İçeriğe atla

Coro

Coro ve La Vale Limanı
UNESCO Dünya Mirası
Konum Venezuela
KriterKültürel: iv, v
Referans658[1]
Tescil1993 (17. oturum)
Tehlike2005 — Günümüz
BölgeLatin Amerika ve Karayipler

Coro, Falcón Devleti'nin başkenti ve Batı Venezuela'daki en eski şehirdir. 26 Temmuz 1527 yılında Juan de Ampíes tarafından Santa Ana de Coro adı ile kurulmuştur.

Şehrin tarihi, kültürü ve iyi korunmuş sömürgecilik mimarisi sayesinde, Coro ve La Vela Limanı, 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak gösterilmiştir. Şehir, Venezuela'nın, ilk Dünya Mirası sıfatını da eline almıştır. 2005 yılından beri UNESCO'nun Tehlike Altındaki Dünya Mirasları listesindedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 9 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Curaçao</span> Karayiplerde bulunan ada, Hollanda Krallığını oluşturan dört ülkeden biri

Curaçao, Karayip Denizi'nin güneyinde ve Venezuela'nın kuzeyinde yer alan bir ada. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden biridir. Başkenti Willemstad şehridir. Yüzölçümü 444 km2 (171 sq mi) olan adanın nüfusu 150.000'den fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası listesi</span>

UNESCO Dünya Mirası Listesi, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Augsburg</span> Bavyerada bağımsız büyükşehir (Almanya)

Augsburg, Bavyera eyaletinin güney-batısında yer almaktadır. Augsburg Almanya'nın en eski şehirlerinden biri olma özelliğine sahiptir ve ayrıca Münih ve Nürnberg'den sonra Bavyera eyaletinin en kalabalık 3. şehridir. Diğer Alman şehirlerine kıyasla en kalabalık 23. Alman şehridir. 31 Aralık 2012 nüfus sayımında şehrin nüfusu 272.699 olarak tespit edilmiştir. Bu nüfus sayımına göre şehirde yaşayan yabancıların oranı toplam nüfusun %16,5 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eşrefoğlu Camii</span> Konyada tarihî yapı

Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. 2023'te UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cáceres</span> İspanyanın Badajoz ilinde belediye

Cáceres İspanya 'nın Ekstremadura Özerk Bölgesinde şehir. 2004 nüfusu 91.000'dir. Şehir MÖ 25 yılında Romalılar tarafından kurulmuştur. Madrid'e 300 km uzaklıktadır. Şehrin tarihi alanları 1986 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

Lar veya Laristan, İran'ın Fars Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Lutherstadt Eisleben</span>

Eisleben, Almanya'da Saksonya-Anhalt eyaletinde yer alan bir şehirdir. Şehirdeki tarihi anıtlar, Lutherstadt Wittenberg'deki anıtlar ile birlikte 1996 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Miras Komitesi</span>

Dünya Miras Komitesi, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenecek alanları belirleyen kurul. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'nin uygulanmasından sorumludur, Dünya Miras Fonu'nun kullanımını yönetir ve taraf devletlerin isteği üzerine finansal yardımları dağıtır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından dört yıllığına seçilen yirmi bir taraf devletten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Querétaro (şehir)</span>

Santiago de Querétaro, Meksika'nın Querétaro eyaletinin başkentidir. Yüzölçümü 2,338.4 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 804.663'tür.

<span class="mw-page-title-main">Dengfeng</span>

Dengfeng, Çin'in Zhengzhou eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Çin'in en kutsal dağların biri olan Song Dağı'nın dibinde yer almaktadır. Yüzölçümü 1,220 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 668,637'dir. Dengfeng, Çin'in en ünlü dini merkezlerinden biri, çeşitli dini kurumlar ve tapınaklara ev sahipliği yapmaktadır. Şehirdeki tarihsel anıtlar "Cennet ve Dünya'nın Merkezi" adıyla 2010 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aranjuez</span> İspanyanın Madrid ilinde belediye

Aranjuez,, İspanya'da yer alan bir şehirdir. Bu şehir Tagus ve Jarama nehirlerinin yakınlarında, başkent Madrid'in 44 km güneyinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kerkuvan</span>

Kerkouane veya Kerkuane, Tunus'un kuzeydoğusundaki Cape Bon'un yakınlarındaki yer alan bir Pön şehridir. Bu Fenike şehri, muhtemelen Birinci Pön Savaşı'ndan sonra terk edildi ve Romalılar tarafından yeniden inşa edilmedi. Şehir, yaklaşık 400 yıl boyunca varlığını sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Diamantina, Minas Gerais</span> Brezilyanın Minas Gerais eyaletinde belediye

Diamantina, Minas Gerais eyaletindeki bir Brezilya belediyesidir. Toplam alanı 3.870 km², 2006 yılı itibarıyla tahmini nüfusu 44.746'dır.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool Deniz Ticareti Şehri</span>

Liverpool Deniz Ticareti Şehri, Liverpool, İngiltere'de UNESCO tarafından belirlenen bir Dünya Mirası sitesidir. Pier Head, Albert Dock ve William Brown Caddesi dahil olmak üzere Liverpool şehir merkezinde bulunan altı alandan oluşmaktadır ve kentin en ünlü simgelerinden birçoğunu içermektedir.

Yemen'de turizm, Yemen'e yapılan turizmi ifade eder. Geleneksel olarak, Yemen yüzyıllardır Orta Doğu ve Afrika Boynuzu ticaret yollarının ortasında bir turizm merkezi olmuştur. Turizm, bölgenin küresel ticarette temel bir rol oynamıştır ve 20. yüzyıla kadar böyle kalmıştır. Sonrasında 2011 Yemen Krizi'nden bu yana turizmde sert bir düşüş yaşandı. Aşırılıkçılığın yükselişi, yabancı turistlerde Yemen hakkında korkuya neden oldu. Yemen'in dört Dünya Mirası Alanı vardır, tarihi eski Sana'a şehri de dahil olmak üzere bazı yerlere saldırılmıştır. 2015 yılında UNESCO, Yemen'in dünya mirası alanlarını koruma planını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Bologna'nın Portikoları</span>

Bologna'nın Portikoları, İtalya'nın Bologna şehrinin önemli bir kültürel ve mimari mirasıdır ve çok sayıda kule ile birlikte şehrin sembolünü oluşturmaktadır. Dünyada başka hiçbir şehirde Bologna'da olduğu kadar çok portiko yoktur: sadece tarihi merkezde 38 kilometreden daha fazlasını kapsamakla birlikte Orta Çağ şehir surlarının dışındakiler de dikkate alınırsa 53 kilometreye kadar ulaşabilmektedir.