İçeriğe atla

Courier Posta Sunucusu

Courier Posta Sunucusu
Orijinal yazar(lar)Sam Varshavchik
İlk yayınlanmaMayıs 2000
Güncel sürüm1.1.4 / 12 Mayıs 2021
Programlama diliC++, Perl, C
İşletim sistemiLinux, POSIX, MacOS, FreeBSD, [[Oracle Solaris ]]
TürMesaj aktarım aracısı
LisansGPL
Resmî sitesiwww.courier-mta.org Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Courier Posta Sunucusu, SMTP, IMAP, POP3, SMAP, webmail ve posta listesi hizmetlerini ayrı bileşenlerle sağlayan bir posta aktarım aracısı (MTA) sunucusudur. En çok IMAP sunucu bileşeni ile bilinir.

Courier, dahili bir yerel ağ ile İnternet arasında bir posta aktarıcısı olarak kullanılabilen bir yazılımdır. Ayrıca posta kutularına son teslimatı gerçekleştirebilir. Courier, maildir formatını kullanarak yerel depolama sağlar ve eski posta kutusu dosyalarına da teslimat yapabilir. Yapılandırma dosyaları düz metin formatındadır ve Perl betikleri içerebilir. Normal işletim sistemi hesapları için posta hizmetleri sunabildiği gibi, LDAP dizin hizmeti, Berkeley DB, MySQL veya PostgreSQL kimlik doğrulama veritabanları tarafından yönetilen sanal posta hesapları için de posta hizmetleri sunabilir.

Courier'in maildrop filtreleme sistemi, webmail ve IMAP sunucusu gibi bileşenleri, diğer posta sunucularıyla kullanılabilen bağımsız paketler olarak da kurulabilir. Özellikle Courier-IMAP, maildir kullanarak yapılandırılmış Qmail, Exim ve Postfix sunucuları ile popüler bir şekilde kullanılmaktadır.

Courier kaynak kodu, Linux ve BSD türevi çekirdeklerine dayanan çoğu POSIX uyumlu işletim sistemlerinde derlenebilir. Ayrıca, SMTP uzantıları kullanarak liste yönetimi ve spam filtreleme özellikleri de sunmaktadır.[1]

Referans

  1. ^ "Variable Envelope Return Path SMTP Extension". IETF Datatracker (İngilizce). 11 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sunucu (bilişim)</span> bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi

Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.

POP3, OSI referans modelinin uygulama katmanında çalışan bir E-posta iletişim protokolüdür. Bu protokol yerel E-posta alıcıları tarafından uzak sunucudan E-postaları indirmek için kullanılır ve bu işlem TCP 110 numaralı port üzerinden gerçekleştirilir. POP ve IMAP günümüzde en çok kullanılan iki e-posta protokolüdür. Tüm güncel e-posta alıcıları ve sunucuları iki protokolü de destekler. POP birkaç versiyon olarak geliştirilmiştir ve şu anda standart olarak kullanılanı 3. versiyonudur. Bu yüzden POP3 adı kullanılır.

SMTP, bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Farklı işletim sistemleri için geliştirilmiş e-posta protokolleri bulunmaktadır. Bu e-posta protokollerinin SMTP'ye geçit yolu (gateway) vardır. SMTP, Aktarım Temsilcisi ve Kullanıcı Temsilcisi yazılımları arasındaki iletişimi sağlar. TCP'nin üst katmanında çalışır.

Bilgi işlemde, İnternet Mesaj Erişim Protokolü (IMAP), e-posta istemcilerinin bir TCP/IP bağlantısı üzerinden bir posta sunucusundan e-posta mesajları almak için kullandığı bir İnternet standart protokolüdür. IMAP, RFC 9051 tarafından tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Web sunucusu</span> Web site içeriklerini kullanıcıya sunan sunucu

Web sunucusu, Hosting ya da "barındırma" işlemini İnternet protokolü üzerinden sunan bir sunucudur. Barındırma ya da hosting, Web sayfalarını İnternet'te yayınlamak için gerekli alanın kiralanmasıdır. Diğer bir ifade ile hosting, bir Web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların İnternet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">KMail</span>

KMail, KDE projesi kapsamında geliştirilen bir e-posta istemcisidir. KDE'nin kişisel bilgi yönetim aracı olan Kontact'ın bir bileşenidir. HTML ileti görüntüleme, ileti filtreleme, OpenPGP şifreleme gibi çeşitli özelliklere sahiptir, uluslararası karakter kümelerini destekler.

<span class="mw-page-title-main">E-posta programı</span> Elektronik postaları görüntülemek, göndermek ve depolamak amacıyla kullanılan programlar

Elektronik postaları görüntülemek, göndermek ve depolamak amacıyla kullanılan programlardır.

<span class="mw-page-title-main">Posta (Windows)</span> e-posta ve haber grubu istemcisi

Windows Mail, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 işletim sistemlerine dahil olan bir e-posta ve haber grubu istemcisidir. Windows XP'deki Outlook Express yazılımının yerini almıştır. Windows Mail, Microsoft tarafından, 10 Ekim 2005 tarihinde Outlook Express'e halef olarak, topluluk web sitesi aracılığıyla Channel 9 (Microsoft) tarafından ilan edildi. Fakat Windows Mail, Hotmail gibi HTTP üzerinden çalışan e-posta istemcilerini desteklememektedir. Bu yüzden Windows Mail, diğer e-posta istemcileri için kullanılabilir. Mail'in ana özelliği e-posta gönderip almasıdır. Ayrıca Windows Mail, Microsoft tarafından her ayın ikinci Salı günü, önemsiz e-posta filtresi güncelleştirmesi ile güncellenmektedir. Bu güncelleştirme, gelen ve giden önemsiz e-postaları denetler. Programın özelliklerinden biri de topluluk ve gruplarla iletişim kurabilmektir. Yani bu topluluklar ve gruplar, eğer HTTP tabanlı değilse Windows Mail kullanılarak iletişim sağlanabilir. Windows Mail, Windows Buluşma Alanı ve Windows Contacts programlarıyla da uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Postfix</span>

Postfix, Linux ve Unix bilgisayar işletim sistemlerinde bir açık kaynaklı e-posta aktarma (ileti) ajanıdır. Postfix 1998 yılında Wietse Zweitze Venema tarafından geliştirildi ve ilk defa VMailer adı altında yayınlandı. Postfix hem emin hem de çabuk ve basitçe yönetmeklidir. Postfix'in kaynak kodu IBM Public License adı altında olup ve böylece bağımsız yazılım onlanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Outlook</span> Microsoft Officele birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi

Microsoft Outlook Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Office'le birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi. Mevcut son sürümü Windows için Microsoft Outlook 2013, Mac için ise 2011'dir. Ocak 2015'te Microsoft, Office 365 ile Telefon ve Tabletler için Outlook'u Outlook Mobile'ni yayınladı. Bu, e-posta, takvim ve kişilerle bu platformların ilk Outlook'u oldu.

<span class="mw-page-title-main">Apple Mail</span> Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programı

Apple Mail veya Mail.app Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programıdır. Başlangıçta NeXTMail olarak NeXT tarafından geliştirilen, kendi NextStep'in işletim sisteminin bir parçası oldu, sonunda NeXT-in Apple'a satılmasından sonra tesisi oldu. Mailin güncel sürümü gönderme için SMTP, mesajı alma için IMAP, uçtan uca ileti şifreleme için S/MIME kullanır. Ayrıca, Yahoo! Mail, AOL Mail, Gmail, Outlook.com ve iCloud olarak, popüler e-posta sağlayıcıları ile çalışmak üzere yapılandırılmıştır ve Microsoft Exchange Serveri destekler. iOS 9 yayımlanmasına kadar e-postaları yanıtlamak için dosya ekleme işlevselliğini özlüyor olmasına rağmen, iOS Mail mobil sürüm özelliklerine Exchange ActiveSync desteği eklendi. Mail iOS sürümü pazar payı ile dünyada en popüler e-posta istemcidir.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mail</span>

Microsoft Mail Microsoft'un 1991 yılında sunduğu e-posta yazılımı idi. Yerel alan ağıları için birkaç eski Microsoft e-posta ürününe, başta iki mimari olarak verildi: bir tanesi Macintosh ağları için ve biri PC mimarisi tabanlı LAN'lar için. Hepsi sonunda Microsoft Exchange Server ve Outlook ürün gruplarıyla değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Entourage</span>

Microsoft Entourage, Microsoft tarafından Mac OS 8.5 ve daha üstü için geliştirilmiş bir e-posta istemcisi ve kişisel bilgi yöneticisi idi. Microsoft, Entourage'ni Ekim 2000'de Microsoft Office 2001 ofis paketinin bir parçası olarak ilk kez piyasaya sürdü. Klasik Mac OS için Microsoft Office'in önceki sürümü olan Office 98, Outlook Express 5'i içeriyordu. En son sürüm Mac için Microsoft Office 2008'in bir parçası olan Mac 2008 Entourage, 15 Ocak 2008'de piyasaya sürüldü. Entourage, 26 Ekim 2010'da piyasaya sürülen Mac için Microsoft Office 2011'de Macintosh için Outlook ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">ClearOS</span>

ClearOS, ClearFoundation tarafından geliştirilmiş ağ geçidi, dosya, yazdırma, posta ve mesajlaşma hizmetlerine sahip bir Linux dağıtımıdır.

Bu, posta sunucusu yazılımlarının bir listesidir: posta aktarım aracıları, posta dağıtım aracıları ve e-posta sağlayan diğer bilgisayar yazılımları.

E-posta filtreleme, belirli kriterlere göre e-postaların düzenlenmesi için işleme konmasıdır. Bu terim insan müdahalesi ile gerçekleştirilebileceği gibi, genellikle bir SMTP sunucusunda otomatik olarak işlenen ve anti-spam teknikleri uygulanan mesajlar için kullanılır. Filtreleme, gelen e-postaların yanı sıra giden e-postalara da uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Apache James</span>

Apache James ya da Java Apache Mail Enterprise Server, tamamen Java ile yazılmış açık kaynaklı bir SMTP ve POP3 posta aktarım aracısı ve NNTP haber sunucusudur. James, Serge Knystautas'ın ilk katkılarıyla başlayarak Apache Yazılım Vakfı'na katkıda bulunanlar tarafından sürdürülmektedir. IMAP desteği, 3.0-M2 önizleme sürümünden itibaren eklenmiştir ve artık Java 1.5 veya üstü gerektirir.

Axigen, Linux, Windows ve Docker platformları üzerinde çalışabilen bir posta sunucusudur. Grup yazılımı ve işbirliği özellikleri ile birlikte gelir. SMTP, IMAP, POP3 ve web posta hizmetlerini destekler ayrıca bir posta listesi sunucusu, antivirüs ve antispam entegrasyon seçenekleri, mobil cihazlarla uyumlu web posta ve Exchange ActiveSync desteği gibi bir dizi özellik sunar. Axigen, veri merkezlerinde, fiziksel sunucularda veya tercih edilen özel veya genel bulutlarda barındırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ispmanager</span>

Ispmanager ticari bir web sunucusu ve web sitesi kontrol panelidir. Komut satırı veya manuel ayarlar kullanmadan hizmetlerle çalışmaya izin verir. Ürün çok çeşitli işlevleri destekler ve WCAG ile tasarlanmış görsel bir arayüze sahiptir. Ispmanager, Linux dağıtımlarına dayalı sunucuları destekler ve hem fiziksel sunuculara hem de sanal makinelere (VPS/VDS) kurulabilir.