İçeriğe atla

Cumhuriyet Senatosu

Cumhuriyet Senatosu ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Senatosu (Türkiye)</span> 1961–1980 yılları arasında TBMM üst kanadı olarak çalışan parlamento

Cumhuriyet Senatosu ya da eskiden yaygın bir şekilde kullanılan adıyla Okumuşlar Meclisi, Türkiye'de 1961-1980 yılları arasında çift meclisli sistem yürürlükteyken TBMM'nin üst kanadını oluşturan yasama organı. Alt kanadı ise Millet Meclisi idi.

<span class="mw-page-title-main">Hayri Mumcuoğlu</span>

Mehmet Hayri Mumcuoğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Kapanlı</span> Türk bürokrat

Turhan Kapanlı, Türk siyasetçidir.

Mehmet İzmen, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sahir Kurutluoğlu</span>

Kemal Sahir Kurutluoğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Fehmi Alpaslan</span>

Hasan Fehmi Alpaslan, Türk siyasetçidir.

Hurşit Kemal Cantürk, Türk siyasetçidir.

Ömer Ucuzal, Türk siyasetçidir.

Süleyman Halidun Menteşeoğlu, Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı ve İmar ve İskân Bakanı.

Ali Akif Eyidoğan Türk siyasetçidir.

Lütfi Tokoğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Savcı</span>

Sabahattin Savcı, Türk siyasetçidir.

Ahmet Nusret Tuna, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Macit Zeren</span>

Mustafa Macit Zeren, Türk siyasetçidir.

Ahmet Celalettin Karasapan, Türk siyasetçi

Gürhan Titrek, Türk siyasetçidir.

Tabii Senatörlük, 1961 Anayasası'na göre kurulan Cumhuriyet Senatosu'nu oluşturan üç çeşit üyeden biridir. Tabii Senatörler kendi içinde iki gruba ayrılıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">1961 Türkiye senato seçimleri</span> Cumhuriyet Senatosu senatörlerini belirleyen seçim

1961 Türkiye senato seçimleri, 15 Ekim 1961 günü yapılan bu seçimler ile Cumhuriyet Senatosu'nun 150 adet olan birinci grup üyeleri belirlenmiştir, 1961 Genel Seçimleri ile aynı gün yapılmıştır. Çoğunluk sistemi uygulandığı için oy oranlarına göre dengesiz bir sandalye dağılımı oluşmuştur. Seçimlerde 12.926.837 kayıtlı seçmenin 10.519.659'u oy kulanmış olup katılım %81,4 olarak gerçekleşmiştir. Seçimlerde milletvekili seçimi zarfları "pembe", Cumhuriyet Senatosu seçimi zarfları ise "yeşil" renkli olarak belirlenmişti.

Kontenjan Senatörlüğü, 1961 Anayasası ile ihdas edilen Cumhuriyet Senatosunda cumhurbaşkanı tarafından atanmış 15 üye için kullanılan görev tanımıdır.

1961 Anayasası'na göre oluşturulan ve 1961-1980 yılları arasında görev yapan Cumhuriyet Senatosu'nun üyeleri, halk tarafından seçiliyordu. Halk tarafından seçilen üyelerin görev süresi altı yıldı. Ancak seçimler 2 yılda bir yapılıyordu ve her seçimde üyelerinin sadece üçte biri yenileniyordu. 1961 Anayasası'nın geçici 10. maddesine göre 1961 seçimlerinden iki yıl sonra yapılacak seçimlerle yenilenecek üyeler ile dört yıl sonra yapılacak seçimle yenilenecek olan üyeler ad çekilerek belirlenmiştir. Böylece A, B ve C grubu olmak üzere 3 grup oluşmuştur.