İçeriğe atla

Cumhuriyet Halk Partisi 5. Olağanüstü Kurultayı

Cumhuriyet Halk Partisi 5. Olağanüstü Kurultayı

← 19706-7 Mayıs 19721972 →

Divan Başkanı
Kurultay Başkanı
Görevdeki
Sırrı Atalay
6-7 Mayıs 1972 tarihleri arasında görev yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi
ÖnerenSeçim yapıldı
Oluşum4 Eylül 1919
Açılışı yapanMustafa Kemal Paşa

Cumhuriyet Halk Partisi 5. Olağanüstü Kurultayı, 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılan Cumhuriyet Halk Partisi kurultayıdır.

Kurultay süreci

5 Mayıs'ta toplanması planlanan kurultay İsmet İnönü'nün kalp krizi geçirmesi nedeniyle bir gün ertelendi. 6 Mayıs'ta saat 11'de İsmet İnönü tarafından kurultay başlatıldı. İlk gün Divan başkanlığı için yapılan seçimde Ecevitçilerin adayı Sırrı Atalay ve İnönü destekçilerinin adayı Hüdai Oral yarıştı. 8 saat kadar süren seçimi Sırrı Atalay 158 oy fazla alarak kazandı.

Kurultayın ikinci günü olan 7 Mayıs'ta saat 9.30'da kurultay toplandı. Çok sert tartışmalar yaşandı ve parti meclisine güven oylaması yapıldı. 1225 delegeden 1221'i seçime katılmış 709'u güven oyu, 507'si güvensizlik oyu, 1 oy da çekimser kalmıştır. Çoğunluğu Ecevit'in önderi olduğu Ortanın Solu fikrinin destekçilerinden oluşan Parti Meclisi'nin güvenoyu alması parti örgütlerinin bu eğilime olan desteğini ispatlamış oldu.

Kurultayın ardından

Kurultay'da beklediği sonucu alamayan İsmet İnönü 8 Mayıs 1972'de CHP genel başkanlığından istifa etti. Yeni genel başkanın seçilmesi için bir hafta sonra yeniden olağanüstü kurultaya gidildi ve o kurultayda Bülent Ecevit CHP'nin 3. Genel Başkanı genel başkan oldu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsmet İnönü</span> 2. Türkiye cumhurbaşkanı (1938–1950)

Mustafa İsmet İnönü, Türk asker, siyasetçi ve devlet adamıdır. Türkiye'nin 2. cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Dönemi'ndeki ilk başbakanı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilk genelkurmay başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Erdal İnönü</span> Türk fizikçi ve siyasetçi (1926–2007)

Erdal İnönü, Türk fizikçi, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Sol Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokratik Sol Parti, 14 Kasım 1985 tarihinde Bülent Ecevit liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DSP" şeklindedir. Simgesi ak güvercindir. TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Önder Aksakal'dır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Baykal</span> Türk siyasetçi (1938–2023)

Deniz Baykal, Türk avukat, siyaset bilimci, akademisyen ve siyasetçidir. Cumhuriyet Halk Partisinin 4. genel başkanıdır. 1995-1996 yılları arasında başbakan yardımcılığı görevini yürüttü. Birçok hükûmette yer alan Baykal, kısa aralıklar dışında 1992-2010 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanlığını yaptı. 2002-2010 yılları arasında CHP'yi ana muhalefet partisi olarak yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Sosyaldemokrat Halkçı Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti (1985–1995)

Sosyaldemokrat Halkçı Parti, 12 Eylül Darbesi'nden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde, kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarını bünyesinde toparlamak maksadıyla kurulmuş olan siyasi partidir. Kısaltması "SHP" şeklindedir. Aynı kulvarda kurulmuş olan Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi'nin arasında yaptığı protokol ile kurulmuştur. Halkçı Parti, 2 Kasım 1985 tarihli kurultayında adını ve logosunu Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak değiştirmiş, 3 Kasım 1985 tarihinde Sosyal Demokrasi Partisi'nin kendini feshedip SHP'ye katılmasıyla parti son halini almıştır. Partinin amblemi zeytin dallarıyla çevrelenmiş Altı Ok olarak benimsenmişti. Sosyaldemokrat Halkçı Parti 18 Şubat 1995'te Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmiş, böylece hukuki varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ortanın solu</span> CHPnin merkez solda konumlanmasını ve sosyal demokratlaşmasını ifade eden tabir

Ortanın solu, CHP'nin politik yelpazede merkez solda konumlandırılmasını ve CHP'nin sosyal demokratlaşma dönemini ifade eder. En başta "ortanın solu" söylemi, İsmet İnönü'nün Kemalizm'i siyasi yelpazede merkez sola koymasıyla başlamış, sonrasında Bülent Ecevit ile beraber Kemalizm ile sosyal demokrasinin kaynaşmasıyla devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ecevit</span> 16. Türkiye başbakanı

Mustafa Bülent Ecevit, Türk gazeteci, şair, yazar, çevirmen ve siyasetçidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin eski başbakanı, çalışma bakanı, devlet bakanı ve başbakan yardımcısıdır. 1974, 1977, 1978-1979 ve 1999-2002 yıllarında beş kez Türkiye başbakanlığı görevini üstlenmiştir. 1972-1980 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığında, 1987-2004 yılları arasında ise Demokratik Sol Parti genel başkanlığında bulunmuştur. 1961-1965 yılları arasında İsmet İnönü tarafından kurulan hükûmetlerde çalışma bakanı olarak yer almıştır. Ecevit, 20 Temmuz 1974 tarihinde ilk Kıbrıs Harekâtı'nı, 14 Ağustos 1974 tarihinde ise "Ayşe tatile çıksın." parolasıyla ikinci harekâtı başlatmıştır. 1999'da PKK'nın kurucusu Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesini sağlamıştır. 1974'te genel af, 2000'de eşi Rahşan Ecevit'in etkisi ile Rahşan Affı'nı çıkarmıştır. Anne tarafından dedesi olan Medine Harem Şeyhi Hacı Emin Paşa'dan kendisine kalan Medine'deki yüklü mirası 2005 yılında Türk hacılarının yararlanması koşuluyla devlete, Diyanet İşleri Başkanlığına bağışlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">1973 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 15. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1973 Türkiye genel seçimleri, 14 Ekim 1973 tarihinde TBMM 15. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Güven Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1967–1981)

Cumhuriyetçi Güven Partisi (CGP), Millî Güven Partisi (MGP) ile Cumhuriyetçi Partinin birleşmesinden doğmuş ve 12 Eylül Darbesi'ne (1980) kadar faaliyetini sürdürmüş siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Halkçı Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–1985)

Halkçı Parti (HP), 12 Eylül Darbesi'nden sonra kurulmuş merkez sol bir Türk siyasal partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Atalay</span> Türk hukukçu ve siyasetçi

Sırrı Atalay Türk hukukçu ve siyasetçi, 1950 yılından 1960 yılına milletvekilliği, 1961 yılından 1980 yılından kadar da senatörlük yaptı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin aralıksız en uzun süre görev yapmış parlamenterlerinden biridir. 1977-1979 yılları arasında Cumhuriyet Senatosu başkanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Satır</span> Türk siyasetçi (1911-1991)

İsmail Kemal Satır, Türk hekim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 128 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Genel başkanı Özgür Özel'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Kırıkoğlu</span> Türk siyasetçi

Kâmil Kırıkoğlu, 1971-1973 yılları arasında CHP genel sekreterliği yapmış olan Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi 18. Olağanüstü Kurultayı</span> 5-6 Eylül 2014 tarihlerinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi kurultayı

Cumhuriyet Halk Partisi 18. Olağanüstü Kurultayı, 5-6 Eylül 2014 tarihlerinde gerçekleşen Cumhuriyet Halk Partisi olağanüstü kurultayıdır. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısı üzerine parti delegeleri toplanmıştır. Kurultayda CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce adaylığını koydu. Seçim neticesinde mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yeniden genel başkanlığa seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi 37. Olağan Kurultayı</span> 25-26 Temmuz 2020 tarihlerinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi kurultayı

Cumhuriyet Halk Partisi 37. Olağan Kurultayı, 25-26 Temmuz 2020 tarihlerinde yapılmış olan Cumhuriyet Halk Partisi kurultayıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi 1. Olağanüstü Kurultayı, 26 Aralık 1938 tarihinde Ankara'da gerçekleşen Cumhuriyet Halk Partisi'nin olağanüstü kurultayıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının ardından yapılan ilk kurultayda İsmet İnönü'ye "Millî Şef" ve "değişmez genel başkan" unvanları verildi, Atatürk ise "ebedî şef" ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi 32. Olağan Kurultayı</span>

Cumhuriyet Halk Partisi 32. Olağan Kurultayı, 26-27 Nisan 2008 tarihlerinde düzenlenen CHP kurultayıdır. İl başkanlarının önerisiyle divan başkanı seçilen İsmet Atalay'ın idare ettiği kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılmış, Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimi de ikinci gün yapılarak kurultay tamamlanmıştır. Genel Başkanlık için birden fazla aday adayı bulunmasına rağmen adaylık için gereken imza sayısına sadece mevcut genel başkan Deniz Baykal ulaşabilmiş ve seçime tek aday olarak girmiş ve seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi tarihi</span> Türkiyenin siyasi tarihine bakış

Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye'de cumhuriyet dönemindeki ilk yasal ve en uzun süre iktidarda kalmış siyasi partidir. İlk olarak Türk Kurtuluş Savaşı döneminde Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti olarak örgütlenmiş ve daha sonradan "Halk Fırkası" adıyla resmi olarak kabul edilmiştir. 1935 yılında düzenlenen 4. Olağan Kurultay'da partinin adı "Cumhuriyet Halk Partisi" olarak değiştirilmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi 6. Olağanüstü Kurultayı, 14 Mayıs 1972 tarihinde düzenlenmiş bir CHP kurultayıdır. Mayıs 1972 tarihinde toplanan 5. Olağanüstü Kurultayda yapılan Parti Meclisi güvenoylamasında genel başkan İsmet İnönü'nün, kendisine 12 Mart muhtırası nedeniyle muhalefet eden eski genel sekreter Bülent Ecevit ve onun önderlik ettiği Ortanın Solu hareketine karşı istediği neticeyi alamamasından ötürü görevden istifası sonucunda bu kurultay yapılmıştır.