İçeriğe atla

Cuma selamlığı

Cuma Selamlığı, Osmanlı Devleti padişahlarının cuma namazlarına gidiş gelişlerinde yapılan etkinliktir. İslam devletlerinde yaygın bir gelenektir.

Padişahlar, II. Abdülhamid'e kadar camilere ata binerek giderlerdi. Rahatsızlığından dolayı Sultan Abdülhamid'in 16 Aralık 1876'da saltanat arabasıyla cuma namazına gitmesinden sonra camiye atla gitme alışkanlığı bitmiştir.

Cuma selamlığı merasiminde askerî, mülki ve ilmiye sınıfından pek çok kimse bulunur; her sınıf askerden meydana gelen birlikler, namazdan sonra padişahın önünde resmigeçitte bulunurlardı.

Cuma selamlığı yalnızca, sipahilerin sarayı bastığı 1593'ten 1595'e kadar yapılmamıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Mehmed</span> 35. Osmanlı padişahı (1909–1918)

V. Mehmed ya da Mehmed Reşad, Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı ve 114. İslam halifesi.

<span class="mw-page-title-main">V. Murad</span> 33. Osmanlı padişahı (1840–1904)

V. Murad, 33. Osmanlı padişahı ve 112. İslam halifesidir. 93 gün tahtta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Abdülhamid</span> 27. Osmanlı padişahı (1774–1789)

I. Abdülhamid, 27. Osmanlı padişahı ve 106. İslam halifesidir. III. Ahmet'in oğlu ve III. Mustafa'nın kardeşidir.

Ulu cami veya câmi-i kebîr, bir Türk şehrinin en büyük cuma camisidir. İsim, daha sonra inşa edilmiş olan camiler daha büyük olsa bile, genellikle uygulandığı ilk camiye özgü bir kullanımdır. Ulu cami bir şehrin en büyük camisi idi; vatandaşlar cuma namazlarını kılmak için bu camilerde toplanırdı. Ancak günümüzde, bir şehirdeki Müslümanların cuma namazını kılmak için farklı camilerde toplanması yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Cami</span> Müslümanların ibadet mekânı

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.

Cuma namazı, İslâm dininde cuma günü öğle vakti cemaatle kılınması farz olan iki rekatlık bir namazdır.

Silahdar Karavezir Seyyid Mehmed Paşa , I. Abdülhamid saltanatında, 22 Ağustos 1779-20 Şubat 1781 tarihleri arasında bir yıl beş gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Biraderler</span>

Abdullah Biraderler veya "Abdullah Frères" Osmanlı İmparatorluğu'nda fotoğrafçılık sanatının kurucuları olarak tanınan ve her üçü de Ermeni asıllı olan Viçen (1820-1902), Hovsep Abdullahyan (1830-1908) ve Kevork (1839-1918) kardeşlerin ticari adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sultanahmet Mitingleri</span> 1919da İzmirin İşgali üzerine düzenlenen mitingler

Sultanahmet Mitingleri, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in İşgali üzerine Türk Ocağı ve Karakol Cemiyeti tarafından İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nda ilki 23 Mayıs 1919'da düzenlenen, her birine yaklaşık 150-200 bin kişinin katıldığı dört mitingdir.

<span class="mw-page-title-main">Mescit</span> Namaz kılınan kubbesiz ve minaresiz yer

Mescit, namaz kılınan küçük cami veya namaz kılma yeridir.

Cülus, Osmanlı Devleti'nde padişah tahta çıkarken Babüssaade önünde yapılan törene verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Suikastı</span>

Yıldız Suikastı, 21 Temmuz 1905 günü Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'e karşı Ermeni Devrimci Federasyonu tarafından Yıldız Hamidiye Camii önünde yapılmış bombalı bir suikast girişimidir.

<span class="mw-page-title-main">Rıdvan İsmail Paşa</span>

Rıdvan İsmail Paşa, Osmanlı devlet adamı. 1890 ve 1906 yılları arasında İstanbul şehremini olarak görev yapmıştır. İstanbul'un en uzun süre görev yapan belediye başkanlarından biri olan Rıdvan İsmail, 1906'da kendisine yapılan bir suikast sonucunda öldü.

Rânûnâ, namazgâhta, Muhammed'in ilk cuma hutbesini okuyup ilk cuma namazını kıldırdığı vadidir. Hicret sırasında Kubâ'ya ulaşarak burada Mekke'den gelecek olan Ali ve diğer muhacirleri beklemek üzere bir süre kalan ve 24 Eylül 622 Cuma günü Yesrib'e hareket eden Peygamber cuma vakti girince Ranuna Vadisinde Sâlim bin Avf kabilesine misafir oldu. Daha sonra bu ilk cuma namazının hatırasını yaşatmak için Mescid-i Cuma adıyla meşhur olan bir mescid yaptırıldı.

Hünkâr mahfili, padişahların cuma ve bayram namazlarını, ayrıca kandil gecelerinde yatsı namazlarını bulundukları şehrin selatin camilerinde kılmaları nedeniyle Osmanlı mimarisinde "hünkâr nahfili" ya da "mahfil-i hümayun" olarak adlandırılan, padişahların ibadeti için oluşturulmuş özel mekânlardır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Selimiye Camii</span> Üsküdar Mahallesinde bir cami

Büyük Selimiye Camii, Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından Barok ve Osmanlı mimarisi tarzlarında yaptırılmış, İstanbul'un Üsküdar semtinde bulunan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Camii (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hamidiye Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve adını banisi II. Abdülhamid'den alan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Felix Woods</span>

Sir Henry Felix Woods veya Woods Paşa, İngiliz subay ve Osmanlı paşası. 1858-1867 yıllarında Kraliyet Donanması'nda teğmen rütbesine kadar, daha sonra ise Osmanlı Donanması'nda amiralliğe kadar yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müşfika Kadınefendi</span> II. Abdülhamidin eşi

Müşfika Kadınefendi, ,, II. Abdülhamid'in eşi, Ayşe Sultan'ın annesi.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Camii (Cunda)</span> Cundada bir cami

Hamidiye Camii, Türkiye'nin Balıkesir ilindeki Ayvalık'a bağlı Cunda'da bulunan bir camidir. Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid tarafından yaptırılan caminin inşası, kitâbesine göre 1897 ya da 1898'de tamamlanmıştır. Taştan yapılmış kâgir bir yapı olan cami, tek minarelidir.