İçeriğe atla

Cospicua

Cospicua
Bormla

Bir Mula, Burmola, Bormola
Città Cospicua, Città Cottonera
Şehir ve yerel konsey
1 No'lu Dock'tan görüldüğü gibi Cospicua
Cospicua bayrağı
Bayrak
Slogan:
Ingens Amplectitur Agger
Malta üzerinde Cospicua
Cospicua
Cospicua
Cospicua'nın Malta'daki konumu
ÜlkeMalta Malta
AdaMalta
İdare
 • Belediye başkanıAlison Zerafa (PL)
Yüzölçümü
 • Toplam0.9 km²
Nüfus
 (Ocak 2019)
 • Toplam5.170
 • Yoğunlukoto/km²
Posta kodu
BML
Alan kodu356

Cospicua (Maltaca: Bormla) bilinen diğer adlarıyla Città Cospicua veya Civitas Cottonera, Malta'nın Güneydoğu Bölgesi'nde bir liman kentidir. Birgu ve Senglea ile birlikte, başkent Valletta'nın doğusundaki Valletta Limanı içinde yer alan Üç Şehir'den biridir. Mart 2014 itibarıyla 5.395 kişilik nüfusuyla üç şehrin en yoğun olanıdır.[1]

Etimoloji

Malta dilindeki adı "Bormla" veya Burmula, Rabbın kuyusu anlamına gelen Bir Mula'dan gelmektedir.[2]

Tarihi

Cospicua, Neolitik çağlardan beri yerleşim yeridir. Denizcilik tesisleri, Fenike dönemi civarında y. MÖ 600'lü yıllarda antik çağlarda başlamıştır. 18. yüzyıldan önce, hala kullanımda olan bir isim olan Bormla olarak biliniyordu. Kasabayı ve komşuları Birgu ve Isla'yı korumak için inşa edilen sur duvarları, Hospitalier Şövalyeleri tarafından inşa edildi. İnşaat 1638'de başladı, ancak 70 yıl içinde tamamlanmadı. 1722'de Marc'Antonio Zondadari, Bormla'yı bir şehir olarak ilan etti ve güçlü burçları nedeniyle Città Cospicua adını verdi.[3]

1776'da St. John Tarikatı, bu şehrin gelişiminde hayati bir rol oynayacak tersane inşa etmeye başladı. Malta'daki İngiliz egemenliği sırasında Kraliyet Donanması, özellikle Kırım Savaşı[4] ve Birinci Dünya Savaşı yıllarında tersaneyi yaygın bir şekilde kullandı. Malta, Mihver Devletleri tarafından kuşatıldığı için, Büyük Liman çevresindeki alanın geri kalanıyla birlikte Cospicua, bu son savaş sırasında ağır bir şekilde bombalandı.

Malta bağımsız bir ülke haline geldiğinde, şehrin tersanesi, çalışanlarının çoğunun üye olduğu Genel İşçi Sendikası ile birbirini izleyen hükûmetler arasında sık sık bir çekişme kemiği haline geldi. 21. yüzyılın başlarında tersane, sahayı işletme maliyetinin Malta'nın ulusal borcunun yaklaşık %25'ine denk olduğunun anlaşılmasının ardından Milliyetçi Parti yönetimi altında büyük ölçüde küçültüldü.[5] Tersanenin bir kısmının ticaret ve turizm merkezine dönüştürülmesi için planlar devam ediyor.[6]

Cospicua, Meryem'in günahsız gebeliği veya şehrin koruyucusu olan Meryem Ana'ya atıfta bulunan Belt l-Immakulata veya Lekesizler Şehri olarak da bilinir ve her yıl 8 Aralık'ta bayram yapılıyor.[7]

Kültür

Cospicua, Meryem'in günahsız gebeliği şerefine her yıl 8 Aralık'ta düzenlenen bayramını kutluyor.[8] Cospicua, 18. yüzyılda başlayan ve popüler bir turistik cazibe merkezi olan Kutsal Cuma kutlamaları ile tanınır. İsa'nın ölüme karşı zaferini sembolize etmek için geleneksel olarak şehrin sokaklarında İsa'nın dirilişinin bir heykeli taşınır. Kentte daha küçük heykeller de sergileniyor.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Estimated Population by Locality 31st March, 2014". Government of Malta. 16 Mayıs 2014. 21 June 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Abela, Giovanni Francesco (1647). Della Descrizione di Malta Isola nel Mare Siciliano con le sue Antichità, ed Altre Notizie (İtalyanca). Paolo Bonacota. s. 18. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Bormla" (PDF). Pajjizna. Cilt 54. Department of Information (Malta). ss. 12-13. 14 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  4. ^ Borg, Victor (2001). Rough Guide to Malta and Gozo. Rough Guides. s. 92. ISBN 1-85828-680-8. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  5. ^ Fenech, Natalino (20 Mayıs 2002). "'Yards' downsizing process has cost Lm3m so far". The Times of Malta. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  6. ^ Abela, Lorry (21 Haziran 2005). "The Cottonera Waterfront Project". The Times of Malta. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  7. ^ Mifsud, Joe (15 Aralık 2004). "Cospicua celebrations". The Times of Malta. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  8. ^ "Feast of the Immaculate Conception to be celebrated". The Malta Independent. 27 Kasım 2006. 30 March 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2011. 
  9. ^ Cini, George (21 Nisan 2003). "Traditional celebration still drawing the crowds". The Times of Malta. 15 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malta</span> Avrupada bir ada ülkesi

Malta veya resmî adıyla Malta Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, Orta Akdeniz'de yer alan, Sicilya'nın güneyindeki adalar devleti. Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan oluşur. Büyükleri: Malta, Gozo ve Comino'dur. Takımadalar arasında en büyüğü olan Malta 237 km², Gozo 68 km² ve Comino 2 km² yüz ölçümüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Valletta</span> Maltanın başkenti

Valletta, Malta'nın başkentidir. Nüfusu 7650'dir.

<span class="mw-page-title-main">Uddevalla</span> İsveçin Västergötland ili, Uddevalla ilçesine bağlı kentsel alan (tätort)

Uddevalla, İsveç'in güneybatı kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Skagerrak adı verilen denizin kıyısındaki Byfjorden Körfezi'nde kuruludur. Kentin kıyıları deniz kabukları ile ünlüdür. Bu bakımdan da dünyanın en önemli kentlerinden biridir. Kent limanı nispeten küçük olup, Uddevallavarvet adı verilen bir tersaneye de ev sahipliği yaptı. Bu tersane altmışlarda Bohuslän bölgesinin en çok işçi barındıran merkezi oldu. Ancak yetmişlerde başlayan ve tüm İsveç'teki tersanelerin gelirlerinde kendini gösteren küçülme sonucunda bu tersane de 1985 yılında kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">George Abela</span>

George Abela, Nisan 2009-Nisan 2014 arası Malta'nın 8. cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malta Parlamentosu</span>

Malta Parlamentosu, Malta Valletta'da bulunan anayasal yasama organıdır. Parlamento, demokratik olarak seçilmiş bir Temsilciler Meclisi ve Malta Başkanı ile tek kamaralıdır. Anayasal yasaya göre, başbakan dahil tüm hükûmet bakanları Temsilciler Meclisi üyesi olmalıdır. 1921 ile 1933 arasında Parlamento, bir Senato ve bir Yasama Meclisinden oluşan iki meclisliydi.

<span class="mw-page-title-main">Ugo Mifsud Bonnici</span>

Ugo Mifsud Bonnici Maltalı politikacı. Malta'nın beşinci cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Laparelli</span>

Francesco Laparelli da Cortona İtalyan mimar, asker ve askeri mühendis. Michelangelo'nun asistanlığını yapmıştır. Papa tarafından Malta'nın başkenti Valletta'nın inşası için görevlendirilmesiyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Guido de Marco</span>

Guido de Marco 1999'dan 2004'e kadar Malta'nın altıncı Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Maltalı bir politikacı. Ünlü bir devlet adamı ve milletvekili olan de Marco, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Adalet ve Dışişleri Bakanı olarak da görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Balzan</span>

Balzan Attard ve Lija ile birlikte sözde üç kasabadan biri olan Malta'nın Orta Bölgesinde bir belediyedir. Kasaba başlangıçta bir grup küçük ev ve çiftlikten oluşuyordu, ancak sonunda büyüdü ve 17. yüzyılda bir cemaat haline geldi. Kasaba 2019'da 4.768 kişilik nüfusa sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Bice Mizzi</span>

Bice Mizzi Vassallo, neslinin önde gelen piyanistleri arasında kabul edilen Maltalı bir piyanistti. Aynı zamanda besteci Paolino Vassallo ve Maria Anna nee Grech'in kızı ve eski Malta Başbakanı Enrico Mizzi'nin karısı olarak da bilinir.

1592-1593 Malta veba salgını dönem Hospitalier Şövalyeleri Malta adasında yönetimde iken meydana gelen veba salgınıdır. İkinci veba salgını sırasında Haziran 1592 ile Eylül 1593 arasında üç dalga halinde meydana geldi ve nüfusun yaklaşık %11'ini oluşturan yaklaşık 3000 ölümle sonuçlandı. Hastalık, İskenderiye'den gemileri ele geçiren Toskana kadırgaları tarafından Malta'ya getirildi. 1593'te tarikat, salgınla mücadele için Sicilya'dan yardım istedi ve alınan önlemler vebanın kontrol altına alınmasında etkili oldu.

1675-1676 Malta veba salgını, Malta'nın Hospitalier Şövalyeleri tarafından yönetilidiği dönemde meydana gelmiş olan bir salgındır. Aralık 1675 ile Ağustos 1676 arasında meydana geldi ve yaklaşık 11.300 ölümle sonuçlandı ve bu da onu Malta tarihindeki en ölümcül salgın haline getirdi. Ölümlerin çoğu, ölüm oranı yaklaşık %41 olan başkent Valletta ve üç şehir de dahil olmak üzere kentsel alanlardaydı. Kırsal yerleşimlerde ölüm oranı %6,9'du.

1813-1814 Malta veba salgını, Malta ve Gozo adalarındaki son büyük veba salgınıydı. Mart 1813 ile Ocak 1814 arasında Malta'da ve 1814 Şubat ile Mayıs arasında Gozo'da meydana geldi ve 1814 Eylül'ünde salgının resmen bittiği ilan edildi. Yaklaşık 4500 ölümle sonuçlandı, bu da adaların nüfusunun yaklaşık %5'iydi.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Opera Binası, Valetta</span>

Kraliyet Opera Binası veya Kraliyet Tiyatrosu Malta'nın başkenti Valletta’da, şehir kapısının yakınında, Cumhuriyet Caddesi üzerinde 1866 yılında inşa edilen opera ve sahne sanatları binası.

<span class="mw-page-title-main">Şehir Kapısı (Valletta)</span>

Şehir Kapısı, Malta'nın başkenti Valletta girişinde bulunan bir kapıdır. Günümüzdeki kapı aynı yerde inşa edilen beşinci kapıdır. Mevcut kapı İtalyan mimar Renzo Piano'nun tasarımlarına göre 2011 ve 2014 yılları arasında inşa edildi

<span class="mw-page-title-main">St Elmo Köprüsü</span>

St Elmo Köprüsü, Malta'nın Valletta kentindeki Saint Elmo Kalesi'nin ön tarafından Valletta Limanı girişindeki dalgakırana kadar uzanan tek açıklıklı kemerli kafes kirişli bir çelik yaya köprüsüdür. 2011–12 yıllarında İspanyol mimarlar Arenas & Asociados'un tasarımlarına göre inşa edilmiştir. Köprü aslen 1906'da inşa edilmiştir. 1941'de II. Dünya Savaşı'nda orijinal köprü şimdikiyle benzer bir tasarıma sahipti, ancak bir yerine iki açıklığı vardı.

<span class="mw-page-title-main">Saint James Binası</span>

Saint James Binası Valetta'da, Hospitalier Şövalyeleri tarafından yaptırılan 16. yüzyıldan kalma bir askerî birlik binasıdır. Valletta Kara Cephesi'nin bir parçasını oluşturan ve geniş açılı bir burç olan St James' Bastion'a bakmaktadır. St James, şehirdeki planlanmış dokuz süvari merkezinden biriydi. Ancak sonunda sadece ikisi inşa edildi. Diğeri Saint John Binasıdır. İtalyan askeri mühendis Francesco Laparelli tarafından tasarlandı ve inşaatı Maltalı asistanı Girolamo Cassar kontrol etti. St James'de yer alan birliğin hiçbir askeri çatışmaya girmediği görülmüştür. Ancak 1775'te Rahiplerin Yükselişi olayı sırasında rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Auberge de Castille</span>

Auberge de Castille Valletta'da bulunan bir saray binası Auberge, Saint James Binası, Malta Menkul Kıymetler Borsası ve Yukarı Barrakka Bahçeleri'nin yakınında, Castile Place'de yer almaktadır. Valletta'nın en yüksek noktasında yer alır ve Floriana ile Grand Harbour bölgesine bakar.

<span class="mw-page-title-main">Our Lady of Victory Kilisesi (Valletta)</span>

Saint Anthony the Abbot Kilisesi olarak da bilinen Our Lady of Victory kilisesi Malta'nın Valletta şehrinde tamamlanan ilk kilise ve binaydı. 1566'da, Malta'nın Büyük Kuşatması'nın ardından, Büyük Üstat Jean Parisot de Valette ve yönetimi bir şükran gösterisi olarak Meryem Ana'nın Doğuşu adına bir kilise inşa etmek istedi. Bu inşaat De Valette tarafından finanse edildi.

<span class="mw-page-title-main">Parlamento Binası (Malta)</span>

Parlamento Binası Malta'nın Valletta şehrinde bulunan Malta Parlamentosu'nun toplantı yeridir. Bina, yeni bir Şehir Kapısı inşa etmeyi ve Kraliyet Opera Binası kalıntılarının bir açık hava tiyatrosuna dönüştürülmesini de içeren Şehir Kapısı Projesi kapsamında Renzo Piano'nun tasarımlarına göre 2011 ve 2015 yılları arasında inşa edilmiştir. Parlamento Binası'nın inşası, esas olarak binanın modern tasarımı ve yaklaşık 90 milyon Euro tutarındaki inşaat maliyeti nedeniyle önemli tartışmalara yol açmıştır.