İçeriğe atla

Cumhurbaşkanlığı Sarayı (KKTC)

Koordinatlar: 35°10′53″K 33°21′35″D / 35.18139°K 33.35972°D / 35.18139; 33.35972
Cumhurbaşkanlığı Sarayı
Cumhurbaşkanlığı Binası
Harita
Genel bilgiler
KonumLefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Koordinatlar35°10′53″K 33°21′35″D / 35.18139°K 33.35972°D / 35.18139; 33.35972
Mevcut kullananKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
Başlama1920
Tamamlanma1930
Açılış1930
SahipKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Robert Macartney
Resmî site

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ya da Cumhurbaşkanlığı Binası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da bulunan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından 1983'ten itibaren kullanılan kompleks.

Tarihçesi

Şimdiki Cumhurbaşkanlığı Sarayı 1939 yılında, İngiliz idaresi zamanında, Lefkoşa'nın Türk mahallesinde, Quirini Burcu üzerine inşa edilmiştir. Lefkoşa valisinin tarafından kullanılması için mimar Robert Macartney tarafından 1920'li yıllarda çizilmiştir. 1960'ta, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ardından Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yardımcısı Fazıl Küçük tarafından ikametgâh olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulana kadar Türk Toplum Lideri makamı olarak kullanılmıştır. Kuruluşun ardından KTFD Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ardından KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzdeki Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kullanılmaktadır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Talat</span> 2. KKTC cumhurbaşkanı

Mehmet Ali Talat,, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı</span> KKTCnin ulusal bayrağı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, Kuzey Kıbrıs'ı temsil eden, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşan bayraktır. Bugünkü hâli 7 Mart 1984 tarihinde Cumhuriyet Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır. Buna karşılık, uluslararası camianın Kıbrıslı Türklere karşı tutumu 2004'teki Annan Planı oylaması sonucu sempatiye dönüşmüştür. Bu sayede, KKTC devleti/kurumları bazı uluslararası politik, sportif, bilimsel, turistik ve kültürel örgütlere üye olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler, Anayasa ve kanunlarda belirtilmiş şekli ile yapılmakta olup seçim türleri Cumhurbaşkanlığı seçimi, Cumhuriyet Meclisi'ne milletvekili seçimleri ve yerel yönetim seçimleri olmak üzere üç çeşitli türde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Kutlay Erk</span>

Kutlay Erk,, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Harekâtı anısına her yıl kutlanan resmî bayramlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Bayramı (KKTC)</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin millî günü

Cumhuriyet Bayramı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanı anısına her yıl 15 Kasım günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal bayramdır.

Mustafa Arabacıoğlu Kıbrıs Türkü hekim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ersin Tatar</span> 5. KKTC cumhurbaşkanı

Ersin Tatar, Kıbrıslı Türk iktisatçı, siyasetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı. 22 Mayıs 2019'dan 23 Ekim 2020'ye Kadar Tatar Hükümeti'nde Başbakanlık görevini üstlendi. 2018-2020 yılları arasında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bundan önce 2009-2013 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev aldı. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimine Ulusal Birlik Partisinin adayı olarak katılmış ve 18 Ekim 2020 tarihinde yapılan ikinci tur seçiminde cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin merkez bankasıdır. Merkezi Lefkoşa'dadır. 16 Mayıs 1983 tarihinde yasası kabul edilen KKTC Merkez Bankası, 6 Haziran 1984 tarihinde 43 çalışanı ile faaliyetine başlamıştır.

Gambiya-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Gambiya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi Gambiya resmen tanımamaktadır. 2005 yılında dönemin KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın Gambiya'ya yaptığı resmî ziyarette Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, Sizi tanımamız için hiçbir sakınca yok. Bize güvenebilirsiniz. Denktaş'ın Afrika kıtasındaki ilk resmî ziyaretini Gambiya'ya yapmasından dolayı büyük onur duyuyorum, bize sadece ne istediğinizi söyleyin, biz gereğini yapmaya hazırız dedi. Fakat şu ana dek Gambiya KKTC'yi tanımamıştır. Ayrıca Gambiya Dışişleri Bakanı Mamadau Tangara, 2010 yılında Ankara'da KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edilmiştir. Bunun yanında 2011 yılının Kasım ayında Lefkoşa'da düzenlenen, KKTC'nin Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci olarak üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde faaliyet gösteren, Yükseköğrenim Forumu'na Gambiya Yükseköğrenim Bakanı Mariama Sarr Ceesay da katılmış ve dönemin KKTC Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ile görüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">1995 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi</span> KKTCnin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

1995 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihindeki üçüncü cumhurbaşkanlığı seçimidir. 22 Nisan 1995 tarihinde yapılan 2. tur oylamada oyların yüzde 62,47'sini alan Rauf Denktaş 3. kez KKTC Cumhurbaşkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Özdil Nami</span>

Özdil Nami,, Kıbrıslı Türk siyasetçi, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Kıbrıs müzakereleri Başmüzakerecisi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akıncı</span> 4. KKTC cumhurbaşkanı

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türkü siyasetçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı. 2015'ten 2020'ye kadar cumhurbaşkanlığı görevini yaptı. 2015 cumhurbaşkanlığı seçiminde %60,6 oy oranıyla ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı süresince Nikos Anastasiadis'le görüşerek Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çerçevesinde çözüm bulmaya çalıştı, çözüm süreci 2017 yılında çöktü. 2020 seçimine bağımsız aday olarak katılmış ve seçimi ikinci turda kaybetmiştir. Son seçimden sonra aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı</span> Kuzey Kıbrısın hükûmet başkanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığından ve meclis başkanlığından sonraki en yüksek siyasi makamdır. 15 Kasım 1983 tarihinden itibaren 16 farklı isim başbakanlık yapmıştır. Nejat Konuk, Kuzey Kıbrıs'ın kurucu başbakanıdır. Tarihsel olarak Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanlığının devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı</span> Kuzey Kıbrısın devlet başkanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, 1983 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en yüksek siyasi makamıdır. Şu ana kadar 5 farklı cumhurbaşkanı görev yaptı. Ülkenin şu anki cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dır. Cumhurbaşkanı Kuzey Lefkoşa'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ikamet etmektedir. 23 Ekim 2020 tarihinden beri Ersin Tatar görevdedir.

<span class="mw-page-title-main">Faiz Sucuoğlu</span> 15. KKTC başbakanı

Faiz Sucuoğlu, 2021-2022 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü doktor ve siyasetçi.