İçeriğe atla

Crocodylus rhombifer

Crocodylus rhombifer
Yaşadığı dönem aralığı: 2,6-0 myö
Piasenziyen-Günümüz 
PreЄ
J
Korunma durumu

Kritik tehlikede (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Reptilia
Takım:Crocodilia
Familya:Crocodylidae
Cins:Crocodylus
Tür: C. rhombifer
İkili adlandırma
Crocodylus rhombifer
Cuvier, 1807

Crocodylus rhombifer, Crocodylus cinsi küçük bir timsah türüdür. Ortalama uzunlukları 2,4 m'dir. Yalnızca Zapata Yarımadası'nda ve Youth Adası'nda görülen bu timsah, oldukça tehlikelidir.

Morfoloji

Yetişkinleri 3,5 m uzunluğa erişebilmektedir. Erkekler dişilerden daha iridir. Eskiden 5 m uzunluğunda bireylere rastlanabiliyordu, ancak bunlar oldukça nadir görülebiliyorlar.

Crocodylus rhombifer, 66-68 arasında güçlü dişlere sahiptirler. Bunun kaplumbağa protein yüklü keratinden oluşan sert kabuklarını kırmaları için evrimleştiği düşünülmektedir.

Ekoloji

Yaşam döngüsü

Mayıs ayından başlayarak 3-4 ay süren bir üreme dönemi geçirir. Dişiler tek batında ortalama 30-40 yumurta bırakırlar. Diğer tüm Crocodylus cinsi timsahlarda görüldüğü gibi yumurtaları toprağa gömer ve yumurtalar çatlayıncaya dek bu yumurtaları diğer yırtıcılardan korur. Yumurtalar 5,1-7,6 cm kadardır. 58 - 710 günde yavrular yumurtadan çıkarlar.

Besin kaynağı

Çoğunlukla tatlı sularda yaşayan eklem bacaklıları, kabukluları yerler. Bununla birlikte yetişkin bireyler küçük memeliler, kuşlar ve kaplumbağalar gibi daha büyük olan omurgalı canlıları da avlarlar.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Targarona, R. R.; Soberón, R. R.; Cotayo, L.; Tabet, M. A.; Thorbjarnarson, J. (2008). "Crocodylus rhombifer". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2008: e.T5670A112902585. doi:10.2305/IUCN.UK.1996.RLTS.T5670A11516438.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 20 Şubat 2022.  Bilinmeyen parametre |errata= görmezden gelindi (yardım){{IUCN kaynağı}}: error: |doi= / |page= mismatch (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boz ayı</span> Avrasya ve Kuzey Amerikada bulunan büyük ayı türü

Boz ayı, Ursus cinsine bağlı Avrasya'nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı türüdür. Carnivora takımının karada yaşayan en büyük üyelerinden biridir ve boyut açısından tek rakibi ortalama boyutları kısmen daha büyük olan kutup ayısıdır..

<i>Carcharodon charcharias</i> Suda Yaşayan Orta Tehlikeli Bir Hayvan

Büyük beyaz köpek balığı, Lamnidae familyasından bir köpek balığı türü.

<span class="mw-page-title-main">Kral penguen</span> penguen türü

Kral penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasının ikinci en büyük türü. İmparator penguen ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsindendir.

<span class="mw-page-title-main">Pygoscelis adeliae</span>

Adelie pengueni, penguengiller (Spheniscidae) familyasından Antarktik, subantarktik kökenli bir penguen türü. Boyu 45–70 cm aralığında, ağırlığı yaklaşık 5 kilogram dır. İmparator pengueninin yanında Antarktika kıtasının ana bölümünde görülen tek penguen türüdür. Tür adını, Fransız kutup araştırmacısı Ju les Dumont d'Urville'in karısı Adelie 'den alır

<span class="mw-page-title-main">Sambar geyiği</span> Geyik türü

Sambar geyiği, geyikgiller (Cervidae) familyasından bir geyik türü. Bu türün üyesi olduğu Rusa alt cinsinde bulunan koyu kahverengi renkli ve yeleli diğer geyik türleri de sambar adıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Pars foku</span>

Pars foku, fokgiller (Phocidae) familyasından monotipik Hydrurga cinsinde sınıflandırılan, Güney Kutbu sularında yayılmış bir fok türü. İsmini lekeli derisi ve tüm foklar içinde en yırtıcısı olmasından alır. Penguenler ve genç foklar gibi sıcak kanlı diğer omurgalılar ile beslenmeyi tercih ederler.

<i>Crocodylus niloticus</i>

Crocodylus niloticus, timsahgiller (Crocodylidae) familyasından sürüngen türüdür. Afrika'daki 3 timsah türünün en büyüğüdür. Ayrıca tuzlu su timsahının ardından dünyanın ikinci en büyük timsahıdır. Uzunluğu ortalama 5 m'dir. Hatta 6,1 m uzunluğu erişebilen bir timsah kaydedilmiştir. Yetişkin bir erkeğin ağırlığı 500 kg civarındadır. Fakat 900 kg ağırlığa ulaşabilen devler de vardır. Dişiler erkeklerden yaklaşık % 30 oranında daha küçüktür. Bazı yerliler 7 metre uzunluğunda ve ağırlığı 1 tonu geçen timsahların olduğunu söylemektedir. Nil timsahlarının ağızlarını bir bantla bile kapalı tutabilirsiniz. Çünkü ağzını açmasına yarayan kaslar çok zayıftır. Fakat ağzını çok hızlı kapatır ve size çok güçlü bir ısırık verebilir. 5 cm'lik dişleri cm²'ye binlerce kg'lık basınç uygulayabilir. Nil timsahları soğukkanlı hayvanlardır. Gündüz güneş altında enerji depolarlar. Fakat eninde sonunda suya girmelidirler çünkü vücutları sürekli ısınarak onları ölüme sürükleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Todus mexicanus</span>

Porto Riko todosu, todogiller (Todidae) familyasından Todus cinsine bir kuş türü. Porto Riko'da endemiktirler.

<span class="mw-page-title-main">Timsahlar</span>

Timsahlar, sıcak bölgelerde bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan vücudu kemiksi pullarla örtülü sürüngenleri içeren bir grup. Bu takımın familyaları Alligatoridae (Aligatorgiller), Crocodylidae (Timsahgiller) ve Gavialidae'dir (Gavyaller).

<span class="mw-page-title-main">Mandarin ördeği</span> Ördekgiller familyasından bir hayvan türü

Mandarin ördeği, Ördekgiller familyasından orta büyüklükte çok renkli bir ördek türüdür.

<i>Crocodylus mindorensis</i>

Crocodylus mindorensis, Crocodylus cinsine ait sürüngen. Yağmur ormanlarınında su birikintilirenin derin olmayan yerlerinde yaşarlar. 120 cm olurlar ama 300 cm nadir de olsa olabilirler. 80 cm olanlara da çok sık rastlanır. Günümüzde nesli çok büyük tehlike altındadır hatta tükenmiştir. Genelde kurbağa, balık ve boyları yetiyorsa yabani tavuklarla beslenirler. İnsanlar için tehlike teşkil etmezler.

<span class="mw-page-title-main">Tuzlu su timsahı</span>

Tuzlu su timsahı, timsahgiller (Crocodylidae) familyasından 400 – 1360 kg arası bir ağırlığa sahip yaşayan en büyük timsah ve sürüngen türü.

<i>Mecistops cataphractus</i>

Crocodylus cataphractus, Mecistops cinsine bağlı bir timsah türüdür. Afrika kıtasının batı ve orta kesimlerinde yaşayan bu timsahların ortalama bireyleri 3–4 m uzunluğundadır. Balıklar, amfibiler ve kabuklular gibi hayvanlar ana menüsünü oluşturur. Üreme dönemleri yağmurlu mevsimlere denk gelir. Yavrular 110 günde yumurtadan çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Orinoco timsahı</span>

Orinoco timsahı, Crocodylus cinsi bir timsah türü. Güney Amerika kıtasının kuzey kesimlerinde yaşayan bu timsahlar tatlı sularda, özellikle Orinoco Nehri'nde yaşarlar. Uzunlukları 3-4,8 m arasında değişir. Dişilerin ağırlıkları 200 kg civarındadır. Erkekler ise 380 kg ağırlığa ulaşabilmektedir. Ancak ağırlığı 1,8 ton olan, 6,6 m uzunluğunda bir timsah şu ana kadar kaydedilmiş en büyük timsahlardan biri olmuştur. Orinoco Nehri'nde 5 m uzunluğunda birçok timsah olduğu düşünülmektedir.

<i>Crocodylus siamensis</i> Timsah türü

Crocodylus siamensis, Crocodylus cinsi bir timsah türü. Endonezya, Bruney, Malezya'nın doğusu, Laos, Kamboçya, Birmanya, Tayland ve Vietnam ana yaşam bölgeleridir. Uzunlukları yaklaşık 3 m kadardır. Başka türlerle çiftleşmelerinden doğabilen bireyler daha büyük olabilmektedir. Özellikle Tuzlu su timsahı ile hibrid türler oluşturulmaktadır. Toplam populasyonlarının yaklaşık 5000 olduğu sanılmaktadır. 100 kadarı Vietnam'dadır.

<i>Crocodylus johnsoni</i>

Crocodylus johnsoni, Crocodylus cinsi bir timsah türü. Avustralya'ya özgü (endemik) bir türdür. Erkeklerin uzunluğu 3 m, dişilerinki ise en fazla 2,1 m olabilir. Queensland, Kuzey Toprakları ve Batı Avustralya'da yaşar. Kuş, yarasa, sürüngen, amfibyum ve balıklar ana besinleridir.

<i>Thalasseus bergii</i> kuş türü

Thalasseus bergii, sumrugiller (Sternidae) familyasından bir deniz kuşu türüdür. Eski Dünya'nın tropik ve subtropik kıyıları ile adalarında yoğun koloniler hâlinde yuvalanır. Tanımlanmış beş alt türü Güney Afrika'dan Hint Okyanusu boyunca Pasifik Okyanusu'nun ortasına ve Avustralya'ya kadar olan bölgede ürerler. Üreme mevsiminden sonra tüm populasyonları dağılım alanlarına yayılırlar. Thalasseus maximus ve tepeli sumru türleri ile benzerlik gösteren bu tür boyut ve gaga rengi ile diğer ki türden ayırt edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Batı gorili</span>

Batı gorili ; primatlar takımının büyük insansı maymunlar familyasında sınıflandırılan goril cinsinin doğu gorili ile birlikte var olan iki türünden biridir. Doğu gorillerinden daha hafif ve küçük, yaşam alanı olarak ise daha geniş bir alana yayılmışlardır. Batı gorili kendi içerisinde iki alt türe ayrılır: Batı ova gorili ve Cross River gorili. Kayda değer Batı gorili bireylerine Koko ve Harambe örnek verilebilir.

Kazakistan kör köstebek faresi veya Ural kör köstebek faresi, Spalacidae familyasından bir kemirgen türüdür. Kazakistan'a endemiktir.

<i>Pithecophaga jefferyi</i>

Pithecophaga jefferyi, Pithecophaga cinsine bağlı Filipin'e özgü bir kuş türüdür.