İçeriğe atla

Cumhuriyet Marşı (Zati Arca)

"Cumhuriyet Marşı"
Marş
TarzMarş
DilTürkçe
YazarZati Arca
BesteciZati Arca
Harici video
Cumhuriyet Marşı

Cumhuriyet Marşı (Cumhuriyet, Cumhuriyet En Güzel Şey Hürriyet), Zati Arca tarafından yazılan ve bestelenen marştır.[1][2] Acemaşiran makamındadır.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Gorgoretti, Başak (20 Nisan 2020). "Milli Kimliğin Biçimlenmesinde Müzik Eğitiminin Rolü". Anadolu University Journal of Education Faculty. 4 (2): 143-162. doi:10.34056/aujef.621120. ISSN 2602-2249. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023. 
  2. ^ "Müzik ve Oyun Ders Kitabı" (PDF). Milli Eğitim Bakanlığı. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Kasım 2023. 
  3. ^ "Mehmet Zati Arca Ve Türk Müzik Eğitimindeki Yeri". Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi 24: 42-47 (2008). 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Marşı</span> Türkiye ve Kuzey Kıbrısın ulusal marşı

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı</span> Devlet konservatuvarı

Ankara Devlet Konservatuvarı, günümüzde Hacettepe Üniversitesine bağlı olan müzik ve sahne sanatları okulu.

Onuncu Yıl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 10. yılı kutlamaları için 1933 yılında yazılmış bir marştır.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Şebnem Paker, Türk şarkıcı ve öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan Cumhuriyeti Ulusal Marşı</span>

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Marşı, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Arması ve Tataristan Cumhuriyeti Devlet Bayrağı ile birlikte cumhuriyetin resmî sembollerinden biridir. Marş, 14 Temmuz 1993’te Cumhuriyet Yüksek Kurulu kararıyla onaylanmıştır ve bu marşın yalnızca bestesi kabul edilerek o dönem güftesi onaylanmamıştır. Ünlü Tatar bestekâr Röstem Yahin’e ait olan bu beste, aslında şair Ramazan Baytimerov’un 1970’li yıllarda yazdığı “Tugan Yagım” adlı şiirinin şarkı olarak terennümü için bestelenmiştir. Bağımsızlık ilanının ardından düzenlenen devlet sembollerine ait yarışmalar arasında marş için yapılan ilk yarışmada bu marşın sözsüz olarak yalnızca bestesinin kabul edilmesi özellikle şart koşulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Teoman (şarkıcı)</span> Türk şarkıcı

Fazlı Teoman Yakupoğlu, Türk şarkıcı, söz yazarı ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">29 Ekim Cumhuriyet Bayramı</span> Türk ulusal bayramı

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal (millî) bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Musa Süreyya Bey Türk klasik müziği bestecisi.

İzmir Marşı veya İzmir'in dağlarında çiçekler açar, Gazi Mustafa Kemal Paşa Marşı Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir'e girişini konu alan nihavend makamında bir marş.. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Millet Marşı olarak İzzettin Hümayi Elçioğlu (Muallim) bestesi olan bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

Adığe Cumhuriyeti Ulusal Marşı, Adıge Cumhuriyeti'nin ulusal ve resmî marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Callisto Guatelli</span>

Callisto Guatelli, İtalyan müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Norm Ender</span> Türk rapçi

Ender Eroğlu veya sahne adıyla Norm Ender, Türk rapçi, müzisyen ve söz yazarı.

Melek Mosso ya da gerçek adıyla Melek Davarcı, Türk müzisyen ve müzik öğretmeni.

Elvin Levinler, Türk oyuncu ve influencer. 2011-2013 yılları arasında Alemin Kıralı, 2015-2016 yıllarında ise İnadına Aşk dizilerinde rol almıştır.

Türkiye'nin ulusal sembolleri, Türkiye ve dünyadaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını temsil etmek için kullanılan sembollerdir.

Andrea Paleologos (Andrea Paleologo) (1911, İstanbul - 1997), bestekar, yazar, eğitmen. Andrea Paleologos Türkiye Cumhuriyetinin ilk gitar eğitimcisi olarak kabul edilir. Türkiye'deki klasik gitar öğretiminin temellerini atmıştır. Andrea Paleologo'nun gitar müziğine yönelik Türkiye'de yoğun bir çaba harcamıştır. Kasik gitar.için birçok etüt yazmış ve düzenlemeler de yapmıştır. Kasik gitar çalma tekniği olarak Francisco Tárrega’nın kullandığı tekniği kullanmıştır. Öğrencileri arasında Mario Parodi, Sava Palasis, Mutlu Torun, Savaş Çekirge, Ziya Aydıntan, Mazhar Reşit Ertüzün, Can Aybars, Panayot Deveci, Misak Toros ve Raffi Aslanyan sayılabilir. Ünol Büyükgönenç ve Reyman Eray da Andrea Paleologos'tan klasik gitar dersleri almıştır.

Darülfünun Marşı, sözleri Tevfik Fikret tarafından yazılan, müziği Mehmed Zatî Arca Bey'e ait marştır. Marşın hangi yıl kabul edildiği ve bestelendiği bilinmemektedir. Darülfünun’daki törenlerde1913 yılı ortalarında çalındığı bilinmektedir.

Cumhuriyet Marşı , Hasan Toraganlı tarafından yazılan ve bestelenen marştır.