İçeriğe atla

Cox's Bazar

Cox's Bazar (Bengalceকক্সবাজার, Bengalce telaffuz: [kɔksbadʒaɾ]), güneydoğu Bangladeş'te bir şehir, balıkçı limanı, turizm merkezi ve ilçe merkezidir. Çoğunlukla uzun doğal kumsalıyla ve dünyadaki en büyük mülteci kampı ile bilinir. Chittagong şehrinin 150 kilometre (93 mi) güneyinde yer almaktadır. Cox's Bazar, kelimenin tam anlamıyla "sarı çiçek" anlamına gelen Panowa adıyla da bilinir. Diğer bir eski ismi "Palongkee" idi.

Modern Cox's Bazar, adını Palongkee karakolunun bir Müfettişi olan İngiliz Doğu Hindistan Şirketi'nin bir subayı olan Kaptan Hiram Cox'tan almıştır. Mülteci rehabilitasyon çalışmalarındaki çabalarını kutlamak için bir pazar kuruldu ve onun adını aldı.

Belediye, 27 mahalle ve 9 semt ile 6.85 km² (2.64 mil kare) bir alanı kaplamaktadır ve 2012 yılı itibarıyla 51.918 kişilik bir nüfusa sahiptir.[1] Cox's Bazar, Chittagong ile karayolu ve hava yoluyla bağlantılıdır.[2][3]

Fotoğraf Galerisi

Kaynakça

  1. ^ Jamal, Ahmed A., (Ed.) (2012). "Cox's Bazar Sadar Upazila". Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh. Second. Asiatic Society of Bangladesh.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Cox's Bazar, Bangladesh". Encyclopædia Britannica. 12 Ocak 2015. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2008. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". coxsbazar.gov.bd (Bengali). 6 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bengalce</span> doğu Hint-Aryan dillerinden biri

Bengalce veya Bengal Dili, bir doğu Hint-Ari dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

Çitagong Bangladeş'in ikinci en büyük şehri ve ana liman şehridir. Güneydoğu Bangladeş'te Karnaphuli Nehri'nin haliçi üzerinde bulunmaktadır. Batısında Bengal Körfezi'ne bakmaktadır. Şehir 6,5 milyonluk nüfusu ile Chittagong Bölgesi'nin yönetimsel merkezi ve Chittagong Bölümü'nün ana şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Rajshahi</span>

Rajshahi, Bangladeş'in Rajshahi Bölümü'nün merkezi olan şehir. Şehir, Padma Nehri'nin kıyısında Hindistan sınırında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2012 yılı itibarı ile 842,701'dir. Şehre Shah Makhdum Havalimanı hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Avami Birliği</span> Bangladeşteki bir siyasi parti

Bangladeş Avami Birliği, Bangladeş'in iki büyük siyasi partisinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sara Hüseyin</span> Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve kadın hakları savunucusu

Sara Hüseyin, Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve Bangladeş Hukuk Yardımı ve Hizmetleri Vakfı'nın (BLAST) onursal bir icra direktörüdür. ABD Dışişleri Bakanı tarafından verilen 2016 Uluslararası Cenevre Kadınları Ödülünün sahibi olmuştur. Hüseyin, Bangladeş'in 2010 yılında yasalaşmaya devam eden kadına yönelik şiddet kapsamlı yasamanın hazırlanmasında önemli bir rol oynamıştır. Fetva şiddetine meydan okumada rolü ile tanınan Hüseyin, kadınlar ve kızlara aşağılayıcı ve şiddetli cezalar öneren Fetvalara karşı çıkar. Ayrıca, tecavüz ve cinsel saldırı davalarında yapılan bakirelik testine karşı çıkması ile bilinir. Hüseyin, 'Namus' adlı kadınlara Karşı Suçlar, paradigmalar ve şiddeteseri konulu eseri Lynn Welchman'la yeniden düzenlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bengalliler</span>

Bengalliler, Güney Asya'da yaşayan bir Hint-Aryan etno-linguistik gruptur. Anadilleri Bengalce olup Han Çinlileri ve Araplardan sonra dünyanın üçüncü büyük etnik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Rakhaynya</span> Güneydoğu Asyada bulunan Myanmarın bir eyaleti

Arakan Eyaleti resmî adıyla Rakhayn Eyaleti veya Rakhine Eyaleti, Myanmar'ın bir eyaletidir. Kuzeyinde Chin Eyaleti, doğusunda Magway Bölgesi ve Bago Bölgesi, doğusunda Ayeyarwady Bölgesi, batısında Bengal Körfezi, kuzeybatısında ise Bangladeş'in Chittagong İli bulunmaktadır. Eyaletin başkenti Sittwe şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Nezrülislam</span> Bengalli şair, yazar ve müzisyen (1899-1976)

Kadı Nezrülislam veya Kadı Nazrul İslam, Bengalli şair, yazar, müzisyen ve devrimci. Bangladeş'in ulusal şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Al Mahmud</span>

Mir Abdus Shukur Al Mahmud, Bangladeşli şair, romancı, kısa hikâye yazarı ve gazetecidir. 20. yüzyılın en büyük Bengalce dilinde eser veren yazar ve şairlerinden biri olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te turizm</span>

Bangladeş'in turistik cazibe merkezleri arasında tarihi anıtlar, tatil köyleri, plajlar, piknik noktaları, ormanlar ve kabile insanları, çeşitli türlerin vahşi yaşamı bulunmaktadır. Turistler için etkinlikler arasında olta balıkçılığı, su kayağı, nehir gezintisi, yürüyüş, kürek çekme, yatçılık ve deniz banyosu bulunmaktadır.

Jinnat Ali, Bangladeş'teki en uzun kişiydi.

Ekushey Padak, Bangladeş'teki en yüksek ikinci sivil ödüldür ve 1952 Bengal Dil Hareketi şehitleri anısına tanıtılmıştır. Ödül; kültür, eğitim ve ekonomi de dahil olmak üzere birçok alanda katkıları tanımak için verilir. Ödülü Kültür İşleri Bakanlığı yönetir.

<span class="mw-page-title-main">Kabori Sarwar</span>

Kabori Sarwar, Bangladeşli aktris, siyasetçi ve sosyal hizmetler görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Gauda Krallığı</span>

Gauḍa Krallığı, Bengal bölgesinde Kuruluş tarihi hakkında net bir bilgi bulunmayıp 4. yüzyılda kurulduğu düşünülen Hint altkıtası'ndaki Klasik dönem Hint krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şah Ahmed Şafi</span>

Şah Ahmed Şafi, Bangladeşli eğitimci, araştırmacı, yazar, vaiz, din adamı ve manevi figür.

Pohela Boishakh, Bangladeş'in resmi takvimi de olan Bengal takviminin ilk günüdür. 14 Nisan'da Bangladeş'te ve 15 Nisan'da Hindistan'ın Batı Bengal, Tripura ve Assam eyaletlerinde her dinden Bengalli tarafından kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">A. K. M. Şahcahan Kamal</span>

A. K. M. Shahjahan Kamal, Bangladeşli siyasetçi.