İçeriğe atla

Crystal

Crystal genel kullanım amaçlı, nesne tabanlı, açık kaynak kodlu programlama dili. Sözdizimi olarak Ruby programlama dilini örnek alan, performans olarak C programlama dili kadar hızlı olmayı hedefleyen Crystal, ilk kararlı sürümünü 2014 yılında yayımlamıştır.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Why Crystal programming language?". 15 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2016. 
  2. ^ "Crystal 0.1.0 released!". 19 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Perl, bir dil bilimci olup NASA'da sistem yöneticisi olarak çalışan Larry Wall tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. Yoğun şekilde metin işleme ve görüntü tanıma söz konusu olduğunda kullanılabilecek en güçlü ve pratik programlama dilidir. 22 yıldır geliştirilen ve özgür yazılım çerçevesinde kaynak kodu açık olarak sunulan Perl programlama dili hemen hemen tüm işletim sistemlerinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">C♯</span> programlama dili

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like bir deneyim sunar.

<span class="mw-page-title-main">C++</span> bir programlama dili

C++, Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılında Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmeye başlanmış, C'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Yukihiro Matsumoto</span>

Yukihiro Matsumoto 14 Nisan 1965 doğumlu Japon bilgisayar ve yazılım uzmanı. Yazdığı Ruby programlama dili ile tanınmıştır.

Ruby, nesneye yönelik, dinamik, reflektif ve esnek bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SQLite</span>

SQLite, dünyada en çok dağıtılan ve tavsiye edilen kaynak kodları halka açık, tamamen C/C++ programlama dilleriyle geliştirilmiş sunucu yazılımı ve yapılandırma gereksinimi olmayan, işlemsel ve ilişkisel bir SQL veritabanı motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Go (programlama dili)</span> programlama dili

Go, statik tipli, derlenen, yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Robert Griesemer, Rob Pike ve Ken Thompson tarafından Google'da 2007 yılından itibaren geliştirilmeye başlanmıştır. Sözdizimi C'ye benzerdir fakat hafıza erişimi güvenlidir, kullanılmayan hafıza kaynakları sisteme otomatik olarak geri verilir, interface veri tipleri sayesinde yapısal tip sistemini destekler ve eşzamanlı (concurrent) çalışan işlemlerin (process) ortak hafıza kullanabilmelerinin yanında birbiriyle iletişim kurmalarını sağlayan ögelere sahiptir. Eski alan adı golang.org olduğundan sık sık golang ismiyle anılır ama asıl adı Go'dur.

<span class="mw-page-title-main">R (programlama dili)</span> istatistik analizi için kullanılan programlama dili

R, istatistiksel hesaplama ve grafikler için yazılım ortamı olup aynı zamanda programlama dilidir. R Foundation tarafından desteklenen ve GNU Tasarısının parçası olan bir özgür yazılımdır. Yeni Zelanda Auckland Üniversitesinden Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından ortaya çıkarılan R, hâlihazırda R Geliştirme Çekirdek Ekibi tarafından geliştirilmektedir. S programlama diline benzeyen R, S'nin uyarlaması olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">OpenCL</span>

OpenCL,, Apple tarafından 2008 yılında kâr amacı gütmeyen teknoloji şirketleri birliği Khronos Group'a önerilen, kabul gördükten sonra spesifikasyonu pek çok şirketin katkılarıyla hazırlanan heterojen hesaplama platformudur. OpenCL; destekli grafik işlemcileri, genel amaçlı işlemciler ve FPGA ler gibi farklı platformlarda hesaplama yapılmasına olanak sağlar. OpenCL AMD, Intel, NVIDIA ve ARM tarafından desteklenmektedir. Ayrıca OpenCL kullanılarak Sony Playstation cihazlarında kullanılan Cell işlemcilerde de hesaplama yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MATLAB</span>

MATLAB, çok paradigmalı sayısal hesaplama yazılımı ve dördüncü nesil programlama dilidir. Özel mülk bir programlama dili olan MATLAB, MathWorks tarafından geliştirilmektedir. MATLAB kullanıcıya, matris işleme, fonksiyon ve veri çizme, algoritma uygulama, kullanıcı arayüzü oluşturma, C, C++, Java ve Fortran gibi diğer dillerde yazılmış programlarla arabağlama imkânı tanır.

<span class="mw-page-title-main">David Crystal</span>

David Crystal, İngiliz dilbilimci, akademisyen ve yazar. Britanya İmparatorluk Nişanı sahibidir.

Swift, Apple tarafından iOS ve macOS platformlarına iOS ve Mac uygulamaları geliştirmek için oluşturulan, derlenerek çalışan güçlü ve kullanımı kolay, nesne yönelimli bir programlama dili.

<span class="mw-page-title-main">Yannick Bolasie</span>

Yannick Bolasie, orta saha bölgesinde görev yapan, Fransız asıllı Kongo DC millî futbolcusu.

1903 FA Cup finali, 18 Nisan 1903 tarihinde 1902-03 FA Cup şampiyonunu belirlemek için Crystal Palace Ulusal Spor Merkezi'nde, Bury ile Derby County takımları arasında oynanan FA Cup finalidir. Bury, maçtan 6-0 galip ayrılarak FA Cup şampiyonluğuna ulaştı.

1902 FA Cup finali, 19 Nisan ile 26 Nisan 1902 tarihlerinde 1901-02 FA Cup şampiyonunu belirlemek için Crystal Palace Ulusal Spor Merkezi'nde, Sheffield United ile Southampton takımları arasında oynanan FA Cup finalidir. Sheffield United, 1-1 eşitlikle sonuçlanan maçın ardından oynanan tekrar maçını 2-1 kazanarak FA Cup şampiyonluğuna ulaştı.

1901 FA Cup finali, 20 Nisan ile 27 Nisan 1901 tarihlerinde 1900-01 FA Cup şampiyonunu belirlemek için Crystal Palace Ulusal Spor Merkezi'nde, Tottenham Hotspur ile Sheffield United takımları arasında oynanan FA Cup finalidir. Tottenham Hotspur, 2-2 eşitlikle sonuçlanan maçın ardından oynanan tekrar maçını 3-1 kazanarak FA Cup şampiyonluğuna ulaştı.

1900 FA Cup finali, 21 Nisan 1900 tarihinde 1899-1900 FA Cup şampiyonunu belirlemek için Crystal Palace Ulusal Spor Merkezi'nde, Bury ile Southampton takımları arasında oynanan FA Cup finalidir. Bury, maçtan 4-0 galip ayrılarak FA Cup şampiyonluğuna ulaştı.

ECMAScript veya ES, Ecma International tarafından ECMA-262 ve ISO/IEC 16262 notasyonuyla standartlaştırılmış ve markalaşmış bir betik dili spesifikasyonudur. Şu anda kendisini izleyen Javascript tabanlı olarak geliştirilmiştir. Yaygın olarak Dünya Çapında Ağ (www) için istemci taraflı betik dili olarak kullanılır. ECMAScript'in diğer uygulamaları JSCript ve ActionScript'tir.

<span class="mw-page-title-main">KDE Partition Manager</span>

KDE Partition Manager, ilk olarak Volker Lanz tarafından KDE Platformu için yazılmış bir disk bölümleme uygulamasıdır. İlk olarak KDE SC 4.1 için yayınlandı ve merkezi KDE yayın döngüsünden bağımsız olarak yayınlandı. Nisan 2014'te Volker Lanz ölünce, Andrius Štikonas geliştirmeye devam etti ve bakım sorumluluğunu üstlendi.