İçeriğe atla

Cryptachaea riparia


Cryptachaea riparia
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Araneoidea
Familya: Theridiidae
Cins: Cryptachaea
Tür: C. riparia
Cryptachaea riparia
(John Blackwall, 1834)
Sinonimler

Achaearanea riparia

Cryptachaea riparia (önceleri: Achaearanea riparia), Theridiidae familyasından Palearktik bölgede yayılmış bir örümcek türü.

Tarihçe

İlk kez 1834 yılında İngiliz doğa tarihi bilgini John Blackwall (1790–1881) tarafından Theridion riparium adıyla tanımlanan tür 1971 yılında Miller tarafından Achaearanea riparium adıyla revize edildikten sonra uzunca bir süre bu ad altında ele alınmış, sonra da 2008 yılında Yoshida tarafından Cryptachaea riparia adıyla revize edilerek günümüzdeki durumuna ulaşmıştır.

Teşhis anahtarı

Tür teşhis karakteri (Türkiye için): Ön orta gözler hafifçe öne doğru çıkıntılı; I. bacak en uzundur.[1]

Morfoloji

Dişiside erkeği de 3–4 mm boyumdadır.[2] Ön orta gözler hafifçe öne doğru çıkıntı yapar. Keliserler koyu kahverengidir. Karapaks açık kahverengi renktedir. Stermun kahverengi renktedir. Opisthosoma kahverengimsi olup üzerinde beyaz ve koyu siyah lekeler bulundurur. I. bacak diğerlerinden daha uzundur. Bacaklar açık kahverengi renklerdedir.[1]

Habitat

Kısa otların ve çalıların zemine yakın kısımlarında bulunurlar. Buralarda yapışkan ağlar örerek zeminde gezen küçük böcekleri yakalarlar.[1] Büyük Britanya'da esas olarak fundalıklarda, aynı zamanda orman kıyılarında ve ekili arazilerin sınırlarında görülür. Karıncalar yakalanan avın büyük kısmını oluşturur. Ergin erkekleri mayıs sonu ile temmuz aylarında, dişileri ise mayıstan eylüle kadar görülebilir[3]

Yayılımı

Palearktik bölgede yayılmıştır.[4] Kuzeybatı ve Orta Avrupa'da yaygındır. Büyük Britanya'da İngiltere'nin güneyinde, Doğu Anglia ve Güney Galler'de dağınık olarak görülür.[3]

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de[5] cinsinin tek türüdür ve yakın zamana kadar Achaearanea riparia adıyla ele alınıyordu. Karadeniz Bölgesinden kayıt vardır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  2. ^ Bellmann H. (2001): Kosmos-Atlas Spinnentiere Europas
  3. ^ a b "Summary for Achaearanea riparia (Araneae)". 18 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2012. 
  4. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 22 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2012. 
  5. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Pisaura mirabilis</i> eklembacaklı türü

Pisaura mirabilis, Pisauridae familyasının Palearktik bölgede yaşayan bir örümcek türü. 2002'de Almanya'da Yılın Örümceği olarak seçilmiştir.

<i>Frontinellina frutetorum</i>

Frontinellina frutetorum, Linyphiidae familyasından yalnızca 3 türü olan bir örümcek cinsidir. Türlerden biri Palearktik biyocoğrafik bölgesinde yaygın, biri Güney Afrika'da görülür ve diğeri de Madeira adasında endemiktir.

<i>Hypsosinga sanguinea</i>

Hypsosinga sanguinea, Araneidae familyasından Hypsosinga cinsinin tip türü olan ve Palearktik bölgede yaşayan bir örümcek türü.

<i>Mangora acalypha</i>

Mangora acalypha, Araneidae familyasından Palearktik bölgede yayılım gösteren bir örümcek türü.

<i>Cercidia prominens</i>

Cercidia prominens, Araneidae familyasından Holarktik biyocoğrafik bölgesinde yaşayan bir örümcek türü.

<i>Clubiona neglecta</i>

Clubiona neglecta, Clubionidae familyasından Holarktik biyocoğrafik bölgesinde dağılım dağılım gösteren bir örümcek türü.

Enoplognatha mordax, Theridiidae familyasından Palearktik bölgede yayılmış bir örümcek türü.

<i>Episinus truncatus</i>

Episinus truncatus, Theridiidae familyasından Palearktik bölgede yayılmış bir örümcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Agelena labyrinthica</span>

Agelena labyrinthica, Agelenidae familyasından Palearktik bölgede yayılmış bir örümcek türü. Tür epiteti ördüğü ağdaki huni biçimli yollar bir labirenti andırdığı için verilmiştir. Almanya'da 2011 Yılın Örümceği olarak seçilmiştir.

Malthonica pagana, Agelenidae familyasından Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar Eski Dünya'da ve ABD'den Şili'ye kadar Yeni Dünya'da görülen ve Yeni Zelanda'da da bulunan bir örümcek türü.

<i>Diaea dorsata</i>

Diaea dorsata, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yaşayan bir örümcek türü.

<i>Misumena vatia</i>

Misumena vatia, Thomisidae familyasından Holarktik biyocoğrafik bölgesinde yaşayan bir örümcek türü. Almanya'da 2006 Yılın Örümceği olarak seçilmiştir.

<i>Ozyptila brevipes</i>

Ozyptila brevipes, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yaşayan bir örümcek türü. 8 mm olan boyuyla cinsinin Avrupa'daki en iri türüdür.

Ozyptila simplex, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yaşayan ufak bir örümcek türü.

<i>Runcinia grammica</i> Örümcek türü

Runcinia grammica, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede ve Güney Afrika'da yaşayan bir örümcek türü.

<i>Xysticus audax</i>

Xysticus audax, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yaygın bir örümcek türü. Koyu renkli Xysticus türlerinden biridir. Ağaç kabuğu habitat adaptasyonu sonucu bütün vücut koyu ya da kızıl kahverengi beneklidir

<i>Xysticus cristatus</i> Örümcek türü

Xysticus cristatus, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yayılan bir örümcek türü.

<i>Xysticus ulmi</i>

Xysticus ulmi, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yayılan bir örümcek türü.

<i>Xysticus lanio</i>

Xysticus lanio, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yayılan bir örümcek türü.

<i>Xysticus luctator</i>

Xysticus luctator, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yayılan bir örümcek türü.