İçeriğe atla

Cumhuriyet için Kongre

Cumhuriyet için Kongre
المؤتمر من أجل الجمهورية
KısaltmaCPR
KurucuMunsif Merzuki
Genel başkanSamir Bin Amur
Kuruluş tarihi25 Temmuz 2001
MerkezTunus, Tunus
İdeolojiSekülarizm[1]
Sol milliyetçilik
Sol populizm
Demokratik sosyalizm
Sosyal demokrasi
Sosyal liberalizm[2]
Siyasi pozisyonMerkez sol[3]
Halk Temsilcileri Meclisi
0 / 217
İnternet sitesi
Tunus

Cumhuriyet için Kongre (Arapçaالمؤتمر من أجل الجمهورية, romanizeEl-Mutamar bin eclü'l-Cumhuriyye) veya El-Mutamar, Tunus'ta bir laik siyasi partidir. Parti, 25 Temmuz 2001 tarihinde Munsif Merzuki tarafından kurulmuş olup Yasemin Devrimi'nden sonra yasal hale geldi. En önde gelen kurucusu ve uzun vadeli lideri Munsif Merzuki olup Aralık 2011'de Tunus'un geçici cumhurbaşkanı olduğundan beri partinin onursal başkanıydı.

Kaynakça

  1. ^ "Tunisia: who are the opposition leaders?". The Daily Telegraph. 18 Ocak 2011. 28 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2022. 
  2. ^ Ottaway, Marina (28 Ocak 2011), Who Will Lead Tunisia?, Carnegie Endowment for International Peace, 8 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 28 Mayıs 2022 
  3. ^ "Tunisia: Key players". BBC News Online. 27 Şubat 2011. 21 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tunus</span> Kuzey Afrika ülkesi

Tunus, resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Kurucusu Habib Burgiba'dır. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçi Hareket Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'de etkinlik gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "MHP" şeklindedir. 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan partinin simgesi üç hilaldir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan 67. Hükûmeti destekleyen 50 milletvekiliyle bir grubu bulunur. Genel başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zeynel Abidin Bin Ali</span> 2. Tunus devlet başkanı

Zeynel Abidin Bin Ali, Tunuslu siyasetçidir. 1987-2011 yılları arasında Tunus'un devlet başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Devrimi</span>

Yasemin Devrimi, halkın ayaklanması üzerine 23 yıldır Tunus'u yöneten Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan durumun genel adıdır

<span class="mw-page-title-main">Munsif Merzuki</span> 3. Tunus devlet başkanı

Munsif Marzuki, Tunuslu insan hakları savunucusu, siyasetçi ve hekim. 2011-2014 yılları arasında Tunus Devlet Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ali el-Ureyd</span>

'Ali el-Ureyd Tunuslu siyasetçi, Tunus İçişleri Bakanı ve eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Habib Essid</span> Tunuslu politikacı ve Tunusun ilk başbakanı

Habib Essid, 6 Şubat 2015-27 Ağustos 2016 tarihleri arası Tunus Başbakanı olmuş bir Tunuslu siyasetçi. İkinci Tunus Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı olarak kabul edilerek, yeni anayasanın kabulü ile atanan ilk başbakan oldu. Daha önce 2011 yılında İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tunus cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tunus cumhurbaşkanı, Tunus'un devlet başkanıdır ve doğrudan halk tarafından beş yıllık bir dönem için seçilir. Makam sahibi, başbakanla birlikte Tunus hükümetinin yürütme organına liderlik eder ve Tunus Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tunus başbakanı, 1800'de makamın kurulmasından 1957'de cumhuriyetin ilanıyla kaldırılmasına kadar Tunus hükûmetinin başıdır. Pozisyon 1969'da cumhuriyetçi sistem altında yeniden canlandırıldı. Tunus'ta başbakanlık makamının ortaya çıktığı 1759 yılından bu yana 43 başbakan görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Selim Şakir</span>

Selim Şakir, Tunuslu siyasetçi. Kendisi Sfax, Tunus'ta doğdu. Siyasetçi Selim Şakir; Nidaa Tounes partisinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nida Tunus</span> Tunusta bulunan seküler bir parti

Nida Tunus, Tunus'ta sekülarist bir siyasi parti. Parti 2012'de kurulduktan sonra, Ekim 2014 parlamento seçimlerinde çok sayıda sandalye kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Maya Jribi</span>

Maya Jribi, Tunuslu siyasetçi. 2006'dan 2012'ye kadar İlerici Demokratik Parti'nin (PDP) lideriydi. PDP'den sonra Nisan 2012'de Cumhuriyetçi Parti'ye katılarak, 2017'de istifasına kadar merkezci partinin Genel Sekreterliği görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed en-Nasır</span>

Muhammed en-Nasır, Muhammed Nasır, Devlet Başkanı El-Beci Kaid es-Sibsi'nin ölümünün ardından 25 Temmuz 2019'da Tunus'un geçici Başkanı olan Tunuslu siyasetçi. 2014'ten beri Halk Temsilcileri Meclisi Başkanı ve yönetimdeki Nida Tunus partisinin lideri olarak görev yapıyor. Daha önce 1970'lerde ve 1980'lerde devlet başkanı Habib Burgiba başkanlığında Sosyal İşler Bakanı olarak ve 2011'de de geçici Gannuşi ve Es-Sibsi hükûmetlerinde görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2014 Tunus cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Tunusta cumhurbaşkanlığı seçimi

2014 Tunus cumhurbaşkanlığı seçimi, Tunus'ta Parlamento seçimlerinden bir ay sonra 23 Kasım 2014 tarihinde yapılan devlet başkanlığı seçimidir. Ülkenin 1956'da bağımsızlığını kazandığından bu yana ilk serbest ve adil cumhurbaşkanlığı seçimi, 2011 Tunus Devrimi'nden sonra ilk cumhurbaşkanlığı seçimi ve Ocak 2014'te yeni bir Anayasa kabul edilmesi ile oldu.

<span class="mw-page-title-main">Baas Partisi (Suriye ağırlıklı hizip)</span> Baas Partisinin Suriye ağırlıklı hizbi

Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye yanlısı Baas hareketi olarak da anılan, Arap dünyasında şubeleri olan neo-Baasçı bir siyasi partidir. Parti, Şubat 1966'da Baas Partisindeki bölünmeden çıktı ve Suriye'de hükûmeti yönetmektedir. 1970-2000 yılları arasında partiye Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad başkanlık etti. 2018'e kadar liderlik, oğlu Beşşar Esad ve Abdullah el-Ahmar arasında paylaşıldı. 2017 yılında Ulusal ve Bölgesel komutanlıkların yeniden birleştirilmesinin ardından Beşşar Esad Merkez Komutanlığı genel sekreteri oldu. Partinin Suriye kolu, Suriye liderliğindeki Baas Partisi içindeki en büyük organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Necla Budin</span> Tunuslu mühendis, akademisyen ve politikacı

Necla Budin veya Necla Budin Ramazan, Tunuslu bir jeolog ve üniversite profesörü. 11 Ekim 2021 - 2 Ağustos 2023 tarhileri arasında Tunus başbakanı olarak görev yapan Budin, Arap dünyasında ve Tunus'ta başbakanlık görevini üstlenen ilk kadındır. Daha önce 2011 yılında eğitim bakanlığında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Baas Hareketi</span> Tunusta bir siyasi parti

Tunus Baas Hareketi Tunus'ta bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Tunus'taki bölgesel şubesidir.

Tunus Radyo Kuruluşu (RT) veya kısaca Tunus Radyosu, Tunus merkezli bir devlet radyo ağıdır. 31 Ağustos 2007 tarihinde Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu'nun ikiye ayrılması sonucu kurulmuştur. Merkezi Tunus'ta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kale</span>

El-Kale, Tunus'un Kabili ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Kabili'nin güneyinde Duz'un hemen yanında yer almaktadır. Yüzölçümü 52,57 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 8.587'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sevkü'l-Ahed</span>

Sevkü'l-Ahed, Tunus'un Kabili ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Kabili'nin 15 km kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 1.515 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 19.847'dir.