İçeriğe atla

Crocodylus siamensis

Crocodylus siamensis
Korunma durumu

Kritik tehlikede (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Reptilia
Takım:Crocodilia
Familya:Crocodylidae
Cins:Crocodylus
Tür: C. siamensis
İkili adlandırma
Crocodylus siamensis
Schneider, 1801

Crocodylus siamensis, Crocodylus cinsi bir timsah türü. Endonezya (Borneo ve Java adalarında), Bruney, Malezya'nın doğusu, Laos, Kamboçya, Birmanya, Tayland ve Vietnam ana yaşam bölgeleridir. Uzunlukları yaklaşık 3 m kadardır. Başka türlerle çiftleşmelerinden doğabilen bireyler daha büyük olabilmektedir. Özellikle Tuzlu su timsahı ile hibrid türler oluşturulmaktadır. Toplam populasyonlarının yaklaşık 5000 olduğu sanılmaktadır. 100 kadarı Vietnam'dadır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Bezuijen, M.; Simpson, B.; Behler, N.; Daltry, J.; Tempsiripong, Y. (2012). "Crocodylus siamensis". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2012: e.T5671A3048087. doi:10.2305/IUCN.UK.2012.RLTS.T5671A3048087.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 22 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sürüngenler</span> Lepidosaurialar, kaplumbağalar ve arkozorları içeren hayvan sınıfı

Sürüngenler, omurgalıların soğukkanlı, yumurtlayarak çoğalan, büyük bir sınıftır. Basitçe yılanlar, kertenkeleler, kaplumbağalar, timsahlar ve tuataralardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Dumanlı pars</span>

Dumanlı pars veya bulutlu pars, kedigiller (Felidae) familyasından Güney, Doğu ve Güneydoğu Asya'da yaşayan büyük bir etçil memeli türü. Uzaktan parsa benzer ve büyük kedilerin (Pantherinae/Pantherini) eski bir soyunun kalan tek örneği olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Peru çöl tilkisi</span> köpekgiller (Canidae) familyasının Canini oymağına ait bir tilki

Peru çöl tilkisi, Sekura tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının Canini oymağına ait bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Amerika tapiri</span> tapirgillerden bir tapir türü

Amerika tapiri, tapirgillerden bir tapir türüdür. Latin Amerika'da yaşayan üç tapir türünden biridir.

<i>Crocodylus niloticus</i>

Crocodylus niloticus, timsahgiller (Crocodylidae) familyasından sürüngen türüdür. Afrika'daki 3 timsah türünün en büyüğüdür. Ayrıca tuzlu su timsahının ardından dünyanın ikinci en büyük timsahıdır. Uzunluğu ortalama 5 m'dir. Hatta 6,1 m uzunluğu erişebilen bir timsah kaydedilmiştir. Yetişkin bir erkeğin ağırlığı 500 kg civarındadır. Fakat 900 kg ağırlığa ulaşabilen devler de vardır. Dişiler erkeklerden yaklaşık % 30 oranında daha küçüktür. Bazı yerliler 7 metre uzunluğunda ve ağırlığı 1 tonu geçen timsahların olduğunu söylemektedir. Nil timsahlarının ağızlarını bir bantla bile kapalı tutabilirsiniz. Çünkü ağzını açmasına yarayan kaslar çok zayıftır. Fakat ağzını çok hızlı kapatır ve size çok güçlü bir ısırık verebilir. 5 cm'lik dişleri cm²'ye binlerce kg'lık basınç uygulayabilir. Nil timsahları soğukkanlı hayvanlardır. Gündüz güneş altında enerji depolarlar. Fakat eninde sonunda suya girmelidirler çünkü vücutları sürekli ısınarak onları ölüme sürükleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Timsahlar</span>

Timsahlar, sıcak bölgelerde bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan vücudu kemiksi pullarla örtülü sürüngenleri içeren bir grup. Bu takımın familyaları Alligatoridae (Aligatorgiller), Crocodylidae (Timsahgiller) ve Gavialidae'dir (Gavyaller).

<i>Crocodylus</i> Timsah cinsi

Crocodylus, Crocodylidae familyasına bağlı bir timsah cinsidir.

<i>Crocodylus mindorensis</i>

Crocodylus mindorensis, Crocodylus cinsine ait sürüngen. Yağmur ormanlarınında su birikintilirenin derin olmayan yerlerinde yaşarlar. 120 cm olurlar ama 300 cm nadir de olsa olabilirler. 80 cm olanlara da çok sık rastlanır. Günümüzde nesli çok büyük tehlike altındadır hatta tükenmiştir. Genelde kurbağa, balık ve boyları yetiyorsa yabani tavuklarla beslenirler. İnsanlar için tehlike teşkil etmezler.

<span class="mw-page-title-main">Tuzlu su timsahı</span>

Tuzlu su timsahı, timsahgiller (Crocodylidae) familyasından 400 – 1360 kg arası bir ağırlığa sahip yaşayan en büyük timsah ve sürüngen türü.

<i>Mecistops cataphractus</i>

Crocodylus cataphractus, Mecistops cinsine bağlı bir timsah türüdür. Afrika kıtasının batı ve orta kesimlerinde yaşayan bu timsahların ortalama bireyleri 3–4 m uzunluğundadır. Balıklar, amfibiler ve kabuklular gibi hayvanlar ana menüsünü oluşturur. Üreme dönemleri yağmurlu mevsimlere denk gelir. Yavrular 110 günde yumurtadan çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Orinoco timsahı</span>

Orinoco timsahı, Crocodylus cinsi bir timsah türü. Güney Amerika kıtasının kuzey kesimlerinde yaşayan bu timsahlar tatlı sularda, özellikle Orinoco Nehri'nde yaşarlar. Uzunlukları 3-4,8 m arasında değişir. Dişilerin ağırlıkları 200 kg civarındadır. Erkekler ise 380 kg ağırlığa ulaşabilmektedir. Ancak ağırlığı 1,8 ton olan, 6,6 m uzunluğunda bir timsah şu ana kadar kaydedilmiş en büyük timsahlardan biri olmuştur. Orinoco Nehri'nde 5 m uzunluğunda birçok timsah olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osteolaemus tetraspis</span>

Cüce timsah, Osteolaemus cinsi küçük bir timsah türü. Dünyada yaşamakta olan en küçük timsah türüdür. Uzunlukları 1,5 m kadardır. En büyükleri genelde 1,9 m civarındadır. Siyah pullarla kaplı bir derileri vardır. Afrika'nın orta kesimlerinde dağılış gösterirler. Angola, Senegal, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşarlar.

<i>Crocodylus rhombifer</i>

Crocodylus rhombifer, Crocodylus cinsi küçük bir timsah türüdür. Ortalama uzunlukları 2,4 m'dir. Yalnızca Zapata Yarımadası'nda ve Youth Adası'nda görülen bu timsah, oldukça tehlikelidir.

<i>Crocodylus johnsoni</i>

Crocodylus johnsoni, Crocodylus cinsi bir timsah türü. Avustralya'ya özgü (endemik) bir türdür. Erkeklerin uzunluğu 3 m, dişilerinki ise en fazla 2,1 m olabilir. Queensland, Kuzey Toprakları ve Batı Avustralya'da yaşar. Kuş, yarasa, sürüngen, amfibyum ve balıklar ana besinleridir.

<span class="mw-page-title-main">Sundarban</span> Dünyanın en büyük mangrov ormanı

Sundarban, Hindistan ile Bangladeş arasında bulunan dünyanın en büyük mangrov ormanıdır. Adı, Bengalce güzel orman anlamına gelir. Hindistan'daki kısmı millî park ilan edilmiştir.

<i>Crocodylus acutus</i>

Crocodylus acutus, Orta ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir timsah türüdür. Alligator missisipiensis ile sıklıkla karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Sian Ka'an</span> Meksikanın Quintana Roo eyaletinin Tulum şehrinde bir biyosfer rezervi

Sian Ka'an, Meksika'nın Quintana Roo eyaletindeki Tulum şehrinde yer alan bir biyosfer rezervidir. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<i>Crocodylus suchus</i> Batı Afrika çöllerinde görünen bir timsah türü.

Crocodylus suchus, daha büyük ve daha agresif olan Crocodylus niloticus ile akraba - ve genellikle de bununla karıştırılan - bir timsah türüdür.

Bölgesel soy tükenmesi, belirli bir tür ya da taksonun belirli bir coğrafi bölge içince soylarının tükenmesi durumudur. Bölgesel soy tükenmesinden sonra başka bölgelerden alınan aynı tür yeniden o bölgeye yerleştirilebilir.

Kongahage Anslem Lawrence de Silva Sri Lanka'da modern herpetolojinin öncüsü olarak tanınan Sri Lankalı biyolog ve herpetolog. 50 yılı aşkın süre boyunca çalışmalar yaptı. Silva, başta timsahlar, yılanlar ve kertenkeleler olmak üzere pek çok araştırma ve çok sayıda yayınla zooloji alanına katkıda bulunmuştur.