İçeriğe atla

Cumhuriyet Sucukları

Cumhuriyet Sucukları
TipGıda şirketi
TürAnonim şirket
Kuruluş1923
KurucuKasap Kara Mehmet
Genel merkezi,
Önemli kişilerYavuz Kocaşaban
ÜrünSucuk - Pastırma - Kavurma
SahibiAfyon Et Entegre A.Ş.
Çalışan sayısı250 (2013 itibarıyla)[1]
Web sitesicumhuriyetsucuklari.com.tr

Cumhuriyet Sucukları, 1923 yılında Afyonkarahisar şehrinde kurulan sucuk ve et ürünleri firması. Türkiye'nin birçok şehrinde ürünlerini pazarlayan firma, Afyonkarahisar Sanayi Bölgesi'nde bulunan Afyon Et Entegre Tesisleri'nde üretim yapmaktadır.

Tarihçe

Afyonkarahisarlı kasaplardan biri olan "Kasap Kara Mehmet" 1920'li yıllarda yeni açtığı kasap dükkanının ismini, 1923 yılında Türkiye'de cumhuriyetin ilanı sonrası "Cumhuriyet" koydu. Kasap Kara Mehmet öldükten sonra, oğulları Ahmet ve Ömer Kocaşaban kardeşler Cumhuriyet sucuklarının markalaşma sürecini başlattı.[2] 1960 yılında bayilikler vermeye başlayan firma, 1984 yılında Afyonkarahisar’ın ilk kombine sucuk tesisini kurdu. 1993 yılında Afyonkarahisar-Antalya yol kavşağında 100.000 metre karelik bir alan içinde 10.000 metre karelik Cumhuriyet tesislerini kurdu. Yoldan geçen araçların mola verip dinlendikleri ve aynı zamanda Cumhuriyet ürünlerinin satıldığı bu turistik tesisin kurulmasından sonra şirketin markalaşma süreci devam etti.[1]

Ürün yelpazesi

Kaynakça

  1. ^ a b "Osmanlıdan gelen damak Cumhuriyet Sucukları". Afyonbasin.com. 2 Mayıs 2013. 19 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Ürün Kataloğu" (PDF). Cumhuriyetsucuklari.com.tr. 10 Nisan 2013. 10 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hakkâri (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Hakkâri, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan il ve en kalabalık altmış ikinci şehri. TÜİK verilerine göre 2021 sonu itibarıyla 278.218 kişilik nüfusa sahiptir. Tamamı Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusunda yer alır. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin kırk sekizinci büyük ilidir. Güneyinde Irak, batısında Şırnak, kuzeyinde Van, doğusunda ise İran vardır.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar (il)</span> Türkiyenin Ege Bölgesinde bir il

Afyonkarahisar, Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan bir ildir. İl nüfusu 751.344'tür. (2023). Bu nüfusun %78,07'ü şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüzölçümü 14.016 km²'dir. İlde km²'ye 53 kişi düşmektedir. Afyonkarahisar sınırlarında merkez ilçeyle beraber 18 İlçe, 60 belediye, bu belediyelerde 448 mahalle ve ayrıca 420 köy vardır.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar</span> Afyonkarahisar ilinin merkezi olan şehir

Afyonkarahisar veya eski ve halk arasındaki ismiyle Afyon, Afyonkarahisar ilinin merkezi olan şehirdir. Mermercilik ve gıda sektöründe Türkiye içinde ve dışında isim yapmıştır. Şehrin Afyon olan ismi, 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bolvadin</span> Afyonkarahisar ilçesi

Bolvadin, Türkiye'nin Afyonkarahisar iline bağlı ilçe.

<span class="mw-page-title-main">Safranbolu</span> Karabükün bir ilçesi

Safranbolu, Karabük ilinin tarihi ve turistik bir ilçesidir. Konumu Ankara'nın 231 km kuzeyinde ve Karadeniz'in 90 km güneyindedir. Karabük ilçe merkezinin de 8 km kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu şehir merkezi ve Karabük il merkezi birbirine bitişiktir.

<span class="mw-page-title-main">Develi</span> Kayserinin ilçesi

Develi, Kayseri ilinin il merkezinden sonraki en büyük yerleşim yeri olup, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde bulunmaktadır. Eski adı Everek'tir. Erciyes Dağı’nın 6 km güneyinde kurulmuştur. Günümüzde doğusunda Tomarza ilçesi ve Adana ilinin Tufanbeyli İlçesi, güneyinde Yahyalı ilçesi ile Adana ilinin Saimbeyli ve Feke ilçeleri, batısında Yeşilhisar İlçesi, kuzeybatısında İncesu ilçesi yer alır. 1926'ya Kadar Kozan'a bağlı olan Develi Kozan ilinin 1926'da ilçeye dönüştürülmesiyle Kayseri'ye bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Susurluk</span> Balıkesir İlinin İlçesi

Susurluk, Balıkesir'in bir ilçesidir. İlçe merkezinin nüfusu 23.800'dür. Susurluk ilçesi Balıkesir iline bağlı bir ilçe olup, ilin kuzey doğusunda yer almaktadır. İlçenin doğusunda Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi, kuzeyinde yine Bursa'nın Karacabey ve Balıkesir'in Bandırma ilçeleri, batısında Manyas, güneybatısında Karesi, güney ve güneydoğusunda Kepsut ilçesi yer almaktadır. Ayranı ve tostu ile bilinir. 1996'daki trafik kazası ise dünyaca tanınmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dazkırı</span> Afyonkarahisar ilçesi

Dazkırı, Afyonkarahisar ilinin bir ilçesidir. İlçe merkezi, Afyonkarahisar'a 140 km, Denizli'ye 80 km uzaklıktadır. Dazkırı'nın toplam alanı 338 km2'dir. İlçe merkezinin rakımı 830 m'dir. İlçe, merkeziyle birlikte 16 köyden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sinanpaşa</span> Afyonkarahisar ilçesi

Sinanpaşa, eskiden Sincanlı, Afyonkarahisar ilinin bir ilçesidir. Afyonkarahisar - Uşak ve Afyonkarahisar - Antalya karayolları arasında, il merkezine 33 km uzaklıkta bulunmaktadır. 1953 yılında ilçe olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dinar, Afyonkarahisar</span> Afyonkarahisarın ilçesi

Dinar, Afyonkarahisar ilinin bir ilçesidir. İlçe ismini Orta Asya'dan gelen Türk Göçleri sırasında bölgeye yerleşen Kitiş Bey'in oğlu Dinar Bey'den alır. Eski ismi Geyikler'dir. Dinar Türkiye'nin karayolları için çok önemli bir yoldur. İç Anadolu Bölgesi'ni Ege'ye bağlayan, Akdeniz'i Marmara'ya bağlayan yoldur. Isparta ve Burdur'a 60 km, Denizli Afyonkarahisar ve Uşak'a 110 km'dir. İlçe nüfus cüzdanı ibaresinde il merkezinden sonraki en büyük nüfusa sahip ilçedir. İlçede 1 Ekim 1995 pazar günü 17.57'de meydana gelen 6,1 büyüklüğünde deprem sonucu 99 kişi ölmüş ve büyük maddi hasar meydana gelmiştir. Bu tarihe kadar il olmaya çalışan ilçe depremden sonra belini doğrultamamış; Isparta, Denizli ve Antalya iline çok yoğun göç vermiş ve nüfusu sürekli olarak azalmıştır. Afyonkarahisar ilinin en fazla göç veren ilçesidir. Göç hâlen devam etmektedir. Yurtdışında Emirdağ'dan sonra en fazla hemşehrisi olan ilçedir.. Afyonkarahisar'ın en fazla şehit veren ilçesidir. Denizli'nin Çardak ve Çivril ilçesi Afyonkarahisar'ın ise Dazkırı, Başmakçı ve Evciler ilçesi Dinar'dan ayrılarak ilçe olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sucuk</span> Türk mutfağından kurutulmuş et

Sucuk, başlıca Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya'da tüketilen, şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermante et ürünüdür. Uzun raf ömrüne sahip bir tüketim malzemesidir. Ekonomik olarak satın alınmasını kolaylaştırmak üzere küçükbaş hayvan eti de sıkça karıştırılır. Yapımında sakatat kullanılmayan sucuğun Orta Çağ'dan beri farklı şekillerde yapıldığı bilinmektedir. Sucuk, Kazakistan ve Kırgızistan'da at eti kullanılarak da yapılmaktadır. Afyonkarahisar’a ait olmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Beyyazı, Afyonkarahisar</span>

Beyyazı, Afyonkarahisar ilinin Merkez ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Akçaşehir, Karaman</span> Karaman merkez ilçesinde bir belde

Akçaşehir Karaman iline bağlı bir kasabadır. 28 Şubat 1967 tarihinde belediye teşkilatı kurulmuştur. Güneydoğusundaki Ayrancı ilçesine 20, kuzeyindeki Karapınar ilçesine 38, doğusundaki Ereğli ilçesine 53 km uzaklıkta bulunur. Söz konusu il ve ilçelere asfaltlanmış kara yolları aracılığı ile ulaşım yapılabilmektedir.

Hüseyin İzzet Akosman, Türk siyasetçi, iş insanı ve eski TBMM Afyon milletvekilidir. Pirelli firmasının Türkiye'deki ilk mümessilidir ve Türk Pirelli'nin kurucu ortağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Apikoğlu</span>

Apikoğlu, merkezi Türkiye'de bulunan et ve et ürünleri paketleme şirketidir. Şirket sucuk ve pastırma ürünleriyle özdeşleşmiştir. Apikoğlu, Türkiye'de toptan et ürünleri üreten ve ülke geneli satışı yapılan ilk şirkettir.

Aliağa Limanı, İzmir ili, Aliağa ilçesi sınırlarında Çandarlı Körfezi içinde yer alan limandır. On iki sanayi tesisine ait otuz altı iskele bulunur. Toplam iskele uzunluğu 8.849 m, kapasitesi 9.999 gemi/yıl'dır. Limanda en fazla yüke sahip firmalar; TÜPRAŞ, PETKİM ve HABAŞ'tır. Nemport, Socar ve TCE EGE konteyner terminalleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Smyrne Cassaba & Prolongements</span> feshedilmiş Osmanlı dönemi demiryolu şirketi

Chemin de fer de Smyrne–Cassaba et Prolongements,, İzmir merkezli olmak üzere Ege Bölgesi'nin kuzey ve kuzeydoğusu ile Marmara Bölgesi'nin güneyinde 1863 – 1934 yılları arasında faaliyet gösteren demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Hilal Tren İstasyonu</span> Konak, İzmirde bir tren istasyonu

Hilal Tren İstasyonu, eskiden İstavroz Tren İstasyonu, İzmir'in Konak ilçesi Hilal Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir-Afyonkarahisar demiryolu</span> Türkiyede bir demiryolu hattı

İzmir-Basmane – Manisa – Afyonkarahisar demiryolu, İzmir-Basmane – Manisa – Afyonkarahisar arasında bulunan TCDD'ye ait ana demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Manisa-Bandırma demiryolu</span> Türkiyede bir demiryolu hattı

Manisa – Balıkesir – Bandırma demiryolu, Manisa – Balıkesir – Bandırma arasında bulunan TCDD'ye ait ana demiryolu hattıdır.