
Erdal İnönü, Türk fizikçi, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün küçük oğludur.

Demokratik Sol Parti, 14 Kasım 1985 tarihinde Bülent Ecevit liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DSP" şeklindedir. Simgesi ak güvercindir. TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Önder Aksakal'dır.

Deniz Baykal, Türk avukat, siyaset bilimci, akademisyen ve siyasetçidir. Cumhuriyet Halk Partisinin 4. genel başkanıdır. 1995-1996 yılları arasında başbakan yardımcılığı görevini yürüttü. Birçok hükûmette yer alan Baykal, kısa aralıklar dışında 1992-2010 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanlığını yaptı. 2002-2010 yılları arasında CHP'yi ana muhalefet partisi olarak yönetti.

Sosyaldemokrat Halkçı Parti, 12 Eylül Darbesi'nden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde, kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarını bünyesinde toparlamak maksadıyla kurulmuş olan siyasi partidir. Kısaltması "SHP" şeklindedir. Aynı kulvarda kurulmuş olan Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi'nin arasında yaptığı protokol ile kurulmuştur. Halkçı Parti, 2 Kasım 1985 tarihli kurultayında adını ve logosunu Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak değiştirmiş, 3 Kasım 1985 tarihinde Sosyal Demokrasi Partisi'nin kendini feshedip SHP'ye katılmasıyla parti son halini almıştır. Partinin amblemi zeytin dallarıyla çevrelenmiş Altı Ok olarak benimsenmişti. Sosyaldemokrat Halkçı Parti 18 Şubat 1995'te Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmiş, böylece hukuki varlığı sona ermiştir.

Sırrı Atalay Türk hukukçu ve siyasetçi, 1950 yılından 1960 yılına milletvekilliği, 1961 yılından 1980 yılından kadar da senatörlük yaptı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin aralıksız en uzun süre görev yapmış parlamenterlerinden biridir. 1977-1979 yılları arasında Cumhuriyet Senatosu başkanlığı yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 128 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Genel başkanı Özgür Özel'dir.

Hak ve Eşitlik Partisi ya da resmî kısaltmasıyla HEPAR, kurucu ve onursal genel başkanı emekli tümgeneral Osman Pamukoğlu, genel başkanı ise Yücel Savaş olan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi parti idi. Partinin simgesi Anadolu kartalıdır.

Kemal Kılıçdaroğlu, Türk ekonomist, bürokrat ve siyasetçidir. 2010-2023 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) genel başkanı ve Türkiye'nin ana muhalefet lideri olarak görev yapmıştır. 2002-2015 yılları arasında yapılan genel seçimlerde İstanbul 2. Bölge milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine girmiştir. Haziran 2015'te İzmir 2. Bölge milletvekili olarak yeniden meclise girmiş, Mayıs 2023'e kadar bu görevini sürdürmüştür.

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'de etkinlik gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "MHP" şeklindedir. 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan partinin simgesi üç hilaldir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan 67. Hükûmeti destekleyen 50 milletvekiliyle bir grubu bulunur. Genel başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi 18. Olağanüstü Kurultayı, 5-6 Eylül 2014 tarihlerinde gerçekleşen Cumhuriyet Halk Partisi olağanüstü kurultayıdır. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısı üzerine parti delegeleri toplanmıştır. Kurultayda CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce adaylığını koydu. Seçim neticesinde mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yeniden genel başkanlığa seçilmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi 33. Olağan Kurultayı, 22-23 Mayıs 2010 tarihinde düzenlemiş bir CHP kurultayıdır. Kurultaya az bir müddet kala patlak veren kaset skandalı sonrası Deniz Baykal'ın genel başkanlıktan istifa etmesiyle birlikte olağan kurultaya kadar Cevdet Selvi geçici genel başkan olarak görev yaptı. Divan Başkanlığını partinin TBMM grubunun başkanvekili olan Kemal Anadol'un yürüttüğü kurultayın genel başkanlık seçimine İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu tek aday olarak katıldı ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin 7. genel başkanı seçildi.

Cumhuriyet Halk Partisi 36'ncı Olağan Kurultayı, 3-4 Şubat 2018 tarihleri arasında gerçekleşti. Kurultayda, Türkiye'deki merkez sol ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı ve parti meclisi belirlendi.

Cumhuriyet Halk Partisi 37. Olağan Kurultayı, 25-26 Temmuz 2020 tarihlerinde yapılmış olan Cumhuriyet Halk Partisi kurultayıdır.
Cumhuriyet Halk Partisi 1. Olağanüstü Kurultayı, 26 Aralık 1938 tarihinde Ankara'da gerçekleşen Cumhuriyet Halk Partisi'nin olağanüstü kurultayıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının ardından yapılan ilk kurultayda İsmet İnönü'ye "Millî Şef" ve "değişmez genel başkan" unvanları verildi, Atatürk ise "ebedî şef" ilan edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kurultayı veya Demokrasi ve Birlik Kurultayı, 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara Spor Salonu'nda gerçekleşen Cumhuriyet Halk Partisi kurultayıdır. Oylamanın uzaması nedeniyle parti organları 6 Kasım 2023'te kesinleşti.
Cumhuriyet Halk Partisi 5. Olağanüstü Kurultayı, 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılan Cumhuriyet Halk Partisi kurultayıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi 32. Olağan Kurultayı, 26-27 Nisan 2008 tarihlerinde düzenlenen CHP kurultayıdır. İl başkanlarının önerisiyle divan başkanı seçilen İsmet Atalay'ın idare ettiği kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılmış, Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimi de ikinci gün yapılarak kurultay tamamlanmıştır. Genel Başkanlık için birden fazla aday adayı bulunmasına rağmen adaylık için gereken imza sayısına sadece mevcut genel başkan Deniz Baykal ulaşabilmiş ve seçime tek aday olarak girmiş ve seçilmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye'de cumhuriyet dönemindeki ilk yasal ve en uzun süre iktidarda kalmış siyasi partidir. İlk olarak Türk Kurtuluş Savaşı döneminde Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti olarak örgütlenmiş ve daha sonradan "Halk Fırkası" adıyla resmi olarak kabul edilmiştir. 1935 yılında düzenlenen 4. Olağan Kurultay'da partinin adı "Cumhuriyet Halk Partisi" olarak değiştirilmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi 31. Olağan Kurultayı, 19-20 Kasım 2005 tarihlerinde düzenlenmiş CHP kurultayıdır. Divan başkanlığını Hakkı Süha Okay'ın yaptığı kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılmış ve görevdeki genel başkan Deniz Baykal geçerli oyların tamamını alarak yeniden genel başkan seçilmiştir. Bu kurultaydan bir kaç ay önce düzenlenen 13. Olağanüstü Kurultayda Deniz Baykal parti içi muhalefetin yoğun destek verdiği rakibi Mustafa Sarıgül'ü yendiği için karşısına herhangi bir aday çıkmamıştır. O dönem parti içi muhalefetin yapmış olduğu tüzük değişikliği önerisi de Deniz Baykal tarafından kabul edilmemiş ve 20 Kasım 2005'te yenilenen Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleriyle kurultay sona ermiştir.
Cumhuriyet Halk Partisi 6. Olağanüstü Kurultayı, 14 Mayıs 1972 tarihinde düzenlenmiş bir CHP kurultayıdır. Mayıs 1972 tarihinde toplanan 5. Olağanüstü Kurultayda yapılan Parti Meclisi güvenoylamasında genel başkan İsmet İnönü'nün, kendisine 12 Mart muhtırası nedeniyle muhalefet eden eski genel sekreter Bülent Ecevit ve onun önderlik ettiği Ortanın Solu hareketine karşı istediği neticeyi alamamasından ötürü görevden istifası sonucunda bu kurultay yapılmıştır.