
Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

Navassa Adası, Karayip Denizi'nde bir adadır. 1850'lerde Amerika Birleşik Devletleri'nden bir gübre şirketi adayı sahiplendi ve fosfat çıkarmaya başladı. 1898'de ada tamamen terkedildi. Şimdi adada insan yaşamamaktadır.

İyon Denizi, Adriyatik Denizi ile Akdeniz arasında deniz.

Uzunada, diğer adıyla Kösten Adası, Türkiye'nin İzmir iline bağlı bir adadır. İzmir Körfezi'nin orta kısmında yer alır. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dördüncü büyük adasıdır.

İzmir Körfezi, Türkiye'de Karaburun Yarımadası ile Foça arasından başlayarak İzmir'i merkezden çevreleyen ve Ege Denizi'nin devamı olan bir körfezdir.

Baffin Körfezi, doğuda Grönland, batıda Kanada Arktik Adaları arasında deniz kolu.

Karayip Denizi, Antil Denizi olarak da bilinir, Atlas Okyanusu'nun alt havzası. Batı Yarıküre'de, Ekvator çizgisinin kuzeyinde yer alır. Güney Amerika'nın kuzey, Orta Amerika'nın doğu kıyıları ile Meksika kıyılarının bir bölümü boyunca uzanır. Karayip Denizi, kapladığı yaklaşık 2,640,000 km²'lik alan ile dünyanın en geniş tuzlu su denizlerinden biridir.

Salamine, Atina'nın bulunduğu yarımadaya kuzeyden güneye paralel uzanan ve özellikle antik çağda Atina limanının güvenliği açısından stratejik öneme sahip olan ada.

Tayland Körfezi eskiden Siyam Körfezi, Güney Çin Denizi'nde girinti. Güneybatıdan kuzeye kadar Tayland'ın, kuzeydoğuda Vietnam'ın güney kesimi ile Kamboçya'nın kıyısını oluşturur. 320.000 km²'lik bir alan kaplar. Körfez kıyıları Vietnam'daki Bai Bung Burnu'ndan başlayıp, Malezya sahilindeki Kota Bharu'da biter. Tayland kesimindeki Bangkok, Pattani, Songkhla, Pak Phanang ve Chanthaburi, Kamboçya'nın Ream, Kampot ve Keb ile Vietnam'ın Rach Gia körfezdeki büyük limanlardır. Mercan resifleri nedeniyle dalış turizmi için önemli mekanları barındırır.

Saint Lawrence Körfezi, Kuzey Amerika'daki Büyük Göller'den çıkan Saint Lawrence nehrinin Atlas Okyanusu'na döküldüğü noktada dünyanın en büyük halicidir.

Botni Körfezi, Baltık Denizi'nin kuzeyinde, İsveç ve Finlandiya arasında yer alan körfezin adıdır.

Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.

Camotes Denizi, Filipinler'e ait bir ada olan Doğu Visayas ile Orta Visayas arasında kalan bir küçük denizdir. Denize sınırı olan adalar batıda Leyte, kuzey ve doğuda Bohol, batıda Cebu adaları yer almaktadır. Kuzeybatısında Visayan Denizi, güneyinde ise Bohol Denizi yer almaktadır.

Takımada Denizi, Finlandiya karasuları içinde Botniya Körfezi, Finlandiya Körfezi ve Åland Denizi arasında yer alan ve Baltık Denizi'nin bir parçası olan denizdir. Takımada Denizi'nde adaların sayısına göre dünyanın en büyük takımadalarından biri yer almaktadır ancak adaların yüzölçümü küçüktür ve birbirlerine çok yakın mesafede yer almaktadırlar.

Hekim Adası veya Kilise Adası, eskiden Yatros Adası, İzmir Körfezinde yer alan adalardan biridir. Üzerinde yerleşim yeri yoktur. İdari bakımdan İzmir ilinin Urla ilçesine bağlıdır. Merkezi 38°26′41″K 26°45′56″D koordinatlarındadır. Kuzeyinde Uzunada, güneyinde ise aralarında Yassıca Ada ve Pırnarlı Adanın da bulunduğu bir grup küçük ada vardır. Adanın yüzölçümü 2.5 kilometre kare kadardır. Bu yüzölçümüyle, Uzun Ada'dan sonra körfezin en büyük adasıdır. Kıyıda Hekim Adasına en yakın nokta batıda Karaburun Yarımadası üzerindeki antik Klazomenai kentidir ve Hekim Adasına uzaklığı 2.5 kilometredir. Ada av hayvanları bolluğu ile uzun süre avcıların dikkatini çekmiştir. Ancak adaya çıkış şu anda yasaktır.
İzmir, Ege Bölgesi'nin Ege Bölümü içerisinde yer almaktadır. İlin yüzölçümü 11.891 km² olup 1.544 km² ile Bergama en geniş yüzölçümüne sahip ilçe durumundadır. En doğudaki ilçesi Kiraz, en batıdaki ilçesi Çeşme, en kuzeydeki ilçesi Bergama ve en güneydeki ilçesi Selçuk olan il kuzeyde Balıkesir, doğuda Manisa, güneyde Aydın illeri ile komşuyken batıda Ege Denizi ile çevrilidir.
Pırnarlı Ada, İzmir Körfezi'nde ve Urla'nın karşısında yer alan ve üzerinde yerleşim yeri olmayan adalardan biridir. Çiçek Adaları grubunun en güneyindeki adadır. "Pırnar" maki grubundan bir bitki olup, adanın adı da adada yaygın olan bu bitkiden gelir. Ancak pınarlı adı halk arasında söylene söylene Pınarlı haline gelmiştir. Adada ayrıca zeytin ve incir ağaçları da vardır.

Körfez Adaları, Honduras'ın kuzey kıyısı açıklarında Karayip Denizi'ndeki bir adalar zinciridir. Körfez Adaları, kuzeyde çok daha küçük Islas del Cisne ve güneyde Cayos Cochinos adaları ile birlikte, aynı adı taşıyan alan ve nüfusa göre Honduras'ın 18 idarî bölümden en küçüğünü oluşturmaktadır. Departman, Guanaja, Útila, Roatán ve Santos Guardiola olmak üzere dört belediyeden oluşmakta. İdarî bölgenin başkenti Coxen Hole'dur.

Roatán, Karayipler'de, bağlı bulunduğu Honduras'ın yaklaşık 60 kilometre kuzey kıyılarında yer alan ada. Utila ve Guanaja adaları arasında yer alan ada Körfez Adaları'nın en büyüğü konumundadır. Adanın ismi daha önce İngilizcede Ruatan ve Rattan olarak biliniyordu. Adanın en büyük yerleşim yeri Coxen Hole'dur.

Kekrene Adaları, Tunus'un Safakes ilinde bulunan bir ada ve belediyedir. Ada, Gabis Körfezi açıklarında yer almaktadır. Yüzölçümü 151,6 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 16.395'tir.