23 Haziran, Miladi takvime göre yılın 174. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 191 gün vardır.
Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur. Yüzölçümü 916,445 km2, nüfusu yaklaşık 28 milyondur. Başkenti ve en büyük metropolü Caracas'tır.
Uruguay veya resmî adıyla Uruguay Doğu Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın güneydoğusunda bulunan ülkedir. Batı ve güney batısında Arjantin, kuzeyi ve kuzeydoğusunda Brezilya bulunan ülke yaklaşık 176.000 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Coğrafi olarak Surinam'dan sonra Güney Amerika’ın en küçük ülkesidir. Nüfusu 3,51 milyon olan Uruguay’da, başkent Montevideo yaklaşık 1,8 milyon kişiye ev sahipliği yapmaktadır.
Buenos Aires, resmî olarak Buenos Aires Özerk Şehri, Arjantin'in başkenti ve en büyük şehridir. Güney yarımkürenin Paris'i olarak da bilinen şehir, Güney Amerika kıtasının güneydoğu kıyısında, Río de la Plata'nın halicinin batı kıyısında yer almaktadır. "Buenos Aires", Türkçeye "güzel rüzgarlar" veya "güzel hava" olarak çevrilebilirse de, şehrin adı 16. yüzyıldaki kurucularının verdiği orijinal ad olan "Real de Nuestra Señora Santa Maria del Buen Ayre"ye dayanmaktadır. Bu adı Sardunya'daki Bonaria Madonna'dan almıştır. Aynı zamanda birkaç Buenos Aires eyaleti semtini de içeren Büyük Buenos Aires yerleşim bölgesi, yaklaşık 15,6 milyonluk nüfusuyla Amerika'nın en kalabalık beşinci metropol bölgesini oluşturmaktadır.
Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte-Andrade y Blanco, genellikle bilinen ismiyle Simón Bolívar, günümüzde Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru, Panama ve Bolivya olarak bilinen ülkelerin İspanyol İmparatorluğu'ndan bağımsızlıklarını kazanmalarına öncülük etmiş Venezuelalı askeri ve siyasi liderdir. Halk arasında El Libertador ya da Amerika'nın Kurtarıcısı olarak bilinir.
José Julián Martí Pérez, Küba bağımsızlık mücadelesinin öncülerinden, şair ve yazardır.
Yarımada Savaşı veya İspanyol Bağımsızlık Savaşı, Napolyon Savaşları'nın İber Yarımadası'nda geçen bölümüdür. Fransız ordusu dağlık İber Yarımadası'nda modern savaş taktiklerinden mahrum savaşmış, düzenli ordular yerine gerillalara karşı savaşıldığı için yoğun kayıplar vermişlerdir. Bu sebeple Fransızlara karşı İngiliz, İspanyol ve Portekiz kuvvetleri arasında geçen savaş, Napolyon'un ordusunu yavaş yavaş tüketmiş ve devrilmesinde etkili olmuştur.
Miguel Hidalgo y Costilla, İspanyol sömürge yönetimine karşı başlattığı ayaklanmayla Meksika Bağımsızlık Savaşının simgesi durumuna gelen Katolik papaz.
Dayana Sabrina Mendoza Moncada, 2007 Venezuela güzeli ve 2008 Kâinat Güzellik Yarışması birincisi seçilen ünlü manken ve güzellik kraliçesi.
El País, İspanyolca yayın yapan İspanyol günlük gazete. 391.816 tirajla İspanya'daki günlük spor gazetelerinden sonra en çok tiraja sahip olan gazetedir. Gazetenin genel merkezi Madrid'dedir. Bunun yanında Barselona, Sevilla, Valensiya, Bilbao ve Santiago de Compostela'da merkezleri bulunmakta ve buralarda yerel baskılar yayınlanmaktadır. Ayrıca Latin Amerika için ayrı bir baskı da yapılmaktadır.
Meksika Bağımsızlık Savaşı, Meksikalı milliyetçiler ile İspanya'ya bağlı koloni güçleri arasında 1810-1821 yılları arasında yaşanan savaş.
José María Teclo Morelos y Pavón, 1811 yılında Miguel Hidalgo y Costilla'nın idam edilmesinden sonra liderliği üstlenerek, Meksika Bağımsızlık Savaşı liderliğindeki Meksikalı bir Katolik rahip ve devrimci isyancı liderdi.
Isaías Medina Angarita,, Venezuelalı asker ve siyasetçi. 5 Mayıs 1941'den 18 Ekim 1945'e kadar Venezuela devlet başkanlığı yapmıştır.
Ulusal Panteon Venezuela'nın ulusal kahramanların mezarlarının bulunduğu anıt mezardır. Panteon 1870larda Venezuela'nın Caracas'ın eski şehir kısmının kuzey ucundaki yıkık bir tarihi kilisenin bulunduğu yerde inşa edilmiştir.
1810'lar Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1810'da başlayıp 31 Aralık 1819'da sona eren onyıldır.
Rafael José Urdaneta y Farías, Venezuelalı general ve İspanyol Amerikan bağımsızlık savaşlarının kahramanıdır. 1830'dan 1831'e kadar Gran Colombia Başkanı olarak görev yapmıştır. Simón Bolívar'ın ateşli bir destekçisi ve onun en güvenilir ve sadık müttefiklerinden biridir.
José Gaspar Rodríguez de Francia y Velasco, Paraguaylı bir avukat ve politikacıydı ve 1811'de Río de la Plata'nın İspanyol Genel Valiliğinden bağımsızlığını müteakip Paraguay'ın ilk diktatörüydü (1814-1840). Resmi unvanı "Paraguay'ın Yüce ve Daimi Diktatörü" idi, ancak halk arasında El Supremo olarak biliniyordu.
İspanyol Amerikan bağımsızlık savaşları, 19. yüzyılda İspanyol Amerikası'nda İspanyol hakimiyeti karşı verilen bağımsızlık savaşlarıdır. Bu savaşlar, Napolyon Savaşları sırasında Fransa'nın İspanya'yı işgalinin başlamasından kısa bir süre sonra başladı ve askeri seferlerin katı dönemi, günümüz Bolivya'sındaki Chacaltaya Muharebesi (1809) ile Meksika'daki Tampico Muharebesi'ne (1829) kadar devam etti.
Sırbistan-Venezuela ilişkileri, Sırbistan ve Venezuela arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Venezuela'da Brasília'daki büyükelçiliği aracılığıyla temsil edilmektedir. Venezuela Sırbistan'da Belgrad, Sırbistan'daki büyükelçiliği aracılığıyla temsil edilmektedir.
Barcelona ili (1811-1864), 1811 Venezuela Bağımsızlık Bildirgesi'ni İspanyol İmparatorluğu'ndan imzalayan Venezuela'nın illerinden biriydi. Venezuela'nın 1830 yılında Büyük Kolombiya'dan bağımsızlığının ilanından sonra Büyük Kolombiya'nın illerinden biri hâline geldi. Büyük Kolombiya döneminde Orinoco Departmanı'nın bir parçasıydı.