İçeriğe atla

Crepis conyzifolia

Crepis conyzifolia
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Cins:Crepis
Tür: C. conyzifolia
İkili adlandırma
Crepis conyzifolia
(Gouan) A.Kern., Oesterr. Bot. Z. 22: 255 (1872).

Kuzey kıskısı veya bilimsel adıyla Crepis conyzifolia, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[1][2] Güney, Güneydoğu ve Doğu Avrupa, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Güney Kafkasya'ya endemik olan kuzey kıskısı, 1625 ila 3000 metre yükseklikteki dağlık kaya ve çayırlarda yetişmektedir. Avrupa'da Alpler, Pireneler, Karpatlar ve Südetler sıradağlarında görülen türün uzunluğu 20 ila 60 santimetre arasında değişmektedir. Ağustos ayında çiçeklenir.[3] Kuzey kıskısının C. c. subsp. djimilensis adlı alt türü Türkiye ve Kafkasya'ya endemiktir. Alt tür, bilimsel adını Rize'ye bağlı Cimil Yaylası'ndan almıştır.

Galeri

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Crepis conyzifolia". 2010. 4 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2013. 
  3. ^ "TÜBİVES Crepis conyzifolia". 194.27.225.161. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

Türkiye florasında, Crepis cinsine bağlı 46 takson bulunmaktadır. Bunlar 42 türe ve 16 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. 4 Nisan 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.

<i>Polystichum woronowii</i>

Çat piluncu veya bilimsel adıyla Polystichum woronowii, Fomin tarafından tanımlanmış, Dryopteridaceae familyasından bir eğrelti otu türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan Çat piluncu, yaklaşık 1300 metre rakımlı gölgeli kaya aralarında yetişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Digitalis ferruginea</span>

Arıkovanı veya bilimsel adıyla Digitalis ferruginea, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, yüksük otu cinsi bir bitki türüdür. Macaristan, Romanya, Türkiye, Balkanlar, İtalya, Lübnan ve Kafkasya'ya endemik olan arıkovanı, 0 ila 2700 metre yükseklikteki ormanlar, açıklıklar, kayalık yamaçlar ve yol kenarındaki kıyılarda yetişmektedir. 1.2 metreye kadar büyüyebilen tür, iki yıllık veya çok yıllık olabilir.

<i>Archanthemis marschalliana</i>

Sarı sığırgözü veya bilimsel adıyla Archanthemis marschalliana, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan sarı sığırgözü, 1900 ila 3100 metre yükseklikteki volkanik çatlaklar, çağıllıklar, yamaçlar ve turflarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Corydalis alpestris</span>

Gök kazgagası veya bilimsel adıyla Corydalis alpestris, Carl Anton von Meyer tarafından tanımlanmış, gelincikgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan gök kazgagası, 2000 ila 3300 metre yükseklikteki alpin kayalık yamaç ve molozlarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

<i>Papaver lateritium</i>

Potot veya bilimsel adıyla Papaver lateritium, Karl Koch tarafından tanımlanmış, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemik olan çok yıllık bir papaver türüdür. Haziran ve Ağustos ayları arasında açan çiçeklerin rengi parlak tuğla kırmızısı ve kayısı rengi arasında değişmektedir. 1200 ila 3000 metre rakımlı kıyılar, çayırlar ve molozlarda yetişmektedir. Papaver lateritium subsp. lateritium alttürü Rize'ye endemiktir.

<i>Androsace albana</i>

Arınca veya bilimsel adıyla Androsace albana, 1812 yılında Christian von Steven tarafından tanımlanmış, çuhaçiçeğigiller familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu ve Orta Karadeniz bölgesi, Güney Kafkasya ve İran'a endemik olan arınca, 1400 ila 3200 metre yükseklikteki volkanik hareketli kayalıklar, kireçtaşı kayalar ve çimenliklerin kuzeye bakan yamaçlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Anacamptis palustris</span>

Çayır salebi veya bilimsel adıyla Anacamptis palustris, salepgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da bulunur. Batı ve Orta Avrupa, Akdeniz Havzası, Balear Adaları, Türkiye, Kafkasya, Cezayir, Tunus ve Suudi Arabistan'a endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Telekia speciosa</span> bitki türü

Puğre veya bilimsel adıyla Telekia speciosa, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Karadeniz bölgesi, Orta ve Güney Rusya, Orta Avrupa, Balkanlar ve Kafkasya'ya endemik olan puğre, 300 ila 1700 metre yükseklikteki su kenarları ve küçük ağaç aralarında yetişmektedir. Süs bitkisi olarak yetiştirilen puğrenin iyileştirici özellikleri de vardır. Boya maddesi olarak kullanılmaktadır.

<i>Yağmurotu</i>

Yağmurotu veya bilimsel adıyla Teucrium hircanicum, Ballıbabagiller familyasının Teucrium cinsine bağlı çok yıllık bir bitki türüdür. 1759 yılında Carl Linnaeus tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Güney Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan yağmurotu, 0 ila 600 metre rakımlı gölgelik duvarlar ve nemli yerlerde yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<i>Draba siliquosa</i>

Yıldız dolama veya bilimsel adıyla Draba siliquosa, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya, Avrupa'daki sıradağlar ve Kuzey İran'a endemik olan yıldız dolama, 1950 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya kenarları ve dağ çayırlarında yetişmektedir. Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklenir. 5 ila 15 cm uzunluğa erişebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Psephellus pulcherrimus</span>

Zarif tülübaş veya bilimsel adıyla Psephellus pulcherrimus, Carl Ludwig Willdenow tarafından tanımlanmış ve Gerhard Wagenitz tarafından isimlendirilmiş, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusuna endemik olan zarif tülübaş, 2000 ila 3500 metre yükseklikteki kayalık yamaç ve çağıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir. 30 ila 80 cm uzunluğa erişebilen zarif tülübaş, kayalık bahçe ve taş duvarlarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Tercihen güneşli ortamlı tercih eder. Pembe çiçeklerin çapı 5 santimetreye ulaşabilir. Yapraklar gümüşümsü yeşil renklidir. Zarif tülübaş, -12 santigrat dereceye kadar dayanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Lathyrus rotundifolius</span>

Hırıgürü veya bilimsel adıyla Lathyrus rotundifolius, baklagiller familyasından çok yıllık bir mürdümük türüdür. Hırıgürü, 1-2.5 metre uzunluğa erişebilen otsu bir bitkidir. Yaz aylarında dallara yapışan hırıgürünün tuğla kırmızısı çiçekleri vardır. Akrabası olan ıtırşahinin aksine çiçekleri kokusuzdur. -20 °C (-4 °F) sıcaklığa dayanabilse de, güneşli bir yerde yetişmesi gerekir.

<i>Potentilla thuringiaca</i>

Potentilla thuringiaca, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Crepis paludosa</span>

Su kıskısı veya bilimsel adıyla Crepis paludosa, papatyagiller familyasının cichorieae oymağından çok yıllık bir bitki türüdür. Avrupa, İzlanda, Ural Dağları, Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan su kıskısı, Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Tanacetum macrophyllum</span>

Koca pireotu veya bilimsel adıyla Tanacetum macrophyllum, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Orta Avrupa, Güney Rusya, Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan koca pireotu, 800 ila 2300 metre yükseklikteki gölgeli akarsu kenarları ve meralarda yetişmektedir. Ağustos ayında çiçeklenen koca pireotunun uzunluğu 50 ila 150 santimetre arasındadır. Yapraklar 25–30 cm uzunluğunda 15–16 cm genişliğindedir.

<i>Bistorta officinalis</i>

Bistorta officinalis, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Asya'ya endemik, kuzukulağıgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tür, Türkçede çimen eveliği olarak bilinmektedir. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Polygonum bistorta subsp. carneum alttürü ise dağlahanası adıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trifolium medium</span>

Köse yonca, Ortaboy üçgül veya bilimsel adıyla Trifolium medium, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tür, Avrupa, Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Anadolunun kuzeybatısındaki bazı şehirlere endemiktir. 2000 metre yükseklikliğe kadar olan ormanlar, çalılıklar ve otlaklarda yetişmektedir. 20 ila 45 cm uzunluğa erişebilen köse yoncanın mor taç yaprakları 12 ila 20 mm uzunluğundadır. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Vincetoxicum scandens</span> bitki türü

Mor gâvurbiberi veya bilimsel adıyla Vincetoxicum scandens, Apocynaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Tunceli, Ukrayna, Güney-Orta Rusya ve Kuzey İran'a endemik olan mor gâvurbiberi, 50 ila 1700 metre yükseklikteki çalılıklar ve dağladaki ormanlarda yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. 70 ila 200 cm uzunluğa erişebilir. Oval-dikdörtgen veya mızrak şekilli yapraklar 12 x 69 cm ölçülerinde olabilir. Bir çiçek kümesinde 6 ila 10 çiçek olur.