İçeriğe atla

Cru (şarap)

Grand Cru classé St. Emilion

Cru, yüksek kaliteli bir üzüm bağını veya üzüm bağı grubunu belirtmek için kullanılan bir şarap ve şampanya terimidir.[1] Başlangıçta hem bir bölgeyi, hem de içinde yetiştirilen her şeyi ifade etmek için kullanılan bir Fransızca kelimedir, ancak artık çoğunlukla hem bir üzüm bağını hem de şaraplarını ifade etmek için kullanılmaktadır. Terim genellikle Fransız şarabı sınıflandırmalarında kullanılır. Sonuç olarak, şarap etiketinde cru adını gösteren (veya göstermesine izin verilen) bir şarabın, bu üzüm bağının veya üzüm bağı grubunun tipik özelliklerini sergilemesi beklenir. Premier cru ve grand cru terimleri, farklı şarap bölgelerinde çeşitli şekillerde tanımlanan varsayılan kalite seviyelerini belirtir.

Premier cru

Premier cru, "ilk büyüme"ye karşılık gelen ve farklı şarap bölgelerinde farklı anlamlara sahip sınıflandırılmış üzüm bağları, şarap imalathaneleri ve şarapları ifade etmek için kullanılabilen bir Fransızca şarap terimidir:[2]

  • Bordeaux şarabı için bu terim sınıflandırılmış şarap imalathanelerine uygulanır:
    • 1855 Bordeaux Şarap Resmi Sınıflandırmasında Premier cru veya Premier cru classé, Médoc ve Graves'ten gelen kırmızı şaraplar için "Grand cru classé " tanımındaki beşlinin en üst seviyesidir ve Sauternes'de en yüksek üçüncüsü Premier cru supérieur'dur (üstün birinci büyüme).
    • Saint-Émilion şarabının sınıflandırmasında en yüksek seviye Premier grand cru classé A ve ikinci en yüksek Premier grand cru classé B'dir. Saint-Émilion grand cru terimi, genel Grand cru classé seviyesinin altındaki şarap imalathanelerini veya şarapları ifade eder ve unvan kurallarına entegre edilmiştir .
  • Burgonya şarabı için, terim sınıflandırılmış bağlara uygulanır, Premier cru , grand cru'nun altında ve temel köy AOC'lerinin üstünde ikinci en yüksek sınıflandırma seviyesidir. Burgonya şarapları için, premier cru (kısaltılmış 1er cru) terimleri genellikle İngilizceye çevrilmek yerine tutulur.

Grand cru

Grand Cru şampanya

Ayrıca bakınız: Grand cru (yiyecek ve içecek)

Grand cru (Fransızca'da 'iri büyüme' anlamına gelir),[3] şarap üretimindeki olumlu ünüyle bilinen bir üzüm bağını belirten bölgesel bir şarap sınıflandırmasıdır. Genellikle üzümleri, şarabı, şampanyayı veya konyağı tanımlamak için kullanılsa da, terim teknik olarak başlı başına bir şarap kalitesi sınıflandırması değildir, ancak üzüm bağının veya teruarın potansiyelini belirtmek için tasarlanmıştır. Burgonya veya Alsace'den appellation d'origine contrôlée (AOC) şaraplarının en üst düzey sınıflandırmasıdır. Aynı terim Saint-Émilion'daki şatolar için de kullanılır, ancak bu bölgede farklı bir anlamı vardır ve sınıflandırmanın en üst seviyesini temsil etmez.

Burgonya'da Tarih

Ayrıca bakınız: Burgonya Grand Cru listesi

Erken Burgonya şarap tarihi, Katolik Kilisesi'nin Orta Çağ'ın büyük bölümünde başlıca bağ sahibi olmasıyla, Sistersiyenlerin çalışmalarıyla belirgin bir şekilde işaretlenmiştir. Ondalık, bağış ve af karşılığında toprak ve bağ alan rahipler, bireysel parsellerdeki şarapların kalitesini dikkatle gözlemleyebildiler ve zamanla, benzer aroma, gövde, renk ve canlılıkta şarap üreten alanları izole etmeye ve bunları cru olarak belirlemeye başladılar.[4]

Burgonya'da Grand cru bağları

1855 Bordeaux Şarap Resmi Sınıflandırmasının başarısının ardından Jules Lavalle, Côte d'Or Tarihi ve İstatistikleri adlı kitabında Côte-d'Or üzüm bağlarının gayrı resmi bir sınıflandırmasını geliştirdi. 1861'de Lavalle'in sınıflandırması Beaune Tarım Komitesi tarafından resmileştirildi.[2] Grand cru ve Premier cru tanımları daha sonra 1930'larda AOC sisteminin oluşturulmasıyla geliştirildi ve genişletildi.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Definition of cru". web.archive.org. 6 Ekim 2012. 6 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024. 
  2. ^ a b c "The Oxford Companion to Wine, 3rd Edition: 9780198609902 - AbeBooks". www.abebooks.com (İngilizce). 29 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024. 
  3. ^ "grand cru: definition of grand cru in Oxford dictionary (American English) (US)". web.archive.org. 9 Ağustos 2014. 9 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024. 
  4. ^ "Vintage: The Story of Wine - Johnson, Hugh: 9780671687021 - AbeBooks". www.abebooks.co.uk (İngilizce). 29 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Provans şarabı</span>

Provans şarabı güneydoğu Fransa'daki Fransız şarabı üreten Provans bölgesinden gelir. Romalılar bölgeyi provincia nostra adıyla adlandırdı. Provans Alpler'in hemen güneyinde İtalya dışındaki ilk Roma eyaletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Gamay</span>

Gamay kırmızı şarap yapmak için kullanılan mor renkli bir üzüm çeşididir özellikle Beaujolais'de ve Tours çevresinde Loire Vadisi'nde yetiştirilir. Tam adı Gamay Noir à Jus Blanc'dır. 15. yüzyıldan beri adı geçen çok eski bir kültür bitkisidir. Bol üretim sağladığı için sık sık ekilmiştir, bununla birlikte asidik topraklara ekildiğinde üzümün doğal olarak yüksek asitliğini yumuşatmaya yardımcı olan üstün şaraplar yapar.

Şarabın sınıflandırılması menşei yeri veya unvanı şarap yapım yöntemleri ve stili tatlılık ve bağ bozumu veya kullanılan üzüm çeşidi gibi çeşitli yöntemlere göre yapılabilir. Uygulamalar farklı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterir ve birçok uygulama zaman içinde farklılık göstermiştir. Bazı sınıflandırmalar menşei ülkelerinde şarap yasasının bir parçası olarak resmi korumadan yararlanırken diğerleri bu tür bir koruması olmayan yetiştirici örgütleri tarafından oluşturulmuştur. Şarabın sağlığa etkileri, şarabın yaşlanması, şarabın tatlılığı, şarabın rengi önemli özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Franc</span>

Cabernet Franc, Dünya'da başlıca siyah üzüm çeşitlerinden birisidir. Esasen Bordeaux tarzında Cabernet Sauvignon ve Merlot ile harmanlama için yetiştirilir ama aynı zamanda Loire 'nin Chinon 'u gibi tek başına şarap yapılabilir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde karışımlarda kullanılmasının ve çeşit olarak üretilmesinin yanı sıra bu bölgelerde bazen buz şarabı yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Semillon</span>

Semillon, çoğunlukla Fransa ve Avustralya'da sek beyaz ve tatlı şarap yapmak için kullanılan altın renkli beyaz bir üzüm çeşididir. İnce kabuğu ve Botrytis cinerea'ya duyarlılığı sayesinde tatlı şarap bölgesi Sauternes AOC ve Barsac AOC'de geniş bir alanda yetiştirilmektedir. Adelaide Üniversitesi'nin 2010 yılında açıkladığı istatistiklere göre dünyada yaklaşık 22000 hektar bir alanda ekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Sauvignon blanc</span> Üzüm çeşidi

Sauvignon blanc, Fransa'nın Bordeaux bölgesinin yeşil kabuklu bir üzüm çeşididir. Üzüm adını büyük olasılıkla Güney Batı Fransa'da yerli bir üzüm olarak erken kökenleri nedeniyle Fransızcada sauvage ("yabani") ve blanc ("beyaz") kelimelerinden alır. Muhtemelen Savagnin'in soyundan geliyor. Fransızca: Sauvignon blanc asması dünyanın şarap bölgelerinin birçoğuna ekilir ve gevrek, sek ve ferahlatıcı bir çeşit beyaz şarap üretir. Üzüm aynı zamanda Sauternes ve Barsac'ın meşhur tatlı şaraplarının bir bileşenidir. Sauvignon blanc, ABD'de Fransa, Şili, Romanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Bulgaristan, Washington ve Kaliforniya eyaletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bazı Yeni Dünya Sauvignon blanclar, özellikle California'dan, Robert Mondavi tarafından Pouilly-Fumé'ye atıfta bulunulan bir pazarlama terimi olan "Fumé Blanc" olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bordeaux şarabı</span>

Bordo şarabı güneybatı Fransa‘da Bordo bölgesi'nde üretilen bir şaraptır. Bordo, Garonne Nehri üzerindeki Bordo şehrinde merkezlenmiştir. Şehrin kuzeyinde Dordogne Nehri Garonne ile birleşerek Gironde adlı geniş haliç ve Gironde bölümü 120,000 hektardan fazla toplam bağ alanıyla Fransa'nın en büyük şarap üretim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grand cru (yiyecek ve içecek)</span>

Grand cru terimi, özellikle bira, çikolata, viski ve konyak olmak üzere bazı ürünlerin adlarında resmi olmayan bir bağlamda, yüksek kaliteli bir ürünü belirtmek için kullanılır. Grand cru terimi şarap ve üzüm bağları açısından iyi tanımlanmış olsa da, diğer ürünler açısından kullanımı düzenlenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Terroir</span>

Terroir ; Fransızca "terre: toprak" kelimesinden türetilmiştir. Bir ürünün fenotipini etkileyen çevresel faktörleri tanımlamak için kullanılan bir Fransızca terimdir; buna benzersiz çevre bağlamları, çiftçilik uygulamaları ve bir ürünün belirli büyüme ortamı dahildir. Toplu olarak, bu bağlamsal özelliklerin bir karakteri olduğu söylenir; terroir aynı zamanda bu karakteri de ifade eder. Türkçe'ye "Yöre" olarak çevrilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Côte de Nuits</span>

Côte de Nuits, Burgonya şarap bölgesinin kalbinde yer alan kireçtaşı sırtı olan Côte d'Or'un kuzey kesiminde bulunan bir Fransız şarap bölgesidir. Dijon'dan, bölgeye adını veren ve bölgesel merkez olan Nuits-Saint-Georges'un hemen güneyine kadar uzanır. Bölgede bazı beyaz ve roze şaraplar üretilmesine rağmen, Côte de Nuits, pinot noir'dan yapılan kırmızılarıyla en ünlüsüdür. Côte de Nuits, on dört belediyeyi kapsar. Altısı, her iki tarafında dört küçük köy bulunan Gevrey-Chambertin ve Nuits-Saint-Georges arasındaki merkezi bölgede grand cru şarapları üretir. Côte de Nuits'in Grand Cru'ları, La Romanée durumunda olduğu gibi bir hektardan daha az olan Fransa'daki en küçük isimlerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Burgonya şarabı</span>

Burgonya şarabı, doğu Fransa'nın Burgonya bölgesinde, Rhône'un bir kolu olan Saône'nin batısındaki vadilerde ve yamaçlarda üretilir. Burada üretilen en ünlü şaraplar ve yaygın olarak "Burgonya" olarak adlandırılanlar, pinot noir üzümlerinden yapılan sek kırmızı şaraplar ve chardonnay üzümlerinden yapılan beyaz şaraplardır.

<span class="mw-page-title-main">La Grande Rue</span>

La Grande Rue, Burgonya'nın Côte de Nuits alt bölgesinde kırmızı şarap için Appellation d'origine contrôlée (AOC) sahip ve Grand Cru ünvanlı üzüm bağıdır ve ana üzüm çeşidi Pinot Noir'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sauternes (şarap)</span>

Sauternes, Bordeaux şarap bölgesindeki Graves alt bölgesinde aynı adı taşıyan bölgeden gelen bir Fransız tatlı şarabıdır. Sauternes şarabı, Botrytis cinerea olarak da bilinen asil çürümeden etkilenen Sémillon, sauvignon blanc ve muscadelle üzümlerinden yapılır. Bu, üzümlerin kısmen kurumasına neden olur ve bunun sonucunda yoğun ve belirgin aromalı şaraplar elde edilir. İklimi nedeniyle Sauternes, asil çürüme enfeksiyonunun sıklıkla görüldüğü birkaç şarap bölgesinden biridir. Yine de üretim, hasattan hasada büyük ölçüde değişmektedir. Sauternes şarapları, özellikle Premier Cru Supérieur arazisi Château d'Yquem, büyük ölçüde üretim maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle çok pahalı olabilir. Barsac, Sauternes'de yer alır ve her iki ismi de kullanma hakkına sahiptir. Monbazillac, Cérons, Loupiac ve Cadillac'ın komşu bölgelerinde biraz benzer ancak daha az pahalı ve genellikle daha az seçkin şaraplar üretilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, sonunda "s" harfi olmayan ve büyük harf kullanılmayan sauterne olarak bilinen tatlı beyaz şaraplar için yarı genel bir etiket bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pinot grisi</span>

Pinot grisi, Vitis vinifera türüne ait bir beyaz şarap üzümü çeşididir. Pinot karası çeşidinin mutant bir klonu olduğu düşünülen bu çeşidin normalde pembemsi gri bir tonu vardır ve bu da ismini açıklar ancak renkleri mavi-griden pembemsi kahverengiye kadar değişebilir. Pinot (Çam) kelimesi, üzümlerin küçük çam kozalağı biçimli salkımlarda yetişmesi nedeniyle verilmiştir. Bu üzümden üretilen şaraplar da koyu altın sarısından bakıra ve hatta açık pembe bir tona kadar değişir ve kabuk teması şarapları için daha popüler üzümlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Denominazione di Origine Controllata</span>

Denominazione di Origine Controllata, İtalyan şaraplarını etiketleme ve koruma sistemlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Geç hasat şarabı</span>

Geç hasat şarabı, asma üzerinde normalden daha uzun süre bırakılan üzümlerden yapılan şaraptır. Geç hasat genellikle geç hasat Riesling gibi tatlı şarabın üretiminde kullanılır. Geç hasat üzümleri genellikle kuru üzümlere daha benzerdir, ancak asmada doğal olarak suyu çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roussanne</span>

Roussanne, Fransa'nın Rhône şarap bölgesinde yetiştirilen Marsanne ile harmanlanan beyaz şarap üzümüdür. Crozes-Hermitage AOC, Hermitage AOC ve Saint-Joseph AOC'nin kuzey adlarında izin verilen tek beyaz çeşittir. Châteauneuf-du-Pape AOC'nin güney Rhône adlarında izin verilen altı beyaz üzümden biridir ve kırmızı şaraplara Kaliforniya, Washington, Teksas, Güney Afrika ve Avustralya gibi Yeni Dünya'nın çeşitli şarap yetiştirme bölgelerinin Girit, Toskana ve İspanya gibi Avrupa bölgelerine de ekilir.

<span class="mw-page-title-main">Mourvèdre</span>

Mourvèdre, Mataro veya Monastrell olarak da bilinir. Fransa'nın Rhône ve Provence bölgeleri, İspanya'nın Valensiya ve Jumilla, Bullas ve Yecla denominaciones de origen (DOs) dahil olmak üzere dünya çapında birçok bölgede yetiştirilen kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Balear Adaları, Kaliforniya ve Washington ile Avustralya'nın Güney Avustralya ve Yeni Güney Galler'in bölgeleri ve ayrıca Güney Afrika. Mourvèdre, kırmızı şarap çeşitlerinin yanı sıra "GSM" karışımlarında da öne çıkan bir bileşendir. Çeşitten aynı zamanda roze ve porto tarzı fortifiye şaraplar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bollinger</span>

Bollinger, Champagne bölgesinden lüks köpüklü şaraplar üreten bir Fransız şaraphanesidir. Bollinger adı altında, eski Vieilles Vignes Françaises, Grande Année ve RD ile Special Cuvée dahil olmak üzere çeşitli şampanyalar üretirler. 1829'da Aÿ'de Hennequin de Villermont, Paul Renaudin ve Jacques Bollinger tarafından kurulan şaraphane, Bollinger ailesinin üyeleri tarafından yönetilmeye devam etmektedir. Britanya'da Bollinger Şampanyaları kısaca "Bolly" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız şarabı</span>

Fransız şarabı, Fransa'nın her yerinde, yılda 50 ila 60 milyon hektolitre veya 7-8 milyar şişe arasında üretilir. Fransa, İtalyan, İspanyol ve Amerikan şarap üreten bölgeleriyle birlikte dünyanın en büyük şarap üreticilerinden biridir. Fransız şarabının tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanır ve Fransa'nın birçok bölgesinin şarap yapım tarihi Roma zamanlarına dayanır. Üretilen şaraplar, uluslararası alanda satılan pahalı şaraplardan, savaş sonrası dönemin Margnat şarapları gibi genellikle yalnızca Fransa'da görülen mütevazı şaraplara kadar çeşitlilik gösterir.