İçeriğe atla

Creme plombières

16. yüzyıldan gümüş casserole, Fransa, Musées d'Avignon

Creme plombières yapmak için yumurta sarısı, pirinç unu ve sıcak süt orta ateşte karıştırarak ısıtılır. Pasta kreması kıvamına gelince ateşten alınır. Ateşten alındıktan sonra pudra şekeri ve az miktarda tuz ilave edilir. Tencereden alınır ve o zamanlar kullanılan gümüş bir "casserole" kabına alınır ve buz içinde zamandan zamana karıştırarak soğutulurdu. Servis edilmeden önce yarım bardak kaliteli kiraz likörü ve krem şanti ilave edilir.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Dictionnaire Larousse Gastronomique. Larousse. 
  2. ^ "Une recette de crème plombières au marasquin". Cuisine et Vins de France. Marie Claire. 22 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ciğer tava</span> kızartılmış yaprak ciğer

Ciğer tava, özellikle Edirne'de yapılan tavadır.Edirne Tava Ciğeri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Muhallebi</span> Türk mutfağından sütlü tatlı

Muhallebi, süt kullanılarak yapılan ve soğuk servis edilen bir çeşit tatlı. Sakızlı muhallebi, su muhallebisi gibi çeşitleri bulunmaktadır. Efsanelerde tatlının kökeni Sasani İmparatorluğu'na dayandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Künefe</span> bir çeşit tatlı

Künefe, kıyılmış filo hamuru, veya alternatif olarak ince irmik hamuruyla yapılan, şeker bazlı şurupla beslenen ve tipik olarak peynir veya pıhtılaşmış krema, fıstık veya fındık gibi diğer malzemelerin dahil edilmesiyle yapılan, geleneksel bir Ortadoğu tatlısı. Arap Ligi'nde, özellikle Levant ve Mısır'da, Filistinliler arasında popülerdir. Buna ek olarak Türkiye, Yunanistan, Balkanlar ve Güney Kafkasya'da varyantları ve popülerliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayranaşı</span> yoğurt, yarma ve nohut ile yapılan soğuk çorba

Ayranaşı, Mastuva veya Mastava bir çeşit yemektir.Evliya Celebi Seyahatnamesinde mastaba aşı veya mastaba çorbası olarak adı geçmiştir.

Yağ çorbası (şorvası), Iğdır şehrinin yöresel yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Sütlü pilav</span> Doğu Anadolu bölgesine özgü sütlü pirinç yemeği (pilav)

Sütlü pilav, Iğdır şehrinin yöresel yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Nevzine</span> şerbetli tatlı

Nevzine, şerbetli tatlılardandır. Un ve kabartma tozu ile elde edilen hamura, ana malzeme olarak tahin, yoğurt ve ceviz ilave edilir. Elde edilen harç koyu bir kıvam elde edilene kadar yoğrulur. Hamur, yağlı bir kalıba alınır ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişirme işleminden sonra su, şeker, üzüm pekmezi ve limon suyu ile hazırlanan şerbet ilave edilir. Dilimlenerek soğuk olarak servis yapılır. Kayseri yöresi tatlılarındandır. Şerbetinde şeker ve üzüm pekmezinin birlikte kullanılması, bu tatlıyı diğer şuruplu tatlılardan ayıran en önemli özelliklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beef Stroganoff</span>

Beef Stroganoff veya Boeuf Stroganoff, et soteden yapılan bir Rus yemeği. Genellikle smetana ile servis edilir. Yapımı 19. yüzyıla kadar dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Plombir (Rus dondurması)</span> Rus dondurması

Plombir tam yağlı süt veya kremadan yapılmış, süt yağı, yumurta, aromatik ve aroma katkıların ilavesiyle olan bir Rus dondurma türüdür. İsmi glace plombières olarak tanınan 18. yüzyıllın Fransız tatlısından geliyor.

<span class="mw-page-title-main">Satsivi</span> Gürcü mutfağında kümes hayvanlarından yapılan ceviz soslu yemek

Satsivi, cevizli tavuk olarak da bilinir), Gürcü mutfağında tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarından yapılan ceviz soslu yemek. Bu yemekteki ana malzeme çekilmiş cevizdir. Satsivi kelimesi Gürcüce “tsivi” kelimesinden gelir ve “soğuk yemek” demektir.

<span class="mw-page-title-main">İnjera</span>

İnjera Afrika ülkelerinde çeşitli tahıllare hazırlanan bir mayalanmış yassı ekmek türüdür. Somali'nin kuzey bölgelerde lahooh olarak biliniyor. Etiyopya'da geleneksel olarak teff unundan, Somali de ise sorgum unundan yapılıyor ama darı, arpa ve pirinç de kullanılıyor. Tritikale tahılı Kuzey Etiyopya'a 1990'larda getirildi ve o zamandan beri bu bölgede injera yapımında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Puran poli</span> Hint yemeği

Puran Poli Hindistan'ın Dekan Yaylasından gelen bir tatlı yassı ekmek türüdür. Nohut, koyu esmer palmiye özunden elde edilen jaggery şekeri, düşük proteinli beyaz un, kakule, küçük hindistan cevizi, saf yağ ve su ile hazırlanan hamur bazı yörelerde noğut yerine hint güvercin bezelyesi veya maş fasulyesi kullanılıyor. Kuru meyve ve zerdeçal da eklenebilir. Puran poli Hindu bayramları Holi ve Ganesh Chaturthi için hazırlanır.

Turunç sosu Fransız mutfağıdan turunç ile yapılan bir sos türüdür. Özellikle ördek ile birlikte servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kadayıflı muhallebi</span> dessert

Kadayıflı muhallebi Türk mutfağından muhallebi ile yapılan bir tür sütlü tatlıdır. Muhallebi yerine kakaolu ve ya meyveli puding de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Brandade</span>

Brandade Fransız mutfağından tuzlanmış morina balığı ile hazırlanan Languedoc ve Provence yörelerine özgü bir yemektir. Ev yapımına uygun olmamasından dolayı genellikte Nimes gibi kasabaların ustalarından satın alınır.

<span class="mw-page-title-main">Kestane çorbası</span> çorba

Kestane çorbası kestane, tereyağı, soğan, tavuk suyu, sarımsak, kekik, tarçın, defne yaprağı, küçük hindistan cevizi, karabiber ve kimyon gibi malzemelerle hazırlanan bir çorba türüdür. İsteğe bağlı krema, mantar, pırasa, domuz pastırması, şampanya ve kereviz de eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir köfte</span> İzmir yöresinden kaynaklanan ancak bütün Türkiyede yenilen bir yemek.

İzmir köfte, Türk ve Yunan mutfaklarında yapılan bir köfte türüdür. İlk olarak İzmir'de yaşayan Rumlar tarafından yapılmıştır. Türk-Yunan Savaşı'nın ardından Yunanların Anadolu'dan ayrılmasıyla tarif, Yunanistan'ın çeşitli bölgelerine yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Menudo (çorba)</span> Geleneksel bir Meksika çorbası

Menudo, kırmızı biberli et suyunda inek midesinden (işkembe) yapılan geleneksel bir Meksika çorbasıdır. Filipinler'de domuz eti ve domuz ciğeri ile yapılan bir güveç ile aynı adı paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Herîse</span>

Herîse Osmanlı mutfağında bulunan bir çeşit keşkektir. Herise ayrıca Tekirdağ geleneksel mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ekşili çorba</span>

Ekşili çorba, koyun eti ile yapılan bir çorbadır. Osmanlı döneminde düğünlerde pişirilen bir çorbadır.