İçeriğe atla

Cumhuriyet Ağacı

Koordinatlar: 38°26′09″K 27°08′22″D / 38.43583°K 27.13944°D / 38.43583; 27.13944
Cumhuriyet Ağacı
Harita
Koordinatlar38°26′09″K 27°08′22″D / 38.43583°K 27.13944°D / 38.43583; 27.13944
KonumKonak, İzmir, Türkiye
TürAnıt
Malzeme
Yükseklik13,5 metre
Tamamlanma tarihi2003
Açılış tarihi29 Ekim 2003
AdandığıMillî Mücadele

Cumhuriyet Ağacı, Türkiye'nin İzmir ilinin Konak ilçesinde, Gündoğdu Meydanı içerisinde yer alan bir anıttır. 2003'te tamamlanan anıt, Millî Mücadele'yi simgelemektedir. Bakırdan yapılmış olan heykelin yüksekliği 5 metre, mermer kaplı kaidenin yüksekliği 8,5 metre, tüm anıtın yüksekliği ise 13,5 metredir.

Tarihçe

1997'den itibaren deniz dolgusu ile genişletilen Kordon üzerinde 2000'de Gündoğdu Meydanı oluşturuldu.[1] İzmir Büyükşehir Belediyesi, meydana bir anıt yapılması için heykeltıraş Ferit Özşen ile anlaştı.[2] 2003'te tamamlanan anıt, aynı yıl cumhuriyetin ilanının 80. yıl dönümü olan 29 Ekim'de açıldı.[3] 2014 Türkiye yerel seçimleri öncesinde 16 Mart'ta Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen Adalet ve Kalkınma Partisi mitinginde vandalların saldırısına uğradı.[4]

Mimari

Cumhuriyet Ağacı, 8,5 m yüksekliğinde mermer kaplı bir kaide ve bu kaidenin üzerine yerleştirilmiş on atlının betimlendiği bakır bir heykelden oluşmaktadır.[2][5] Toplam uzunluğu 13,5 metre olan anıtın kaidesinde Hitit, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerini ve cumhuriyetin kuruluşunu anlatan kabartmalar ve yazılar yer almaktadır.[2][5] Millî Mücadele'yi simgeleyen heykel, daha iyi ışık alması için batıya bakacak şekilde yerleştirilmiştir.[2] Heykelde betimlenen atlıların yüzleri belli değildir ve asker ya da sivil kıyafetleri yoktur.[2] Anıtın çevresine taş ve sütunlardan oluşan bir gölgelik yapılması önerisi, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından kabul edilmedi.[6]

Güney alt kabartma
Doğu alt kabartma
Kuzey alt kabartma
Batı alt kabartma

Kaynakça

  1. ^ "Dünden Bugüne Kordon'un Geçirdiği Evrimin Hikayesi". izmirmag.net. Nisan 2016. 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  2. ^ a b c d e "Gündoğdu'ya Medeniyetler Anıtı Yapılacak". yapı.com.tr. 4 Şubat 2003. 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  3. ^ "İzmir 'Anıtlar' kenti oluyor". İzmir Büyükşehir Belediyesi. 22 Aralık 2003. 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  4. ^ Kızık, Mete (17 Mart 2014). "'Cumhuriyet Ağacı Heykeli' temizlenmeye başlandı". Cumhuriyet. 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  5. ^ a b Çil, Hayati (2010). "Kamusal Alanda Heykelin Çevreyle İlişkisi ve İzmir". İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi. ss. 68-69. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  6. ^ Eren, Cengizhan (24 Mayıs 2015). "Gündoğdu'daki anıtın yaratıcısı Özşen, eserini anlattı". Ege Meclisi. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alsancak, Konak</span> Türkiyenin İzmir ilinin Konak ilçesinin bir mahallesi

Alsancak, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Alsancak Garı, Müjdeci Aziz Yuhanna Anglikan Kilisesi, Santissimo Rosario Kilisesi, Kordon, Gündoğdu Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Anıtı</span> Beşiktaşta Barbaros Hayreddin Paşanın hatırasına yapılmış anıt

Barbaros Anıtı, Beşiktaş'ta ünlü Osmanlı amirali Barbaros Hayreddin Paşa'nın hatırasına, Barbaros Parkı'nda yer alan ve 1944 yılında dikilen bronz dökümden yapılmış anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Gezer</span> Türk yontucu

Hüseyin Gezer, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Canonica</span> İtalyan heykeltıraş (1869-1959)

Pietro Canonica, İtalyan heykeltıraş, ressam ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Gündoğdu Meydanı</span> İzmir, Türkiyede bir meydan

Gündoğdu Meydanı, İzmir'in Konak ilçesinin Alsancak semtinde yer alan bir meydandır. Şehirdeki birçok organizasyon, konser, miting ve kutlama burada gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Meydanı (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir meydan

Cumhuriyet Meydanı, İzmir'in Konak ilçesinde yer alan bir meydandır. Şehrin Konak Meydanı ve Gündoğdu Meydanı'yla birlikte en önemli meydanlarından biridir. Kültür, İsmet Kaptan ve Akdeniz mahallelerinin kesişim noktasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Anıtı (Ankara)</span> Ankarada bulunan bir anıt

Zafer Anıtı, Ankara'nın Altındağ ilçesindeki Ulus Meydanı'nda bulunan, Anadolu’daki Millî Mücadele’nin hatırasını yaşatmak üzere 1927'de yapılmış anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik Anıtı</span> Ankarada bulunan bir anıt

Güvenpark Anıtı, Ankara Kızılay Meydanı'nda Güvenpark içerisinde bulunan ve Türk ulusunun polis ve jandarmaya olan güvenini, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda ve inkılap hareketlerinde beraber bulunduğu arkadaşlarını temsil eden heykeller ve insan zekasını, çiftçinin tarım çalışmalarını betimleyen kabartmaların yer aldığı anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Cumhuriyet Anıtı</span>

Taksim Cumhuriyet Anıtı, İstanbul, Taksim Meydanı'nda bulunan anıt. İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'ya yaptırılan, iki genç Türk; Hadi (Bara) Bey ve Sabiha (Bengütaş) Hanım'in yardımlarıyla, anıt 1928'de tamamlanmıştır. 8 Ağustos 1928'de açılan anıtın, kaide ve çevre düzeni mimar Giulio Mongeri tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Onur Anıtı</span> Samsunun İlkadım ilçesindeki atlı Atatürk heykeli

Onur Anıtı, Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan ve şehrin simgesi hâline gelen anıttır. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı noktaya dikilen anıt Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan bu anı simgelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">İlk Kurşun Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

İlk Kurşun Anıtı, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in İşgali sırasında öldürülen gazeteci Hasan Tahsin anısına İzmir'de Konak Meydanı'na 1974 yılında dikilmiş anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Güvenpark</span>

Güvenpark, Ankara, Kızılay Meydanı'nda bulunan şehrin cumhuriyet tarihinin ilk parkıdır. Clemens Holzmeister tarafından meydana bir park ve anıt yapımı projesi sonucu yapılmış, içine Güvenpark Anıtı yerleştirilmiş, park adını bu anıttan almıştır. Güvenpark'ta bugün yetişkin ağaçlar, havuz, oturaklar ve çocuk parkı bulunmaktadır. Park, alanının bir bölümünü zaman içinde dolmuş, otobüs durakları ve metro çalışmaları sonucu kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seğmenler Parkı</span>

Seğmenler Parkı, Ankara'da 1983'te açılan bir park.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

İzmir Atatürk Anıtı, İzmir Cumhuriyet Meydanı'na Millî Mücadele'yi temsil etmek üzere 1932'de dikilmiş anıttır.

<i>Atlı Atatürk Anıtı</i>

Atlı Atatürk Anıtı, Ankara Etnografya Müzesi önünde bulunan, Atatürk'ü at üzerinde mareşal üniformalı ve pelerinli olarak tasvir eden bronz anıt.

<span class="mw-page-title-main">Mareşal Atatürk Anıtı</span>

Mareşal Atatürk Anıtı, İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından 1927'de yapılan Mustafa Kemal Atatürk'ü mareşal üniforması içinde ayakta, iki eli ile kılıcının kabzasını kavramış biçimde gösteren anıt.

<span class="mw-page-title-main">Kordon (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede kordon boyu

Kordon, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir cadde ve kordon boyudur. Geçmişi 1850'li yıllara uzanır. Cumhuriyet Meydanı ile İzmir Limanı arasındaki kıyı şeridini kapsar. 1997'de Burhan Özfatura'nın belediye başkanlığı sırasında altı şeritli kara yolu yapılması amacıyla deniz 150 metre dolduruldu. 1999'da sit alanı ilan edilen Kordon'daki dolgu çalışmaları mahkeme kararıyla durduruldu. Aynı yıl belediye başkanı seçilen Ahmet Piriştina döneminde kıyı dolgusu yeşil alan olarak düzenlendi ve 15 Haziran 2000'de halka açıldı. Doldurulan alana ayrıca Gündoğdu Meydanı ve Alsancak Vapur İskelesi inşa edildi. Eylül 2020'de Kordon'da nostaljik tramvay hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Stalin Anıtı (Budapeşte)</span>

Stalin Anıtı, Macaristan Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Budapeşte'de yer alan, dönemin Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin'in Aralık 1951'deki yetmiş üçüncü yaş günü şerefine inşa edilen anıt. 1956 Macaristan ayaklanması sırasında destalinizasyon politikalarından güç alan gruplar tarafından 23 Ekim 1956'da yıkıldı ve parçalara ayrıldı. Daha sonra heykelsiz olarak yeniden inşa edilerek 1 Mayıs İşçi Bayramı geçit törenlerinde kullanılan dekoratif bir yer olarak işlev gördü. 1990'lı yıllarda kaide tamamen yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kuva-yi Milliye ve Cumhuriyet Anıtı</span> Manisa, Türkiyede bir anıt

Kuva-yi Milliye ve Cumhuriyet Anıtı, Türkiye'nin Manisa ilinin Yunusemre ilçesinde yer alan bir anıttır. Manisa'nın güney girişinde, Kayapınar Mahallesi'nde, D 565'in batısında bulunmaktadır.