İçeriğe atla

CosmoCaixa Barcelona

Koordinatlar: 41°24′47″K 2°07′52″D / 41.41306°K 2.13111°D / 41.41306; 2.13111
CosmoCaixa Barcelona
Harita
Açılış1981
KonumBarselona, Katalonya, İspanya
Koordinatlar41°24′47″K 2°07′52″D / 41.41306°K 2.13111°D / 41.41306; 2.13111
TürBilim müzesi
Ziyaretçi2,608,985 (2008)
YöneticiAnna Sanahuja
Toplu ulaşımAvinguda Tibidabo metrosu
Resmî site[1]

CosmoCaixa Barcelona (Katalanca telaffuz: [ˌkɔzmuˈkaʃə βərsəˈɫonə]), Barselona, Katalonya, İspanya'da bulunan bir bilim müzesidir. Daha öncesinde "Barselona Bilim Müzesi" olarak bilinmekteyken 1998 senesinde onarım için kapatıldı ve 2004 senesinde şu anki ismini alarak yeniden açıldı. Müze, çevre, doğa, bilim ve uzayı sergileyen kalıcı ve geçici çeşitli sergilere sahiptir. CosmoCaixa ayrıca küçük çocuklar için oyun gibi etkileşime ayrılmış olan bir planetaryum ve sergilere de sahiptir. Bunlara ek olarak bir kitapçı, hediyelik eşya dükkânı, kütüphane, eğitim merkezi ve kafe bulundurmaktadır. Müzenin sponsoru la Caixadır.[1] Müze, 18 yaşından küçük öğrenciler için ücretsizdir. Yetişkinler de 4 euro karşılığında müzeye giriş yapabilmektedir.

Yapı

Bina 1904-1909 yılları arasında Josep Domènech i stapà tarafından körler için bir sığınma evi olarak yapılmıştı ve 1979'da kapatıldı. Binanın orijinal cephesini koruyarak yenilenmesi ve binanın orijinal boyutunun dört katına çıkması sağlandı.[2] 2004 yılında binada bir genişletilme yapıldı.[3] CosmoCaixa'nın ziyaretçilerini zemin katından 5. katına götüren geniş bir spiral geçit vardır. Geçidin orta kısmı bir Amazon ağacıdır.[1]

Sergiler

CosmoCaixa'nın daimi ve geçici sergileri vardır. Aynı zamanda bir planetaryum barındırıyordur ve etkileşimli sergilerle halkın doğal bilimi yaşamasına izin veren ücretsiz bir kent meydanı vardır.[4] Planetaryum giriş biletleri, yetişkinler ve öğrenciler için 4 Euro'dur. Biletler, birinci kattaki müzede de satın alınabilir.

Flooded Forest Ziyaretçilerin Amazon yağmur ormanının ıslak ve kuru ortamını yaşamasını sağlayan bir sergi. Ceiba ağaçları, müze çalışanları tarafından Pará, Brezilya kalıplarına dayanılarak üretilmiştir. Kuşlar, böcekler, kurbağa, piranalar, kapibaralar ve timsahlar dahil olmak üzere 100'den fazla canlı türü temsil edilmektedir.[5]

The Hall of Matter The Hall of Matter, Big Bang'den başlayarak evrimi göstermektedir. 4 parçaya ayrılmıştır: maddenin kökeni, ilk canlı organizma, "sembolik istihbarat"'ın ele geçirilmesi ve medeniyetin doğuşu. Sergi, kütle çekimsel dalga, kaos teorisi, biyoloji, hareket, nöron, istihbarat ve insan evriminden bahsetmektedir.[6]

Geological Wall Büyük jeolojik oluşum kesitleri, erozyon, volkanizma, faylar, çökme ve ilgili süreçleri gösteren bir duvar boyunca görüntülenmektedir. Sergilenen kaya kesitleri esas olarak Súria'dan potasyum tuzu, Berga ve Mayorka'dan kumtaşı, Garrotxa Volcanic Zone Doğal Parkı'ndan volkanik materyaller ve Besalú'dan kireç taşıdır.[7]

Touch, touch! Touch, touch! sergisi dünyanın dört bir tarafından ve Akdeniz'den canlılara ev sahipliği yapmaktadır. Müze görevlileri ve bilim insanları üç farklı çevreye ait hayvan ve bitkileri tanıtmaktadır.[8]

Clik and Flash Clik ve Flash, çocuklara yönelik üç interaktif sergi arasından çocukları bilim hakkında öğrenmeye teşvik etmek için oyunlar kullanmaktadır. Bölüm ikiye ayrılmıştır: Clik koklama, dokunma ve görme duyularını oyunlarda kullanarak gözlem ve sonuç çıkarmakta ve Flash, keşfi, çevreyi, yapımı ve elektriği göstermek için teknolojiyi kullanmaktadır.[9]

Bubble Planetarium 3-8 yaş arası çocuklar için bir astronomi sergisi.[10]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b Rob (2011). "CosmoCaixa: Out of this world!". Out & About. Homage to BCN. 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  2. ^ "The building". The museum. CosmoCaixa. 2011. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  3. ^ "CosmoCaixa - Science Museum". Museums. Turisme de Barcelona. 2011. 25 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  4. ^ "Science Plaza". Permanent Sites. CosmoCaixa Barcelona. 2011. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  5. ^ "The Flooded Forest". Permanent Sites. CosmoCaixa Barcelona. 2011. 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  6. ^ "The Hall of Matter". Permanent Sites. CosmoCaixa Barcelona. 2011. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  7. ^ "The Geological Wall". Permanent Sites. CosmoCaixa Barcelona. 2011. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  8. ^ "He plays touch!". Permanent Sites. CosmoCaixa Barcelona. 2011. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  9. ^ "Flash Clik". Permanent Sites. CosmoCaixa Barcelona. 2011. 19 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  10. ^ "Bubble Planetarium". Permanent Sites. CosmoCaixa Barcelona. 2011. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Üniversitesi</span> İngiltere, Cambridgede kurulu devlet üniversitesi

Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık'a bağlı Cambridge kentinde bulunan, devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir. yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversitenin Oxford ile arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Resim ve Heykel Müzesi</span>

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.

Bilim Müzesi, Londra, South Kensington'daki Exhibition Road üzerinde bulunan büyük bir müzedir. 1857'de kuruldu ve 2019'da yıllık 3.3 milyonz ziyaretçi çeken, şehrin en önemli turistik yerlerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Zeugma Mozaik Müzesi</span> Gaziantep de bulunan Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep'te açılan ve 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan müzedir. Yaklaşık 3 yıl boyunca "dünyanın en büyük mozaik müzesi" unvanını taşıyan müze, bu unvanını, 28 Aralık 2014 tarihinde açılan Hatay Arkeoloji Müzesi'ne devretmiştir. Müze, ziyarete açık olduğu ilk bir gün boyunca 3000'in üzerinde ziyaretçi ağırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bergama Müzesi (İzmir)</span>

Bergama Müzesi, İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan ve 1936 yılından beri Kültür bağlı olarak hizmet veren bir arkeoloji ve etnografya müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi</span>

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, İstanbul’da Çemberlitaş’taki tarihi bir binada hizmet veren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne bağlı bir müzedir. Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü basın müzesidir.
1988 yılında hizmete giren müzede basın teknolojinin geçirdiği değişiklikleri göstermek üzere; taşbaskı örnekleri, düz baskı makinesi, rotatif tipo entertip, prova tezgâhları, giyotin, eski daktilolar, teleksler, telefotolar sergilenir.

<span class="mw-page-title-main">Adalar Müzesi</span>

Adalar Müzesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Adalar ilçesine bağlı Büyükada'da yer alan müze. 10 Eylül 2010 tarihinde İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının desteği ile açıldı. İstanbul'un ilk çağdaş kent müzesi olarak bilinmektedir. Adalar Vakfı ve Adalar Belediyesi iş birliği ile Büyükada (Prinkipo)’nın güneyinde adanın en eski tarihsel yerleşim yeri olan Aya Nikola bölgesinde kurulmuş olan müzenin kalıcı sergilerinin yer aldığı ana binasına yenilenerek kullanıma sokulan eski bir helikopter hangarı ev sahipliği yapmaktadır.

İstanbul Üniversitesi Zooloji Müzesi, İstanbul Üniversitesi Vezneciler Kampüsünde Biyoloji bölümünün en üst katından bulunan ve Türkiye faunasını yansıtır nitelik taşıyan müzedir. Türkiye’nin ilk zooloji müzesi olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya Ulusal Müzesi</span>

İskoçya Ulusal Müzesi, birbirinin bitişiğinde yer alan iki müzenin birleşmesiyle 2006 yılında kurulmuştur. Edinburgh, İskoçya'da yer alan alan müze, İskoç antik dönemi, kültürü ve tarihiyle ilgili koleksiyonların yer aldığı İskoçya Müzesi ile bilim ve teknoloji, doğa tarihi ve dünya kültürlerini kapsayan koleksiyonların yer aldığı Kraliyet Müzesi'nin birleşmesi ile kurulmuştur. Bağlantılı iki bina, Edinburgh'un merkezindeki Chambers Caddesi'nde bulunmaktadır. Müze, Ulusal İskoçya Müzeleri'nin bir parçasıdır. Müzeye giriş ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Troya Müzesi</span> Türkiyenin Çanakkale ilinde bir müze

Troya Müzesi, Türkiye'nin Çanakkale ilinde Troya antik kentinden ve Troas bölgesinin diğer antik kentlerinden çıkarılmış eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.

<i>A muzı ne molçali...</i>

A muzı ne molçali... veya Leningrad Kuşatması Kültür ve Sanat Müzesi, Dmitri Şostakoviç'in Büyük Vatanseverlik Savaşı ve Leningrad Kuşatması'nda kültür ve sanatına adanına ürettiği eserlere adanmış 235'nolu okul müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">SEKA Kâğıt Müzesi</span>

SEKA Kağıt Müzesi veya SEKA Mehmed Ali Kağıtçı Müzesi, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir sanayi mirası müzesidir. Türkiye'nin en büyük endüstriyel mirasının müzeye dönüşüm projesidir. 6 Kasım 2016 tarihinde ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tıva Ulusal Müzesi</span>

Tıva Cumhuriyeti'nin Aldan-Maadır adlı milli müzesi — Tıvanın devlet müzesi, bilim araştırmalarının inceleme yeri, Tıva'nın tarihinin ve kültürünün eserlerinin gösterim yeri.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Müzesi</span> Kırklareli ilindeki bir müze

Kırklareli Müzesi, Türkiye'nin Kırklareli kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 1993 yılında kurulmuş olup doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler, kent ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.

Melbourne Müzesi, Avustralya'nın Melbourne kentindeki Carlton Gardens'ta bulunan bir doğal ve kültürel tarih müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi</span>

Kısaca Oxford Üniversite Müzesi (OUMNH) olarak bilinen Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi, Oxford, İngiltere'de Parks Road üzerinde bulunan, Oxford Üniversitesi'nin doğal tarih örneklerinin çoğunu sergileyen bir müzedir. Aynı zamanda üniversitenin kimya, zooloji ve matematik bölümleri tarafından kullanılan bir amfi içerir. Müze, bitişiğindeki Pitt Rivers Müzesi'ne halka açık tek giriş sağlar.