İçeriğe atla

Croustade

Croustade
Deniz kabuğu şeklinde hazırlanmış olan Croustade
Ülke(ler)Fransa
TürüHamur işi
Ana malzemelerMilföy hamuru veya börek hamuru veya ekmek
ÇeşitleriEkmekli (croustade de pain de mie)
Patatesli (petites croustades)

Croustade, Fransız mutfağına ait bir hamur işi türüdür. Börek yapımında kullanılan hamura benzeyen pul pul dökülen ince hamur (flaky pastry)[1] veya milföy hamuru kullanılarak yapılsa bile ekmek ve patates gibi malzemelerden kullanılarak yapılan başka çeşitleri de bulunur.[2][3]

Croustade kelimesi Fransızca "deniz kabuğu şeklindeki turta kabuğu" anlamına gelmektedir. Kelime Fransızcaya İtalyanca kabuk anlamına gelen 'crostata' kelimesinden giriş yapmıştır. Crostate kelimesinin kelime kökeni ise Latince kabuk anlamına gelen 'crust' kelimesinden gelmektedir. Aynı zamanda İngilizcede pastacı kreması ve muhallebi anlamına gelen custard kelimesi de croustade'den gelmektedir.[4][5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Turkish Börek (Flaky Pastry), Istanbul, Turkey". Turkey Travel Planner (İngilizce). 12 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2024. 
  2. ^ "Little Croustades Filled with Gravadlax and Soured Cream". Delia Online (İngilizce). 9 Kasım 2015. 30 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2024. 
  3. ^ "Mushroom croustade". cookidoo.co.uk (İngilizce). 31 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2024. 
  4. ^ Skeat: 1911. Page 125.
  5. ^ "custard | Etymology of custard by etymonline". www.etymonline.com (İngilizce). 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2024. 
  6. ^ "Definition of CROUSTADE". www.merriam-webster.com (İngilizce). 30 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turkuaz</span>

Turkuaz, türkuvaz veya firuze; hidratlı bir bakır alüminyum fosfat olan, opak, mavi-yeşil renkte bir mineral. Kimyasal formülü CuAl6(PO4)4(OH)8·4H2O'dur. Kaliteli olanları nadir ve değerli olup, benzersiz rengi nedeniyle binlerce yıl boyunca değerli taş veya mücevherat olarak işlem görmüştür. Diğer opak mücevherlerin çoğu gibi turkuazın değeri de imitasyonlar ve sentetik ürünlerin pazara girmesiyle düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tekne</span> küçük deniz taşıtı

Tekne ya da bot, su üzerinde kalmak ve hareket etmek amacıyla inşa edilen araçlara verilen genel addır. Genelde polyester veya ahşap malzemeden imâl edilir.

<span class="mw-page-title-main">Laz böreği</span> Karadeniz bölgesine özgü tatlı

Laz böreği ; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cannoli</span> Cannoli

Cannoli, boru şeklinde kızartılmış hamurun içine ricotta içeren tatlı ve kremsi bir dolgu doldurulmasıyla yapılan Sicilya kökenli bir hamur işi. Sicilya mutfağının en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilir. Boyutları 9 ila 20 cm arasında değişir. İtalya'da genellikle cannoli siciliani adıyla bilinir.

Hamur işi, un, su ve katı yağdan oluşan bir hamurdur. Şekerli hamur işleri genellikle şekerleme ürünü olarak da tanımlanır. "Hamur işleri" sözcüğü, un, şeker, süt, tereyağı, katı yağ, kabartma tozu ve yumurta gibi maddelerden yapılmış birçok pişirilmiş ürünleri bildirir. Küçük tartlar ve diğer tatlı pişmiş ürünler de hamur işleri olarak adlandırılır. Fransızca kelime pâtisserie de aynı yiyecekler için kullanılır. Ortak hamur işleri turta, tart, kiş hamuru ve etli börek türlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Masaj</span>

Masaj vücudun yumuşak dokularının manipülasyonudur. Alternatif tıp ve geleneksel tıpta uygulanmaktadır. Masaj teknikleri genellikle eller, parmaklar, dirsekler, dizler, ön kollar, ayaklar veya bir cihazla uygulanır. Masajın amacı genellikle vücut stresi veya ağrılarının tedavisine yöneliktir. Avrupa ülkelerinde profesyonel olarak masaj yaptırmak üzere eğitilmiş bir kişi geleneksel olarak masör (erkek) veya masöz (kadın) olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu kişilere "Lisanslı Masaj Terapisti" olarak sertifikalı ve lisanslı olmaları gerektiğinden genellikle masaj terapistleri denir.

<span class="mw-page-title-main">Ağa (ünvan)</span> Osmanlı-Türk saygı unvanı, ayrıca Osmanlıda askeri-inzibati orun

Ağa, ayrıca Aga, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki bazı sivil veya askeri görevlilerin adından sonra kullanılan Türkçe kökenli bir “sivil” ya da “askeri“ ünvandır. İtibarlı yöneticilere, birçok kuruluşun başındaki amirlere, yörelerin idaresini ellerine almış kimselere verilen bir ünvan. Aynı zamanda bazı mahkeme görevlilerine ağa ünvanı verildi. Ağalar, Osmanlı İmparatorluğu'nda çok önemli bir sosyal statüye sahipti. Ağalar, diğer imparatorluk halkının üstünde sayılırdı ve imparatorluk halkının diğer üyeleri tarafından özel saygının gösterilmesini isterlerdi. Ayrıca, ağaların çoğu zengin ve güçlü ailelerden gelirdi. Günümüzde de halk arasında ağa gücünü zenginlikten alan kişilere veya bazen de geniş topraklara sahip veya aşiret lideri durumunda olan kişilere ağa denir.

<span class="mw-page-title-main">Katolik (terim)</span> Hristiyanlık terimi

Katolik kelimesi, Grekçe evrensel anlamına gelen καθολικός sıfatından gelen Geç Latincedeki "catholicus"dan türemiştir. Kelime Grekçe: καθόλου ifadesinden gelir ve bu Grekçe: κατά ve ὅλος kelimelerinin birleşimidir. "Katolik" kelimesinin bilinen ilk kullanımı kilise babası Antakyalı Aziz Ignatius'un İzmirlilere Mektup'undadır. Hristiyan dini bilimi bağlamında zengin bir tarihe ve çeşitli kullanıma sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tart hamuru</span>

Tart hamuru, tart, kiş, turta yapımında kullanılan bir hamur türüdür. Un, tereyağı, su ve yumurta kullanılarak yapılır. Tart hamuru, pürüzsüz ve esnek bir kıvama gelene kadar yoğrulur ardından merdane kullanılarak belirli bir kalınlığa gelene kadar açılır. Hamurun fırında pişerken şişmesini engellemek için çatal veya kürdanla üzerinde delik açılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Volovan</span>

Volovan Fransız mutfağında bulunan ve milföy hamuru kullanılarak yapılan bir hamur işi türüdür. Atıştırmalık veya meze olarak kullanılan Voloran hem tatlı hem de tuzlu olarak yapılabilir. Volovan kelimesi, Fransızca "rüzgarda uçan" anlamına gelen "vol-au-vent" ifadesinden gelmektedir. Bu isim tatlıda kullanılan milföy hamur işinin hafifliğine vurgu yapmaktadır. Görüntüsü itibarıyla kuş yuvasına benzediği için aynı zamanda kuş yuvası olarak da isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Religieuse</span>

Fransız mutfağında bulunan bir tatlı türüdür. Biri büyük biri küçük iki adet şu hamurunun vanilyalı pastacı kremasıyla doldurulması ve üst üste dizilmesiyle yapılır. Profiterol toplarının ikisi de çikolata ganaja batırılır ardından küçük parça büyük olanın üzerine konur. Ardından pastanın birleşme kısımlarına krema sıkılarak tatlı süslenir. Bazı tariflerde birleştirme aşamasında buzlanma adı verilen yöntem kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Chiboust kreması</span>

Chiboust kreması, pastacı kreması, jelatin ve beze kullanılarak yapılan Fransız mutfağına ait pasta kremasıdır. Tarifindeki jelatin ve beze, klasik pastacı kremasını hafifletmek amacıyla kullanılır bu nedenle Chiboust kremasının yapısı daha köpüksü bir yapıya tadı da daha tatlı bir kıvama gelir. Krema genellikle vanilya aromalıdır fakat portakal kabuğu, tarçın kabukları gibi çeşitli aromalarda tarifin içine eklenebilir. St. Honoré keki'nin ve Fransızların milföy (mille-feuille) tatlısının temel bileşenlerinden olduğu için St. Honoré veya Mille-feuille kreması olarak da bilinir. Fransız tatlılarında kek ve diğer hamur işlerinin içlerini doldurmak ve süslemelerini yapmak için kullanılır. Tart yapımında eğer krema hamurla beraber pişirilecekse tarifin içerisine jelatin eklenmesine gerek yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Benye</span>

Benye, şu hamurlarının derin yağda pişirilmesi ve üzerlerine pudra şekeri serpilmesi ile yapılan Fransız usulü bir tatlı türüdür. Amerika'nın Louisana eyaletinin başkenti New Orleans'ta popüler bir tatlıdır ve günün her saatinde tüketilen tatlı bir atıştırmalık olarak kabul edilir. Genellikle kare veya dikdörtgen bir şekle sahiptir ve genellikle sıcak olarak servis edilir. Benye, genelde tatlı olarak tüketilse bile tuzlu olarak da yapılabilir. Bazı tariflerde hamurun içine pralin, meyve veya çikolata da eklenebilir. Sıcak olarak servis edildiğinde yanında genelde kahve ile birlikte tüketilir. Benye, aynı zamanda mayalı hamurla da hazırlanabilir. Bu durumda hamur istenilen kalınlığa gelene kadar açılır ardından kare bir şekilde yağa atılarak yağda kızartılır.

<span class="mw-page-title-main">Franjipan</span>

Franjipan Fransız mutfağında bulunan genellikle kek ve tart gibi hamur işlerinde kullanılan tatlı badem aromalı bir krema (muhallebi) türüdür. 1674 tarihli bir yemek kitabında "franchipane" olarak geçen kelimenin en erken modern yazımı 1732 tarihli pastacılar sözlüğünde bulunmaktadır. Başlangıçta badem veya antep fıstığı ile tatlandırılmış bir muhallebi tartını tanımlasa bile daha sonradan çeşitli şekerlemelerde ve hamur işlerinde kullanılan bir dolguyu tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Melek kanatları</span>

Melek kanatları, kıvrılmış ince şeritler şeklinde şekillenip, derin yağda kızartılan ardından üzerine pudra şekeri serpilmiş olan hamurdan yapılan geleneksel bir hamur işi türüdür. Avrupa'nın çeşitli mutfaklarında bulunan tatlı, göçmenler tarafından Amerika gibi başka bölgelere taşınmış ve o bölgelerdeki mutfakların birer parçası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bichon au citron</span>

Bichon au citron Fransız mutfağına ait bir hamur işi türüdür. Genellikle karamelize milföy hamuru yapılır ve hamurun içi limon loru ile doldurulur. Görüntü itibarıyla böreği andırsa bile bichon au citron aslında bir turnover türüdür. Limonlu bichon köken olarak Fransa'ın Lyon bölgesinde tatlı veya atıştırmalık olarak tüketilir. Hamur işinin şekli bişon türü köpeğin kafasına benzediği için hamur işine "bichon" dendiği iddia edilmektedir.

Püre, genellikle sebze, meyve ve baklagillerden oluşan krema veya macun veya sıvı kıvama gelene kadar öğütülmüş, preslenmiş, karıştırılmış veya pişirilmiş yiyeceklerdir. Patates püresi, elma püresi ve humus gibi püre olarak sınıflandırılan yiyeceklerin çoğunun isimleri genellikle ana malzemeleri ile beraber isimlendirilir. Püre kelimesi Fransızca "purée" kelimesinden gelmektedir. Bu kelime ise Eski Fransızca'da "arıtılmış, saflaştırılmış veya refine edilmiş" anlamına gelmektedir. Kelimenin asıl kökeni ise Latince "pūrō" kelimesime kadar uzamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tiropita</span>

Tiropita veya Tyropita tereyağlı yufka katmanlarından yapılan, beyaz peynir ve yumurta karışımı ile doldurulan Yunan mutfağına ait bir hamur işi türüdür. İçi doldurulan yufka üçgen bir şekilde katlanır ve pişirilmeden önce üzerine eritilmiş tereyağı sürülür. Porsiyonun boyutu tüketecek insanın sayısına göre ayarlanır. Yunanistan'da genellikle kahvaltıda tüketilmesine rağmen günün her saatinde tüketilebilir. Genellikle çeşitli mezelerle birlikte servis edilen bir atıştırmalık ve meze olarak servis edilir. Kaşar peyniri kullanılarak yapıldığında kaşaropita (kasseropita) olarak isimlendirilir. Ispanak ve peynir ile doldurulduğunda ise Spanakotiropita olarak isimlendirilir. Bu börek türü aslında ıspanaklı böreğe oldukça yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Bougatsa</span> Yunan atıştırmalığı

Bougatsa Yunan mutfağına özgü tatlı veya tuzlu olarak yapılabilen bir hamur işi türüdür. Sabah veya öğle saatlerinde atıştırmalık olarak tüketilebilir. Bougatsa'nın kıyma ve peynirle yapılan çeşitli versiyonları bulunsa bile irmikli muhallebi kullanılarak yapılan türü en popüler bougatsa türüdür. Bougatsa'nın yapısı Yunanistan'ın bölgelerine göre değişiklik gösterir. Karaferye bölgesindeki bougatsa daha fazla krema dolgusuna sahip olan tatlı bir hamur işiyken, Selanik'te yapılan türünün krema dolgusu daha azdır ve hamur işi daha çıtır bir yapıya sahiptir. Girit'te bulunan Hanya bölgesindeki bougatsa türü ise mizitra adı verilen bir peynirden yapılır, tatlı olmasa bile hamurun üzerine şeker ve tarçın serpilir.

<span class="mw-page-title-main">Ayva peltesi</span>

Ayva peltesi, ayvadan yapılan tatlı ve ekşi bir tada sahip sert, yapışkan ve kırmızımsı bir renge sahip olan jöle türüdür. Ayva peltesi kare veya bloklar halinde satılır, daha sonra ince dilimler halinde kesilerek, kızarmış ekmek veya sandviçlerin üzerine sürülür. Sade veya peynirlikte birlikte kahvaltıda atıştırmalık olarak sunulabilir. Genellikle Manchego, Mató, Picón, Serra da Estrela ve Azeitão gibi peynirlerle beraber servis edilir. Ayrıca hamur işlerinin içine doldurulması için de sıklıkla kullanılır.