İçeriğe atla

Cumbre Vieja

Cumbre Vieja (İspanyolca telaffuz: [kumbɾe βjexa], Türkçe: Yaşlı Doruk), İspanya'nın Kanarya Adaları'ndaki La Palma adasında bulunan bir aktif yanardağdır. Cumbre Vieja yanardağı, adanın güney üçte ikisini kaplar. Yanardağın zirvesinde ve yanlarında birkaç volkanik krater bulunur.[1] Son volkanik patlama El Paso belediyesinin Las Manchas bölgesindeki Montaña Rajada dağlarında, ormanlık alanda,[2][3] Cabeza de Vaca'da,[4] 19 Eylül 2021'de başladı. Yanardağın püskürttüğü lavlar hızlı bir şekilde yerleşim yerlerine ve muz tarlalarına ulaştı ve binlerce binayı yok etti. 25 Aralık 2021'de yanardağın faaliyetinin sona erdiği açıklandı.[5]

Cumbre Vieja
Adanın güney kesiminde bulunan Cumbre Vieja yanardağı ile La Palma adasının uydu fotoğrafı
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1,949 metre (6 ft 4,7 in)[6]
Çıkıntı577 m (1.893 ft)
Koordinatlar28°34′K 17°50′B / 28.567°K 17.833°B / 28.567; -17.833
Coğrafya
KonumLa Palma, Kanarya Adaları, İspanya
Jeoloji
Dağ türüStratovolkan[7]
Son patlama2021[8]

Kaynakça

  1. ^ Carracedo, Juan Carlos; Troll, Valentin R. Alderton, David; Elias, Scott A. (eds.) (1 Ocak 2021)."North-East Atlantic Islands: The Macaronesian Archipelagos". 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2021. 
  2. ^ "Lava pours out of volcano on la Palma in Spain's Canary Islands". (İngilizce). 19 Eylül 2021. 19 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2021. 
  3. ^ "Spanish Canary Island volcano erupts after weeks of earthquakes". The Guardian. (İngilizce). 19 Eylül 2021. 19 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2021. 
  4. ^ "Lava shoots up from volcano on La Palma in Spain's Canary Islands". Reuters. (İngilizce). 19 Eylül 2021. 19 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2021. 
  5. ^ "Spain's La Palma volcano eruption declared over after three months". BBC News. 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  6. ^ "La Palma". 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "La Palma: Synonyms & Subfeatures". 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2021. 
  8. ^ "La Palma volcano comes to stop: 'It is not emitting lava, nor sulfur dioxide, nor registering seismic activity'". El Pais. Barselona, İspanya. 15 Aralık 2021. 15 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yanardağ</span> Magmanın yer içinden yüzeye çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genellikle koni biçiminde, tepesinde bir püskürme ağzı bulunan dağ

Yanardağ ya da volkanik dağ, magmanın yeryüzünden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir. Güneş Sistemi'nde bulunan kayalık gezegen ve uydularda birçok yanardağ olmasına rağmen, bu olgu, en azından Dünya'da, genellikle tektonik plaka sınırlarında görülür. Ne var ki, sıcak nokta yanardağlarında önemli istisnalar vardır. Yanardağların araştırıldığı bilim dalına volkanoloji denir.

<span class="mw-page-title-main">Santorini</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Santorini, Thira ya da Santoron, Ege Denizi'nde, Yunanistan'ın 200 km güney doğusunda yer alan volkanik adalar grubu.

<span class="mw-page-title-main">Kanarya Adaları</span> Atlas Okyanusunda İspanyaya bağlı takımadalar

Kanarya Adaları, Fas'ın batısında İspanya'ya bağlı, Atlas Okyanusu'nda yer alan takımadalar. Kanarya Adaları yerel idare bakımından 2 Ağustos 1982'de yürürlüğe giren bir kanunla Kanarya Adaları Özerk Topluluğu" olarak kabul edilmişlerdir. Kanarya Adaları Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera ve El Hierro olmak üzere başlıca 7 ada ile birkaç küçük adacıktan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Surtsey</span> İzlandada ada

Surtsey, İzlanda'nın güney kıyıları yakınında bulunan volkanik bir ada. Adı, İzlandaca "Surtur'ün adası" anlamına gelir. 63.30° Kuzey, 20.62° Batı koordinatlarında bulunan ada, İzlanda'nın en güneydeki ve en genç toprak parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lav</span> yanardağ patlamasıyla çıkan erimiş kaya parçaları

Lav ya da püskürtü, yanardağ patlaması sırasında çıkan çok sıcak, sıvı ve akıcı erimiş maddeye denilmektedir. Yanardağ ağzından ilk çıktığında sıvı halde bulunmaktadır. Lavın sıcaklığı "700 °C "ile "1200 °C" arasında değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eldfell</span> İzlandaya bağlı Heimaey Adasında bulunan 204 metre yüksekliğinde bir yanardağ

Eldfell, İzlanda'ya bağlı Heimaey Adası'nda bulunan 204 metre yüksekliğinde bir yanardağdır. 23 Ocak 1973 tarihinde Heimaey kasabasının hemen dışında bir alanda hiç beklenmedik bir biçimde harekete geçmiş ve büyük bir volkan felaketine neden olmuştur. Bu olaydan sonra İzlandalılar adaya Ateş Dağı anlamına gelen Eldfell demişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Pico Adası</span> Portekizde ada

Pico Adası, Portekiz Azorları'ın merkez grubunda bulunan ve adaya adını veren, adadan çok konuşulan, adadaki, Portekiz'deki ve hatta Orta Atlantik Sırtı'ndaki en büyük dağ olan Pico Dağı ile bilinmektedir. Adada UNESCO tarafından tanıtılan tarihî üzüm bağları mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki yanardağlar</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Türkiye'deki uykuda ve sönmüş yanardağların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kilauea Dağı</span>

Kilauea Dağı,, Amerika Birleşik Devletleri'nde Büyük Okyanus adalarından oluşan Hawaii eyaletindeki Big Island 'ın güneyindeki Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı içerisinde yer alan 1247 metre yüksekliğe sahip bir kalkan volkandır. Kilauea Dağı aynı zamanda Hawaii Adaları'nı oluşturan beş volkandan en aktifidir. Bu yanardağın 300.000 ile 600.000 yaş aralığında olduğu tahmin edilmektedir. 1983 yılından bu yana ara ara faaliyete geçen ve dünyanın en aktif yanardağları arasında gösterilen Kilauea, yakınında bulunan birçok yerleşim birimine zarar vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mauna Loa Dağı</span> Hawaiide bulunan aktif yanardağ

Mauna Loa Dağı, Amerika Birleşik Devletleri'de Büyük Okyanus adalarından oluşan Hawaii eyaleti'nin Big Island 'nın güneyinde yer alan Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı içerisinde yer alan 4.169 metre rakımlı bir aktif kalkan volkan. Hawaii dili ile bu dağın "Mauna Loa" olan ismi "Uzun Dağ" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kül konisi</span>

Kül konisi volkanik klinker, volkanik kül ya da volkanik bir yanardağ ağzının etrafında toplanmış, koni şeklinde dik piroklastik parçacıklardan oluşan bir tepedir. Piroklastik parçacıklar ya patlamalı püskürmeleri ya da genel olarak tek yanardağ ağızlı lav çeşmeleri tarafından oluştururlar. Gaz yüklü lav, şiddetli bir şekilde havaya püskürtüldüğünde, kül, klinker ya da skorya şeklinde katılaşıp ve yere düşüp, 30-40 derece açısı olan eğimleri, dairesel bir zemin planı olan ve çoğu zaman simetrik olan bir koni oluşturmaya çalışır. Çoğu kül konisinin tepe noktasında kase şeklinde bir krateri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Novarupta</span>

Novarupta, ABD'nin Alaska eyaletinin güneybatısında ve Alaska Yarımadası üzerinde bulunan bir aktif yanardağdır.

<span class="mw-page-title-main">La Palma</span>

La Palma aynı zamanda San Miguel de La Palma 706 km2lik bir alana sahiptir. Kanarya Adaları'nın en büyük beşinci adasıdır. Toplam nüfusu 86,000'dir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

İspanya'da COVID-19 pandemisi, COVID-19 pandemisinin İspanya'daki etkilerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">2021 La Palma yanardağ patlaması</span> Kanarya adalarında volkanik patlama

2021 La Palma volkan patlaması, İspanya'nın La Palma adasında bulunan Kanarya Adalarındaki en etkin yanardağlardan biri olan Cumbre Vieja yanardağında oluşan bir çatlak boyu yanardağı patlamasıdır. 85 günle, La Palma'da bilinen en uzun süreli yanardağı patlaması olarak kayda geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2021 Semeru yanardağ patlaması</span>

Semeru Yanardağı, 4 Aralık'ta Endonezya'nın Doğu Cava eyaletindeki Cava adasında aralıklarla patlamaya başladı. 9 Aralık itibarıyla Ulusal Felaket Yönetim Ajansı'nın resmi açıklamasına göre kırk üç kişi öldü, on iki kişiden haber alınamadı.

<span class="mw-page-title-main">Ol Doinyo Lengai</span>

Ol Doinyo Lengai, Maasai dilinde "Tanrı'nın Dağı" anlamına gelen adıyla, Tanzanya'nın Arusha Bölgesi'ndeki Natron Gölü'nün güneyinde, Gregory Rift'te bulunan aktif bir yanardağdır. Doğu Afrika rift'i volkanik sisteminin bir parçası olarak, natrokarbonatit lav üretir. Ol Doinyo Lengai'nin 1960 patlamasıyla, karbonatit kayaçlarının magmadan türetildiği görüşünü doğrulayan jeolojik araştırmalara yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Mavi lav</span> yanan kükürtten kaynaklanan optik fenomen

Mavi lav, kükürt yandığında meydana gelen optik bir fenomendir. Mavi ateş veya kükürt ateşi olarak da adlandırılır. Adına rağmen fenomen, aslında volkanik bir patlamadan kaynaklanan gerçek lavdan ziyade lava benzeyen mavi sülfürik bir ateştir. Endonezya'da Kawah Ijen yanardağında düzenli olarak yanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Mauna Loa püskürmesi</span>

Mauna Loa'nın 2022 püskürmesi, Hawaiʻi'de bulunan dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Mauna Loa'da gerçekleşen volkanik etkinliğin bir bölümüydü. Mauna Loa, 27 Kasım 2022'de gece yarısından kısa bir süre önce, Moku'āweoweo'daki püsürme çatlaklarından lav akıntılarının çıkmasıyla patlamaya başladı. 38 yıl içinde yanardağdaki ilk patlama oldu. Püskürme, iki haftadan uzun bir süre sonra 13 Aralık 2022'de sona erdi. Patlama, kayıtlı hiçbir yaralanma veya ölümle sonuçlanmadı ve Mauna Loa Gözlemevi'nin yanı sıra adalar arası Saddle Road'daki ekipmanı tehdit ederken, 2018'de 700 evi yıkan komşu Kīlauea patlaması gibi diğer Hawaii patlamalarının neden olduğu büyük maddi hasara yol açmadı. Hawaii bölgesi sivil savunma yöneticisi bunu "Mauna Loa'dan isteyebileceğimiz en iyi durum" olarak nitelendirdi ve Hawaii Volkan Gözlemevi'nden sorumlu bilim adamı bunu "en sevdiği patlama" olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Yanardağ kompleksi</span> birden fazla özelliği olan volkan

Yanardağ kompleksi, ilgili volkanik merkezlerden ve bunlarla ilişkili lav akıntılarından ve piroklastik kayaçlardan oluşan karışık bir yeryüzü şeklidir. Bu kompleksler, püskürme alışkanlığındaki veya belirli bir yanardağdaki ana havalandırma alanının konumundaki değişiklikler nedeniyle oluşabilirler. Stratovolkanlar ayrıca bir lav kubbesi tarafından doldurulan büyük bir kaldera oluşturabilir veya kalderanın kenarında çok sayıda küçük kül konisi, lav kubbesi ve krater gelişebilmektedir.