İçeriğe atla

Cougar (araç)

Cougar HE

Çeşidi Zırhlı Personel Taşıyıcı
Uyruğu Amerika Birleşik Devletleri ABD
Hizmet geçmişi
Hizmet 2007-
Kullanıldığı savaşlar Afganistan Savaşı, Irak Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Technical Solutions (GAC)
Üretici Force Protection Industries
Birim maliyeti 644.000$
Özellikler
Ağırlık 25 t
Uzunluk 7.08 m
Genişlik 2.64 m
Yükseklik 2.74 m
Mürettebat 2+10


Ana silahı Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi
Motor Caterpillar C-7 Dizel
330 hp
Süspansiyon donanımı 6×6 tekerlekli
Boş ağırlık 19 t
Depo kapasitesi 5.90 t
Harekat menzili 966 km
Azami hızı 105 km/s

Cougar, kara mayını ve EYP saldırılarına karşı korumalı bir zırhlı araçtır.

Genel bakış

Cougar Force Protection Inc firması tarafından üretilen balistik ve mayın korumalı zırhlı araç ailesinin bir üyesidir. Aracın şasesi Spartan Motors tarafından üretilmiştir. Bu araçlar sahip oldukları V şekilli şasesi sayesinde özellikle mürettebatı hafif silah, kara mayını, küçük çaplı balistik ve EYP saldırılarına karşı üst düzey korumak sağlamaktadır.[1] 1000 adet araç Amerikan Ordusu tarafından MRAP programı bünyesinde satın alınacaktır.[2] Ağustos 2007 tarihinde Irak'ta görev yapan Cougar araçlarına yapılan 300 adet DPD saldırısında hiçbir can kaybı olmamıştır.[3]

Modelleri

Cougar ait 2 model bulunmaktadır. Bunlar 4×4 ve 6×6 çekişli modellerdir. Bu araçlar ordu mühendislerinin nakliyesi sırasında uğrayabilecekleri balistik patlayıcı türündeki örneğin RPG veya EYP saldırılarından korumak üzere tasarlanmıştır.

Cougar H
4x4 MRAP Kategori 1 Mayın Korumalı Genel Maksat Aracı. ABD Deniz Kolordusu Nisan 2007 tarihinde 300 adet araç sipariş etmiştir.[2]
Tempest MPV (İngilizce Mine Protected Vehicle, Türkçe Mayın Korumalı Taşıt)
Cougar H modelinin İngilizler tarafından kullanılan tasarımı.
Badger ILAV (İngilizce Iraqi Light Armored Vehicle Türkçe Irak Hafif Zırhlı Aracı)
Cougar H temel alınarak Yeni Irak Ordusu için BAE Systems tarafında üretilen araç.
Cougar HE
6x6 MRAP Kategori 2 Müşterek EOD Hızlı Tepki Aracı (JERRVs). ABD Deniz Kolordusu Nisan 2007 tarihinde 700 adet araç sipariş etti.[2]
Mastiff PPV (Korumalı Görev Aracı)
Cougar HE modelinin İngilizler tarafından kullanılan tasarımı.

.

Kullanan ülkeler

Cougar Amerikan Ordusu ve Irak Ordusu tarafından kullanılmakta olup, İngiliz Ordusun bünyesinde de servise girmiştir. Genellikle değişik amaçlar için kullanılan araç, Amerikan Deniz Piyadeleri ve Deniz Kuvvetlerine bağlı Seabeesler tarafından Ağır Levazım Aracı ve Müşterek Patlayıcı İmha ve Hızlı Karşılık Taşıtı (JERRVs) olarak hizmet vermektedir.

Birleşik Krallık Ordusunun kullandığı araçlarada ise özgün Cougar üzerinde ufak değişiklikler yapılmıştır. Daha büyük gözetleme pencereleri ve atış mazgalları açılmıştır. Bu sayede araç İngiliz Ordu öngörüsüne uygun olarak hem ZPT hem de MRAP sınıfında hizmet etmektedir. Özellikle birliklerin taşınması esnasında hem koruma hem de ateşgücü sağlayabilecektir. Mastiff üzerine yerleştirilen taret bünyesinde L7A2 GPMG - FN MAG 7.62 x 51 mm, L110A1 Hafif Makineli Tüfek 5.56 x 45 mm ya da L11A1 Ağır Makineli Tüfek .50 inch (12.7 mm) BMG, 40mm otomatik bomba atar veya 50mm'lik top yerleştirilmektedir. [1]6 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bir İngiliz ordu görüşüne göre (ABD ordusundan ayrıldığı en önemli nokta) bu araçlara ateş mazgalı yerleştirilmesindeki en önemli neden diğer ZPT araçlarında hareket halindeyken içerisindeki askerlerin dışarıya ateş etme imkânının olmamasıdır. Diğer araçlarda araca bağlı bulunan silah sadece belli bir noktaya hedef alabilmekte diğer yönlerden gelebilecek ateşe karşılık verememektedir. Ayrıca İngiliz Cougar araçlarında yan yüzeylere daha fazla zırh eklenerek araca yapılacak RPG veya DPD saldırılarının bertaraf edilmesi düşünülmektedir.

İngiliz Ordusu 2002 yılından beri Tempest MPV model Cougar araçlarını kullanmaktadır.[7][8] Ağustos 2006 tarihinde İngiliz Ordusu Irak'ta görev yapmak üzere 86 adet fazladan Cougar HE 6x6 aracını kısa adıyla Mastiff PPV siparişi vermiştir. İngiliz Ordusu elinde bulunan eski Saxon zırhlı araçlarının (bazıları zırhlı cephe cankurtaranına çevrilmektedir) yerine bu araçları kullanmaya başlamıştır. Şubat 2007 tarihinde 22 ve Mart 2007 tarihinde toplamda 108 araç Irak'ta görev almıştır. Ekim 2007'de Gordon Brown 140 adet aracın daha Irak'ta görev yapan askerlerin mayın ve yol bombalarına karşı korunması için satın alınacağını açıklamıştır.[9]

Kanada teslim alacağı Cougar araçlarını Afganistanda kullanacaktır.[2] 2 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız

  • Cheetah MMPV
  • MRAP
  • International MaxxPro

Resim galerisi

Kaynakça

  1. ^ "Army Bullets". 6 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2008. 
  2. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2008. 
  3. ^ "The truck the Pentagon wants and the firm that makes it - USATODAY.com". 26 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2008. 
  4. ^ "Force Protection, Inc. - In the News". 13 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2008. 
  5. ^ 140 More Mastiffs for the UK 25 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., DefenseIndustryDaily.com.
  6. ^ "Force Protection, Inc. - In the News". 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2008. 
  7. ^ "COUGAR/Tempest Mine Protected Armored Patrol Vehicles - Defense Update". 17 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2008. 
  8. ^ "Royal Engineers". 14 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2008. 
  9. ^ "BBC NEWS | Politics | UK Iraq troops to be cut to 2,500". 18 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Pars</span>

FNSS Pars, Ankara konuşlu FNSS AŞ. üretimi taktik tekerlekli zırhlı savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır araçlara verilen genel addır. Adını güç temsilcisi olan Anadolu parsı'ndan almaktadır. Şu anda alımı Türk Ordusu'nun gündeminde olup, fiziki ömürlerini tamamlayan BTR-60 ve BTR-80'lerin yerini alması plânlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 35(t)</span> Nazi Almanyası tarafından kullanılan Çekoslovakya üretimi hafif tank

Panzerkampfwagen 35(t) (Pz.Kpfw. 35(t) / Zırhlı Muharebe Aracı 35(t)) veya bilinen adıyla Panzer 35(t), çoğunlukla Nazi Almanyası tarafından kullanılmış olan Çekoslavak tasarımı bir hafif tanktır. Çekoslavak servisindeyken resmi adlandırması Lehký tank vzor 35'tir (Hafif Tank Modeli 35) ama çoğunlukla LT vz. 35 ya da LT-35 kullanılmıştır. "(t)" harfi Almancada "Çek" anlamına gelen "tschechisch" kelimesinin baş harfinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mk III kruvazör tankı</span> İngiliz kruvazör tankı

Mk III kruvazör tank (A13), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">T18 Boarhound</span> Zırhlı Araç

T18 Boarhound ABD tarafından az sayıda üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ordusu tarafından kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">T17 Deerhound / Staghound</span> II. Dünya Savaşında Birleşik Krallıkın kullandığı zırhlı araç

T17 Deerhound ve T17E1 Staghound ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu orduları tarafından kullanılan birer zırhlı savaş aracıydı. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu bu aracı hiç kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">MRAP</span> ilk olarak ABD tarafından geliştirilmiş zırhlı, askeri arazi aracı

MRAP (İngilizce: Mine Resistant Ambush Protected), mayına dayanıklı ve pusuya karşı etkin koruma sağlayan ilk olarak ABD tarafından geliştirilmiş zırhlı, askerî arazi aracı.

<span class="mw-page-title-main">Humvee</span>

M998 Yüksek Hareket Kabiliyetli Çok Amaçlı Vasıta askerî kullanım için üretilen 4X4 sınıfında AM General firması tarafından geliştirilmiş bir taşıttır. Bu taşıt daha önceden Amerikan Ordusu servisindeki M151 MUTT, M561 Gama Goat, M718A1 ve M792 model cankurtaranlar, CUCV ile diğer ülke ve ordular tarafından kullanılan hafif sınıf araçların yerine geçmiştir. Humvee daha sonra üretilecek sivil amaçlı Hummer ve SUV taşıtlarına ilham kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mowag Duro</span>

Mowag DURO askeri amaçlı 4 veya 6 tekerlekli üretilen bir vasıtadır. 1976 yılında merkezi İsviçrede bulunan Bucher-Guyer AG (MOWAG) firması tarafından geliştirilmiştir. İsviçre Ordusu 1994 yılında başlangıç olarak 3,000 adetlik araç siparişi vermiştir. Dünya çapında şu an toplamda 4.000 adet 4x4 veya 6x6 çekişli DURO aracı bulunmaktadır. Firmanın ana müşterileri arasında İsviçre, Almanya, Venezuela, Birleşik Krallık ve Malezya'dır. Bu ülkeler dışında taşıt özel amaçlar içinde kullanılmaktadır. Almanya DURO IIIP 6x6 model klasik ve mayın korumalı araçlardan sipariş vermiştir. En son üretilen modelleri DURO II ve DURO III tür.

Golan Tekerlekli Zırhlı Araç (İbranice→גולן) daha deneme aşamasında İsrail firması RAFAEL Armament Development Authority tarafından geliştirilen piyade savaş aracıdır.Geliştirme çalışmalarına daha sonra Amerikan firması Protected Vehicles Incorporated katılmıştır. Golan'ın asıl amacı taşımakta olduğu mürettebat ve yolculara en iyi korumayı sağlamaktır. Golan modeli ileride belki ZPT, komuta aracı, cankurtaran veya haberalma araçları olarak üretilebilir. Personel taşıyıcı olarak 10 kişilik taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">RG-31</span>

RG-31 Nyala Güney Afrikada bulunan BAE Systems Land Systems South Africa firması tarafından geliştirilmiş çok amaçlı mayın korumalı bir taşıttır. Aracın yapımında TFM Industries firmasının ürettiği Mamba APC temel alınmıştır. Araç sahip olduğu kaynakla birleştirilmiş monokok V şekilli şasesi ve yüksek süspansiyon sistemi sayesinde iki adet TM-57 tanksavar mayınının patlaması durumda bile taşıdığı mürettebatı koruyabilir.

<span class="mw-page-title-main">RG-33</span>

RG-33 Güney Afrikada bulunan ve BAE Systems firmasının bir kolu olarak çalışmakta olan BAE Systems Land Systems South Africa tarafından geliştirilen mayın korumalı hafif sınıf bir araçtır. MRAP programı çercevesinde Amerikan Ordusuna bağlı birliklerin Irakta kullandıkları araçlardan bir tanesidir. Yapımında RG-31 modeli temel alınan araç dünya çapında savaş çıkarma, güvenlik ve cephe görevlerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MaxxPro</span> Zırhlı araç

International MaxxPro MPV Navistar International firmasının yardımları ile İsrail Plasan Sasa firmasının tasarladığı ve ürettiği bir zırhlı araçtır. Araç Amerikan Ordusu tarafından Amerikan Deniz Piyade Kolordusu için sürdürülen Mayın Geçirmez Baskın korumalı araç programı gibi Amerikan Kara Kuvvetleri için Orta sınıf Mayın Korumalı Taşıt programı bünyesindedir. Aracın daha küçük olan Category 1 ve geniş olan Category 2 MaxxPro XL adlarında iki farkı modeli bulunmaktadır. İki model de aynı şaseyi kullanmaktadır.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Türkiye'de savunma sanayine yönelik ilk özel sektör kuruluşu olan FNSS'nin %51 hissesi Nurol Holding'e, %49 hissesi BAE Systems'e aittir. Şirket Türk Silahlı Kuvvetleri ile Müttefik Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için paletli ve tekerlekli Zırhlı Muharebe Araç aileleri, İstihkam Araçları, İnsansız Kara Araçları, Güç Grubu ve Hareket Sistemi çözümleri ile Silah Sistemleri'nin tasarım, üretim ve satışı amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. İlk üretimine 1990 yılında başlayan FNSS, bugüne kadar 4.000'in üzerinde zırhlı muharebe aracı üretim ve satışını gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin dışında Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya'da ofisleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BMC Kirpi</span>

BMC Kirpi, BMC tarafından üretilen Türk yapımı mayına dayanıklı pusu korumalı (MRAP) askerî aracıdır. Aracın başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleri'dir. Araç adını korunması yönüyle kirpiden almaktadır.

Otokar Arma, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı savaş aracıdır. Türk Kara Kuvvetleri'nin Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç projesi kapsamında geliştirilmiştir. Araç, yüksek sertlikli monokok çelik gövdesi sayesinde yüksek düzeyde balistik ve mayın korumasına sahiptir. 6x6 ve 8x8 olmak üzere iki adet tekerlek düzenine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">BMC Vuran</span>

BMC Vuran, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı askeri araçtır. Tasarım ve üretim amacı mayına karşı dayanıklı zırhlı personel taşıyıcı olan ve MRAP kategorisinde bulunan aracın başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra II</span> Askerî araç

Otokar Cobra II, patlayıcılar ve kara mayınlarından gelen tehditlere karşı koruma sağlayan, Otokar Savunma tarafından Otokar Cobra aracından geliştirilmiş olan 4x4 piyade hareketlilik aracıdır. Çeşitli işlevleri arasında güvenliği sağlama, askerî operasyonlar ve sınır devriyeleri bulunmaktadır. Personel taşıyıcı modüler tasarımı sayesinde kullanıcının farklı güvenlik gereksinimlerine göre farklı versiyonlarda üretilebilir.

<span class="mw-page-title-main">MAN KAT1</span>

MAN Kategori 1, Alman Silahlı Kuvvetleri için MAN SE tarafından geliştirilen, yüksek hareket kabiliyetine sahip bir arazi kamyonu ailesidir. Üretim, tasarımın bir evrimi ile devam etmiş ve son neslin (SX) üretimi 2019'un başlarına kadar sürmüştür.