İçeriğe atla

Cronopio (memeli)

Cronopio
Yaşadığı dönem aralığı: 99,6-96 myö
Üst kretase-Turoniyen 
PreЄ
J
Yaşam restorasyonu
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Dryolestida
Klad:Meridiolestida
Cins:Cronopio
Rougier vd. 2011
Tür: C. dentiacutus
İkili adlandırma
Cronopio dentiacutus
Rougier vd. 2011

Cronopio, Arjantin'in Río Negro bölgesinden bilinen, soyu tükenmiş bir dryolestoid memeli cinsidir.[1]

Açıklama

Cronopio, MPCA PV 454 holotipinden, kafatası çatısı, bazikranium ve skuamosalleri olmayan kısmi bir kafatasından ve anılan örneklerden MPCA PV 450, hasarlı dişlere sahip kısmi bir sol alt çene ve MPCA PV 453, eksik bir kafatasından bilinmektedir. nispeten tam sağ alt çenede bazı dişler eksik. Tüm örnekler, yaklaşık 99.6-96 milyon yıl önce Geç Kretase'nin erken Senomaniyen aşamasına tarihlenen Neuquén Grubu'nun Candeleros Formasyonu'ndan La Buitrera mevkiinde toplanmıştır.[1]

Paleontolog Guillermo Rougier, yaratığın Buz Devri (2002) filmindeki kurgusal karakter Scrat'a "yüzeysel" benzerliği hakkında yorum yaparak, "Bu, antik memelilerin ne kadar çeşitli olduğunu, sadece tuhaf bir yaratık hayal edebileceğimizi ve daha sonra bir şeyler bulabileceğimizi gösteriyor."[2]

Etimoloji

Cronopio ilk olarak 2011 yılında Guillermo W. Rougier, Sebastián Apesteguía ve Leandro C. Gaetano tarafından isimlendirilmiştir ve tip türü Cronopio dentiacutus'tur. Jenerik isim, Arjantinli yazar Julio Cortázar'ın eserinde görünen kurgusal karakterlerden almıştır.[1][3] Özel isim, "keskin dişli" anlamına gelen Latince kelimeden türetilmiştir.[1]

Filogeni

Rougier, Wible, Beck ve Apesteguía'nın (2012) analizini takip eden kladogram:[4]

Dryolestoidea
Dryolestidae

Henkelotherium

Dryolestes

Comotherium

Amblotherium

Laolestes

Groebertherium

Paurodontidae

Foxraptor

Paurodon

Drescheratherium

Meridiolestida

Leonardus

Cronopio

Necrolestes

Mesungulatoidea

Reigitherium

Peligrotherium

Mesungulatum

Coloniatherium

Kaynakça

  1. ^ a b c d Guillermo W. Rougier (2011). "Highly specialized mammalian skulls from the Late Cretaceous of South America". Nature. 479 (7371): 98-102. doi:10.1038/nature10591. PMID 22051679.  supplementary information.
  2. ^ "Ice Age Reality?". Calgary Sun. 9 Kasım 2011. s. 22. 
  3. ^ "Sabre-toothed squirrel scurried at dinosaurs' feet". New Scientist. 2 Kasım 2011. 3 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2011. 
  4. ^ Guillermo W. Rougier; John R. Wible; Robin M. D. Beck; Sebastian Apesteguía (2012). "The Miocene mammal Necrolestes demonstrates the survival of a Mesozoic nontherian lineage into the late Cenozoic of South America". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 109 (49): 20053-20058. Bibcode:2012PNAS..10920053R. doi:10.1073/pnas.1212997109Özgürce erişilebilir. PMC 3523863 $2. PMID 23169652. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Australopithecus africanus</i> soyu tükenmiş hominid türü

Australopithecus africanus, yaklaşık 3.7 ila 2.1 milyon yıl önce Orta Pliyosen'den Erken Pleyistosen'e kadar Güney Afrika'da yaşamış, soyu tükenmiş bir australopitesin türüdür. A. africanus'un Homo ve Paranthropus'un, sadece Paranthropus'un veya sadece P. robustus'un atası olarak çeşitli şekillerde yerleştirildiği için diğer homininlerle nasıl bir ilişkisi olduğu açık değildir. "Küçük Ayak" örneği, iskeletinin %90'ı bozulmamış ve en eski Güney Afrika australopitesini olarak, en eksiksiz korunmuş erken hominindir. Bununla birlikte, bunun ve benzeri örneklerin "A. prometheus" olarak ayrılması tartışmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eteneliler</span> Eutheria sınıfındaki memelilerin alt sınıfı

Eteneliler, eteneli memeliler veya plasentalı memeliler, memelilerin bir infra sınıfı. Diğer alt sınıflar keseliler (Metatheria) ve hâlâ yumurtlayarak üreyen ilkel memelilerdir (Protheria). Aralarında büyük bir farkla en büyük grup etenelilerdir. Günümüzde, 6000'in üzerinde eteneli türü bulunmaktadır. Vücut yapıları ve yaşam alanlarının farklılıkları ile en çeşitli memeli grubunu oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Eutheria</span> memeli kladı

Eutheria, keselilere göre etenelilerle daha yakından ilişkili olan tüm doğurgan memelileri (Theria) kapsayan bir kladdır.

<span class="mw-page-title-main">Balinalar</span> sucul memeli grubu

Balinalar içinde balinaları, yunusları ve muturları barındıran, çift toynaklılar takımında bir infra takımdır. Biyolojik adlarda "balina" için Latince cetus sözcüğü kullanılır, özgün anlamı ise "büyük deniz hayvanı"dır. Latinceye ise Yunancadan geçmiştir. Yunanca κῆτος sözcüğü "balina" ya da "herhangi bir dev balık veya deniz canavarı" anlamındadır.

<i>Abelisaurus</i>

Abelisaurus Abelisaurus, Geç Kretase Devrinde, Güney Amerika’da yaşamış etobur bir dinozordur. 7-9 m uzunluğa kadar erişebildiği sanılmakla beraber, sadece kısmi bir kafatasından bilinmektedir. Cins ismi, şu an fosilin içinde bulunduğu Arjantin Cipotelli Müzesi eski müdürü ve fosilin kaşifi olan Roberto Abel tarafından verildi. Bulunduğu, Arjantin’in Comahue bölgesine atfen isimlendirilmiş türü, A. Comahuensis’tir. Cins ve tür isimleri, Arjantinli paleontologlar lan Jose Bonaparte ve Fernando Novas tarafından, 1985 yılında verilmiştir. Onlar bu türü yeni ortaya attıkları Abelisauridae ailesine eklemişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mammaliaformes</span> memeliler ve en yakın akrabaları

Mammaliaformes, taç grup olan memelileri ve onların en yakın soyu tükenmiş akrabalarını içeren bir kladdır. Memelilere diğer mammaliamorflara göre daha yakın olan tüm taksonlar olarak tanımlanır. Klad, daha önce yaşamış probainognatiyenler ve sinodontların mirasçısı olarak tanımlanır.

<i>Pachygenelus</i> Erken Jura sinodontu

Pachygenelus, soyu tükenmiş bir cynodont cinsidir. Güney Afrika'daki Karoo havzasında bulunan fosiller Erken Jura dönemine tarihlenir.

Zhelestidae, soyu tükenmiş eutherian memelilerin bir soyudur. Turoniyen'den Maastrihtiyen'e kadar Geç Kretase'de ortaya çıkanlar, son derece başarılı bir gruptu ve Avrupa, Asya, Hindistan, Afrika ve Kuzey Amerika'da temsilciler bulundu ve onları görünüşte kozmopolit bir dal haline getirdiler. Otçul bir yaşam tarzına doğru uzmanlaşmışlardı ve aslında başlangıçta kök toynaklılar olarak kabul edildiler, ancak epipubiklerin ve "arkaik" diş karakterlerinin varlığı onları plasentalı olmayan eutherianlar haline getirir.

<span class="mw-page-title-main">Eutheriodontia</span>

Eutheriodontia, therocephalianları ve sinodontları içeren bir terapsit kladı.

<i>Zupaysaurus</i> bazal teropod

Zupaysaurus, şimdiki Arjantin'de Geç Triyas'ın Noriyen evresinde yaşamış, erken dönem theropod dinozorların soyu tükenmiş bir cinsidir. Zupaysaurus fosilleri, kuzeybatı Arjantin'deki Ischigualasto-Villa Unión Havzası'ndaki Los Colorados Formasyonu'nda bulundu. Henüz tam bir iskelet keşfedilmemiş olsa da, Zupaysaurus 4 metreye (13 ft) kadar uzunluğa sahip iki ayaklı bir yırtıcı olarak kabul edilebilir. Burnu boyunca uzanan iki paralel tepesi olabilir.

Acristatherium yanensisis, Çin'deki Erken Kretase Jehol biyotasından tanımlanmış bir bazal eutherian memeli cinsi.

<i>Ferungulata</i> memeli kladı

Ferungulata, Ferae ve Pan-Euungulata soyunu bir araya getiren bir plasentalı memeli büyük takımıdır. Morfolojik analize dayalı geleneksel ve daha yeni moleküler analizleri dikkate alan gözden geçirilmiş bir tane olmak üzere iki şekilde oluşturulmuştur.

Dermotherium, Güneydoğu Asya'dan küçük bir süzülen memeli grubu olan yaşayan kolugolar ile yakından ilişkili bir fosil memeli cinsidir. Cins, iki tür ile tanınır: Alt çenenin tek bir parçasına dayanan Tayland Geç Eosen'den D. major ve alt çenenin üç parçasından ve iki izole üst azı dişinden bilinen Tayland'ın Geç Oligoseni'nden D. chimaera. Ek olarak, Pakistan'ın Erken Oligosen'inden izole edilmiş tek bir üst azı dişi geçici olarak D. chimaera'ya atanmıştır.

Cimolestes, böcekleri ve diğer küçük hayvanları yemeye uyarlanmış tam bir diş tamamlayıcısı olan erken eutherian memeli cinsi. Paleontologlar, kısmen, oldukça farklı hayvanların cinse atanması nedeniyle, diğer memelilerle olan ilişkisi konusunda anlaşamadılar, bu da Cimolestes'i yakından ilişkili olanlardan ziyade benzer özelliklere sahip hayvanların bir sınıf taksonu haline getirdi. Fosilleri, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Afrika'da bulunmuştur. Cimolestes ilk olarak Kuzey Amerika'nın Geç Kretase döneminde ortaya çıktı. Bazı paleontologlara göre, Cimolestes'in soyu Paleosen'in başlangıcında tükendi, diğerleri ise cinsin soyunun Eosen'den önce tükendiğini bildiriyor.

<i>Orovenator</i> tarih öncesi sürüngen cinsi

Orovenator, fosilleri ABD, Oklahoma'daki Aşağı Permiyen yataklarında bulunmuş bazal diapsid cinsi. Oklahoma'daki Richards Spur bölgesinden alınan iki kısmi kafatasından bilinmektedir.

<i>Kennalestes</i> bazal eutherian

Kennalestes, 1968'de tanımlanan, sivri fare benzeri soyu tükenmiş bir böcekçil eutherian memeli cinsi. Tip türü K. gobiensis'tir ve Kretase döneminde Moğolistan'da hem Bayan Mandahu Formasyonu hem de Djadochta Formasyonu'nda bulunan yaygın bir memelidir. Kampaniyen döneminde Moğolistan'da bulundu, bu yüzden Velociraptor, Oviraptor ve Archaeornithoides gibi yırtıcı dinozorların kurbanı olmuş olabilir.

<i>Lantiyen insanı</i> Asyada bulunmuş hominid fosili

Lantiyen insanı, 1963'te Lantian County, Loess Platosu'ndaki Chenchiawo Köyü'nden neredeyse tam bir çene kemiğinden ve 1964'te keşfedilen Gongwangling Köyü'nden kısmi bir kafatasından bilinen, bir Homo erectus alt türüdür. Kalıntıların ilki yaklaşık 710-684 bin yıl öncesine, ikincisi ise 1.65-1.59 milyon yıl öncesine dayanıyor. Bu, Lantiyen insanını Afrika'nın ötesinde keşfedilmiş ikinci en yaşlı H. erectus ve Doğu Asya'nın en yaşısı yapar. Fosilleri ilk olarak 1964 yılında Woo Ju-Kan tarafından tanımlandı ve bir diğer H. erectus olan Pekin insanının atası olarak kabul edildi.

<i>Buitreraptor</i> teropod dinozor cinsi

Buitreraptor, Kretase döneminde Arjantin'de yaşamış bir dromaeosaurid teropod dinozor cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Peștera cu Oase</span>

Peştera cu Oase, Romanya'nın güneybatısındaki Caraș-Severin ilindeki Anina şehri yakınlarında bulunan ve 37.000 ila 42.000 yıl önce yaşadıkları kabul edilen en eski Avrupa erken modern insanlarından (EEMH) bazılarının yaşadığı 12 karstik galeri ve odadan oluşan bir mağara sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Jakapil</span>

Jakapil, Arjantin'deki Candeleros Formasyonu'ndan bir bazal thyreophora dinozor cinsidir. Tip türü Jakapil kaniukura'dır.