İçeriğe atla

Cornelis Johannes Marinkelle

Cornelis Johannes Marinkelle
Doğum1 Temmuz 1925
Viyana
Ölüm18 Ocak 2012 (86 yaşında)
Bogota
EğitimBatavia Üniversitesi

Utrecht Üniversitesi

Brüksel Üniversitesi
MeslekDoktor, biyolog

Cornelis Johannes Marinkelle (1 Temmuz 1925 - 18 Ocak 2012), böceklerin, parazitlerin, mayaların ve memelilerin taksonomisine katkıda bulunan Hollandalı bir doktor ve biyologdu . Birçok yeni canlı türünü keşfetti. birçok türe onun ismi verilmiştir.[1]

Marinkelle, 1 Temmuz 1925'te Avusturya'nın Viyana kentinde Hollandalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Lisans derecesini Endonezya'daki Batavia Üniversitesi'nde Biyoloji Bilimleri alanında okudu ve 1950'de mezun oldu. 1956 ve 1959'da Utrecht Üniversitesi'nden tıp diploması aldı ve ardından 1960'ta Brüksel Üniversitesi'nden doktorasını aldı. Marinkelle, 1961-1962 yılları arasında Hollanda Hükûmeti'nde doktor olarak görev yaptı ve 1962'de Universidad del Salvador'da insani yardım ve araştırma görevlerinde Hollanda Hükûmeti Barış Gönüllüleri'nde sağlık personeli olarak görev yaptı.

1963 yılında Marinkelle, Universidad de los Andes'e öğretim görevlisi olarak atandı. 2011 yılına kadar Biyoloji Bilimleri Bölümü'nde parazitoloji, protozooloji, entomoloji ve zoonozlar profesörü olarak görev yaptı. Bogota'daki Mikrobiyoloji ve Tropikal Parazitoloji Araştırma Merkezi'nin, (Centro de Investigaciones en Microbiología y Parasitología Tropical) kurucusudur. 1997 yılında profesörlükten emekli oldu.[2] Ayrıca parazitoloji hastalıkları, tropikal tıp ve gelişmekte olan ülkelerde sağlığın teşviki ve geliştirilmesi gibi konularda WHO'nun danışmanlığını yaptı.

Marinkelle aynı zamanda yetenekli bir oologtu (yumurta bilimci) ve hevesli bir yumurta koleksiyoncusuydu,[3][4] 70 yılı aşkın süredir yaptığı bir faaliyetti ve topladığı tüm örnekleri popüler medyanın ilgisini çeken Marinkelle Koleksiyonu'nu oluşturmak için bağışladı.

Marinkelle 18 Ocak 2012'de Bogota'da öldü.

20 Nisan 2020'de, Universidad de los Andes'in Museo de Historia Natural ANDES'i, onun onuruna Museo de Historia Natural CJ Marinkelle olarak yeniden adlandırıldı.

Kaynakça

  1. ^ Guhl, Felipe (Mart 2012). "Cornelis Johannes Marinkelle, biólogo, médico, Ph. D." Infectio. 16 (1): 6-7. doi:10.1016/S0123-9392(12)70051-6. 5 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Acevedo_2, Manuel Armando Sarabia (15 Mayıs 2017). "Profesor Cornelis Johannes Marinkelle". Universidad de los Andes – Colombia – Sitio oficial (İspanyolca). 10 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  3. ^ "Huevos de ave, tesoros colombianos". BBC News Mundo (İspanyolca). 11 Mayıs 2009. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  4. ^ "Interview with Prof. Marinkelle, Oologist – youtube 2009". 5 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nusret Fişek</span>

Hasan Nusret Fişek, Türk hekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Adnan Menderes Üniversitesi</span> Aydında kurulu devlet üniversitesi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), 1992 yılında Aydın'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sadi Irmak</span> 17. Türkiye başbakanı

Mahmut Sadi Irmak, Türk tıp doktoru ve siyasetçidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 17. Başbakanı. Osmanlı vatandaşı olarak doğmuş son Türkiye Başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atılım Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Atılım Üniversitesi, 1996 yılında Ankara'da Atılım Vakfı tarafından kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marburg Philipps Üniversitesi</span>

Marburg Philipps Üniversitesi, 1 Temmuz 1527 tarihinde Almanya'nın Marburg şehrinde, Hessen Derebeyi I. Philipp tarafından kurulmuştur. Dünyanın ilk ve en eski Protestan üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Melahat Okuyan</span> Türk hekim ve öğretim üyesi

Prof. Dr. Melahat Okuyan, Türk veteriner hekimdir. AIDS ile Mücadele Derneği'nin kurucu başkanı, bilim insanıdır.

Kaya Kılıçturgay, Türk siyasetçi ve bilim insanıdır.

Peyman Türkan Akyol, Türk tıp doktoru, akademisyen, siyasetçi, Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve Ankara Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Mario Capecchi</span> Nobel Ödüllü moleküler genetikçi

Mario Renato Capecchi, İtalyan asıllı Amerikalı moleküler genetikçi ve 2007 Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. 2007 yılında Martin Evans ve Oliver Smithies ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştı. Günümüzde Utah Üniversitesinde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Christian Anfinsen</span> Amerikalı biyokimyager (1916 – 1995)

Christian Anfinsen Jr, Amerikalı biyokimyacıdır. Anfinsen, özellikle bir amino asit sekansı ve biyolojik olarak aktif bir konformasyon arasındaki bağlantı ile alakalı ve ribonükleaz ile ilgili çalışmalarından dolayı William Howard Stein ve Stanford Mooreile ile beraber 1972'de Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ), sağlık temalı bir üniversite olarak 18 Mayıs 2018 tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlı sağlık eğitimi veren fakülteler ve meslek yüksekokullarının birleştirilmesiyle Afyonkarahisar'da kurulmuştur. AFSÜ, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla açılmıştır. AFSÜ dört fakülte, üç meslek yüksekokulu ve lisansüstü eğitim enstitüsü ile sağlık temalı eğitim veren üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Atlas Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

T.C. İstanbul Atlas Üniversitesi, 2018 yılında Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir üniversitedir. 2020-2021 akademik yılında eğitime geçen üniversitenin İstanbul Bağcılar'da Atlas Üniversitesi Medicine Hospital Hastanesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Medipol Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Ankara Medipol Üniversitesi; Ankara'da Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından 2018 yılında kurulmuş vakıf üniversitesidir.

Mustafa Solak, Türk akademisyen eski Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Babol Tıp Bilimleri Üniversitesi</span>

Tıp Bilimleri Babol Üniversitesi (MUBabol), İran'ın Mazandaran Eyaleti, Babol şehrinde bulunan bir tıp bilimleri üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi biyoloji</span>

Tıbbi biyoloji veya biyomedikal, sağlık hizmetlerinde ve laboratuvar teşhislerinde pratik uygulamaları olan bir biyoloji alanıdır. Medikal hizmetlerde ve medikal bilim araştırmalarında bu bilim dalı büyük önem taşır zira diğer canlılar ve insanın medikal olmayan özellikleri bu uzmanlığın araştırmaları ve ışığında ilerleyebilir. Örneğin; hayvan kaynaklı olabilecek enfeksiyonlarda hayvan biyolojisi ve insan hastalıkları arasındaki ilişkiyi iyi bilen ve aktaran uzmanlar gerekir veya genetik aktarımla ilgili klinisyenlerin yeterli bilgisi olmayabilir. Biyomedikal kendi çapında halihazırda büyük araştırmalara imza atan ve tıp alanının dışında insan biyolojisinin gizemlerini açıklayan bir bilim dalıdır fakat genellikle tıbbi kondisyonlar hakkında yardım alınması amacıyla istihdam edilir. Tipik olarak "biyo-" ön ekini içeren birçok biyomedikal disiplini ve uzmanlık alanını içerir, örneğin:

<span class="mw-page-title-main">Satyu Yamaguti</span>

Satyu Yamaguti ) Japon parazitolog, entomolog ve helmintolog. Sivrisineklerin yanı sıra Digenea, Monogenea, Cestoda, Acantocephala ve Nematoda gibi helmintler üzerine uzmandı. Ayrıca Copepoda ve Branchiura gibi parazitik kabuklular üzerine de çalıştı. Satyu Yamaguti 60'tan fazla bilimsel makalenin yanı sıra günümüzde her biri 1000'den fazla atıf alan çok kapsamlı monograflar da yazdı.