ayrımı gözetmeksizin herkes katılabilecekti.

<span class="mw-page-title-main">Y-CHP</span> Kemal Kılıçdaroğlunun Cumhuriyet Halk Partisinde yarattığı değişim için kullanılan ifade

Yeni CHP, kısaltımı ile Y-CHP veya uzun adıyla Yeni Cumhuriyet Halk Partisi, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisinde yarattığı paradigma değişimini ifade etmek için kullanılan bir kavramsallaştırmadır. Bu paradigma değişimi ile birlikte Deniz Baykal'ın temsil ettiği sağ grup süreç içerisinde tasfiye edilmiş ve Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP; toplumun daha önce ulaşamadığı kesimlerine açılabilme iddiasıyla, giderek ana karakterini oluşturan değerlerinden uzaklaşmış ve daha ılımlı bir laiklik anlayışını benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kurultayı</span> 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi kurultayı

Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kurultayı veya Demokrasi ve Birlik Kurultayı, 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara Spor Salonu'nda gerçekleşen Cumhuriyet Halk Partisi kurultayıdır. Oylamanın uzaması nedeniyle parti organları 6 Kasım 2023'te kesinleşti.