İçeriğe atla

Cosmas Indicopleustes

Cosmas Indicopleustes tarafından yapılmış Dünya haritası. Harita kuzeyi yukarı bakacak şekilde düzenlenmiştir.

Cosmas Indicopleustes (GrekçeΚοσμᾶς Ἰνδικοπλεύστης; ayrıca Rahip Cosmas olarak da bilinir) Mısır'ın İskenderiye kentinden bir tacir ve daha sonra münzeviydi.[1] İmparator Justinianus döneminde Hindistan'a birkaç seyahat gerçekleştiren 6. yüzyıl gezginidir. Onun Hristiyan Topoğrafyası adlı eseri en eski ve en ünlü dünya haritalarından bazılarını içermektedir.[2][3][4] Cosmas, Doğu Süryani Patriği I. Aba'nın öğrencisiydi ve kendisi de Doğu Kilisesi'nin bir takipçisidir.[5][6]

Seyahat

MS 550 civarında, Sina'daki bir manastırda inzivaya çekilmiş bir keşişken,[7] Cosmas, bir zamanlar bol resimli olan Hristiyan Topoğrafyası eserini yazmıştır; bu eser, kısmen 6. yüzyılın başlarında Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'nda bir tacir olarak yaşadığı kişisel deneyimlerine dayanmaktadır. 6. yüzyılda Hindistan ve Seylan'a ilişkin yaptığı tasvirler tarihçiler için paha biçilmez değerdedir. Cosmas'ın, günümüzde Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan Aksum Krallığı'nı ve Eritre'yi bizzat ziyaret ettiği anlaşılmaktadır. Sokotra kıyıları boyunca yelken açmış, ancak Hindistan ve Seylan'ı gerçekten ziyaret edip etmediği tespit edilememiştir.

Indicopleustes

"Indicopleustes", πλέω "(I) yelken" kelimesinden gelen "Hintli gezgin" anlamına gelir.[8] Klasik çalışmalardan, özellikle Periplus Maris Erythraei'den, MÖ 1. yüzyıldan itibaren Roma İmparatorluğu ile Hindistan arasında ticaret yapıldığı bilinmesine rağmen, Cosmas'ın raporu, bu yolculuğu gerçekten yapan kişilere ait az sayıdaki rapordan biridir. Topografya adlı eserinde gördüklerinin bir kısmını tasvir edip çizmiştir. Bunlardan bir kısmı, en eskisi 9. yüzyıla tarihlenen mevcut yazmalara kopyalanmıştır. MS 522'de Malabar Sahili'nde (Güney Hindistan) birkaç ticaret limanından bahseder. Günümüzde Hindistan'ın Kerala bölgesinde Soriyani Hristiyanlarından bahseden ilk gezgindir. Şöyle yazmıştır:

"Hint denizinin olduğu Uzak Hindistan'daki Taprobane adasında bile, din adamları ve inananlardan oluşan bir toplulukla birlikte bir Hristiyan Kilisesi var, ancak ötesindeki bölgelerde herhangi bir Hristiyan olup olmadığını bilmiyorum. Biberin yetiştiği Malê adlı ülkede de bir kilise var ve Calliana adlı başka bir yerde de Perslerden atanmış bir piskopos var. Yine aynı Hint denizinde bulunan ve sakinlerinin Yunanca konuştuğu Dioscoridês Adası olarak adlandırılan adada, aslen Makedonyalı İskender'in yerine geçen Ptolemaioslar tarafından oraya gönderilen sömürgeciler olduklarından, Perslerde rahipliklerini alan ve adaya gönderilen din adamları var ve ayrıca çok sayıda Hristiyan var. […] Adada [Sri Lanka] ayrıca oraya yerleşmiş bir Pers Hristiyanları kilisesi, Perslerden atanmış bir Rahip, bir Diyakoz ve eksiksiz bir dini ritüel var. Ancak yerliler ve kralları "putperestlerdir." [9]

Hıristiyan Topografyası

Evrenin teorik bir modeli.
Hıristiyan Topografyasından dünya resmi.

Hristiyan Topoğrafyası eserinin en önemli özelliği, okyanus ve yeryüzünün yüzeyinin düz (yani insan duyularıyla algılandığı gibi dışbükey ve küresel olmayan) ve göklerin kavisli kapaklı bir kutu şeklini oluşturduğu şeklindeki dünya görüşüdür. Dünyanın yüzeyinin, insanın algısal deneyiminin aksine, küresel bir şekle sahip olduğunu ileri süren Batlamyus ve diğerlerini küçümsemektedir. Cosmas, Hristiyanlık öncesi coğrafyacıların, yeryüzünün ve okyanusun yüzeyinin dışbükey ve küresel şekilde olduğu iddiasında yanıldıklarını ve aslında bunların, Yahudilerin Mısır'dan çıkışı sırasında Tanrı tarafından Musa'ya anlatılan ibadet evi olan çadırdan modellendiğini kanıtlamayı amaçlıyordu. Düzlemin merkezinde, okyanusla çevrili, yaşanabilir yeryüzü vardır; ötesinde ise Âdem'in cenneti bulunmaktadır. Güneş kuzeydeki konik bir dağın etrafında yazın zirve etrafında, kışın ise taban etrafında olacak şekilde döner, bu da gün uzunluğundaki farkı açıklar.

Ancak okyanus ve Dünya yüzeyinin küresel olmadığı fikri, MÖ 3. yüzyıldan beri eğitimli Batılı görüşler arasında azınlıktaydı.[10] Cosmas'ın görüşü dini çevrelerde bile hiçbir zaman etkili olmamıştır; aynı dönemden bir Hristiyan olan Yahya en-Nahvi, dönemin birçok Hristiyan filozofunun yaptığı gibi , De opificio mundi adlı eserinde onu çürütmeye çalışmıştır.[2]

David C. Lindberg şunu ileri sürer:

Cosmas Bizans'ta özellikle etkili değildi, ancak bizim için önemlidir çünkü tüm (veya çoğu) ortaçağ insanının düz bir dünyada yaşadıklarına inandıkları iddiasını desteklemek için yaygın olarak kullanılmıştır. Bu iddia... tamamen yanlıştır. Cosmas, aslında düz bir dünya kozmolojisini savunduğu bilinen tek ortaçağ Avrupalısıdır, oysa tüm eğitimli Batı Avrupalıların (ve eğitimli Bizanslıların neredeyse yüzde yüzünün) ve denizcilerin ve gezginlerin dünyanın küresel olduğuna inandığını varsaymak güvenlidir.[11]

Cosmas, Umberto Eco'nun tarihi romanı Baudolino adlı eserinde de yer almaktadır. Kitapta Bizanslı rahip ve casus olan Kalkedonlu Zozimas, efsanevi Rahip Ioannes'i bulmanın anahtarı olarak kendi dünya topografyasından söz eder:

İşte, biz Romalıların imparatorluğunda, yüzyıllar önce, dünyanın en uç noktalarına kadar seyahat eden ve Hristiyan Topografyası adlı eserinde, dünyanın gerçekten de bir çadır biçiminde olduğunu ve ancak bu şekilde en karanlık olguları bile açıklayabileceğimizi tartışmasız bir biçimde gösteren büyük bir bilge olan Cosmas Indicopleustes yaşamıştı.[12]

Kozmolojiyi bir kenara bırakırsak, Cosmas ilginç ve güvenilir bir rehber olduğunu kanıtlıyor ve o zamandan beri ortadan kaybolmuş bir dünyaya pencere açmaktadır. O sıralarda (yaklaşık MS 525) Aksum Kralı, Yemen'de Hristiyanlara zulmeden Yahudi kralı Dhu Nuvas'a saldırmak için bir askeri sefer hazırlıyordu ve Eritre'nin Kızıldeniz kıyısındaki Adulis'te bulunuyordu. Aksum kralının isteği üzerine ve bu sefere hazırlık olarak, Asya'daki III. Ptolemaios'un fetihlerini ayrıntılarıyla anlatan başka bir anıtın devamı olduğunu düşünerek, artık kaybolmuş olan Monumentum Adulitanum gibi yazıtları kaydetmiştir. Bunlardan hiçbiri arkeologlar tarafından bulunamamıştır.[13] Topografya'daki imalar, Cosmas'ın aynı zamanda daha büyük bir kozmografyanın, yıldızların hareketleri üzerine bir incelemenin ve Mezmurlar ve İlahiler üzerine yorumların yazarı olduğunu öne sürmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ Beatrice Nicolini, Penelope-Jane Watson, Makran, Oman, and Zanzibar: Three-terminal Cultural Corridor in the Western Indian Ocean (1799–1856), 2004, BRILL, 90-04-13780-7.
  2. ^ a b Encyclopædia Britannica, 2008, O.Ed, Cosmas Indicopleustes.
  3. ^ Yule, Henry (2005). Cathay and the Way Thither. Asian Educational Services. ss. 212-32. ISBN 978-81-206-1966-1. 
  4. ^ Miller, Hugh (1857). The Testimony of the Rocks. Boston: Gould and Lincoln. s. 428. 
  5. ^ Cosmas Indicopleustes (24 Haziran 2010). The Christian Topography of Cosmas, an Egyptian Monk: Translated from the Greek, and Edited with Notes and Introduction. Cambridge University Press. s. 87. ISBN 978-1-108-01295-9. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  6. ^ Johnson, Scott (November 2012). The Oxford Handbook of Late Antiquity. Oxford University Press. s. 1019. ISBN 978-0-19-533693-1. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  7. ^ a b  Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Cosmas". Encyclopædia Britannica. 7 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 214. 
  8. ^ Grekçeπλέω. Liddell, Henry George; Scott, Robert; A Greek–English Lexicon at the Perseus Project.
  9. ^ J. W. McCrindle, (Ed.) (2010). The Christian Topography of Cosmas, an Egyptian Monk. Cambridge University Press. ss. 118-120, 365. ISBN 9781108012959. 
  10. ^ Russell, Jeffrey B. "The Myth of the Flat Earth". American Scientific Affiliation. 3 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2007. 
  11. ^ Lindberg, David "The Beginnings of Western Science, 600 B.C. to A.D. 1450", p. 161
  12. ^ Eco, Umberto (2002). Baudolino. Orlando, Florida: Harcourt, Inc. p. 215
  13. ^ Rossini, A. (December 2021). "Iscrizione trionfale di Tolomeo III ad Aduli". Axon. 5 (2). ss. 93-142. doi:10.30687/Axon/2532-6848/2021/02/005Özgürce erişilebilir. 27 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2024. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Kenneth Willis Clark collection of Greek Manuscripts: Cosmas Indicopleustes, Topographia.
  • Cosmas Indicopleustes, ed. John Watson McCrindle (1897). The Christian Topography of Cosmas, an Egyptian Monk. Hakluyt Society. (Reissued by Cambridge University Press, 2010. 978-1-108-01295-9)
  • Cosmas Indicopleustes, Eric Otto Winstedt (1909). The Christian Topography of Cosmas Indicopleustes. The University Press
  • Jeffrey Burton Russell (1997). Inventing the Flat Earth. Praeger Press
  • Dr. Jerry H Bentley (2005). Traditions and Encounters. McGraw Hill.
  • Schneider, Horst (2011). Kosmas Indikopleustes, Christliche Topographie. Textkritische Analysen. Übersetzung. Kommentar. Turnhout: Brepols.
  • Wanda Wolska-Conus. La topographie chrétienne de Cosmas Indicopleustes: théologie et sciences au VIe siècle Vol. 3, Bibliothèque Byzantine. Paris: Presses Universitaires de France, 1962.
  • Cosmas Indicopleustes. Cosmas Indicopleustès, Topographie chrétienne. Translated by Wanda Wolska-Conus. 3 vols. Paris: Les Editions du Cerf, 1968–1973.

Dış bağlantılar

Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık Kamu malı olan Hristiyan Topoğrafyası'nın çevrimiçi İngilizce çevrisinden alınan metni içeriyor

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Homeros</span>

Homeros Antik Çağ'da yaşamış İyonyalı ozan. Batı edebiyatının ilk büyük eserleri kabul edilen İlyada ve Odysseia destanlarının yazarı veya derleyicisi olduğu kabul edilmektedir. Smyrna (İzmir) bölgesinde yaşamış olduğu sanılmaktadır.

Hristiyan anarşizmi, Hristiyanların sadece İsa'nın öğretilerinde vücut bulan Tanrı'ya karşı sorumlu olduklarını, tek gerçek otorite kaynağının Tanrı olduğunu kabul eden ve savunan inanç veya felsefi öğreti. Çoğu Hristiyan anarşist pasifisttir, savaşı ve şiddet kullanmayı reddeder.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan</span> Hristiyanlık dinine mensup kimse

Hristiyanlar, İsa Mesih'in yaşamına ve öğretilerine dayanan tek tanrılı bir İbrahimi din olan Hristiyanlığı takip eden veya ona bağlı kalan insanlardır. Hristiyan sözcüğü, Kutsal Kitap'taki İbranice terim māšîaḥ'ın (מָשִׁיחַ) çevirisi olan Koine Grekçesindeki Kıristós'tan (Χριστός) türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahameniş İmparatorluğu</span> MÖ 6. yy.-MÖ 4. yy. arasında hüküm sürmüş bir İran imparatorluğu

Ahameniş İmparatorluğu ya da Hehamenişiler, MÖ 6. yüzyılda Büyük Kiros tarafından kurulan, tarihteki ilk Pers devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Akhenaton</span> Mısır Firavunu

Akhenaton ya da IV. Amenhotep olarak da bilinir. Mısır yeni dönem 18. hanedanının bir firavunudur. Kraliçe Tiye ve III. Amenhotep'in genç olan çocuğudur. Büyük kardeşi Thutmosis babasından önce ölünce tahta önce ortak oldu, sonra da MÖ 1353-1336 ya da MÖ 1352-1334 yılları arasında 17 yıl firavunluk yaptı. Eşi Nefertiti'ydi.

Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgicilik</span>

Bilgicilik veya sofizm, Antik çağ Yunan felsefesinde önemli bir felsefi düşünce akımı.

<span class="mw-page-title-main">Mısır hiyeroglifleri</span>

Mısır hiyeroglif yazısı, birbirinden kolaylıkla ayırt edilebilecek yüzlerce sembolden oluşur. Her işaret belli bir sesi veya nesneyi temsil eder. Bu yazı soldan sağa veya sağdan sola ya da yukarıdan aşağı yazılabilir, okumak için ölçüt sembollerdeki insan ya da hayvan figürlerinin baktıkları yöndür. Mısır hiyerogliflerinde 700'den fazla işaret bulunmaktadır. Bu yüzden de okuma yazma oranı düşüktür. Çünkü hiyeroglif bir harf yazısı değildi. Bunlar için yazıcı adlı bir meslek vardı. Bu insanlar uzun bir eğitimden geçerlerdi. Ayrıca hiyeroglif öyle zor bir yazıydı ki sanat halini almıştı.

Çin coğrafi keşifleri, Çin İmparatorluğu'nun MÖ 2. yüzyıl ile MS 15. yüzyıla kadar ülke dışında karadan veya deniz yoluyla keşfettiği yerleri kapsar.

Paul Magdalino St Andrews Üniversitesi ve Koç Üniversitesi'nde Bizans tarihi profesörüdür.

Hristiyan terörizmi, Hristiyan motivasyonlarını veya hedeflerini savunan gruplar veya kişiler tarafından terör eylemlerinin içerilmesini ifade eder.

614 yılında, Bizans-Sasani Savaşı (602-628) sırasında kısa bir kuşatmanın ardından Sasani İmparatorluğu Kudüs'ü fethetti; Pers Şahı II. Hüsrev, Yakın Doğu'nun Bizans kontrolündeki alanlarını fethetmek için generali Şahrbaraz' atadı. Antakya'daki zaferin ardından Şahrbaraz, eyaletin idari başkenti Caesarea Maritima'yı fethetti. O güne kadar büyük iç liman toprakla dolmuş ve işe yaramaz hale gelmişti ancak İmparator I. Anastasius dış limanı yeniden inşa ettirdi ve Caesarea önemli liman kenti olarak kaldı, Pers İmparatorluğu'nun Akdeniz'e çıkışını sağlıyordu. Taberiye, Nasıra ve Celile'nin dağ kentlerinden Yahudi askerleri alıp silahlandıran Nehemiah ben Hushiel Taberiyeli Benjamin ile Arap çeteleri ve ülkenin güneyinden ek Yahudiler ile beraber Sasani Perslerine katılarak Kudüs'e yürüdüler. Savaşa Bizans Hristiyanları aleyhine yaklaşık 20.000 Yahudi asisi katıldı. Tarihçilere bağlı olarak ya 20.000 ya da 26.000 rakamı verilir. Taberiyeli Benjamin ve Nehemiah ben Hushiel liderliğindeki Yahudi güçleri tarafından takviye edilen Pers ordusu, direniş olmaksızın Kudüs'ü ele geçirirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan Topoğrafyası</span>

Hristiyan Topoğrafyası milattan sonra 6. yüzyılda 5 kitap halinde Cosmas Indicopleustes tarafından hazırlanan bir eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan felsefesi</span>

Antik Yunan felsefesi, MÖ. 6. yüzyılda başlamış ve Hellenistik çağ ile Roma İmparatorluğu arasında devam etmiştir. Felsefe kelimesi Yunanlar tarafından kullanılmaya başlandı. Önceleri bilimi, matematiği, siyaseti ve etiği de kapsayan bir terimdi. Yunan felsefesi Batı medeniyetinin bir ürünüydü. Roma'da, Rönesans'ta, Aydınlanma çağında ve İslam filozofları tarafından kullanıldı. Yunan felsefesi Antik Yakın Doğu felsefesinden etkilenmiş olabilir.

Kilikyalı Simplikios veya Latinceleştirilmiş şekliyle Simplicio, Öklid ve Aristoteles de dahil olmak üzere diğer filozofların ve matematikçilerin çalışmaları üzerine yorumlar yazan bir Yunan matematikçi. Ammonius Hermiae ve Damaskios'un bir öğrencisi ve Yeni Platoncuların sonuncusuydu. Eserleri, Simplikios'un çalışmaları olmadığı takdirde kaybolacak olan eski filozoflar hakkında birçok bilgiyi korumuş ve günümüze ulaşmasını sağlamıştır.

Zosimus Bizans İmparatoru I. Anastasius döneminde Konstantinopolis'te yaşamış Yunan tarihçidir. Fotios'a göre bir comes idi ve imparatorluk hazinesinin "avukatı" olarak görev yapıyordu. Zosimus, I. Konstantin'in geleneksel çok tanrılı dini reddetmesini kınamasıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bibliotheka (Pseudo-Apollodoros)</span>

Bibliotheka ayrıca Pseudo-Apollodoros Bibliotheka'sı olarak da bilinir. Yunan mitleri ve kahramanlık efsanelerinin bir özetidir ve genellikle MS birinci veya ikinci yüzyıla tarihlenen üç kitap halinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna Kassian</span>

Yuhanna Kassian, Hristiyan bir keşiş ve mistik bir yazar. Ortodoks ve Katolik kiliseleri tarafından Kilise Babası ve Aziz olarak kabul edilir. Yortusu Katolik Kilisesi tarafından her 23 Şubat kutlanır. Ortodoks Kilisesi’nde ise Şubat’ın 28’i veya 29’unda kutlanır.

İskenderiyeli Hierocles, MS 430 civarında aktif olan bir Yunan Yeni Platoncu yazardı.