İçeriğe atla

Cristina Bicchieri

Cristina Bicchieri
2011'de Bicchieri
Tam adıCristina Bicchieri
Doğumu1950
Milano, İtalya
Milliyetiİtalyan–Amerikalı
Çağı20.-21. yy felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluAnalitik
İlgi alanlarıSosyal bilimler felsefesi, Rasyonel seçim teorisi, Oyun teorisi

Cristina Bicchieri (1950 doğumlu) bir İtalyan-Amerikalı filozoftur. Pennsylvania Üniversitesi Felsefe ve Psikoloji Bölümlerinde S.J.P. Harvie Sosyal Düşünce ve Karşılaştırmalı Etik profesörü, Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu'nda Hukuk Çalışmaları profesörü ve Davranışsal Karar Bilimleri Yüksek Lisans programı ve Felsefe, Politika ve Ekonomi direktörüdür.[1] Sosyal bilimler felsefesi, rasyonel seçim teorisi ve oyun teorisindeki problemler üzerinde çalışmıştır[1] Güncel çalışmaları sosyal normların doğası ve evrimi ile normların hangi koşullar altında izleneceğini test etmek için davranışsal deneylerin tasarımına odaklandı.[1] Davranışsal etik alanında önderdir. Pennsylvania Üniversitesi'nde Sosyal Normlar ve Davranış Dinamikleri Merkezi'nin direktörüdür.[2]

Kitapları

Kaynakça

  1. ^ a b c "Cristina Bicchieri". philosophy.sas.upenn.edu/. University of Pennsylvania. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2013. 
  2. ^ "Center for Social Norms & Behavioral Dynamics ⋆ Center for Social Norms and Behavioral Dynamics". Center for Social Norms and Behavioral Dynamics. 26 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Sosyobiyoloji, davranışların sahip olmuş olabileceği evrimsel avantajları göz önüne alarak türlerin sosyal davranışlarını açıklamaya çalışan bilimsel disiplinlerin neo-Darwinci bir sentezidir. Başka bir ifadeyle, sosyal davranışın biyoloji, daha spesifik olarak evrimsel biyoloji temelli olarak ele alındığı disiplinlerarası bir çalışmadır. Sosyobiyolojinin konuları etoloji, antropoloji, evrim, zooloji, arkeoloji, popülasyon genetiği, davranışsal ekoloji, evrimsel psikoloji, felsefe gibi birçok disiplinin konuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Tutsak ikilemi</span>

Tutsak ikilemi, sosyal bilimlerin en çok tanınan strateji oyunudur. İlk olarak 1950 yılında RAND çalışanları Merrill Flood ve Melvin Dresher tarafından şekillendirilmiştir. Ardından Albert William Tucker modele hapis cezası sonucunu eklemiş ve tutsak ikilemi olarak adlandırmıştır.

Toplumsal sınıf toplumlar veya kültürler içindeki bireyler veya gruplar arasında hiyerarşik farklılığı ifade etmektedir. Genellikle bireyler sınıf içinde ekonomik konumlarına ve katmanlaşma sistemi içinde benzer siyasi ve ekonomik ilgilerine göre gruplaşmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Phelps</span> Amerikalı ekonomist

Edmund Strother Phelps, Jr., Amerikalı ekonomist. 2006 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1982'den beri Columbia Üniversitesi'nde profesör olan Phelps, ayrıca Columbia'da Kapitalizm ve Toplum Merkezi'nin direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Stanley Eddington</span> İngiliz astrofizikçi (1882-1944)

Arthur Stanley Eddington, OM, FRS, 20. yüzyıl başlarında yaptığı çalışmalarla tanınan astrofizikçi. Eddington aydınlatma gücü ve yıldızların aydınlatma gücünün doğal sınırı, adını kendisinden alır.

Marianne Fransa'nın "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" sloganını temsil eden ulusal bir simge, alegoridir. Marianne aynı zamanda Fransız Devrimi'ni de temsil eder.

Sosyal sorumluluk, etik çerçevede bir kuruluşun ya da bir bireyin kendi çıkarlarının olduğu kadar toplumun genel çıkarlarının yararına da hareket etmesi durumu. Sosyal sorumluluk, her bireyin ekonomi ve ekosistem arasında bir denge sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği bir çeşit görevdir. Eğitim, sağlık, yardım ve çevre konuları sosyal sorumluluğun öncelikli konularıdır.

Sidney George Tarrow, karşılaştırmalı siyaset, toplumsal hareketler,siyasal partiler, kolektif eylem ve siyasal sosyoloji alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan, emekli siyaset bilimi ve sosyoloji profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çıplaklık</span> hiçbir giysi giymeme durumu

Çıplaklık, hiçbir giysi giymeme durumu. Giyinmek; vücut kıllarının kaybı ve daha soğuk bölgelere göç edilmesinden sonra ortaya çıkan doğa şartlarından korunma gereksiniminden kaynaklanan, insanlara özgü bir özelliktir. Kullanılan giysi miktarı, ısı ihtiyacı gibi işlevsel nedenlere veya sosyal koşullara dayanabilir. Bazı durumlarda az giysi giymek veya hiç giymemek sosyal açıdan kabul edilebilir olabilirken bazı durumlarda da çok daha fazla giysi giyilmesi beklenebilir. İffet, ahlak ve normlar giyinmeyi belirleyen sosyal nedenlerden bazılarıdır. Ayrıca çıplaklığın yasal olup olmadığı da bir etkendir. Çıplaklık şehvet, erotik, cinsel uyarıcı veya tahrik edici duyguları oyadan bir araç olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Stereotip</span> Bir grup insana görünüşlerinden ve haraketlerinden dolayı onlara anlam atfetmek.

Stereotip, sosyal psikolojide belirli birey türleri veya belli davranış biçimleri hakkında yaygın olarak benimsenen herhangi bir düşüncedir. Psikoloji içerisinde ve diğer dallara yayılmış olarak, kendi genişletilmiş tanımlamalarını sağlayan farklı kavramsallaştırmalar ve stereotip kuramları bulunmaktadır. Bu tanımlardan bazıları ortak noktaları paylaşır, ancak her biri diğerleriyle çelişebilecek benzersiz yönleri de barındırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge University Press</span> Cambridge Üniversitesinin yayıncılık işi

Cambridge University Press, Cambridge Üniversitesi'ne bağlı faaliyet gösteren Cambridge, Birleşik Krallık merkezli yayınevidir. Kral VIII. Henry tarafından 1534'te kurulmuştur. Dünyanın ilk kurulan yayınevi ve Oxford University Press'in ardından en büyük ikinci yayınevi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Theda Skocpol</span> Amerikalı sosyolog

Theda Skocpol, Harvard Üniversitesi'nde Victor S. Thomas Yönetim ve Sosyoloji Profesörü olan Amerikalı sosyolog ve siyaset bilimci. Her iki disiplinde de etkili bir figür olan Skocpol, en çok tarihsel-kurumsal ve karşılaştırmalı yaklaşımların yanı sıra "devlet özerkliği teorisi" ile tanınır. Hem popüler hem de akademik kitle için çok sayıda yazı yazdı. Amerikan Siyaset Bilimi Derneği ve Sosyal Bilimler Tarih Derneği Başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal araştırma</span>

Sosyal araştırma, sosyal bilimciler tarafından sistematik bir plan izlenerek yürütülen araştırmalardır. Sosyal araştırma metodolojileri nicel ve nitel olarak sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji bibliyografyası</span>

Sosyoloji bibliyografyası listesi sosyoloji ve onun alt disiplinlerine ilişkin eserleri içerir. Eserlerin bir kısmı sosyoloji antolojisi; diğer bir kısmı da sosyoloji tarihi ya da kayda değer eserlerden seçilmiştir.

Finansın sosyal çalışmaları, birçok disiplini birbirine bağlayan disiplinler arası bir araştırma alanıdır. Finansın sosyal çalışma alanları içerisin antropoloji, ekonomik sosyoloji, bilim ve teknolojik çalışmaları, uluslararası politik ekonomi, davranışsal finans gibi disiplinler bulunmaktadır. Finansın sosyal çalışma alanında; finansal faaliyetlerin, sosyal kültürel boyutları ele alınır. Ancak bunun yanında ticaret, fiyatlandırma, ekonomi ve ekonomi ile ilgili teknik konulara da yoğunlaşır.

Rol, sosyal bir durumda insanlar tarafından kavramlaştırılmış bağlantılı davranış, hak, yükümlülük, inanç ve normlar bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">George Herbert Mead</span> Amerikalı filozof ve psikolog (1863 – 1931)

George Herbert Mead, öncelikle birkaç seçkin pragmatistten biri olduğu Chicago Üniversitesi'ne bağlı Amerikalı bir filozof, sosyolog ve psikologdur. Simgesel etkileşimciliğin ve Chicago sosyolojik geleneğinin kurucularından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Matematiksel sosyoloji</span>

Matematik sosyolojisi, hem sosyolojik araştırmalarda matematiğin kullanımıyla hem de matematik ile toplum arasında var olan ilişkilerin araştırılmasıyla ilgilenen disiplinler arası bir araştırma alanıdır.

Uluslararası ilişkilerde konstrüktivizm ya da inşacılık, uluslararası ilişkilerin önemli yönlerinin düşünsel faktörler tarafından şekillendirildiğini ileri süren bir sosyal teoridir. En önemli düşünsel faktörler kolektif olarak sahip olunanlardır, kolektif olarak sahip olunan bu inançlar aktörlerin çıkarlarını ve kimliklerini inşa eder.

Ulusal çıkar, egemen bir devletin hedefleri ve hırslarıdır ve hükûmetin amacı olarak kabul edilir.